måndag, maj 09, 2022

MÅNDAGENS LÄGESRAPPORTER

UPPDATERAS: Mariupol håller fortfarande ut på Stalins segerdag – rysk tevetablå hackad – fortsatt stora ryska förluster i Ukraina

 

Försvararna av Mariupol – poliser, marinkåren, gränsvakter och nationalgardet – håller fortfarande ut i Azovstahl så här på Stalins segerdag. Den ryska tevetablån blev hackad och lämnade ett budskap om det ryska folkmordet på ukrainare. Ryssland tar fortsatt stora förluster i slaget om Donbas, men det verkar som att man tagit staden Popasna.

Ukrainska brandmän i ruinerna av Rysslands anfall, någonstans i östra Ukraina

Mariupol och Azovstahl håller alltså fortfarande ut och är inte besegrade, även om man är allt mer ansatta av de ryska bombningarna. Försvararna utgörs av poliser, den ukrainska marinkåren, ukrainska gränsvakter samt nationalgardet. Någon seger för Ryssland handlar det inte om.

Den ryska tevetablån hackades i morse och lämnade meddelandet “på era händer finns blodet från tusentals ukrainare och deras hundratals mördade barn. Teve och myndigheterna ljuger. Nej till krig!”

Reuters uppger att Ukraina har retirerat från staden Popasna. Detta för att försvara från bättre befästa positioner. Ibland kan det vara bättre med en operationell reträtt för att uppnå de totala målen för försvaret. Staden ska vara mer eller mindre totalförstörd.

Det har publicerats mobiliseringsorder från ryska värnpliktiga reservister, men detta är i sig inget nytt. Bloggen har nästan sedan starten rapporterat om att detta pågår i det tysta. Däremot är det antagligen allt fler värnpliktiga som kallas in i takt med att kontraktniki-soldaterna biter i gräset.

Ryssland fortsätter att blöda ut i Ukraina. Senaste dygnet har manf örlorat 15 stridsvagnar och 23 truppbärande pansarfordon, för en summa om 38 fordon eller nästan en hel bataljonsstridsgrupp. Antalet dödade uppges vara 150 enligt Ukraina. Det verkar även fortsatt som att den ryska offensiven avtar, då de ryska förlusterna minskat.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava! Za peremohu!

09:27 Det verkar som den ryske motsvarande överbefälhavaren, generalstabschefen Gerasimov, inte är med på segerdagsparaden. Det har talats tidigare om att han dödats eller sårats i Ukraina. Frånvaron av bevis är förstås inte bevis på något, men att han sårats eller dödats kan fortfarande inte avfärdas.

09:50 Ryssarna har ställt in flyguppvisningen på grund av dåligt väder. Verkar inte som ryska flygvapnet klarar dåligt väder. På filmerna från Moskva kan man se blå himmel och enstaka vita moln

KOMMENTAR

Uppenbarligen är det något annat som ligger bakom att ställa in flyguppvisningen än dåligt väder. Reservdelsbrist och söndriga flygplan, för få fungerande flygplan, eller så är Putin livrädd för att bli flygbombad. Eller självmordbombad av ett flygplan. Eller så är man rädd för att flyguppvisningen ska användas för att flyga in drönare samtidigt och anfalla paraden i någon form när man kan gömma radarekon bland andra flygplan. Det är också relativt lätt att skjuta ner plan under paraden med en MANPAD en bra bit bort, ifrån områden där man inte genomsökt allt.

Något dåligt väder är det i alla fall inte, så där ljuger man återigen som borstbindare.

10:20 Fyra ryska robotar har träffat Odesaregionen.

10:53 Ukrainas president Zelensky vandrar ensam ner för paradgatan i Kyjiv omgärdad av stridsvagnshinder och håller ett tal in i kameran.han talar om att segerdagen inte är Rysslands. Miljontals ukrainare deltog och dog under andra världskriget. Segerdagen får inte approrieras av Moskva.

Putin är dömd att förlora av miljontals föregångare som besegrade Hitler, en Hitler som Putin nu härmar i varje steg. Ukraina kommer få två segerdagar att fira och Putin kommer förlora allt.

Enormt starkt tal och framträdande av Zelensky. Bör kunna bli en klassiker, något att citera i hundra år. Får se om någon producerar en total avskrift.

Det finns subtila delar i filmen som kanske missas för utomstående. När Zelensky börjar prata om de som stred för Ukrainas frihet så passerar minnesmärken från Värdighetsrevolutionen 2014 bakom honom, där hundra dödades.

11:05 Nato uppger att man dygnet runt har cirka 30 spaningsplan och jaktplan i luften i östra Europa. Säger något om beredskapsnivån man håller i det ömsesidiga försvaret av Natoländerna i Östeuropa.

11:08 Video från massgravar utanför en by nära Mariupol. Inget känsligare än svarta liksäckar och kors på filmen. En grävmaskin håller på att gräva ytterligare diken att dumpa kropparna från Mariupol i. Försvararna av Mariupol angav igår på en presskonferens via Zoom att 25 000 civila har dödats av ryssarna i staden.

11:11 Hela Zelenskys tal finns publicerat på presidentens egen websajt. Läs.

“Our land was sown with bullets and shells, but no enemy was able to take root here. Enemy chariots and tanks drove through our fields, but it did not bear fruit. Enemy arrows and missiles flew in our skies, but no one will be able to overshadow our blue sky. […] There are no shackles that can bind our free spirit. There is no occupier who can take root in our free land. There is no invader who can rule over our free people. Sooner or later we win. […] We have never fought against anyone. We always fight for ourselves. For our freedom. For our independence. So that the victory of our ancestors was not in vain. They fought for freedom for us and won. We are fighting for freedom for our children, and therefore we will win.”

Voldomyr Zelensky, president Ukraina

“Det finns inga bojor som kan fjättra vår fria anda.”

11:30 Uppgifter till bloggen (dvs ingen källhänvisning) gör gällande att långa tåg med ryska stridsvagnar är på väg västerut inne i Ryssland, så man skickar mer skrot till metalltuggen i Ukraina.

12:18 Rysslands Polenambassadör var inte så uppskattad när han skulle lägga ner blommor till minne av segerdagen. Fascisti! Fascisti! eller kanske Ruscisti?

 

13:45 En liten filmsekvens från segerdagsparaden i Moskva.

15:01 Tyska tidningen Bild har publicerat en artikel titulerad Därför kommer Ryssland förlora Ukrainakriget. Ingen nederlagsdoktrin där inte. På tyska och bakom betalmur, så kanske lite smalt, men ändå.

Det finns även en film några minuter senare när den kastat iväg sitt torn för att fira slutet på livscykeln. Ska se om jag hittar den filmsnutten igen. Finns anledningar till att inte skicka fram något annat än en drönare till en rysk stridsvagn som håller på att brinna – man ser eldslågor inne i förarens lucka.

16:57 Den ukrainska 97:e infanteribataljonen tillhörande 60:e infanteribrigaden tackar rysk trupp som med en TOS-1 termobarisk slavpjäs bekämpade sina egna. Google Lens-översättning här.

17:03 Nästan 1.2 miljoner ukrainare har nu blivit tvångsdeporterade av Ryssland från de ockuperade områdena. Etnisk rensning pågår.

*******

 

Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

******

 

  *********

FILMER

 UKRAINIAN NOW med ett stort antal amerikanska artister

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Ukrainska Su-27 bombar sovjetisk postering på Ormön i Svarta Havet

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER