onsdag, maj 04, 2022

ONSDAGENS LÄGESRAPPORTER

 


UPPDATERAS: Ryssland saknar styrkorna för framgång i slaget om Donbas – bombningar av ukrainsk järnväg och infrastruktur under natten
 

En analys visar att Ryssland saknar styrkorna för framgång i slaget om Donbas och på vissa frontavsnitt är Ukraina rent av numerärt överlägsna. Omfattande bombningar med kryssningsrobotar mot infrastruktur och järnväg har skett i natt, inklusive mot Lviv i syfte att hindra att Ukraina nu får ytterligare förnödenheter och allt mer kvalificierat materiel från demokratierna i Europa och Nordamerika. De ryska bombningarna ska vara de värsta på flera veckor.

Totalavskriven rysk BMP i Luijanivka i mars Foto: Oles_Navrotskyi/Depositphotos.com

De ryska bombningarna av västra Ukraina och många andra städer ska vara de värsta på länge. Sex kryssningsrobotar flög mot Lviv, som är en knutpunkt för tillförseln av humanitär hjälp, förnödenheter, ammunition och vapensystem från demokratierna i Europa och Nordamerika, samt även från Australien. Två av robotarna ska skjutits ner. Även fler städer ska bombats och målen verkar ha varit järnväg och kraftförsörjning. Delar av Lviv ska varit strömlöst efter bomberna. Rök över staden igår kväll på film.

Resultatet av bombningarna av järnvägen innebär att passagerartåg västerut från Lviv blir försenade med 2-3 timmar, eller om man så vill en vanlig SJ-vardag i fredsvana Sverige.

En mycket intressant karta har publicerats där antalet ryska bataljonsstridsgrupper ställs mot antalet ukrainska brigader på olika frontavsnitt i slaget om Donbas och södra Ukraina. Då en brigad lågt räknat kan sägas bestå av tre bataljoner så framgår det tydligt att Ryssland saknar det numerära övertag som krävs för seger på de flesta frontavsnitten, om man alls är numerärt överlägsna.

Chersonavsnittet blir 15 ukrainska bataljoner mot sju ryska. Zaporizhzhija är det 9 ukrainska mot 13 ryska. Donetskavsnittet 9 ukrainska mot 20 ryska, men där är också Ukraina nedgrävda sedan åtta år tillbaka. På Popasnafronten är det 6 ukrainska mot 7 ryska. Mot Severodonetsk står det 15 ukrainska bataljoner mot 19 ryska. Vid det kritiska Izium är förhållandena 18 ukrainska mot 22 ryska bataljoner. Och i Charkiv har Ukraina nio bataljoner mot fem ryska.

Ukraina har alltså numerärt övertag på flankerna i Cherson och Charkiv, och i Charkiv har man som bloggen rapporterat om återtagit allt fler byar och verkar tryckt tillbaka Ryssland upp till 40 km från Ukrainas näst största stad. Kan Ukraina kraftsamla vid Cherson kan man mycket väl även gå på offensiven där, men antagligen avvaktar man för att låta rysk trupp blöda ut på eget bevåg först.

Ryssland har visst numerärt övertag i Donbas, men långt ifrån de 3-5:1 som krävs för lyckade offensiver mellan likar. Varken brigader eller bataljonsstridsgrupper är förstås längre intakta, men man kan ovan förutsätta att detta gäller lika på bägge sidor.

F d armégeneralen Mick Ryan har skrivit en kort analys där slutsatsen är att det är att ett ryskt genombrott i närtid är högst osannolikt.

“So, it is unlikely we will see any Russian operational breakthrough that would compromise Ukraine’s overall eastern defensive scheme of maneuver, at least in the short term.”

Mick Ryan

Det är väl bara att instämma. Ukraina kommer antagligen sakta ge med sig en del terräng i utbyte mot ryska förluster och avvakta till de ryska förbanden är svaga nog för motanfall. Samtidigt måste Ukraina få mer ammunition och nya vapensystem för att långsiktigt kunna hålla emot och för att nå avgöranden.

Att Ryssland ska uppnå något innan den 9:e maj och Putins segerdag ter sig alltså osannolikt. Vi får se när kulminationspunkten i slaget om Donbas inträffar.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

08:49 VARNING! Blod på asfalt, suddade kroppar. Foton från busstationen som bombades av Ryssland igår, där minst 10 arbetare dödades när de väntade på att åka hem från jobbet. Minst 15 ska skadats. Dödssiffrorna kan stiga.

08:52 Bakom en kyrka i befriade Irpin ska man hittat en massgrav med cirka hundra mördade civila.

08:56 Fortsatt hårda ryska förluster enligt Ukraina. 300 dödade soldater och officerare senaste dygnet, vilket tillsammans med sårade utplånar sammantaget åtminstone en bataljonsstridsgrupp. Detta backas upp av 15 stridsvagnar och 43 truppbärande pansarfordon, vilket med en summa om 58 är mer än en bataljonsstridsgrupps cirka 40 dito. Köttkvarnen och metaltuggen fortsätter alltså i södra Ukraina och takten i de ryska förlusterna förblir sammanräknat 1-2 bataljonsstridsgrupper om dagen.

KOMMENTAR

Detta är förstås inte hållbart för rysk del – och även om Putin beodrar allmän mobilisering den 9:e maj, så ersätter inte kött förlorat försvarsmateriel, som måste ersättas med äldre materiel som ska transporteras till fronten. Samtidigt kommer tvångsmobiliserade värnpliktiga omotiverade reservister att behöva veckors repetitionsutbildning, om man inte cyniskt låter krigsdarwinismen råda och skickar dem direkt till fronten där de får anfalla som mänskliga vågor i brist på tyngre materielsystem.

En ny tredje offensiv efter allmän mobilisering kommer tidigast i sommar – kanske så sent som i augusti? – och knappast den 10:e maj.

09:13 En karta som sammanställer alla de spontana bränderna i Ryssland, som kan kopplas till kriget i Ukraina.

09:15 En oljedepå i ockuperade Makiivka brinner. Detta är inne på sedan 2014 av ryssarna ockuperad mark.

09:31 Det har varit ett tag sedan vi fick se en utplånad rysk konvoj, men nu är det dags igen. Här har vi till och med en film på hur den brinner. Kan varit de som grupperats på detta vis för att få skydd. Som man ser hjälper det inte att ställa fordonen i en skog för att inte enkelt upptäckas av en drönare och sedan konsekvensutsättas.

09:33 En 17-årig flicka som överlevde ett av de ryska koncentrationslägren (“filtreringslägren”) vittnar om hur hon hörde en vakt säga till en annan att han avrättat tio av de som inte klarade filtreringen, men sedan hade han slutat hålla räkningen. Det handlar om etnisk rensning, krigsbrott och folkmord.

Utifrån tidigare uppgifter omfattas män i krigförande ålder, gamla krigsveteraner, personer aktiva inom media eller politiskt aktiva, samt offentliga tjänstemän, och en lång rad andra av de som inte passerar filtrering.

12:24 Artilleri kan lokaliseras med artilleriradar, och sedan bekämpas med annat artilleri. Men artilleriradar kan i sin tur lokaliseras med signalspaning – trots allt lyser radar som en fyrbåk om natten, det ligger i radarns funktion att skicka ut starka signaler. Och således kan artilleriradar i sin tur fjärrbekämpas. Eventuellt vill man visuellt bekräfta platsen, t ex med en drönare men det bör att med signalspaning triangulera tillräckligt precist för att bekämpa artilleriradarn. Själva radarn är ju sårbar för splitter och kräver inte direktträffar. Här är dock foton på en utslagen rysk artilleriradar.

12:31 KOMMENTAR OM KRYSSNINGSROBOTAR

Gårdagens kryssningsrobotanfall uppges kommit från ryska flottans fartyg i Svarta Havet, som kan bära Kalibr-robotar. Detta enligt det ukrainska luftförsvaret. Det har tidigare även observats hur man lastat kryssningsrobotar på Kilo-klassens ubåtar i Sevastopol. Den dieselelektriska Kiloklassen kan skjuta anpassade kryssningsrobotar från sina torpedtuber.

Kryssningsrobotanfallen varierar från fartyg, inklusive från fartyg i den Kaspiska flottiljen långt bort i trygghet i Kaspiska havet, och från det ryska strategiska bombflyget, som också kan uppträda i trygghet långt in över Ryssland eller Vitryssland. Räckvidden på robotarna som brukar vara av Kalibr-typ från fartyg och Kh-55/102 från bombflyget är tusentals kilometer, men avståndet mellan plattform och mål kan behöva vara kortare beroende på hur man plottat in flygbanan fram till målet. Vitsen med en kryssningssrobot är att den inte ska flyga rakt, utan t ex följa låg terräng eller inte gå att förutse vart den tar vägen. Därav går det oftast flyglarm i hela Ukraina när man detekterar kryssningsrobotar.

15:44 Har spelat in en pod tillsammans med Rekyl, därav frånvaron. Bör publiceras senare i veckan.

15:48 VARNING! Avskrift av ett avlyssnat och publicerat samtal mellan en rysk soldat och dennes mor. Vidriga beskrivningar av den tortyr man utsatt ukrainska krigsfångar för, och som den avlyssnade deltagit i. Läs inte om du har god fantasi och kan visualisera. Det handlar om ren och skär mänsklig ondska och tortyrporr av en natur som skulle avfärdas som orealistisk om man skrev om den skönlitterärt.

Dags att upprepa – rysk trupp kan aldrig tillåtas att sätta sin fot på svensk mark – de kommer skövla, våldta, tortera och mörda oavsett vad Aftonbladet Kultur tycker om att man påtalar detta.

16:11 En aktör på Twitter avslöjar att en rysk aktör på Darkweb har efterfrågat skandaler om svenska förvars- och säkerhetsbloggare och debattörer. Som bloggen skrev om igår kommer processen inför en Natoanslutning att bli riktigt smutsig, men här är det alltså bevisat att det är främmande makt som försöker smutskasta svenska försvars- och säkerhetspolitiska debattörer och bloggare.

19:25 Ryssland har nu förlorat en första stridsvagn av modellen T-90M, vilket är deras allra modernaste vagn i serien, med uppgraderad och mer bepansrad raketmotor till tornet, ny kanon och ett integrerat läges- och eldledningssystem, nytt bättre reaktivt pansar och många fler godsaker. På fotot ser man klart och tydligt effekterna av detta, då kanontornet fortfarande sitter kvar på fordonet, som bara brunnit. Eventuellt har kanontornet flyttat sig lite från centrum dock.

19:33 Det fruktansvärda och tragiska facit av den ryska terrorbombningen av teatern i Mariupol, som var uppmärkt med texten barn och innehöll just kvinnor och barn har nu publicerats av Associated Press. 600 civila mördades av Ryssland i terrorbombningen av teatern. Detta är det värsta enskilda massmordet på civila sedan Assadregimens anfall med saringas mot en förort till Damascus 2013.

 

*******

 

Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

 

 

******

 https://www.understandingwar.org/sites/default/files/DraftUkraineCoTMay03%2C2022.png

  *********

FILMER

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER