fredag, maj 13, 2022

FREDAGENS LÄGESRAPPORT


 

UPPDATERAS: Inga väsentliga framgångar alls för Ryssland i slaget om Donbas enligt brittiska underrättelsetjänsten – trots flykten från Kyjiv och Chernihiv – terrorbombningar fortsätter

Den brittiska underrättelsetjänsten uppger att Ryssland inte nått några väsentliga framgångar i slaget om Donbas, trots att man flydde från Kyjiv och Chernihiv och omgrupperade alla styrkor för att koncentrera sig mot södra och östra Ukraina. Antagligen går nu luften ur den redan obefintliga kraften i de ryska försöken till offensiv i Ukraina, då slaget om Donbas nu pågått i snart fyra veckor. Ryssland fortsätter dock terrorbomba civila mål även i de av ukraina befriade tidigare ockuperad delarna, samt eskalerar repressionen i särskilt det ockuperade Cherson. Krigsbrott, mord, tortyr, våldtäkter och förtryck verkar vara det enda den ryska armén duger till, vilket förstås är illa nog där de lyckas få fotfäste.

En rysk stridsvagn har tagit av sig mössan för att vila lite Foto: Oles_Navrotskyi/Depositphotos

Den brittiska underrättelsetjänsten nämner nu det totala fiaskot vid det ryska försöket att korsa floden Donets, vilket till och med så här efter två dagar rent av nått Sveriges Radio. Mer intressant är att man nämner att “ryska styrkor har misslyckats att göra några väsnetliga framsteg trots att trupperna koncenterats till området efter tillbaka dragandet och omgrupperingen av styrkor från Kyjiv- och Chernihivregionerna.”

Kort sagt uppger den brittiska underrättelsetjänsten (korrekt) att Ryssland inte lyckats nå några framgångar av vikt i slaget om Donbas. Slaget har hållit på i nästan fyra veckor och det är nu tveksamt om det finns någon styrka kvar hos Ryssland att fortsätta.

Ryssland klarade inte ens av att koncentrera sig till en front, och som bloggen visat flera gånger de senaste dagarna sker anfallen primärt norrifrån och söderut, och någon kniptångsmanöver från flera håll sker inte.

Däremot fortsätter de ryska terrorbombningarna av civila mål i Ukraina.

Ett kulturhus i Charkivregionen, som användes för att fördela humanitär hjälp, förstördes av en rysk robot igår. I befriade Chernihivregionen i norra Ukraina bombades skolor, förmodligen med kryssningsrobotar. I Zaporizhzhia bombades kulturminnesmärket och naturreservatet Khortytsiaön i Dnepr. Ön ska vara en av zaporogkosackernas första befästningar. Kosackerna har bland annat odödliggjorts av Ilja Repins klassiska tavla om deras svar till den turkiske sultanen, vilket idag speglas av Ukrainas svar till Putin angående att landet borde kapitulera.

Zaporogkosackernas svar till den turkiske sultanen, Ilja Repin (1881)

Dagligen avslöjas och exponeras nya krigsbrott, folkmord, etnisk rensning i de tidigare ockuperade områdena av Ukraina, som övervakningskamerabilderna på hur ryska soldater sköt två civila i ryggen efter att ha frågat om cigaretter. Antalet utredningar och krigsbrott ska vara över 5 000 vid det här laget.

Krigsbrott, mord, tortyr, våldtäkter och förtryck verkar vara det enda den ryska armén duger till, vilket förstås är illa nog där de lyckas få fotfäste. Även om den ryska armén alltså inte lyckas besegra en välrustad, välmotiverad och förberedd motståndare så kan man orsaka stor skada ändå enbart genom viljan att anfalla andra i strid mot folkrätten.

Därför behövs ett starkt svenskt försvar, särskilt skalskydd i form av flotta, flygvapen, ubåtsvapen och mobilt kustartilleri. Samt ett medlemskap i de västerländska europeiska och nordamerikanska demokratiernas defensiva ömsesidiga försvarsallians. För vi vill inte se mord, tortyr, våldtäkter och förtryck från rysk trupp på svensk mark eller heller hos någon annan, inklusive våra grannar.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava! Za peremohu!

10:20 Senaste dygnet rapporterar Ukraina att de ryska förlusterna är 250 dödade för en summa om 26 900 man, tio stridsvagnar och 27 skyttebärande pansarfordon.

Många undrar vart de 73 utslagna fordonen vid flodövergången tog vägen. Bra fråga. Cirka 50+ av dem var skyttebärare, en del av dem var specialutrustning och en handfull var stridsvagnar. Beroende på brytpunkt och hur snabbt den ukrainska underrättelsetjänsten sammanställer uppgifterna kan dessa komma med fördröjning eller tuspritt på flera dagar.

För övrigt nåddes det 200 nedskjutna eller på marken förstörda ryska flygplanet igår.

542 haubitsar och 193 salvpjäser har förstörts. 95 kryssningsrobotar har skjutits ner, liksom 405 drönare på operationell eller taktisk nivå. 2042 mjuka fordon eller bränslevagnar har förstörts. Summeringen landar på över 7000 fordon sedan anfallets start utifrån min grova överslagsräkning.

Medan Ukraina rapporterar 1205 ryska stridsvagnar har Oryx nått 664 visuellt bekräftade. Total summa fordon enligt Oryx är 3623, vilket även där är ungefär hälften av de ukrainska siffrorna, men de måste alltså visuellt bekräftas för att hamna hos Oryx. Allt annat lika kan man förmoda att hälften hamnar på rysk sida och mer så för t ex artilleri, flyg och helikoptrar – de senare kan slås ut på sina baser, särskilt helikoptrarna som grupperas nära frontlinjen och därmed är mycket sårbara på marken.

10:56 Ryssland använder 2S4 Tulpan-granatkastare mot Azovstahl. Systemet har en kaliber på 240 mm och är specifikt framtaget just för att användas mot befästningar. Granatkastaren är det tyngsta granatkastarsystemet som finns i bruk i världen idag. Granaten har en sprängladdning på över 200 kg.

 

**********

 

Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

******


  *********

FILMER

 UKRAINIAN NOW med ett stort antal amerikanska artister

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Ukrainska Su-27 bombar sovjetisk postering på Ormön i Svarta Havet

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER