fredag, februari 11, 2022

Lägesrapport inför helgen: Spänningen ökar....

 

 

Lägesrapport: Danmark öppnar för amerikansk trupp i landet – USA höjer resevarning för Ukraina – skickar fyra robotjagare till Europa – Finsk polis höjer beredskapen efter onämnt hot – Ryssland: “Na Kiev!” – monterar upp fältsjukhus

Det säkerhetspolitiska läget fortsätter urarta. Putin hotade uttryckligen väst och Macron med kärnvapenkrig på sin presskonferens. USA:s fyra första B-52 har anlänt till Storbritannien och Danmark inleder förhandlingar med USA om permanent stationering av amerikansk trupp i vårt grannland. USA höjer sin resevarning till Ukraina och avråder från alla resor till landet, samt att amerikanska medborgare bör lämna omgående då man inte kan evakuera dem militärt när Ryssland anfaller. Samtidigt skickar man fyra Arleigh Burke-klassens jagare som förstärkning till Europa och USA flyttar fram F-15 flyg till Polen. Ryssland modifierar avstängningen av Svarta Havet till hundraprocentig isolering av Ukraina och har rest fältsjukhus nära gränsen till landet. De ryska amfibiefartygen har anlänt till Sevastopol och landstigningsrustade marininfanteriförband har filmats på Krim, kompletta med livbojar och snorklar på sina fordon. Putin hotade på presskonferensen efter toppmötet med Macron Väst med kärnvapenkrig om de lägger sig i och kallade det sex timmar långa samtalet för tortyr. Finsk polis höjer sin beredskap på grund av ett onämnt hot. Och vidare analys av ryska truppsammandragningar ger resultatet Na Kiev! Det ser ut som huvudfokus kommer bli att i fyra täter anfalla rakt mot Kyjiv.

USS Bainbridge, en Arleigh Burke-klassens robotjagare

Annars är förstås läget lugnt och normalt.

Kom ihåg att allt agerande från Kreml, både i utspel, ord och handling, kan och bör ses som en kombination av påverkansoperation, desinformation och vilseledning (maskirovka).Det är inte alls säkert att det uppenbara är det avsedda och var vaksam för att vi kanske är utsatta för en massiv påverkansoperation för att skapa oro och fruktan, och på så sätt med militärt hot nå politiska mål.

En del bedömare menar att Ryssland bara lajvar krigsförberedelser, men eftersom Ukraina själva har förberett sig sedan åtminstone i våras så har inte Ryssland en chans att ta Kyjiv trots nuvarande styrkeuppbyggnad, om man inte på något radikalt vis levererar en helt ny typ av krigföring.

Låt oss börja.

till en början hade jag missat en stor ansamling av rysk trupp på gårdagens karta. Se källa här.

Tänkbara anfallsvägar, ungefärliga pilar för att visa var vägarna går.

Det ser alltså ut som Na Kiev! Koncentrationen av trupper är inriktad för ett anfall mot Ukrainas huvudstad Kyjiv, medan de södra och sydöstra delarna av Ukraina mest framstår som en fint eller diversion i sammanhanget. Sumy och Poltava kan eventuellt helt hamna utanför strider, annat än finter. Ett alternativ är att genom ett massivt hot mot huvudstaden dra bort ukrainsk trupp från de södra delarna som istället är den faktiska anfallsriktningen.

Men Ukraina gräver ner sig. Det ukrainska folket är också föredömligt tysta på sociala medier med att publicera vad de ukrainska väpnade styrkorna håller på med. Att ha varit i krig med Ryssland i sju år har enat ukrainarna till en nationell identitet och skapat en nation – alla nationer föds i blod – och alla känner någon som tjänstgjort i skyttegravarna eller rent av skadats eller dödats.

Räkna med att det finns ordentligt med försvarsåtgärder från ukrainskt håll, och längs frontlinjen i sydöstra Ukraina lär det vara gott om mineringar, stridsvagnshinder och inmätta artillerimål i kanaliserande terrängavsnitt. Samtidigt är dessa åtgärder förstås generellt kända av Ryssland via flygspaning, spionage och signalspaning och agerar på så vis krigsavhållande.

Den ukrainska tystnaden står i bjärt kontrast mot att Ryssland läcker som ett såll.

Dock kan det vara så att alla filmer och foton från ryska truppförflyttningar och ryska grupperingar är avsiktliga eller ses genom fingrarna med som ett led i Kremls påverkansoperation. De är en del av angreppet, ett försök att skapa oro och fruktan för att med militära medel uppnå de politiska målen.

I verkligheten är man inte i närheten av de styrkeförhållanden om 1:4 eller 1:5 som behövs mot en förberedd motståndare. Allt detta kan i slutändan visa sig vara ett enormt lajv från Kremls håll.

Eller så smäller det i helgen eller senare i månaden. Ett alternativ är att man lämnar kvar utrustningen, skickar hem personalen, och försöker igen vid ett senare tillfälle och då med ännu mer personal och utrustning.

Finska poilsen har höjt sin beredskap på grund av ett onämnt hot. Det behöver inte vara kopplat till den säkerhetspolitiska situationen, men är värt att notera i sammanhanget.

Putin hotade väst med kärnvapenkrig på presskonferensen efter toppmötet med Macron. Se själva. Han skämtade om att mötet med Macron var sex timmars tortyr. Ha, ha, humor, liksom.

Fransk inställning i frågan

De ryska landstigningsfartygen från Norra marinen och Östersjömarinen har anlänt till Sevastopol. Samtidigt har landstigningsutrustade pansarfordon från marininfanteriet filmats under omgruppering på Krim. Det inkluderar monterade snorklar och livbojar. Och den ryska avspärrningen av Ukraina från Svarta Havet med en robotövning som ursäkt har utökats. Se karta här. Ryssland har nu spärrat av precis fram till landgränsen mellan Rumänien och Ukraina och avspärrningen innebär ett totalt stopp för sjöfarten till Odessa. Azovska sjön var redan blockerat via Kertjs-sundet.

