torsdag, maj 05, 2022

TORSDAGENS LÄGESRAPPORTER

 


UPPDATERAS: Ökade ryska terrorbombningar när försöken till offensiv haltar
 

Ryssland når få framgångar i försöken till offensiv i södra och östra Ukraina, men verkar istället öka terrorbombningarna av ukrainska civila mål i ett försök att knäcka motståndsviljan. Terrorbombningar har dock aldrig minskat försvarsviljan. Samtidigt har Ukrainas motoffensiv runt Charkiv pressat tillbaka Ryssland och med det minskat artilleribeskjutningen av staden med 90%, även om tivolit i Gorkijparken i staden återigen verkar beskjutits av Ryssland. Flyglarmen gick återigen igår kväll och i natt över hela Ukraina när kryssningsrobotarna började flyga.

Utsikt över Dnepr i Kyjiv

Som väntat gick det flyglarm över hela Ukraina igår kväll när kryssningsrobotarna började flyga, vilket brukar ske i samband med att det skymmer. Denna gång ska de avfyrats från den ryska tryggheten över Kaspiska havet och Tu-95 Bear eller Tu-160 Blackjack bombplan.

Bland annat träffades centrala Dnipro. Även Cheraksy ozh Zaporozhye ska träffats, liksom Odesa. Film från Dnipro här.

Här finns för övrigt en film från övervakningskameror på tivolit i Gorkijparken i Cherkiv, ett tydligen militärt mål som bekämpas med ryskt artilleri. Det är farligt med lekplatser, plaskdammar och karuseller. Utifrån grönskan är detta en ganska ny film – tidigare i vår har tivolit beskjuts, men då var det inte grönt.

Wall Street Journal rapporterar att beskjutningarna med artilleri mot Charkiv tidigare låg på 50 – 80 beskjutningar om dagen med haubitsar och salvpjäser, men i och med den ukrainska motoffensiven norr och öster om Charkiv, som ska tryckt tillbaka ryssarna upp till 40 km från staden är artilleribeskjutningen nu nere till cirka fem anfall om dagen. Offensiven räddar liv och har avsevärt minskat trycket på den utsatta staden, som har varit beskjuten dagligen sedan det nya anfallets första dag den 24:e februari.

Räddningstjänsten i staden har jobbat dygnet runt i över två månader, och var mycket tacksamma för den brandbil som Lena mfl levererade i helgen finansierat av bland annat bloggens läsare. Genom den ryska taktiken med dubbelbeskjutning är räddningstjänsten och ambulanserna hårt utsatta, då ryssarna skjuter en andra gång lagom till den anlänt till platsen.

Den brittiska underrättelsetjänsten menar att medan den ryska offensiven kört fast så ökar Ryssland terrorbombningarna för att knäcka motståndsviljan. Detta har dock historiskt bara gjort att de angripna blir mer förbannade och ökar försvarsviljan. Man kan inte bomba någon för att få deras kärlek.

I Ryssland fortsätter bränderna. Ett antal mönstringskontor har bränts ner runt om i landet. Här är en film på ett väldigt välplanerat angrepp med hela sju stucken Molotovcocktails mot en sådan. Angriparna har radat upp brandbomberna utanför och tänder eld på en i taget och kastar sedan in på kontoret och exfiltrerar sedan skyndsamt. Verkar finnas ryssar som inte vill tvångsmobiliseras. Man ska komma ihåg att i Ryssland så gäller ingenting om det inte finns en stämpel på ett papper, och brinner kontoret ner finns det inte heller några stämplar. Eller papper att stämpla. Många register existerar också bara på papper så brandbomber mot mobiliseringskontor kan vara mycket effektivt.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

12:10 Publicerat artikel om andra och särskilt tredje leveransen av utryckningsfordon till Ukraina här.

12:13 Det har börjat dyka upp en del filmer från fronten. Dels lite framryckning inkluderande Mr Warstache.

Dels en sekvens som kan klassas som stridsscener vid befriandet av Ruska Lozova utanför Charkiv, med hjälp av det ukrainska specialförbandet Kraken i lätta och snabba fordon. Filmsekvens ett och filmsekvens två.

12:30 De ryska förlusterna fortsätter i en takt om sammanlagt drygt en bataljonsstridsgrupp om dagen enligt Ukraina. Igår förlorade Ryssland 15 stridsvagnar och 41 truppbärande pansarfordon, för en summa om 55 stycken, medan en bataljonsstridsgrupp innehåller cirka 40 av dessa. Antalet dödade ryska soldater uppges varit cirka 200 och två flygplan sköts också ner. Fyrtio lastbilar och andra mjuka fordon ska slagits ut, vilket gårdagens drönarfilmer på förstörda ryska konvojer kanske bidrog till.

13:12 Film på hur drönarledd ukrainsk artillerield jagar ryska soldater fram och tillbaka mellan olika byggnader och positioner. Flera gånger fram och tillbaka. Det är förstås tragik och människoliv som släcks på filmen, som är tonsatt till hårdrock. Den kunde dock använt Benny Hill-introlåten istället.

Man kan bara tänka sig stressfaktorn för de ryska soldaterna, som vart de än flyr strax därefter får artilleri i skallen igen, och som till synes inte verkar ha en aning om drönarens existens, eller så är den för långt bort och för liten för att bekämpas med tillgängliga vapen.

13:18 Det ryskockuperade Transnistirens tevekanal TSV rapporterar att det pågår en eldstrid vid en gränspostering mot Ukraina.

KOMMENTAR

Eftersom det är TSV så ska man nog tolka innebörden av detta väldigt välvilligt dvs att det inte är så illa som det är avsett att låta.

14:13 Den ukrainske försvarschefen uppger att man förutom utanför Charkiv nu också går till motanfall mot Izium, som är en viktig knutpunkt för anfallet norrifrån i slaget om Donbas.

“Traditionally I have briefed my American counterpart on the operational situation. In particular, about enemy’s main effort shifts towards Luhansk direction, were in the vicinities of Popasna, Kreminna, Torske the heavy fighting is going on as well as about the shift to conterattacks on Kharkiv and Izium directions.”

KOMMENTAR För att nå Izium på enklaste vis behöver ryska logistiklinjer passera relativt nära Charkiv, och de två motanfallen kan ses som kopplade till varandra.

18:02 Nathan Ruser har gått igenom om det ukrainska utspelet om offensiver utanför Charkiv och mot Izium stämmer.

Ska man summera så har Ukraina mycket riktigt gjort stora framsteg utanför Charkiv, medan den ryska offensiven från Izium där de största truppkoncentrationerna finns bara kommit några kilometer på flera dagar och endast tagit tre byar på två veckors offensiv. Ryssarna ska ha sprängt en broar bakom sig när de retirerat över floden Donets. Egen kommentar där är att man är rädda för sina försörjningslinjer ner till Izium och därför sprängde broarna för att hindra ukrainarna. Det kan tas som ett besked att Ryssland ger upp Charkiv för stunden.

Ryssarna har dock nått lite bättre framgångar längre österut, men Ruser menar att det är medvetet av ukrainarna som långsamt retirerar tillbaka till Donetsfloden, som ska agera en starkare försvarslinjen. Så länge får ryssarna betala i blod och skrot för att ta sig dit.

Ukraina hade lagt en pontonbro över Donets för att kunna gå mot Izium från väster, vilket bekräftar offensiva försök mot Izium. Denna bro ska nu flutit iväg efter ryska anfall mot den, så Ryssland har stoppat det ukrainska motanfallet den vägen.

Ruser gör ett hästjobb i att spåra rörelserna på marken väldigt detaljerat. Imponerande.

KOMMENTAR

Den stora ryska offensiven har i alla fall inte kommit särskilt långt.

Min egen tidigare grova gissning var att Ryssland högst skulle orka hålla igång offensiven i 2-3 veckor, dvs fram till 9:e maj. Om man nu kan kalla det man gjort för en offensiv. Helt klart är i alla fall att Ukraina försvarar sig med näbbar och klor. Antagligen pågår det rätt hårda strider, vilket man kan se på de ryska förlusterna om motsvarande en till två bataljonsstridsgrupper om dagen sammanlagt.

Det är möjligt att vi får se en kulminationspunkt för rysk offensiv den närmsta veckan. Det har redan passerats i Charkiv, och att man sprängde broar över Donets efter sig innebär som skrivet ovan att Ryssland nu ser ut att ge upp Charkiv.

18:25 Ukraina har i åtta år befäst försvarslinjen längs stilleståndslinjen i sydöstra Ukraina och även uppfört försvarslinjer på djupet. Rysk propagandateve visar upp en övergiven sådan befästning, som antagligen har övergivits pga operationella beslut om att t ex korta försvarslinjerna eller undvika inringning. Den har en meter tjock betong i fronten, 40 cm i bak. Ledningscentralen ligger 7-8 meter ner. Det ska även finnas betongtunnlar från anläggningen fram till andra försvarspunkter.

Insidan av betongen är klädd i kevlar för att hindra splitter från att sprida sig om betongen penetreras.

Ria Novosti visar det hela för att förklara varför den ryska så kallade offensiven inte kommer någon vart. Man säger rent av att allt i befästningen är gjort rätt och verkar riktigt imponerade. Man kallar det för en ukrainsk standardbunker, så dessa är vanliga. Enligt rysk teve.

Den aktuella befästningen ligger vid en väg som inte verkar ligga längs gamla stilleståndslinjen, så detta är en bakre ytterligare försvarslinjen någonstans. Möjligt att någon OSINT-expert kan geolokalisera vägen.

22:12 Filmer på rejäl pansarslakt vid den ukrainska motoffensiven runt Charkiv. Här är en första och sedan en andra, som eventuellt innehåller en utslagen T-90M, vilket i så falll är den andra som fångats på film eller foto av Rysslands modernaste stridsvagn. Den matchar dock inte helt – det saknas vapenstation, även om tornet ser fyrkantigt ut baktill. Kanske bara en synvilla och en T-80.

Strider pågår fortfarande. Det brinner från ytterligare fordon i fjärran.

T-90M har ett förlängt kanontorn som ser lite mer västerländskt ut och fyrkantigt bakifrån. Det innehåller ett magasin med tio projektiler, som dock måste lastas in manuellt via tornluckan och ner i tornets raketmotor den så kallade karusellen till automatladdaren.. Man har fortfarande kvar raketmotorn i tornet, men har via det externa magasinet nu även möjligheten till ammunitionsbrand via ett dåligt skyddat extern magasin. Smäller det får man nog ont i öronen inne i vagnen och eventuellt skytte runt får nog dålig stämning.

22:48 Ett bröllopsfoto från ett första bröllop i Butja sedan befrielsen.

 ******

Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 

 Bild

 

******

 

  *********

FILMER

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER