måndag, maj 02, 2022

MÅNDAGENS LÄGESRAPPORT FRÅN UKRAINA

 


UPPDATERAS: Nya bombningar av Mariupol trots evakuering av civila – få ryska framgångar på marken – fortsatta ukrainska motanfall norr om Charkiv
 

Så fort evakueringen av en liten andel av de civila som sökt skydd i Azovstahls bunkrar var klar bombade Ryssland återigen området, trots nästan 1 000 civila kvar. Ryssland når få och små framgångar på marken i slaget on Donbas, medan Ukraina motanfaller norr om Charkiv och har befriat flera byar. Vad som hänt med den ryske generalstabschefen Gerasimov är fortfarande höljt i dunkel, men champagnen ligger på kylning.

Interör och skyttens plats vid vapenstationen i ukrainas pansarterrängbil BTR-4E, vars 30 mm automatkanon på sin vapenstation har visat sig kunna leverera dålig stämning även mot ryska stridsvagnar i händerna på en kompetent och aggressiv besättning. Foto: fotoreserg/Depositphotos.com

Det finns bara otaliga rykten om den ryske generalstabschefen Gerasimov, från att han fick splitter i rumpan, till att han inte ens satte sin fot i Ukraina. Kort sagt så får vi väl avvakta och låta champagnen ligga kvar på kylning. Att det lanseras olika hypoteser från ryskt håll och att man via en Gish Gallop försöker blanda bort korten är dock ett gott tecken. Senast den 9:e maj och segerdagsparaden borde han visas upp.

Det har inte hänt särskilt mycket på marken i salget om Donbas. Nathan Ruser uppger att Ukraina dragit sig tillbaka från Oskil, men gjort framryckningar på fem kilometer vid Velyka Novoselivka. Samtidigt fortsätter det ukrainska motanfallet nordöst om Charkiv, medan Ryssland försöker anfalla mot Lyman från Yampil. Fort går det i alla fall inte och någon rysk seger till den 9:e maj kan man knappast räkna med. Sju dagar kvar.

Mariupol och Azovstahl bombades av ryssarna så fort gårdagens evakuering av 100 civila var över, trots att cirka 1000 civila kvarstår i skydd nere i bunkrarna. Samtidigt drog en enorm rysk propagandaapparat igång kring de evakuerade civila, som kan bortses från. Man säger det man behöver för att överleva när rysk propaganda sätter en kamera framför ditt ansikte.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:22 Vad som antagligen är två ryska Raptor-stridsbåtar (en blåkopia av svenska stridsbåt 90) konsekvensutsattes i morse av ukrainska Bayraktar-drönare nära Ormön, och kan nog anses vara totalavskrivna. Film på detta här. Notera datum- och tidsstämpel.

09:33 Ännu en i den långa raden av drönarfilmer på hur Ukraina slår ut ryskt pansar, denna gång utanför Charkiv så förmodligen det pågående ukrainska motanfallet.

Vad som denna gång är extra intressant är hur en artilleriträff (?) tar nära en rysk TOS-1 termobarisk bränslebombsalvpjäs, som därefter sontant eller avsiktligt avfyrar två av dina raketer rakt in i närmsta skog. Det kan handla om att besättningen inte hade lust att sitta under de laddningarna om de skulle träffas igen, eller så skadades raketerna och avfyrades av sig själva.

09:49 KOMMENTAR OM BAYRAKTAR MOT RAPTOR

Genom att slagit ut två stridsbåtar med en Bayraktardrönare så har Ukraina nu även visatt de kan slå mot den första snabba vågen av stridsbåtar som kan förmodas föregå en större landstigning. Tidigare har man med sänkningen RFS Moskva visat att man har sjömålsrobot och kan verka mot stora fartyg.

Nu visar man också tydligt att inte ens de små och snabba stridsbåtarna är säkra, och sannolikheten för rysk landstigning mot Odesa eller Bessarabia för att nå Transnistrien blir allt lägre. Om nu inte Ryssland vill skicka sina sjömän och sitt marininfanteri till en säker död.

09:57 Stora ryska förluster senaste dygnet

Förutom ytterligare 300 man dödade uppger Ukraina att Ryssland förlorade 22 stridsvagnar och 48 pansarfordon senaste dygnet. Det är en summa om 70 fordon på manöverkompanierna, eller nästan två bataljonsstridsgrupper sammanlagt, även om det förstås är utspritt på flera stridsgrupper. Multiplicerar man antalet dödade med fyra för att få fram antalet sårade är personalförlusterna 1 200 man.

10:00 Den brittiska underrättelsetjänsten uppger att 25% av de ursprungliga ryska 120 bataljonsstridsgrupperna, dvs 30 stycken, inte längre är fungerande stridande förband. Störst förluster ska VDV tagit och britterna menar att det kommer ta flera år att återställa VDV till sin forna fontänbadande storhet. “VDV, suka blyat”, som den nya VDV-sången går.

11:23 Ukraina har anfallit flygplatsen utanför Cherson för nittonde gången. Denna gången blev det en väldigt stor smäll.

Finns gott om filmer på rökmolnet som väl är kilometerhögt, och nog kan anses bekräftat, men de visar inte marken pga ukrainska förbud mot detta, samt för att inte kunna geolokalisera filmaren. Flygplatsen är väl vid det här laget en legendarisk punkt för ryska förluster, och Wikipedia-artikeln påminner om att två generaler dödats där. Men ryssarna envisas med att fortsätta använda flygplatsen som en logistikpunkt och helikopterbas. Wikipedia listar 17 attacker mot flygplatsen, men just nu tvistas det på Twitter om huruvida det är 19 eller 20.

12:09 Längre film på de två utslagna Raptor-stridsbåtarna. Den ena höll på att backa ut från kusten, den andra körde i slingrande, kanske i ett försök att undvika bekämpning. Det hjälpte inte, Bayraktar-drönaren hade låsning på målet hela tiden. Å andra sidan ska den ju kunna slå mot markmål på vägar, markmål som kan köra ännu fortare än en stridsbåt och svänga rätt rejält.

12:15 Det ska pågå en ny evakueringsvända av civila från Mariupol nu. Därav kan man anta att ryssarna släppte vidare de evakuerade till ukrainska Zaporizhzhia, eftersom Ukraina verkar nöjda.

13:55 En liten film om hur det ser ut när en rysk Orlan-10 drönare blir nerskjuten och faller till marken.

14:29 En läsare geolokaliserade den ena utslagna Raptor-stridsbåten till denna plats vid den lilla Ormön. Det betyder att Ukraina flög med en Bayraktardrönare obehindrat över själva ön.

14:42 Igor Shusko (FSB-brevens översättare) hävdar att enligt källor överväger Kreml att paradera över 500 ukrainska krigsfångar på Röda torget och segerdagsparaden den 9:e maj. Detta vore ett extremt och fullt medvetet krigsbrott helt i strid med Genevékonventionen. Beslut om att genomföra det hela tas den 6:e maj uppges Shuskos källor.

Sedan saknar Ryssland all form av fingertoppskänsla vad gäller armbindlarna på repetitionerna av paraden …

14:50 Ryssland är så rädda för traktorerna att man börjat bomba dem. Fast missar.

17:09 Ukrainas polis har än så länge hittat 1 202 mördade civila i Kyjivregionen. 280 är fortfarande oidentifierade, samtidigt som man ska ha identifierat 900 ryska förövare som begått brott mot civila i området. Sedan har man Chernihiv och Sumyområdena bland det som befriats, plus förtsås de stora delar av söda och östra Ukraina som fortfarande ockuperas av rysk trupp.

Ryssland gör för övrigt sitt bästa att utradera eventuellt förtroende som fanns kvar för landet. Ni har alla hört talas om den mördade ukrainska mamman med ett spädbarn, som försåtsminerades, så när räddningstjänsten plockade upp barnet för att rädda det utlöstes sprängladdningen. Detta var i Ivankiv enligt vittnet.

Civila krigsfångar som Ryssland har släptp ifrån sig ska ha amputerade ben eller armar, samt sepsis i sår. De ska ha förhörts och torterats 2-3 gånger om dagen och tvingats lära sig patriotiska ryska sånger.

I Mariupol används vita påstådda humanitära lastbilar till att föra bort liken från dödade och mördade civila i staden, och skickas antagligen till de massgravar man identifierat via satellitbilder, för att dölja det faktiska antalet dödade i staden. Drönarfoton på de humanitära lastbilarna när de lastar lik från förstörda bostadshus i Mariupol.

17:19 I Perm har en rysk ammunitionsfabrik sprängts. Detta ligger nära Uralbergen. Fabriken ska tillverka artillerigranater och salvpjäsraketer.

18:55 Oryx visuella räkning av ryska förluster har nu passerat 600 stridsvagnar, eller ca 60% av de som Ukraina uppger officiellt. Med tanke på att det är få till inga foton på ryska stridsvagnar utslagna på ryskockuperat territorium och att oavsett civilbefolkningen numera i större utsträckning flytt än stannar kvar och filmar som de första dagarna av kriget, så visar det på att Ukrainas siffror är trovärdiga. Den som tror att alla utslagna stridsvagnar finns på foto eller film är mer än lovligt godtrogen.

18:58 I Mariupol uppger den rättmätiga borgmästaren att levnadsförhålladnena är medeltida. Infrastrukturen – vatten, avlopp, telekommunikationer, elförsörjning är totalt förstörd.

19:09 Odesa har bombats med kryssningsrobotar igen. Sårade och skadade finnes, men antalet inväntar bekräftelse. Robotarna ska ha träffat nära flygplatsen utifrån denna film. En av de dödade ska vara en 13-åring.

 

 

*********

Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 

 Bild

 

******

 

  *********

FILMER

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER