onsdag, mars 29, 2023

Islamism största terrorhotet mot Danmark

 

 


DOKU.nu rapporterar:

Militant islamism är fortsatt det största terrorhotet mot Danmark och danska intressen. Det slår den danska säkerhetspolisen PET fast i en ny rapport.

Terrorhotet mot Danmark ligger kvar på nivån ”allvarligt”, och det är fortfarande militant islamism som utgör det allvarligaste terrorhotet mot Danmark och danska intressen utomlands. Terrorhotet från islamister motsvarar en fyra på en femgradig skala. Det bedömer danska säkerhetspolisen PET:s Center for Terror Analysis (CTA) i sin årliga terrorhotsbedömning av landet.

Enligt CTA så är det militanta islamistiska sympatisörer i Danmark som inspireras av globala militanta islamistiska grupper som Islamiska staten och al-Qaida som utgör det främsta hotet. Det är dock enligt rapporten mindre troligt att militanta islamistiska grupper har kapacitet att utföra stora samordnade terrorattacker i väst, även om såväl al-Qaida som Islamiska staten fortfarande har den intentionen.

Den mest troliga militanta islamistiska terrorattacken i Danmark är enligt CTA en attack utförd av en ensam terrorist eller en liten grupp personer med lättillgängliga medel, skjutvapen eller hemmagjorda bomber. De mest sannolika måltavlorna för en eventuell militant islamistisk terrorattack i Danmark bedöms vara olika symboliska mål, som judiska och mål som kopplas till HBT+-miljön. Även regeringsmål samt oskyddade offentliga platser och andra oskyddade civila mål bedöms som sannolika vid en islamistisk terroristattack, enligt CTA.

LÄS MERA !