Avspärrningen gäller även flyg – NOTAM betyder notice to airmen and mariners, vilket förklarar avspärrningar även in över land. Detta betyder i sin tur att Natos spaningsflyg måste flyga stora omvägar och inte kan nå fram hela vägen utan att riskera att bli nedskjutna.

I princip ska NOTAM-avspärrningen av Ukraina enligt folkrätten tolkas som en olaglig blockad – hot om att sänka alla fartyg som försöker nå eller lämna Ukraina – och som sådan en casus belli och alltså en legitim anledning till krigshandlingar. Från ukrainskt håll alltså. Ukraina i sin tur uppmanar alla andra länder att vägra ta emot ryska örlogsfartyg i hamn.

Ryssland har rest fältsjukhus nära gränsen till Ukraina på minst en ytterligare plats. Det handlar om fullskaliga anläggningar och är inte något man brukar göra för övningar, men kan förstås ses som en del av en praktisk påverkansoperation. Oro och fruktan.

Ett av alla minnesplatser i Kyjiv, som hedrar de mördade Himmelska hundra i den Ärorika revolutionen 2014

Rysk media hävdar nu att utländska islamistiska krigare ska ha anlänt till den ukrainska sidan av fronten i sydöstra Ukraina. Vilket förstås är en fullständig lögn, påhittad för att ge någon form av fjantig casus belli. Det finns absolut noll anledningar och noll religiös konflikt i sammanhanget och måltavlan för lögnen är delar av det ryska folket. Tydligen har man tröttnat på att kalla ukrainarna för nazister, även om man igår hävdade att Budapestavtalet där Ryssland fick Ukrainas kärnvapen i utbyte mot att Ryssland ska garantera Ukrainas territoriella integritet inte gäller, eftersom den Ärorika revolutionen 2014 bestod av nazister. Vilket förstås också är en ren lögn. Verkligheten är att Kreml skiter i internationella avtal när de inte passar dem längre.

Manöverbryggan på USS Bainbridge

Den amerikanska flottan förstärker försvaret av sina Natoallierade i Europa genom att skicka fyra Arleigh Burke-klassens jagare till Europa. Det handlar om USS Donald Cook, USS Mitscher, USS The Sullivans och USS Gonzales. Var och en av dessa har ungefär en slagkraft som hela svenska flottan plus flygvapnet, grovt förenklat, fast med ytterligare förmågor som skydd mot ballistiska kärnvapenbärande robotar.

Varje skepp i Arleigh Burke-klassen har 90 eller 96 vertikala tuber för robotar, vilket beroende på typ av robot vardera kan ha upp till fyra robotar, för en summa om upp till nästan 400 robotar ombord, inklusive kryssningsrobotar, sjömålsrobotar, luftvärnsrobotar och antiballistiska robotar. Därtill har man torpeder, närskyddsluftvärn, automatkanoner, tungt 127 mm eldrör och i vissa utföranden ytterligare sjömålsrobotar av Harpoon-klassen.

För den som undrar över namnet The Sullivans så är det till minnet av de fem bröderna Sullivan som alla tjänstgjorde ombord på kryssaren USS Juneau och dödades när hon sänktes i ett av sjöslagen vid Guadalcanal 1942. Detta ledde i sin tur till ett förbud mot att ha syskon stationerade på samma fartyg, och var sedermera även en inspiration till grundtesen i Stephen Spielbergs film Saving Privat Ryan.

Det amerikanska flygvapnet baserar fram F-15 jaktplan från Storbritannien till Polen enligt ett pressmeddelande från Nato. Det handlar om en hel skvadron av F-15C/D och är en rejäl beredskapsförstärkning, samt förstås strategisk kommunikation att man står enade bakom Polen.

Relaterat så har amerikanska UD nu infört en avrådan om res ej till Ukraina för amerikanska medborgare. Man uppmanar även alla amerikanska medborgare i landet att lämna, då man inte heller kan bistå med en militär evakuering. Man skriver (bloggens fetstil):

“U.S. citizens in Ukraine should be aware that the U.S. government will not be able to evacuate U.S. citizens in the event of Russian military action anywhere in Ukraine. Military action may commence at any time and without warning and would also severely impact the U.S. Embassy’s ability to provide consular services, including assistance to U.S. citizens in departing Ukraine.”

Svenska UD brukar hänga på, vi får se med hur stor fördröjning. Än så länge är det bara en avrådan om icke nödvändiga resor och hel avrådan från de av Ryssland redan ockuperade områdena.

De fyra första amerikanska B-52 bombplanen har anlänt till Storbritannien. Återigen strategisk kommunikation. Bombplanen kan bland annat användas för att lägga ut sjömineringar från luften, eller för den delen bära kryssningsrobotar eller mer traditionella bomber.

Dansken

Danmark inleder förhandlingar med USA om permanent basering av amerikansk trupp och förband i landet. Man vill alltså nu ha amerikansk hjälp och högre beredskap genom att ha amerikansk militär på plats redan innan krigshandlingar startar. Det är bra för Danmark och säkerhetspolitiskt är det även bra för Sverige att amerikansk trupp är på plats permanent även i ytterligare ett grannland. Den norska regeringen upprepar i samband med detta att man tecknade ett utökat avtal om amerikansk närvaro i våras.

Nu hoppas vi alla på en relativt sett lugn helg och att det inte blir ett ryskt storanfall söndag natt till morgon utan att Kreml bara lajvar krigsförberedelser. Hoppas på det bästa, planera för det värsta.