onsdag, februari 23, 2022

INVASIONSRAPPORT ONSDAG

 

Lägesrapport: Putin får Dumans frikort att anfalla vilket land som helst fritt – Ukraina mobiliserar reserven om 250 000 man – USA frambaserar 32 attackhelikoptrar till Baltikum och Polen och åtta F-35 – hårda sanktioner mot Kreml från USA – ställer in möten med Ryssland

Onsdagens lägesrapport följer. Rysslands fejkvalde president Putin har fått parlamentet Dumans godkännande att fritt sätta in rysk trupp utomlands, utan begränsningar i mot vilket land eller i vilken omfattning. Ukraina har beordrat en partiell mobilisering av reserven om upp till 250 000 man, vilket kan föra upp de aktiva ukrainska styrkorna till över 450 000 män och kvinnor. USA frambaserar 32 attackhelikoptrar till Baltikum och Polen, samt åtta stycken F-35 till Östeuropa och flyttar fram 800 man från den 173:e luftlandsättningsbrigaden i Italien. USA inför hårda sanktioner mot Ryssland, bland annat mot banker och ställer in toppmöten med landet eftersom den ryska invasionen av Ukraina gör samtal meningslösa. Fler Natoländer frambaserar trupp till bland annat Baltikum efter Putins frikort att anfalla vilket land han vill, bland annat 450 soldater från Kanada. Storbritannien leder en expeditionär styrka till Baltikum som ska inkludera Sverige och Finland. Ryssland evakuerar sina sista diplomater från Kyjiv efter att Putin förtydligat att man med erkännandet av republikerna Donetsk och Lugansk avser hela de administrativa områdena Donetsk och Lugansk, vilka till två tredjedelar kontrolleras av Ukraina idag. Det är en de facto krigsförklaring. Bland EU:s sanktioner mot Kreml finns ett stopp för den tyska certifieringen av Nordstream.

Ukrainska officerare på besök i Sverige

Det drar alltså ihop sig till ett öppet storkrig i Europa, av en typ vi egentligen aldrig sett sedan andra världskriget.

Putin har fått ett obegränsat mandat av den ryska duman att anfalla vilket land han vill och använda hur stora styrkor han vill. Det hela är förstås ett öppet hot mot samtliga grannar. Det handlar om att få sätta in trupp i vilket land som helst. Då Putin kontrollerar även parlamentet så är det förstås strategisk kommunikation att utannonsera detta i förväg – det är inte så att Putin inte redan gått in med militär i sydöstra Ukraina eller att det krävdes dumans godkännande att invadera Krim 2014.

Ryska duman i Moskva

Ukraina svarar med att beordra en partiell mobilisering av reservens upp till 250 000 man. Idag har Ukraina cirka 215 000 aktiv redan mobiliserad personal och reserven utgörs av dels ca 180 000 i de reguljära styrkorna plus ca 70 000 i lokalförsvarsförband motsvarande hemvärnet. Ukraina har ännu större styrkor tillgängliga om man utlyser undantagstillstånd och mobiliserar rent värnpliktiga, men reserven är de som skrivit kontrakt på att vara reserv och har högre utbildningsnivå.

Mot sig har man 190 000 man i offensiva förband hos Ryssland och Vitryssland, samt antagligen ytterligare 200 000 inom flygvapnet, flottan och logistik och understöd.

Bedömare menar att full mobilisering inte är logistiskt möjligt och skulle vara kontraproduktivt i det här läget, då det skulle sänka hela Ukrainas ekonomi.

Det kommer bli blodigt om Ryssland anfaller ett mobiliserat Ukraina med uppåt 450 000 kvinnor och män i vapen. Europa har inte sett den här typen av konflikt sedan andra världskriget.

Beskedet att Putin nu fritt får anfalla vem som helst har fått USA att basera fram 800 man ur 173:e luftburna brigaden, åtta stycken F-35 till ospecificerade platser på Natos östra flank, en bataljon 20 attackhelikoptrar av typen AH-64 Apache baserade i Tyskland till Baltikum och stridsgrupp med 12 stycken AH-64 baserade i Grekland till Polen. Dessa styrkor kommer vara på plats mycket snabbt. Attackhelikoptrarna innebär en extrem slagkraft ovanpå de mindre förband som Nato än så länge har på plats. Markförbanden kan hålla terräng, medan attackhelikoptrar sopar bort ryskt pansar.

USA:s utrikesminister Blinken meddelar att USA avblåser planerade samtal med Kreml, då det nu är meningslöst att prata efter att Ryssland invaderat Ukraina igen. USA lanserar också hårda sanktioner mot Ryssland och Kreml. Det senare inkluderar att man stänger av ett antal banker från att genomföra transaktioner med USA.

Fler Natoländer baserar fram trupp till stöd för de allierade Baltstaterna. Kanada skickar 450 soldater till Baltikum. Storbritannien leder den expeditionära Nato-styrkan JEF som ska öva i Norra Europa. Det ser ut som att Sverige och Finland ingår i styrkan och kommer delta i övningarna som förmodat kommer ske i Baltikum och Östersjön, men kanske också i Sverige och Finland. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) deltog i JEF-mötet igår.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Vad exakt svenskt deltagande kommer bestå i och om det faktiskt sker verkar inte kommunicerat än.

Moskva evakuerar sina sista diplomater från Kyjiv. Det ska under flera dagar observerats hur rök stigit ur skorstenarna på den ryska ambassaden och det har förmodligen tagit sin lilla tid att elda upp alla dokument. Att dra hem sina sista diplomater är i linje med att Putin levererat en de facto krigsförklaring mot Ukraina genom att säga att de av Kreml erkända republikerna Donetsk och Lugansk inkluderar hela de administrativa områdena, vilka till två tredjedelar inte är ockuperade och kontrolleras av Ukraina. Det inkluderar exempelvis hamnstaden Mariupol.

Tyskland avbryter certifieringen av gasledningen Nordstream 2 meddelade den ryske förbundskanslern Scholtz. Detta är ett led i EU:s sanktioner mot Ryssland. Uppgifter gör gällande att Ryssland som motdrag avser att stoppa leveranserna av gas helt.

En brittisk medborgare som tagit värvning i ukrainska marinkårens styrkor rapporterade igår att han nu slutar uppdatera sociala medier och intar Internettystnad. Uppmaningar har gått ut till alla ukrainare att inte filma, fotografera eller posta uppgifter om ukrainska trupprörelser.

På den ryska sidan fortsätter det att strömma in filmer.

Ryssland har på en del platser bildat genombrottsstridsgrupper, där tunga pansarförband fått ingenjörstrupper, broläggare och en TOS-1 termobarisk salvpjäser per bataljon. Det senare är ett förvisso korträckviddigt vapen, men extremt kraftigt för att med sina termobariska bränslebomber blåsa bort förberedda stridsställningar.

Om inte Putin sansar sig utan genomför vad som verkar planeras väntar nu ett europeiskt storkrig med tiotusentals döda.

I skrivande stund verkar inte storanfallet dock inletts, även om artilleribeskjutningar mot fronten i sydöstra Ukraina fortsätter.