fredag, maj 06, 2022

FREDAGENS LÄGESRAPPORTER

 

Den ryska fregatten Admiral Makarov, som sköts i brand av Ukraina i natt och är sjunkande vid Svarta Havskusten.

***

 UPPDATERAS: 400 sjukhus och vårdcentraler bombade av Ryssland – 500 civila evakuerade från Azovstahl som anfalls – rysk terrorbombning av bostäder i Kramtorsk
 

Ryssland har än så länge förstört eller skadat 400 ukrainska sjukhus och vårdcentraler i sina bombningar och andra anfall. I vad som verkar vara ett försök att besegra Mariupols försvarare i Azovstahl har Ryssland inlett nya anfall med trupp mot det befästa stålverket. Samtidigt uppger Ukraina att 500 av de ca 1 000 civila som sökt skydd där nu ska ha evakuerats. Ryssland genomförde igår omfattande terrorbombningar av ett bostadsområde i Kramatorsk och 32 höghus och 810 lägenheter skadades eller förstördes. Det finns rykten om att RFS 799 Amiral Makarov ska ha sänkts i Svarta Havet.

RFS 799 Amiral Makarov

Rykten snurrar om att RFS 799 Amiral Makarov, som står för en stor del av det kvarvarande luftvärnet hos ryska flottan i Svart a Havet, ska ha sänkts. Det finns dock inget som stärker detta, inklusive privat signalspaning som inte visar på någon höjd signaltrafik, vilket t ex skedde när det ryska flaggskeppet RFS Moskva bet i sjögräset. Eftersom bloggen råkade ha ett foto på Amiral Makarov i bildbanken fick det bli en notis om det ändå.

Det finns en film på en påstådd beskjutning av en rysk ubåt någonstans nära Mykolajiv, men det är också svårt att säga något om den filmen egentligen annat än att det skjuts koncentrerat mot en yta vatten. Vad en ubåt skulle göra så nära kusten är också en fråga. Kilo-klassens utbåtar i Svarta Havet kan bära kryssningsrobotar, men dessa har tusentals kilometers räckvidd så man behöver inte gå inom artilleriavstånd till kusten. Infiltration eller exfiltration av attackdykare? Utplacering av minor?

Ryssland attackerade ett bostadsområde i Kramatorsk, som kan ses som en knutpunkt för Ukraina i slaget om Donbas. Det var samma stad där Ryssland tidigare terrorbombade flyktingar på järnvägsstationen och dödade över 50 civila.

I gårdagens angrepp skadade eller förstörde man 32 höghus och 810 lägenheter. 25 uppges ha skadats. Foton här.

Foreign Policy uppger att Ryssland allt mer börjat rikta in sig på Ukrainas industri i sina bombningar, samt infrastruktur som el- och vattenförsörjning. Det ska vara ett led i att slå ut Ukrainas förmåga att föra krig, istället för de förband och försvarsställningar man inte rår på att besegra. Oklart om bostadsområdet i Kramatorsk var tung industri dock.

Vad man har lyckats med är att förstöra eller skada nästan 400 sjukhus och vårdcentraler skriver Reuters. Metodiken känns igen från Syrien där Ryssland systematiskt bombade vårdinrättningar. Något för Sverige att ta till sig och kanske sluta bygga fina glasfasader som Nya Karolinska. Genevekonventionen är bara ett papper och Ryssland bryter som de flesta borde förstå vid det här laget mot alla avtal så det pappret är inte ett skydd för svenska vårdinrättningar. De är istället måltavlor.

President Zelenskys stabschef uppger att nästan 500 civila nu evakuerats från det omringade Azovstahl i Mariupol. Hur många av dem som nått friheten i Ukraina framgår inte – vi vet att de passerar ryska koncentrationsläger på vägen där en del sorteras ut och försvinner.

Samtidigt kom igår rapporter om att Ryssland inlett ett markanfall mot Azovstahl och alltså försöker ta anläggningen. Kanske har man blivit stressade inför segerdagen den 9:e maj. Man kommer knappast lyckas på tre dagar, men genom att visa upp eller i alla fall hävda att man anfaller kan man utropa en seger till den nionde oavsett om det är sant eller ej.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:45 Hjälmkamera från stridscener med ukrainska främlingslegionen. Samt klappande av flera very good bois.

10:46 H I Sutton från Covert Shores, som seglat upp som en av de bästa OSINT-analytikerna av Svarta Havsflottan, har inte sett något som stödjer att RFS 799 Amiral Makarov skulle ha sänkts. Jag har sedan många år tillbaka följt och läst Suttons skriverier om främst ubåtar och bedömer honom som en mycket trovärdig OSINT-källa.

11:15 Läsaren Jeppen tittade på antalet bombade sjukhus och vårdcentraler per tidsenhet i Ukraina och jämförde med några andra krig. Hela texten finns i en kommentar nedan. Detta är summeringen:

“Ukraina: 170/månad
Kosovo: 6.7/månad
Yemen: 5/månad
Syrien: 4/månad
Tjetjenien: 2.4/månad
Bosnien: 0.4/månad.
Iraq: 0.12/månad
Då ska man minnas att en del av attackerna på irakiska sjukvårdsfaciliteter inte var amerikanska misstag utan självmordsbombare mm, då alla siffror utom de ukrainska är totalsiffror per konflikt och inte baserade på förövare.”

Så Ryssland och Putins totala krig mot Ukraina leder stort i angreppen mot sjukvårdsinrättningar. Om nu någon inte trodde att detta handlade om folkmord.

11:36 LiveUAMap rapporterar nu att en fregatt av klassen Amiral Grigorovitj ska stå i brand nära Ormön. RFS Amiral Makarov tillhör klassen. Det hela ska bekräftats av en tidning i Odesa. En räddningsaktion uppges pågå.

Det kan alltså hända att uppgifterna om RFS Makarov stämmer, eller ett systerfartyg i klassen. Man ska komma ihåg att det var mycket oklart om RFS Moskva också, så man får ha lite tålamod.

12:02 Sammanlagt har ytterligare en rysk bataljonsstridsgrupp strukit på foten igår. Enligt Ukraina dödades cirka 200 ryska soldater och officerare. Arton (korrektur, var åtta tidigare) stridsvagnar och 35 skyttebärande pansarfordon slogs ut, för en summa om 53 eller mer än en hel bataljonsstridsgrupp.

Ukraina anger också att man slagit ut ytterligare ett ospecificerat ryskt fartyg med en liten +1.

12:29 Det brinner lite i ryska Nordossetiens huvudstad Vladikavkaz. En film på branden här. Inte geolokaliserad än.

13:13 Film från en Bayraktardrönare som verkar ha sprängt något på Ormön. Eventuellt kraftaggregatet.

 

********* 

Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

 

 

******

 https://www.understandingwar.org/sites/default/files/DraftUkraineCoTMay05%2C2022.png

  *********

FILMER

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER