tisdag, maj 03, 2022

TISDAGENS LÄGESRAPPORTER


 

UPPDATERAS: Viktig stad utanför Charkiv återtagen av Ukraina – Ryssland uppger att man etniskt rensat 1.1 miljoner ukrainare via tvångsdeportationer – generalstabschefen Gerasimov försvunnen
 

Den viktiga staden Starij Saltiv nordost om Charkiv uppges ha återtagits av Ukraina. Den kontrollerar en bro över floden Donets. Ryssland uppger själva att man etniskt rensat 1.1 miljoner ukrainare inklusive 200 000 barn genom tvångsdeportationer från de ockuperade områdena. Den ryske generalstabschefen Gerasimov är försvunnen och inte ens USA:s underrättelsetjänst kan bekräfta eller avfärda om han sårats utanför Izium eller ej. Ryssland har tagit kontrollen över internettrafiken i ockuperade Cherson och skickar trafiken via Ryssland för att kunna avlyssna den och styra åtkomst till olika tjänster.

Den etniska rensningens Stalin, här som staty i Moskva, om än lite näslös

Det påstås att Starij Saltiv befriats av ukrainarna nordöst om Charkiv, men det är inte bekräftat. Staden kontrollerar en bro över floden Donets och om detta skett så kan Ryssland bara tillföra trupp till norr om Charkiv en större väg och det kan vara nära en kollaps för ryska förband norr om Charkiv. Potentiellt kan Ukraina inom en kortare tidsperiod rent av helt återta området fram till gränsen om så sker.

Kyiv Independent uppger att ryska försvarsministeriet anger att man tvångsdeporterat 1 092 137 ukrainare inklusive 196 356 barn från de tillfälligt ockuperade delarna av Ukraina. Det handlar alltså om en etnisk rensning i miljonklassen och Stalins arv verkar leva aktivt i Putin idag. Det handlar förstås om krigsbrott och brott mot mänskligheten.

På tal om krigsbrott, så har BBC nu ett reportage om de ukrainska civila krigsfångar som släpptes i ett fångutbyte. Det handlar om upprepad tortyr, om bokstavlig lemlästning där några av de släppta hade blivit amputerade. Reportaget är extremt skrämmande och visar hur även civilbefolkningen behandlas av de ryska ockupationsstyrkorna. VARNING! Här är länken till reportaget. Ingen läsning för känsliga.

Jag upprepar det jag sagt sedan länge – Sverige kan under inga omständigheter tillåta att rysk trupp når svensk mark – de kommer skövla, tortera, våldta och mörda – ryska armén har alltid gjort det. För detta tidigare uttalande blev jag uthängd och karaktärsmördad av Aftonbladet Kultur, som vägrar se verkligheten.

Den amerikanska underrättelsetjänsten kan inte bekräfta huruvida den ryske generalstabschefen blev sårad vid det ukrainska angreppet mot ledningsplatsen i Izium uppger Reuters. Det verkar kort och gott som att Gerasimov är försvunnen. Som Schrödingers generalstabschef kan han väl vara både levande och död, men vi får se hur vågrörelsen utvecklar sig.

I Gammelsvenskby utanför Cherson, där det finns en väldigt liten minoritet om hundra svenskättlingar, ska borgmästaren kidnappats och förts bort av de ryska ockupationsstyrkorna.

I ockuperade Cherson har Ryssland nu tagit kontroll över Internettrafiken, som skickas via Ryssland för att kunna avlyssnas samt förstås filtreras och spärra olika tjänster. Här kan man se mer detaljer om omkopplingen, samt en traceroute för oss som vet vad det är.

I gårdagens ryska bombning av hamnstaden Odesa dödades ett barn och ett andra barn skadades. Här kan man se resultatet av bombningen.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

13:09 Ukrainska gränsvakter uppför betonghinder vid en gränsövergång till det av Ryssland ockuperade Transnistrien. Tydligen anser man att risken för ett ryskt anfall från Transnistrien är sådan att det är värt att genomföra dessa fältarbeten. Ryssland har dock ganska lite trupp i Transnistrien och målet för en rysk aggression skulle nog sannolikare vara Moldavien. Men det går förstås inte att säga.

