fredag, februari 17, 2023

Röda Armén bombarderar Gammalsvenskby

Tråkig nyhet från Ukraina via Svenska Dagbladet :

Två döda i rysk attack mot Gammalsvenskby

Gammalsvenskby i södra Ukraina.
Gammalsvenskby i södra Ukraina. Foto: Linus Sundahl-Djerf

Två personer i Gammalsvenskby dog efter en rysk attack på torsdagsmorgonen. Det meddelar militäradministrationen i Chersonprovinsen.

Alexander Hultman
Publicerad

Enligt lokala myndigheter träffades huset personerna vistades i av rysk eld på torsdagsmorgonen, rapporterar nyhetsbyrån Ukrinform som hänvisar till en officiell Telegramkanal.

Händelsen bekräftas även av den svenska intresseföreningen Svenskbyborna.

”Det är mycket tragiskt. De dog i gryningen av en direktträff in i deras sovrum från andra sidan floden. Ryska armén har terrorbombat byn sedan de blev befriade från ockupationen i november. Det finns inga militära mål i byn. Våra tankar går till deras familj,” skriver föreningens ordförande Sofia Hoas till SvD.

Gammalsvenskby drabbades tidigt av kriget. Den 24 mars 2022 gick ryska styrkor in och tog staden Beryslav, huvudort i Beryslavdistriktet där Gammalsvenskby ligger. I mitten av april intåg ryska soldater till byn

Ockupationen pågick fram till den ryska reträtten från den närliggande staden Cherson i november. Först valde de ryska soldaterna dock att riva ner elstolpar och minera vägen.

– Det kommer att ta tid att minröja området, sa Sofia Hoas till SvD då.

Men de senaste veckorna har Gammalsvenskby drabbats av hård rysk artilleribeskjutning och flera hus har blivit skadade. Detta samtidigt som byborna kämpar mot kyla samt brist på förnödenheter och möjligheter att kommunicera med omvärlden. Chersonprovinsen är fortsatt delvis ryssockuperad.

Gammalsvenskby grundades 1782 då Estlandssvenskar från Dagö (estniska Hiiumaa) förflyttades till det nyerövrade området i Ukraina av den ryska kejsarinnan Katarina den stora. Den är en sammanslagen med flera andra byar i konglomeratet Zmijivka i Chersonprovinsen i södra Ukraina. Byn är belägen nära Krimhalvön, Donbassregionen samt den stora och viktiga kraftdammen Kakhovka –

Före kriget bodde omkring bor 2 000 människor i byn, varav ett hundratal är ättlingar till Estlandssvenskar som på 1700-talet tvångsförflyttades från Dagö. Flera av de äldre i byn kan fortfarande tala svenska med gammalsvensk brytning.

I dag beräknas 900 människor vara kvar i Gammalsvenskby, färre än hälften av de som bodde där före invasionen. Många flydde några dagar efter att byn befriats, skrämda av hur ryska missiler började passera över byn.

Sedan invasion har omkring 20 svenskättlingar från Gammalsvenskby flytt till Gotland.