torsdag, februari 17, 2022

TORSDAGENS lägesrapport

 

Lägesrapport: Ytterligare 7 000 ryska soldater till Ukrainas gräns – ingen reträtt – ökad telekrigföring och GPS-störningar – amerikanska plan vänder bort från Ukraina – ryskt stridsflyg nära krocka med amerikanskt spaningsplan

Morgonens säkerhetspolitiska lägesrapport blir relativt kort. Det är nu helt uppenbart att Kreml som väntat ljög om tillbakadragandet. Istället ska ytterligare 7 000 ryska soldater tillkommit till gränsområdena mot Ukraina och det pågår inte någon rysk reträtt. Telekrigföringen mot Ukraina tilltar vilket syns på allt fler GPS-störningar på flygrutter enligt flygradartjänsterna. Två amerikanska militära flygplan har vänt bort från innan ukraina gränsen och flyger hem igen. Ryskt stridsflyg ska flugit extremt nära en amerikansk P-8 spaningsplan över Medelhavet och riskerat en krock. Ukrainska civila hamstrar ammunition och förbereder sig på gerillakrig mot en rysk angripare.

Den ukrainska regeringsbyggnaden i Kyjiv

Samstämmiga uppgifter från ledare i Väst visar att Ryssland inte alls drar sig tillbaka från gränsen. Påståendena om en reträtt från Kreml utmålas specifikt som falska. Detta styrks även av filmer på ryska förband på väg mot gränsen via tåg eller på marken, samt vittnesuppgifter. Absolut ingen är förvånad.

USA pekar officiellt specifikt ut att ca 7 000 ryska soldater har tillkommit sedan igår. Förmodligen handlar detta om delar av de fjorton bataljonssstridsgrupper om vardera ca 1 000 man, som anlänt till gränsen. Rysk trupp utgångsgrupperar också på allt fler platser, bara några kilometer från gränsen. Dock kan man inte ligga redo på det viset hur länge som helst och amerikanska uppgifter gör gällande att tidsfönstret för det ryska anfallet nu är 4 – 5 dagar innan truppen behöver återhämta sig och återvända till de tillfälliga härlägren lite längre bort från gränsen.

Allt mer telekrigföring i form av GPS-störningar märks över Ukraina. Detta kan man själv bekräfta genom störningar i inrapporterade flygrutter via t ex Flightradar 24.

Förhoppningsvis bara en slump, men två amerikanska flyg har vänt strax innan de nådde Ukraina. Det ena flygplanet handlar om en amerikansk C-17 som flugit tvärs över Atlanten, men vände strax innan gränsen och istället flög till Ramstein i Tyskland. Det andra fallet handlar om en RQ-4 Global Hawk drönare, som vände över Rumänien innan ukrainska gränsen och nu verkar flyga på en identisk rutt tillbaka till basen i Italien.

Det skulle kunna vara ett oroande tecken på ett omedelbart förestående ryskt anfall om USA drar bort sitt militärflyg från Ukraina. En RC-135U Combat Sent-spaningsplan är dock på väg norrut mot Ukraina och det återstår att se om den fortsätter in över landet. Den verkar dock nu svängt ut över Svarta Havet och kanske alltså undviker ukrainskt territorium även den.

Ryskt stridsflyg uppträdde extremt oförsiktigt mot en amerikansk P-8 Poseidon över Medelhavet. Det ena ryska stridsflygplanet av typen Su-35 ska kommit så nära som fem fot från det amerikanska spaningsplanet. Det uppges vara den allvarligaste flygincidenten mellan USA och Ryssland sedan Sovjetunionens fall och det kalla krigets slut. De ryska flygplanen var sannolikt baserade i Syrien.

Ukraina firade en ny helgdag igår – enhetsdagen – med massiva manifestationer för landet och flaggan.

Den ukrainske presidenten höll ett tal där han bland annat sade:

“Vi är inte rädda för något folk, några fiender. Vi är inte rädda för några datum, för vi kommer försvara oss den sextonde februari och på den sjuttonde. Och i mars, och april och september och december. Dag eller månad spelar ingen roll.”

Det ukrainska försvaret fortsätter vara i stridsberedskap och aktiva åtgärder för att stärka försvaret pågår.

Början på minnesväggen över de dödade ukrainska militärerna och poliserna i det nu åtta år långa kriget.

Finkalibrig ammunition ska vara starkt efterfrågad av civila ukrainare. Avsikten uppges vara att ukrainare köper på sig ammunition till sina privata vapen, för att kunna föra gerillakrig eller bilda miliser för att försvara sig mot ett ryskt anfall. Hundratusentals idag civila ukrainare har stridserfarenhet av att tjänstgjort i månader vid fronten i sydöstra Ukraina, och tänker även om de inte ens ingår i reserven längre göra motstånd mot en rysk invasion. De är inte skotträdda, de vet hur artilleri som går för kort eller för långt låter, och när man behöver ta skydd, och många av dem har sätt vänner såras eller dödas. Anfaller Ryssland kommer Kreml få ett rent helvete med civilbefolkningen och hundratusentals partisaner som gör irreguljärt motstånd.

Kreml må ha tagit Krim och sydöstra Ukraina, men man förlorade det ukrainska folket och skapade den ukrainska nationen, döpt i blod, redo och villig att försvara sig.

Det kommer diverse ogrundade utspel från ryskt håll som kan tolkas som false flag och påhittade försök att motivera ett anfall mot Ukraina inför det ryska folket. Ingen utanför Ryssland – annat än nyttiga idioter – tror på påståendena, utan målgruppen är inrikespolitiska ryssarna själva som behöver få motiverat varför tiotusentals unga ryska män ska dödas i ett anfall.

Kom ihåg att allt agerande och alla utspel från Kreml kan vara och bör ses som en kombination av propaganda, desinformation, påverkansoperationer eller vilseledning (maskirovka). Gårdagens påståenden om att man drog sig tillbaka och avbröt sina påstådda övningar vid ukrainas gräns är ett typexempel på detta, dvs lögner.

Själv vet jag inte om ett anfall kommer ske, men just nu talar ingenting för att Kreml de-eskalerar. Tvärt om ser det ut som man eskalerar och i den mån man flyttar trupp även kraftsamlar inför ett anfall. Men även det kan vara maskirovka.

 *******

UPDATE
För den intresserade finns det flera dagliga "lägesrapporter" från fronten: 
RADIO FREE EUROPE ger en ständig LIVE BRIEFING
Ukrainska EUROMAIDAN PRESS har en Daily Review
Nyhetsbyrån UKRINFORM har ständiga rapporter  
EMPR.media ger dagliga rapporter från hela regionen
Engelskspråkiga KYIV POST är en skaplig nyhetstidning