tisdag, februari 15, 2022

TISDAGENS lägesrapport

 Lägesrapport tisdag: CIA: “False flag tisdag, ryskt anfall onsdag” – ryskt stridsflyg över sydöstra Ukraina – Ryssland har utgångsgrupperat för anfall – USA uppmanar medborgare att även lämna Vitryssland – ryska duman vill erkänna Lugansk och Donetsk som egna länder

Dags för tisdagens lägesrapport. Det ser ut som att Ryssland har utgångsgrupperat sina trupper och nu är redo för att anfalla inom timmar, inte dagar. 104 offensiva bataljonsstridsgrupper ska vara på plats. Ryskt stridsflyg ska flugit över de ockuperade delarna av sydöstra Ukraina, för första gången någonsin, antagligen för att provocera och testa ukrainskt luftförsvar. USA uppmanar nu även sina medborgare att omedelbart lämna Vitryssland. Den ryska duman sägs vilja erkänna de ockuperade Lugansk och Donetsk som egna länder. Enligt amerikanska media ska CIA uppge att den ryska planen är att fejka en casus belli i form av en false flag idag tisdag, och att anfallet mot Ukraina sedan inleds i morgon.

Ryskt stridsflyg i formation. Identifikation lämnas som en övning åt någon MÖP.

Enligt amerikanska mediauppgifter uppger CIA att Kreml planerar en så kallad false flag idag tisdag, dvs att man ska fejka ett ukrainskt angrepp mot Ryssland eller mot de ockuperade delarna av Ukraina, som Krim eller sydöstra Ukraina, alternativt mot något som uppfattas som ryskt på fri ukrainsk mark – t ex den evakuerade ryska ambassaden eller ett konsulat.

Ingen i Väst utom Kremls nyttiga idioter och påverkansagenter kommer förstås tro på denna false flag, men målgruppen är främst det ryska folket för att regimen i Kreml ska kunna försvara kommande tiotusentals döda unga ryska män.

CIA uppger sedan att anfallet mot Ukraina inleds i morgon onsdag.

Men bollen är oval i amerikansk fotboll, så vi får se hur den studsar. Genom att offentliggöra detta publikt hoppas USA förstås att de ryska planerna störs, försenas och ytterst att hela anfallet uteblir. Som påtalat tidigare gör Biden inte om Obamas misstag, utan delar nu alla underrättelser med Ukraina i syfte att stödja landet och i bästa fall hindra ett anfall. Att man offentliggör vad man vet ska ses som strategisk kommunikation, så att Kreml vet om att USA vet och delgett Ukraina exakt vad man vet för att komma innanför Kremls beslutsprocess.

Den ryska duman i Moskva

Ett möjligt inspel till false flag är att den ryska duman uppges föreslå ett erkännande av de ockuperade Lugansk och Donetsk som egna länder, och ska ha presenterat ett lagförslag för presidenten Putin. Därmed kan man hävda att Ukraina anfaller som reaktion på detta förslag och Ryssland anfaller för att försvara de nyerkända länderna.

Ryskt stridsflyg ska igår flugit över de ockuperade delarna av sydöstra Ukraina. Detta ska inte ha hänt på sju år, då ryskt flyg inte går att hävda har hittats på ukrainska ICA av oroade medborgare, och ukrainskt luftvärn har omöjliggjort att flyga med stridsflyg under de tidigare intensivare striderna.

Flygningen ska ses som en aktiv provokation, samt test av det ukrainska utgrupperade luftförsvaret för att t ex kartlägga vilka stridsledningsradar som tänds upp och var.

Kreml har nu utgångsgrupperat sin första echelong av trupper som ska leda ett anfall mot Ukraina. Dit hör även flera grupperingar av attack- och transporthelikoptrar, som antagligen kommer leda ett anfall och sätta ner trupp bakom ukrainska linjer på kritiska platser, t ex för att stödja landstigningar från havet. Artilleri, luftförsvar och offensiva markförband ska finnas utgångsgrupperade bara kilometer från ukrainska gränsen, och även förband längre bak har ställt upp för avmarsch för att som andra echelong följa upp den första anfallsvågen.

Ryssland ska enligt USA nu ha hela 104 offensiva bataljonsstridsgrupper på plats och ytterligare 14 är på väg fram, men det är nog rätt trångt i dörren så dessa 14 behöver inte vara på plats från dag ett vid ett anfall. Totalt sett handlar truppstyrkorna om i runda tal 70% av de offensiva delarna av ryska armén och inkluderar således mestadels gammal sovjetisk utrustning som exempelvis stridsvagnar av serierna T-72 och T-80, då man helt enkelt inte har tillräckligt mycket eller ens särskilt mycket modernt materiel.

USA uppmanar nu sina medborgare att omedelbart lämna Vitryssland på grund av risken för ett omedelbart förestående angrepp mot Ukraina och att man inte kan garantera amerikanska medborgares säkerhet eller hjälpa dessa att fly landet.

Röda Torget framför Kreml

Kreml själva gör olika utspel om att man vill fortsätta förhandla, men kom ihåg att allt agerande och alla utspel från Kreml kan vara och bör ses som en kombination av påverkansoperationer, desinformation och vilseledning (maskirovka). Att säga sig vilja förhandla är sannolikt exakt vad man avser göra precis samtidigt som man sedan anfaller. I maskirovka ingår även vilseledning med aktiv fysiska åtgärder, som förbandsgrupperingar, och t ex läckande av filmer på detta för att skapa och kontrollera en lägesbild som inte nödvändigtvis stämmer överens med verkligheten eller avsikterna.

Kreml påstår också att man drar tillbaka trupp till sina permanenta hembaser, men bortsett från utspel från försvarsdepartementet och uppenbart arrangerade filmer som påstås visa att man drar sig tillbaka, men bara visar stridsvagnar som kör runt, finns det inget som stödjer detta. Än så länge.

Som bloggen skrivit tidigare så har dock Ryssland inte trupp nog för ett kort krig och snabb seger och hela framgrupperingen kan varit en del av en praktisk påverkansoperation.

Själv vet jag inte om ett anfall kommer, men det ser inte positivt ut. Men hoppet är det sista som överger människan, så vi får hoppas att USA:s utspel om vad de vet om de ryska planerna avbryter det förberedda anfallet mot Ukraina och sparar tiotusentals liv på bägge sidor om gränsen.