söndag, februari 27, 2022

INVASIONSRAPPORT SÖNDAG

 Även idag: Wilderängs utmärkta lägesrapport nedan.

Se hans täta uppdateringar under dagen HÄR

 Läs mera:

Wikipedias nystartade artikel  2022 Russian invasion of Ukraine som växer hela tiden !.

Den ryska cyberkrigföringen slår hårt mot alla pro-ukrainska sidor. Men dessa är i varje fall operativa idag kl 10

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM 

Kyiv Independent  

 Kyiv Post tycks permanent utslagen...

Och en liten notis att glädjas åt:

Putin har sänt ett islamistiskt mördarband från Tjetjenien till Ukraina. Huvuddelen av gruppen, inklusive general Magomed Tushayev, utplånades av ukrainskt artilleri vid det stora slaget om flygbasen Hostomel. Uppgiften bekräftad av presidentens kansli.

*******

UPPDATERAS: Ukrainska städer håller emot – fortsatt mycket hårda strider

Putins krig mot Ukraina fortsätter och det rasar mycket hårda strider längs alla fronter. De ryska städerna håller fortfarande emot, inklusive Kharkiv, Mariupol, Sumy, Kherson, och huvudstaden Kyjiv. Vissa städer kringås istället. Ryssland ska ha gjort de första genombrotten längs den gamla stilleståndslinjen, men informationen är osäker. Det finns uppgifter om ryska myterier, deserteringar och passivt motstånd mot offensiven genom att t ex tömma bränslet på de egna fordonen.

Början på minnesväggen för Ukrainas döda militärer och poliser i kriget som pågått sedan 2014

Bland annat ska ett genombrott av lätta fordon rapporterats i Kharkiv, men dessa ska senare dykt upp förstörda på bild. Det kan handlat om trupp som råkade köra fel och åkte in i Kharkiv av misstag. De körde väldigt fort så upplevde uppenbarligen visst stresspåslag, men det hjälpte inte i slutändan.

Kyijivborna bygger stridsvagnshinder och molotovcocktails.

Det är alltså inte något fel på försvarsviljan. Hur en rysk ockupation är tänkt att fungera lämnas som en övning åt despoten och krigsbrottslingen Putin. Efter att ha beordrat det förnyade anfallet så ligger alla brott mot folkrätten och Genevekonventionen på hans händer.

Nedan får civila obeväpnade ukrainare ryska pansarfordon att vända om genom att gå ut på gatorna.

En rysk attackhelikopter mår inte bra. Det är inte meningen att de ska ha efterbrännkammare. Sannolikt har den träffats i bränsletanken och bränslet sprutar ut bakom och har även antänts.

Det hävdas att 5 000 ryska trupper stationerade i Belgorod ska ha genomfört ett myteri och vägrar åka till Ukraina.

Andra uppgifter talar om att en anledning till att ryska fordon fått slut på bränsle är att besättningarna diskret tömt ut bränslet när de upptäckt att deras fredsbevarande operation handlade om att döda det ukrainska broderfolket. Det förklarar också den stora mängden övergivna men oskadade ryska fordon. Det kan handla om smygdeserteringar. En annan förklaring kan förstås vara de innan anfallet rapporterade försäljningarna av bränsle som de ryska soldaterna gjorde i Vitryssland för att få pengar till sprit och mat.

Lägesbild enligt Wikipedia nedan.


 

Källa: Wikipedia Licens: CC-BY-SA

Vad vi kan se här är två utbrott från den gamla stilleståndslinjen och att rysk trupp nått fram till den befästa staden Mariupol. Det ser även ut att ha skett ett genombrott längre upp längs fronten söder om Donetsk.

Ryssland har fortsatt ta stora terrängavsnitt i söder och försöker ringa in Mariupol. Dock ska om man ser på kartan fortfarande städerna hålla ut, generell. Melitopol verkar fallit. Kherson passeras och har inte fallit men är när rysk trupp nått Mykolaiv i princip inringat.

Trovärdiga uppgifter till bloggen bekräftar bloggens tes genom åren att nya ryska vapenssystem inte duger i krig utan främst är ett sätt att dränera den ryska försvarsbudgeten på pengar att skicka till Putins oligarkers fickor. Därav ser man primärt fordon baserade på gammla sovjetiska plattformar, med några få undantag. Därtill så byggdes T-80-plattformen i ukrainska Kharkiv och Ryssland har sedan 2014 saknat reservdelar till den familjen av fordon.

Rapporter till bloggen från striderna uppger att Ryssland trycker in allt de har och att striderna blir allt hårdare.

Men ändå har Ukraina hållit emot i natt.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

Nedan följer löpande uppdateringar.

08:03 Först lite administrativa meddelanden.

Jag har 57 väntande kommentarer på bloggen att gå igenom för godkännadne av publicering så skribenterna kan kommentera fritt. Antalet olästa mail till bloggen är 359, antalet olästa direktmeddelanden på Signal 30, Facebookuppdateringar 47, direktmeddelanden på Messenger 3 och Instagram 4. Jag har således en viss backlog då jag prioriterat produktion av innehåll och omvärldsbevakning.

Tack för alla snälla tillrop och uppmuntran.

Läget just nu

Jag kan därmed inte svara på allt. Det kommer ta några timmars av icke-produktivt arbete att bara arbeta av ovanstående.

Samtidigt är trafiken på bloggen extrem. Systemen hänger generellt med, men någon gång om dagen utsätts jag för en DDOS-attack, vilka brukar vara 30 – 60 minuter och det kan vara svårare att komma fram.

Jag prioriterar att läsa meddelanden och mail från källor.

08:09 De tämligen värdelösa svenska Public Service hävdar att rysk militär är på väg in i Charkiv. Detta enligt Ekot som de senaste åren ofta spridit Kremls propaganda helt okritiskt. Fast rysk militär är inte på väg in i Charkiv – det handlade om ovan nämnda lätta fordon, som sedermera nedkämpats och förstörts. Ekot ligger efter. De lätta fordonen och spetsnaz-förbanden kan här ses retirera.

Oavsett handlar det inte om några tunga förband som kan fälla några avgöranden. Spetsnaz kan agera diversionsförband och få lokalförsvarsförbanden inne i staden att agera.

Här finns en film på vad som hände med ryska Spetsnaz i Kharkiv. Här är en annan. Spetsnaz fungerar likadant som alla andra när man konsekvensutsätter dem och att skicka in lätta förband utan tungt understöd i en försvarad stad är kanske inte den bästa formen av militärt omdöme. Vilket kanske iofs kännetecknar hela det ryska anfallet.

08:36 KOMMENTAR Att skicka in Spetsnazbrigader i lätta fordon för att ta Kharkiv är kanske ett försök till taktikbyte för Ukraina. Fordonen rör sig snabbt och kan lättare ta sig igenom luckor i försvarslinjerna. Men hur tar man en stad? Enda sättet är att rensa ut alla försvararna, och att köra runt på gatorna med lätta fordon rensar inte ut några försvarare. Det finns inte några magiska byggnader som likt i dataspel gör att alla ger sig om man sätter flaggan på dem. Enda sättet är att rensa bort motståndet kvarter för kvarter, hus för hus, rum för rum. Kanske hoppas man på att den riktiga försvarslinjen ska kollapsa och dras tillbaka för att jaga Spetsnaz inne i Kharkiv?

Oavsett visar det på att i ett modernt krig så finns det inte nödvändigtvis en tydlig frontlinje.

08:41 Pågående DDOS mot bloggen.

09:15 Franska främlingslegionen – som bara har utländska soldater som sedan får franskt medborgarskap – uppges gett tillåtelse för sina ukrainska soldater att återvända till Ukraina med sin fulla stridsutrustning. Främlingslegionen anses vara ett av världens bästa elitförband (ej specialförband).

09:25 Detaljerad film från de hela fem utslagna TIGR-pansarbilar tillhörande ryska Spetsnaz. Inga detaljerade bilder på döda, men det ligger två kroppar på gatan vid fordonet längst bort. Till svenska Försvarsmaktens skräck finns det stora inslag av egeninköpt personlig utrustning hos de ukrainska soldaterna. Att de har ukrainska uniformer visar dock att det inte är ett lokalförsvarsförband. Kort filmsekvens där man efterbekämpar det femte fordonet längst bort. I detta fall är det gubbstarka lokalförsvarssoldater närmast kameran utifrån civil klädsel.

09:35 Skarp strid. En utifrån lugnet och att de övriga låter honom göra grovjobbet veteran från de åtta åren av krig i Ukraina beskjuter den femte TIGR:n med hela tre RPG-granater, som står uppställda på rad och langas fram till honom. Det finns ingen silvermedalj i strid, utan man fortsätter slå tills man är säker på att motståndaren är besegrad.

När han är färdig tar han upp mobiltelefonen och knappar in något.

Det finns film på tillfångatagen Spetsnaz inne i Charkiv. Kille i 20-årsåldern. Lägger inte ut pga krigsfånge.

09:38 De ryska “fredsbevararna” (Putins ord) plundrar en matbutik. Uppenbarligen fungerar inte rysk logistik. Platsen uppges av en del vara Sumy, andra Kyjiv.

09:49 Ryska civila stoppar stridsvagnar utanför Chernikiv. Detta är otroligt starkt och sker med risk för livet. Även om man bara lyckas fördröja några minuter kan man paja en rysk stridsplan eller göra att ukrainskt försvar hinner t ex gruppera om eller vidta motåtgärder. Dessutom lär man ju rapporterat in stridsvagnars position till försvaret. Det ser för övrigt ut att finnas poliser i folksamlingen som säger “filma inte”. Om det är ukrainska poliser eller ryska inrikestrupper som ska agera ockupationsstyrkor låtar jag vara osagt. De är beväpnade med pistoler.