13:11 Ytterligare en storbrand i det brandfarliga Ryssland. Denna gång en lagerlokal på 33 000 m2 fylld med papper. Geolokalisering till Moskvaregionen här. Samtidigt rasar enorma skogsbränder i Sibirien, men till skillnad mot tidigare år skickar t ex Polen inte räddningstjänst för att hjälpa till, samtidigt som andra i den ryska räddningstjänsten har mobiliserats till armén och är iväg och dödas i Ukraina.

13:30 Det verkar inte blivit mer evakueringar av civila från Azovstahl. Det påstås nu att Ryssland påbörjat ett nytt anfall mot anläggningen, före vilket man bombade området med stridsflyg. Bombningarna ska pågått i timmar.

KOMMENTAR

Antagligen vill Putin ha något att kalla seger att visa upp på segerdagsparaden den 9:e maj och att då hävda att man även tagit Azovstahl (även om man inte gjort det) är en sådan. För att kunna ljuga och hävda att Azovstahl och därmed Mariupol slutligen fallit måste man dock först verka anfalla.

Att man inte gick med på att släppa ut fler civila beror antagligen på insikten att i takten 100 om dagen skulle det ta över en vecka till och därmed skulle man inte kunna anfalla innan den 9:e maj.

15:04 Nya rykten om att det förbereds en kupp mot Putin i Moskva. Inte första gången under kriget dessa rykten dyker upp dock. Det kan förstås vara genuina rykten, men det kan också vara psyops mot Putin för att få honom att rensa ut sina kompetentare medarbetare och med det sänka rysk förmåga ytterligare – låta diktaturens kreatur äta varandra.

15:07 Den krigsfrivillige främlingslegionären James Vasquez har uppenbarligen varit med om att ta en hel del krigsbyte från Ryssland. Film och foto på gruppen poserande med bytet. De använder Elon Musks Starlink, monterat på en bil för att ladda upp till Twitter.

Starlink fungerar för tillfället upp till ungefär Falkenberg i Sverige. Frågan är när och om det blir täckning längre norrut – det är trots allt allt färre potentiella kunder ju längre norrut man kommer. Sverige ligger på glesbefolkade Alaskas breddgrader om man ska se det ur ett amerikanskt perspektiv, vilket Elon Musk gör med allt. Att kontinentaleuropa och Ukraina erbjuds Starlink beror på att det täcker in samma breddgrader som USA och de sydligare mer befolkade delarna av Kanada. Att det bor folk i Sverige, Norge och Finland har vi Golfströmmen att tacka för, så räkna inte med Starlink i närtid i resten av landet. Starlink kostar i Sverige 1079:- SEK per månad och uppges 100-200 Mbit/s med 20 ms fördröjning. Det räcker dock att du själv har strömförsörjning, medan t ex 4G/5G som backup bara kommer fungera så länge basstationerna har ström. För egen del med framför allt svenska läsare så är nyttan tveksam, eftersom mina läsare ändå inte kan läsa bloggen vid större ström- och Internetavbrott i Sverige.

18:16 Av de förmodat cirka 200 civila som evakuerades från Azovstahl har 156 nått Zporizhzhia i Ukraina. Vad som hänt med de övriga framgår inte. Cirka 1000 civila uppges fortfarande vara kvar samtidigt som de ryska angreppen ska intensifierats och två kvinnor uppges dödade.

18:18 I Avdiivka ska rysk beskjutning med artilleri dödat minst tio civila och sårat femton. Det handlar om personer som väntade på en buss vid sin arbetsplats. Antalet döda och sårade förväntas öka innan allt är sammanräknat.

 

 

 

**********

 

Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 

 Bild

 

******

 

  *********

FILMER

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER