lördag, maj 07, 2022

HELGENS LÄGESRAPPORTER

 UPPDATERAS LÖPANDE LÖRDAG  - MÅNDAG MORGON

 söndag
UPPDATERAS: Ukraina bombar Ormön med stridsflyg – Ryssland drar sig ur Syrien
 

Ukraina har efter att ha slagit ut luftförsvaret och sänkt eller skrämt bort ryska flottan från runt Ormön nu flygbombat ön med sitt stridsflyg. Ryssland kan inte längre försvara utposten från luftanfall. Ryssland drar sig nu ur Syrien, för att få loss mer trupp, men kan inte få hem tung materiel på grund av att Bosporen är stängd – personalen får flygas hem. Rysk terrorbombning av Ukraina fortsätter, men Ukraina har redan börjat återuppbygga befriade delar av landet – 30 broar har redan reparerats av vad som visar sig vara ett handlingskraftigt land även på infrastruktursidan.

Ukrainsk Su-27 Foto: Erik Gustavsson

Igår på den europeiska segerdagen mot Hitlertyskland flygbombade Ukraina utposten Ormön nära havsgränsen mellan Rumänien och Ukraina med sitt eget Su-27 stridsflyg. Ön är viktig för att spärra av civila sjötransporter till Ukraina och flygbombningen och överflygningen med spetsflyg är kulmen på vad som verkar varit en systematisk ukrainsk kampanj för att skapa luftherravälde i området.

Detta började med sänkningen av RFS Moskva och fortsatte sedan med bombningar med Bayraktar-drönare, vilket visats på film. Två stridsbåtar av stridsbåt 90-kopian Raptor har sänkts enligt filmsekevenser, samt en Sernaklassens landstignignsfartyg som kan bära ett pansarfordon. Man har även med drönare sprängt ett luftvärnssystem, som antagligen transporterats dit just med Serna-båten. Samtliga dessa har visats på film och länkats tidigare, så jag visar inte upp den här.

Med eventuell attack mot RFS Amiral Makarov har man slutligen också drivit bort ryska flottans luftförsvarsfartyg.

Ukraina har därmed uppnått luftherravälde och bombade nu ön med sitt Su-27 spetsflyg, vilket publicerats på drönarfilm här.

Situationen för Ryssland på Ormön är nu helt ohållbar – en isolerad utpost som inte kan försvaras mot flyg. Ormön har förvandlats till en honungsfälla.

Resultatet är att Ryssland antingen måste undsätta ön eller lämna ockupanterna till sitt öde att bli sönderbombade. Ska man undsätta eller evakuera ön måste man skicka fram flottan, och då sitter Ukraina och väntar, redo att spela sänka skepp. Och varje sänkt fartyg reducerar möjligheten för Ryssland att utföra landstigningar ytterligare, och skyddar därmed Odesaområdet. Samt att sänkta eller skadade fartyg ytterligare minskar luftförsvarsförmågan, samt även slår ut förmåga att skjuta kryssningsrobotar mot civila ukrainska mål.

Ukraina visar med Ormön hur de arbetar systematiskt och har en plan, samt hur man genom att retirera (här från Ormön) kan skapa överlägsenhet och försätta motståndaren i ett ohållbart läge.

Ukrainas samhälle har visat sig vara synnerligen robust och man har nu redan återuppbyggt 30 broar över floder i befriade och bombade områden. Och detta under rådande fullt krig. När man jämför med svenska Trafikverkets tider för enkla projekt, som när en väg i grannbyn Fjärås var stängd nästan två år för byte av en vägtrumma, så blir man tårögd. Det är enormt starkt av Ukrainas civilsamhälle och infrastruktur att leverera på detta vis.

Vägarna är bara ett exempel. Det jobbar tiotusentalet linjemontörer dygnet runt för att hålla Internet och mobilsystemen uppe i Ukraina. Samma sak med elförsörjningen. Redan samma dag som Butja befriades publicerades det foton på montörer som satt bland ruiner och sprängda ryska pansarfordon och svetsade ihop fiberledningar.

Det är svårt att inte bli stolt över att vara människa när man ser denna glöd hos det ukrainska folket och det är en stark kontrast mot vidrigheter och krigsbrott begångna av rysk trupp. Men så tar krig fram både de sämsta och de bästa sidorna i människor. Och i Ukraina kan hjältarna räknas i miljontals, från frontlinjen till köken. Livet går vidare och ukrainarna vägrar kuvas och ge upp. Detta är så långt från nederlagsdoktrinen man kan tänka sig och man skäms över de som ständigt pratat ner Ukrainas förmåga och chanser.

Oavsett hur kriget går har ukrainarna vunnit hjärtan och själar, och det vi bär inom oss kan ingen Putin någonsin ta ifrån oss.

Ryssland drar sig tillbaka ifrån Syrien ska rapporterats i israeliska media. Detta förmodas bero på att man behöver stärka i Ukraina, men tung utrustning kan inte tas hem då Bosporen är stängd. Man kan dock flyga hem personalen, men åtgärden andas onekligen desperation och lär inte ändra utgången i kriget i Ukraina. Dock är det antagligen ohållbart för rysk del både militärt och ekonomiskt att samtidigt bedriva ett krig på distans i Syrien.

Artikeln uppdateras nu löpande

Slava Ukraini! Heroiam slava!

08:21 Den svenske krigsfrivillige i Ukrainian Hospitaliers i gårdagens obligatoriska läsning hos Militär Debatt, har ett Twitter-konto som heter Okänd soldat. Han svarar på frågor om artikeln här. Glöm inte att skänka pengar.

11:32 Ukraina har släppt bättre filmer på när man spränger Raptor-stridsbåtar och Serna-landstigningsbåten vid Ormön. Ser ut att vara fyra stridsbåtar som konsekvensutsätts, och inte två, så det är +2 mot tidigare. Filmen på Sernan hittas här.

11:39 Gårdagens ryska förluster enligt Ukraina landar på hela 400 dödade soldater och officerare. Det är en dubbling per dag jämfört med de senaste dagarna. Antalet stridsvagnar var +8 och skyttebärande pansarfordon +28, så förlusterna i pansar fortsätter att minska, vilket kan tyda på att Ryssland inte längre anfaller lika mycket. Sedan blir det väl allt svårare för Ukraina att hitta de ryska fordonen i takt med att de blir utrotningshotade. Sammantaget landar man ändå nära de cirka 40 sådana fordon en bataljonsstridsgrupp har. Multiplicerar man 400 dödade soldater med tre för att även få in sårade så är det 1 200 man ur strid.

12:55 Ryssland har även försökt landsätta trupp på Ormön med helikopter. Vilket ledde till Bayraktardrönarnas antagligen första bekräftade nedskjutna flygfarkost enligt denna film. Honungsfälla som sagt, frågan är bara hur många flugor som ska dras till honungen innan Ryssland ger upp?

12:57 I Bilhorivka i östra Ukraina sökte ca 90 civila ukrainare skydd undan de ryska terrorbombningarna i källaren på en skola. Skolan bombades således. 30 personer har räddats, varav sju skadade. BBC rapporterar om att man nu fruktar att upp till 60 civila kan ha dödats där nere i källaren. Varken källare eller normala skyddsrum skyddar mot direktträffar.

13:44 Drönarfilm på artilleribeskjutning av en rysk bas. Ryssarna har lärt sig att gräva upp vallar runt sina fordon, men det verkar inte direkt hjälpa. Vi sänder alla kondoleanser till Oryx, som kommer få mer jobb nu. För övrigt har Oryx nu bekräftat 625 ryska förlorade stridsvagnar visuellt via film och foton, ca 60% av de som Ukraina rapporterar vilket alltså framstår som realistiskt – allt fångas inte på film när de slås ut eller efteråt.

14:28 Enligt uppgifter direkt till bloggen ska i princip hela 64:e separata motoriserade skyttebrigadens enheter i Ukraina utplånats i strider i östra Ukraina. Brigadens personal är de som begick folkmordet, tortyren och våldtäkterna i Butja, för vilket man tilldelades medaljer från Putin och Kreml.

Det kan vara en medveten handling att Kreml sedan skickat förbandet in i döden i östra Ukraina, för att på så sätt bli av med vittnena och gärningsmännen, eller så får man hata slumpen.

Källan kommer som sig bör inte kommenteras och officiell bekräftelse eller motbevis kanske dröjer. Enskilda fordon eller individer från förbandet kan förstås finns kvar om de inte råkar ut för ytterligare slumpvisa missöden.

Uppgrävning av kvarlevor för brottsplatsutredning i Butja. Foto: palinchak/Depositphotos

16:39 Ny stor brand i ryska Perm. Denna gång på den flygtekniska skolan. Verkar vara si och så med brandskyddsinspektionerna i Perm tydligen.

16:43 Ovanligt film på ukrainska flygvapnet, vilket som bekant fortfarande är i fajten och inne på sin tredje månad mot det påstått överlägsna ryska flygvapnet. Här är det ett ukrainskt Su-24 attackplan som lågsniffar.

19:13 En analys av Bayraktar-nedkämpningen av en rysk transporthelikopter finns här. Kontentan är att Ryssland har tappat radiokontakten med Ormön och vet inte vem som håller ön och alla fartyg med radio har sänkts eller slagits ut.

21:00 Redogörelse med vittnesmål på fotograferat offer och vittne för några av våldtäkterna, vittne till morden i Butja i en artikel hos The Times. Det var inte bara soldaterna, de hade med sig ett befäl som såg till att morden och våldtäkterna blev utförda. Stämmer uppgifterna om att den berörda brigadens enheter utplånats i östra Ukraina så finns inte gärningsmännen kvar i jordelivet längre.

Förstås starkt att gå ut med namn och foto och allt som våldtäktsoffer, men offren har inget att skämmas över. Våldtäktsoffer är offer, inte förövare. Det är förövarna som inte bara ska skämmas, utan straffas.

 

****


LÖRDAG
 
UPPDATERAS: Rysk kollaps nära utanför Charkiv – ukrainska framgångar i motanfall mot Izium – allt mer talar för att RFS Amiral Makarov träffad – nya bränder i ryska Kursk och Belgorod
 

Det ser allt mer ut som att vi kan se en rysk kollaps utanför Charkiv och att det ukrainska motanfallet kan befria landet hela vägen fram till gränsen. Ryssland svarar genom att bomba ett museum för en ukrainsk 1700-talsfilosof. Ukraina har även nått stora framgångar i motanfallen mot Izium medan Ryssland under morgonen genomför massiva artilleriangrepp mot Ukrainas hårdast befästa försvarslinje. Det har skett nya bränder i ryska Kursk och Belgorod nära gränsen till Ukraina. Allt mer talar för att RFS 799 Amiral Makarov träffats av något eller spontant fattat eld, men det saknas fortfarande officiella bekräftelser. Den ryska segerdagen på tredje årsdagen efter Hitlertysklands kapitulation 1945 ser allt mer ut att gå mot ukrainsk seger.

Fregatten RFS 799 Amiral Makarov

När det ryska flaggskeppet RFS Moskva sänktes föregicks en officiell bekräftelse av detta av ett dygn av rykten och osäkerhet. Denna gång har det det dock inte kommit något uttalande från Ukraina än, men å andra sidan kanske inte RFS Amiral Makarov sjunkit, utan bara brunnit. Än så länge.

De två starkaste indicierna för att något har hänt är dels att en amerikansk Global Hawk i timmar patrullerat fram och tillbaka söder om Ormön runt vilken den fregatt av samma klass som RFS Amiral Makarov påstås ha träffats och fattat eld. USA flyger dagligen med en Global Hawk-drönare över Svarta Havet, men den håller sig oftast söder om Krym och Azovsjön, eller fram och tillbaka över hela Svarta Havet i öst-västlig bana. Att man patrullerar fram och tillbaka så mycket på en mycket liten plats betyder att man tittar, lyssnar och luktar på något väldigt specifikt.

Den andra är uppgifter om att 30 ambulanser ska hämtat skadade i hamnen i Sevastopol på ockyperade Krym. Tidigare har en lokaltidning i Odesa uppgivit att en fregatt av klassen träffats och brinner. Uppgifterna är på en sådan nivå att t ex Forbes och många andra nyhetskanaler publicerar det hela.

Men det är alltså inte officiellt bekräftat. En anledning till det kan vara att fartyget inte sjunkit och därmed fortfarande finns på radar och att skadorna därmed är svåra att bekräfta utan att riskera spaningsresurser. RFS Moskva sjönk och försvann därmed från radarn. Det kan dock ta många dagar innan ett fartyg sjunker, även om det brunnit, särskilt som RFS Amiral Makarov är betydligt modernare än RFS Moskva och borde ha fler vattentäta skott och bättre system för brandsläckning och skadekontroll. En svaghet som uppgetts för RFS Moskva att hon hade väldigt stora partier mellan de vattentäta skotten. Sedan är dessa inte vattentäta vid en brand, som t ex smälter kablar och därmed öppnar upp hål i skotten där dessa gått igenom. Men det kan ta tid att sjunka och lyckas man pumpa ut vatten i samma takt kan man hållas flytande så länge man har bränsle.

Hitlertyskland kapitulerade den 7:e maj i Reims, men eftersom Stalin blev kränkt av att ingen tillräckligt högt befäl varit med vid kapitulationen fick Tyskland kapitulera en gång till vid midnatt den 8:e maj. Då var det redan den 9:e maj i Moskva. Kapitulationen skulle dock inte offentliggöras för media förrän den 8:e maj. Således är det den europeiska segerdagen idag den 7:e maj och det ser onekligen ut som att Ukraina gör sitt bästa för att fira segrar just nu, vilket också är seger för europeisk demokrati. Mer om de tre segerdatumen i en tidigare artikel från Reims. Hela den sovjetiska och numera ryska segerdagen 9:e maj bygger på en lögn och att Stalin blev kränkt. 7:e eller 8:e maj är korrekt.

Tyskarna sattes framför de Västallierades lägeskarta vid kapitulationsförhandlingarna i Reims. Kartorna sitter kvar.

Det har varit nya spontana bränder utanför ryska knutpunkten Belgorod nära Charkiv, samt i knutpunkten Kursk lite längre norrut. Här är en film från Kursk. Branden söder om Belgorod är strikt talat på den ukrainska sidan om gränsen, men på av Ryssland (fortfarande) ockuperat område och är antagligen från en flygplats där man får förmoda att en bränsledepå brinner.

Vad gäller fortfarande, så talar allt mer för en rysk kollaps i slaget om Charkiv. Den ukrainska motoffensiven går fort nu och det bara rinner in namn på byar och småstäder som befriats. Det finns inte mycket kvar till gränsen, och sedan kan hela området runt Charkiv fram till floden Donets vara befriad. Här är ett foto med en ukrainsk känga på lite ryska förbandsmärken som troféer.

Ryssland biter dock tillbaka och har därför bombat och bränt ner Hryhorij Skovorodamuseumet utanför Charkiv. Han var en ukrainsk 1700-talsfilosof och rår Ryssland inte på ukrainska armén får man väl ge sig på civila mål och nationella arv. För övrigt är ju väldigt många så kallat ryska konstnärer och författare i själva verket från Ukraina.

Som rapporterat igår verkar det ukrainska motanfallet mot Izium också gett stora framgångar och bland annat utplånat de ryska utbuktningarna (eng salients) i frontlinjen. Här är en liten film på ganska nöjda ukrainska soldater utanför Izium. Sedan dröjer det innan de mest konservativa kartläggarna uppdaterar.

Ryssland ska dock under morgonen genomfört ett massivt artilleriangrepp mot Aadviika vid den gamla stilleståndslinjen. Det är dock kanske Ukrainas hårdast befästa del sedan sju år tillbaka och det är nog tveksamt om artilleri uppnår särskilt mycket mer än att belasta ryska logistikkedjor.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

08:53 Brittiska Brimstone-robotar är redan i bruk i Ukraina, utifrån fotobevis från rysk sida på rester av robotarna. Amerikanska M777-haubitsar finns också i landet och här är en film på när man öppnar eld mot ryska mål. Det har även dykt upp andra filmer på 155 mm haubitsar hos ukrainarna. Detta innebär en kraftigt höjd förmåga för Ukraina, dels genom att man via zonrör nu kan få luftbrisader som är enormt mycket effektivare mot mjuka mål, snabbare eldgivning och snabbare omgruppering och med det bättre överlevnad för artilleriet. Här finns för övrigt en filmsnutt som påstås visa en Switchbladeanfall. Det ser kanske ut som en miss, men man sätter självmordsdrönaren (förmodat 400-modellen p g a den lilla smällen) i backen framför en övertäckt kulspruteposition och splittret tar antagligen rätt i ansiktet på eventuell skytt.

09:16 Rysk trupp dödade boskapen när de flydde från byar söder om Izium. Brända jordens taktik.

09:40 Nedmalandet av ryska förband fortsätter. Ukrainas nya rapport om de ryska förlusterna visar på ytterligare 200 dödade, samt tolv stridsvagnar och 27 truppbärande pansarfordon, för en summa om 39, eller ungefär en hel bataljonsstridsgrupps stridande fordon. Takten är ner något, men det är i och för sig inte överraskande då det till slut inte finns kvar något att skjuta sönder.

09:54 Stridsviljan och moralen hos civila ryssar som är rädda för mobilisering verkar inte vara på topp om man säger så.

11:03 En Sernaklassens landstigningsbåt i hamnen på Ormön har konsekvensutsatts av en Bayraktar-drönare. Film på det hela här. Den landstiger nog inte mer. Sernaklassen kan ta ett stridsfordon eller annat medeltungt fordon med en totallast om 45 ton och Ryssland hade tolv stycken, nu högst elva kvar. Det är en form av svävare genom att den skapar en artificiell luftkudde under sig för att kunna nå sin topphastighet på 30 knop.

11:08 Återuppbyggnaden av ukrainsk infrastruktur verkar ske utan att man genomför en offentlig upphandlingsprocess med tillhörande år av överklaganden och utan att svenska Trafikverket är inblandat. Järnvägsbron i Irpin öppnar nu återigen för trafik efter att ha förstörts i slaget om Kyjiv. Det tog en månad.

11:11 Rysk terrorbombning av Kramatorsk i centrala delen av slaget om Donbas fortsätter. Femton villor, ett bostadshus och en affär var de ryska måltavlorna denna gång.

11:36 Nathan Ruser har gjort en animation av utvecklingen runt Izium de senaste dagarna. Det går fort när Ukraina väl går på offensiv och genomför motanfall. Då har Ryssland stått och stampat i sin så kallade offensiv vid platsen i tre veckor. Izium ska dessutom innefatta de allra största ryska truppkoncentrationerna med flest bataljonsstridsgrupper på ett ställe. Verkar inte hjälpa.

Tro inte att det är jägarstrid som Ukraina sysslar med här. Man konsekvensutsätter ryssarna på samma vis som man gjorde vid Trostjanets eller Milaya Rohan. Det finns lite större stövlar inblandade som röjer runt i sandlådan, räkna med det.

15:06 Ukrainska myndigheter uppger att utresningnarna i Cherson har ökat och alla som Ryssland anser utgör ett hot förs bort till koncentrationslägren, sk filtrering. Den ukrainske ombudsmannen (myndighet för medborgerliga rättigheter) uppger att 500 hålls i tortyrkammare. Ryssland ska också tvinga på Chersonborna ryskt medborgarskap, samt återinföra symboler från Tsarryssland.

Det kan bli så att om du vägrar ryskt medborgarskap förs du bort för filtrering.

Det verkar som Ryssland verkligen vill att Cherson ska införlivas i det nya ryska imperiet. En anledning kan vara närheten till Krym och att området kontrollerar nedre delen av Dnepr och med det vattenförsörjningen till halvön. Vilket normala stater bilateralt kan komma överens om via ekonomiska avtal, om det inte vore för den lilla detaljen att Ryssland illegalt ockuperar och annekterat Krym.

15:21 Ryssland har bombat Mykolajiv och Odesa med kryssningsrobotar. I Odesa ska ett kraftverksbolags kontorsbyggnad träffats, men ingen av de tjugo arbetande ska skadats.

15:25 Drönarfilm på ukrainsk moteld med artilleri mot ryska bandhaubitsar. Två skott från ukrainskt artilleri, två träffar. Hundra procent. Länken hävdar att det var västerländskt precisionsartilleri, som Ukraina fått. Går förstås inte att verifiera påståendet, men nog är det precision att på någon eller några mils avstånd få in 100% träffar. Ukraina har fått GPS-styrda Excaliburgranater från Kanada, men för att träffa med dem måste man förstås mäta in målet exakt. Annars missar man bara, men väldigt exakt.

Genom att ha ögon på målet med drönaren ökar förstås möjligheterna att mäta in målet korrekt på GPS, vilket förutsätter att man har korrekta kartor. Som sagt – mäter man in två meter fel kommer man träffa två meter fel också. Dock kan kanske en 155 mm granat i luftbrisad ändå slå ut en relativt lätt bepansrad bandhaubits.

Med vanligt artilleri skjuter man hela eldstötar och hoppas att något av skotten träffar nära nog.

Att Ukraina lyckas med detta betyder att man alltså lyckas mäta in korrekt och sedan har en snabb kedja från sensorer (drönare) till beslut om bekämpning och sedan eldgivning. För om bandhaubitsarna flyttar på sig mellan inmätning och att skotten når fram så missar man återigen väldigt exakt.

Tillägg: Sakkunniga menar att det inte är Excalibur pga för flack bana, men det kan vara Copperhead eller styrsystemet PKG, som kan monteras på vissa typer av granater.

15:37 Foton från ukrainsk pansarslakt utanför Izium, där en ryska T-80 och flera BMP-stridsfordon slagits ut. Påstås vara med Saabs NLAW.

16:20 På tal om att uppnå visst lugn när även kriget blir vardag i frontlinjen.

 20:25 Ukrainas regering uppger att samtliga civila kvinnor, barn och äldre har evakuerats från Azovstahl. Därmed återstår bara manliga civila och försvararna, och man får förmoda att Ryssland nu kommer anfalla massivt för att kunna utropa en seger tills den 9:e maj. Även om de inte alls segrat – men de kan hävda det.

Att civila män inte evakuerades kan dels handla om prioritet, och dels om att dessa kommer filtreras, hamna i koncentationsläger, torteras och mördas, och kanske var måttligt intresserade av att evakueras. Alla evakuerade passerar just genom ett av de ryska koncentrationslägren utanför Mariupol.

20:34 Militär Debatt har publicerat en lång intervju med en frivillig ukrainasvensk, som sade upp sig från vad jag Försvarsmakten för att åka till Ukraina och tjänstgöra i en halvmilitär sjukvårdsbataljon. Den intervjuade har tjänstgjort tio år i Försvarsmakten, men det blev till slut att ta striden mot ryssen under en annan blågul fana. Han berättar om ett ryskt anfall där runt tio ukrainare dödades och 30-40 skadades efter massiv artilleribeskjutning och sedan ett ryskt pansaranfall. Anfallet kostade ryssarna femtio pansarfordon, inklusive stridsvagnar, dvs ungefär ett fordon per ukrainsk förlust. Ryskt artilleri fungerar dåligt mot en förberedd och nedgrävd försvarare.

Han betonar att svenskar nog inte förstå hur beroende Ukraina är av donationer och militärt stöd, och hur viktigt varenda gåva är.

Svensken understryker att Ryssland skiter helt i krigets lagar. Fältsjukhus måste splitterskyddas – svenska dito är tält.

Om framtiden konstaterar han att han sagt upp sig från Försvarsmakten och därmed kanske sumpat den karriär han byggt upp under tio års tid.

Han är i förbandet Ukrainian Hospitalliers, som man kan donera pengar till här. Skicka pengar nu. Du kommer rädda liv. Då de jobbar utan lön så tar de även emot Swish för att kunna betala sina svenska räkningar hemma i Sverige och därmed kunna stanna längre i Ukraina – de riskerar i praktiken livet för europeisk frihet och demokrati finansierat ur egen ficka.

***********

 

Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

  Bild

******

 

  *********

FILMER

 UKRAINIAN NOW med ett stort antal amerikanska artister

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Ukrainska Su-27 bombar sovjetisk postering på Ormön i Svarta Havet

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER