fredag, februari 18, 2022

Lägesrapport FREDAG

 

Lägesrapport fredag: USA uppger att Kreml planerar kemisk false flag med kadaver – intensiv artillerield mot ukrainska ställningar i sydöstra Ukraina – mobilisering av separatister – rysk styrkeuppbyggnad fortsätter

Det blir allt svårare att göra lägesrapporter då det kommer allt mer och spretig information. Den amerikanska underrättelsetjänsten och regeringen uppger att Kreml planerar en false flag där man kommer anklaga Ukraina för ett angrepp med kemiska stridsmedel och Ryssland bland annat kommer placera ut kadaver, samt använda mindre farlig gas mot befolkningen som bevis. Ukrainska positioner längs frontlinjen i sydöstra Ukraina har utsatts för intensiv beskjutning under gårdagen, med flera förluster inklusive civila på den ukrainska sidan. En bataljonschef för en av separatistbataljonerna i sydöstra Ukraina har manat till mobilisering och att man ska stå redo inom kort. Rysk styrkeuppbyggnad av trupp vid ukrainska gränsen fortsätter. Flera Natoländer baserar fram och förstärker sina allierade med gränser mot Ryssland, Vitryssland och Ukraina.

Norsk lätt pansarterrängbil

Att som enskild person följa händelseutvecklingen blir allt svårare, och antagligen blir det även svårare men fortfarande hanterbart för underrättelsetjänsterna att göra det samma, när Kremls aktivitet ökar och allt fler signaler därmed skickas. Det kan vara en del av en medveten strategi från ryskt håll för att mätta resurserna i väst.

Jag gör därför allt mer filtreringar kring vad som är väsentligt och inte. T ex har jag inte rapporterat om vilka ryska fartyg som går in eller ur hamn i Baltijsk i den av ryssland etniskt rensade Königsberg-exklaven, då det knappast föreligger någon invasionsrisk i Östersjön för stunden, eftersom landstigningstonnaget befinner sig i Svarta Havet.

Norge och Danmark är bland de Natoländer som förstärker sitt militära stöd till sina allierade. Norge skickar sextio man pansarskytte till en av Natos stridsgrupper i Baltikum. Danmark säger sig vilja skicka ytterligare F-16 till Baltikum, en ytterligare fregatt till Östersjön mm. Det diskuteras också permanenta förstärkningar och fyra nya permanenta Natostridsgrupper i sydöstra Europa, bland annat Rumänien. Detta skulle höja Natos stridsgrupper i Enhanced från dagens fyra i Nato Enhanced Forward Presence i Polen och Baltikum till åtta. Effekten av Kremls vapenskrammel är alltså tvärt om som sig bör att Nato förstås förstärker skyddet av den defensiva alliansens länder, inte att man drar sig undan.

En bataljonschef vid en av separatistbataljonerna i det av Ryssland ockuperade sydöstra Ukraina har uppmanat till mobilisering och att man måste vara redo för att slå till snart. Ingen tidsrymd uppges, men meddelandet gick ut till medlemmarna i bataljonen i sociala medier.

Kreml pratar om folkmord i sydöstra Ukraina, men vad som skedde 2014 var att det påbörjades etnisk rensning och folkmord på ukrainare och listan av mördade ukrainare är skrämmande, liksom detaljerna om hur de torterades och sedan mördades. Detta fick Ukrainas regering att inleda den ATO – anti terrorist operation – som sedan ledde till den ryska invasionen av sydöstra Ukraina sommaren 2014, när terroristerna och folkmördarna var nära att besegras.

Ukrainska positioner och civil bebyggelse längs fronten i sydöstra Ukraina besökts kraftigt med ryskt artiller under gårdagen, och beskjutningarna fortsatte under natten. Igår kväll hade trettiofyra beskjutningar skett, inklusive trettiotvå granater mot bland annat ett dagis. Tre dagisarbetare ska ha skadats i den beskjutningen. Även en ukrainsk skola besöts.

Två ukrainska soldater ska skadats, samt ytterligare två civila. Ukrainsk trupp ska i begränsad omfattning besvarat elden för att stoppa hot mot de egna soldaternas liv.

Tjugoåtta av de ryska beskjutningarna ska skett med vapensystem förbjudna enligt Minskavtalet, som alltså inte följs av Ryssland.

Detaljer dåligt översatt finns från officiellt ukrainskt konto här.

Syftet med den ryska beskjutningen längs fronten är antagligen att provocera fram en ukrainsk större motreaktion, och använda en sådan som förevändning för ett storskaligt anfall. Försök gjordes att hävda folkmord och att det var Ukraina som besköt sitt eget dagis, men fotobevisen på riktningen för kratrar mm visar tydligt att eldgivningen kom från den ryska sidan.

En annan anledning kan vara etablera en normalbild av intensiv beskjutning så att man kan maskera ett faktiskt storanfall.

Ukraina visar enormt tålamod och i att sitta nedgrävda och bara undantagsvis besvara elden.

Under morgonen har ytterligare 20 brott mot eldupphör registrerats av Ukraina. Femton av dessa var med vapensystem förbjudna enligt Minskavtalet. Eldgivningen sker ofta från bostadsområden, så civila används som mänskliga sköldar och för att eventuell moteld ska kunna utmålas som att Ukraina beskjuter civila.

Totalt ska det senaste dygnet skett 60 brott mot eldupphör.

USA:s regering och underrättelsetjänst uppger att Kreml planerar en false flag-operation där Ukraina ska anklagas för att sätta in kemiska stridsmedel – dvs massförstörelsevapen – mot civilbefolkningen i de av Ryssland ockuperade delarna. Ryssland avser att sätta in en mindre farlig gas för att slå ut civilbefolkning, och sedan plantera ut kadaver av djur och av andra anledningar döda människor som bevis. Detta ska resultera i ett fullskaligt ryskt anfall mot Ukraina och eftersom man dessutom hävdar att Ukraina använder massförstörelsevapen får Ryssland därmed använda kärnvapen.

Om Ryssland anser sig ha rätt att använda taktiska kärnvapen så ändras förstås styrkeförhållandena, där Ryssland idag på inget sätt är garanterade en seger eller ens ett snabbt krig mot det förberedda Ukraina vid ett anfall med konventionella medel.

Det amerikanska utspelet ska ses som ännu ett steg i att USA genom att avslöja de ryska planerna kommer innanför rysk beslutsprocess och att Kremls anfall därmed fördröjs.

I övrigt flyger nu återigen amerikanskt spaningsflyg i form av RQ-4 Global Hawk över Ukraina, vilket är ett gott tecken. Även britterna flyger med spaningsflyg över Ukraina, fast bemannat spaningsflyg. Det kan ses som att man inte bedömer att ett ryskt anfall kommer ske de närmsta timmarna.