onsdag, augusti 31, 2022

Viktiga Ukraina-nyheter

Wilderängs blogg har flera viktiga nyheter från Ukrainakriget idag. Dels om det gigantiska massmordet i Mariupol, dels om en trolig utvidgning av Ukrainas motoffensiv till Krym/Krim och öster om ryska gränsen.

Om du inte redan följer de dagliga rapporterna från kriget, gör det !  Se också förteckningen över andra dagliga rapporter i slutet på denna artikel.

 

UPPDATERAS: 110 000 dödade civila i Mariupol – oljedepå i brand på Krym – explosioner i ryska Belgorod – allt fler ryska angrepp på ukrainare i EU – stora ryska förluster vid fronten – locket på för media om offensiven

Nya siffror från bårhusen i Mariupol visar på 110 000 dödade civila i staden. En oljedepå har fattat eld på ockuperade Krym och det hörs explosioner i ryska Belgorod. Det sker allt fler ryska angrepp på ukrainare inom EU, vilket sätter fingret på behovet av att stoppa turistvisum. Ryssland tar fortsatt mycket stora förluster vid fronten, men Ukraina har lagt locket på för media om offensiven.

Stålverket Azovstahl i Mariupol innan det ryska anfallet Foto: shico3000/Depositphotos

Bloggen har tidigare påtalat att förstörelsen i Mariupol motsvarar vad man skulle se om ett antal kärnladdningar sattes in mot betong- och tegelstaden. Mängden förstörelse med konventionella vapen blir mer jämt fördelad, och förstörelsen är motsvarande.

Tyvärr är också antalet dödade i staden i linje med detta och rapporteras nu vara 87 000 identifierade och 26 000 fortfarande oidentifierade dödade civila enligt bårhusen. Ukrainska kanal 5 har detaljer. Antalet dokumenterade döda var 87 000 enligt bårhusen och man har ytterligare 26 750 oidentifierade dödade civila i massgravar. Man gräver fortfarande fram döda ur Mariupols ruiner.

Innan det ryska anfallet hade staden 432 000 invånare 2021 rapporterar Wikipedia. Det sägs vara kvar cirka 100 000 invånare i staden, som nu drabbats av hungerupplopp då de ryska ockupanterna inte ger mat till de kvarvarande. Cirka 110 000 har dödats, och resten har flytt eller utsatts för etniskt rensning och deporterats till avlägsna delar av Ryssland.

Tidigt i mars var antalet dödade civila 10 000 och senare har det rapporterats om först 20 000, sedan 25 000 och 50 000 dödade i juni i takt med att bårhusen kunnat arbeta igenom alla kroppar. Men nu är alltså 87 000 dödade identifierade och 27 000 kvarstår.

För den som inte förstår det har alltså en befolkning motsvarande hela svenska Västerås eller hela Södermalm mördats av Ryssland enbart i Mariupol och detta är antagligen det värsta enskilda folkmordet i modern tid sedan Rwanda.

En av mina kontakter, som har lång erfarenhet av några av världens värsta konflikthärdar (utelämnar vilka för att inte röja kontakten) de senaste decennierna, och som befunnit sig på bägge sidor om fronten i Ukraina sedan det nya ryska anfallet skriver till bloggen:

“Jag har sett otroligt fruktansvärda saker. Extrem brutalitet, men inte i den här skalan utan mer primitivt. Det här är industriellt. Bara Rwanda som är värre.”

Vederbörande konstaterar dock att personen inte har varit i Syrien under IS härjningar eller i de städer som Ryssland och den syriska regimen terrorbombar i landet.

Som tidigare påtalat – den som dödas bryr sig inte om det är kärnvapen eller konventionella vapen bakom att man dödas. Och den ryska förstörelsen och folkmordet med konventionella vapensystem når alltså samma nivåer som kärnvapen. I övrigt, sett till mängden granater och raketer det ryska artilleriet skjuter så motsvarar det ungefär förstörelsen från ett kärnvapen i veckan, och har pågått så i över ett halvår.

De ryska massgravarna som använts för att stuva undan dödade civila är som tidigare rapporterat om synliga via satellit. Ovanpå detta sägs de ryska fältkrematorierna varit igång i staden, så en del kroppar har blivit aska i vinden.

En oljedepå på det av Ryssland illegalt ockuperade Krym har fattat eld. En film här och en annan film här.

Oljedepåer – eller kanske mer korrekt bränsledepåer – används för att distribuera ut drivmedel. I Sverige har vi ett antal sådana, förutom uppenbara platser så finns det t ex i Västerås och Gävle. I Sverige transporteras olika bränslen dit med fartyg, t ex diesel, bensin, eldningsolja, flygfotogen mm, och distribueras sedan ut via lastibl eller i fallet Arlanda flygplats med tåg från Gävle. I andra länder och nära de svenska raffinaderierna kan förstås depåerna även fyllas på med pipeline.

Slår man mot oljedepåer så finns det i nästa steg alltså bara kvar det bränsle som lagras hos brukarna (som t ex jordbruk, entreprenadföretag, bussbolag och andra storkunder) eller på bensinmackarna. Det blir ganska snart akut bränslebrist om en depå slås ut.

En annan form av depå är förstås rena oljedepåer med råolja invid raffinaderier, dit olja fylls på via pipeline eller med leveranser av tankfartyg. Svenska exempel är vid Preemraff norr om Lysekil eller i Göteborgs hamn invid raffinaderierna i staden. Utan dessa depåer stoppar förstås raffineringen av råolja till bränslen som bensin och diesel ganska omgående.

Hur det gick till när depån på Krym fattade eld är okänt. Antagligen någon som slarvade mer rökning igen. Det finns obekräftade uppgifter om att det inte hörts någon ankomst, dvs det var inte någon robot, så vi kör med cigaretteorin.

Det har hörts flera explosioner i den ryska staden Belgorod. Filmer här och här. Stillbild på en rysk luftvärnsrobot i en gräsmatta i staden, så det verkar som att det kan varit ryskt luftvärn som var i farten. Allt som åker upp kommer ner någonstans.

I förrgår dök det upp filmer från Belgorod på hur stora mängder ryssar stod och köade vid järnvägsstationen mitt i natten för att åka till Moskva. Dock är det så att i morgon 1:a september så börjar skolorna i både Ryssland och Ukraina och det kan handla om att semestern slutligen upphör. Belgorod är dock knappast direkt någon semesterort, men det är en del ungdomar på filmen som kanske varit och hälsat på släktingar och behöver åka hem innan gymnasiet börjar igen. Så det går inte att säga huruvida det handlar om panik eller bara slut på semestern. Udda tid på dygnet dock, och järnvägarna är annars en av få saker som fungerar i Ryssland (bättre än i Sverige). Vad som har hänt förr är dock att järnvägsräls nära Belgorod har gått sönder i explosioner, vilket bör orsaka förseningar för tågen även i Ryssland. Belgorod är en viktig hub för att försörja Rysslands krig vid fronterna i Charkiv och Izium.

Det dyker upp allt fler rapporter om ryska angrepp mot ukrainare eller ukrainska intressen i EU, vilket aktualiserar behovet av ett visumstopp för turister – övriga legitima visumansökningar kan fortfarande behandlas, och är man oppositionell och vill fly diktaturen behövs inte turistvisum.

En rysk medborgare krossade glaset på en ukrainsk bil i Lettiska Riga, och greps av polis. Mordbrandsförsök har skett i Tyskland mot ett dagis med ukrainska flyktingbarn och mot ett boende för ukrainska flyktingar i Tyskland.

En läsare hävdar att tre ryssar höll på att med baseballträ misshandla en ukrainare i svenska Idre härom veckan och det tog som vanligt nästan fyra timmar för polisen att anlända. Det ska inte ha stått något i tidningen om incidenten som får anses obekräftad.

Att EU nu går vidare med ett generellt visumstopp för ryska turister till Schengen ska ses ur det här perspektivet. Antagligen är antalet incidenter ännu fler, och frågan är var gränsen går för ryska angrepp mot måltavlor på EU-territorium går innan man kan kalla det för organiserad krigföring. Återstår att se om man även kommer eskalera detta genom regelrätta terrordåd, vilket iofs mordbrandförsöken i Leipzig kan klassas som.

Ryssland tar mycket stora förluster i frontstriderna som ett resultat av den förmodade ukrainska offensiven i söder. Senaste dygnet dödades 350 ryska soldater och hela 20 stridsvagnar och 18 pansarskytte- eller motorskyttefordon slogs ut, samt 15 artilleripjäser och 19 mjuka transportfordon. Detta är extrema förluster och enbart i stridande fordon utplånades sammanlagt en hel bataljonsstridgrupp.

I övrigt råder locket på kring offensiven, som inte nämns i den ukrainska generalstabens morgonrapport.

Däremot skriver brittiska underrättelsetjänsten om offensiven i sin morgonrapport. Man uppger att Ukraina fortsätter anfalla på flera täter i söder, dvs både på Chersonfronten och södra fronten, och att man har nått framgång på flera platser. Britterna förväntar sig att Ryssland kommer sätta in sina rörliga reserver för att sätta stopp för ukrainska genombrott och att de trupperna kommer komma från förband som idag slåss på den östra fronten. Man nämner också att den nyuppsatta tredje ryska armékåren ska börjat skicka bataljoner från Moskva per den 24:e augusti, men att armékåren har brist på personal och begränsad träning.

 .......

Bra Ukraina-dagsrapporter 

Lars Wilderängs dagsrapporter på Cornucopia

(se utdrag ovan)

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

TT:s bild av kriget i Ukraina

*****

 Ryska förluster sedan invasionen startade:

 • Troops: 47,900 (+350);
 • Tanks: 1,974 (+20);
 • APCs and IFVs: 4,312 (+18);
 • Barreled artillery: 1,091 (+12);
 • Multiple launch rocket systems: 285 (+3);
 • Anti-air defense systems: 152 (+1);
 • Fixed-wing aircraft: 234 (+0);
 • Helicopters: 204 (+0);
 • UAVs: 849 (+2);
 • Cruise missiles: 196 (+0);
 • Ships and boats: 15 (+0);
 • Supply and fuel trucks: 3,236 (+19);
 • Specialized military equipment: 103 (+0).
 •  
 • (källa: Ukrainas generalstab)