torsdag, februari 24, 2022

TORSDAG: PÅGÅENDE INVASION !!

 

 Uppdateras: Putin förklarar krig mot Ukraina – inleder anfall med syfte att utplåna Ukrainas militär – flyganfall pågår – explosioner i Kyjiv och Charkiv

Kremls diktator Vladimir Putin sände ett tal där han förklarade att han inlett en särskild militär operation och demilitarisering och avnazifiering av Ukraina. Notera att detta är propaganda. Vad Putin har inlett är ett fullskaligt anfall mot Ukraina helt i brott mot folkrätten och internationell lag och tevetalet kan varit förinspelat likt måndagens charader. I skrivande stund 04:12 ska bomber eller robotar träffat åtminstone Kramatorsk, Kyjiv, Odessa och Charkiv. Det kommer bli en lång dag och sista dagen för många. Inlägget uppdateras nedan.

Bekräftade explosioner 05:15. Kartmaterial från OpenStreetMap.

Det kommer vara omöjligt att rapportera om allt. Det kan bli engelsk alitterering av ortsnamn och de kan också bli på ryska då jag inte kommer lägga tid på att skriva dem på korrekt svensk alittering av de ukrainska namnen. Jag kommer dock inte vara konsekvent.

Notera att rapportering kan uppfattas som känslokall. Det är lämpligt att utelämna känslor i rapporteringen, men det betyder inte att de saknas. Vi har bott hos en ukrainsk familj på landsbygden väster om Dnepr, som öppnade sitt hem för oss. De finns nu i farans riktning.

Man behöver dock hålla huvudet kallt för att inte heller gå på propaganda, lögner, desinformation och rykten.

Ukrainas befolkning är inte nazister och Putins tal är förstås vidrig propaganda. Anfallet är i strid mot folkrätten och internationell rätt och är att betrakta som en krigsförklaring från Kreml. Formuleringar från Putin i talet var raka hot mot Väst som skulle drabbas av konsekvenser man aldrig upplevt i historien om man lägger sig i – det kan tolkas som kärnvapenhot.

Explosioner ska skett i åtminstone Kyjiv, Charkiv, Kramatorsk, Odessa, Mariupol, Dnipro, Svatove, Krasnopilija, Chakovka, Ivano-Frankivsk, Vinnytsia. Vinnytsia ligger i västra Ukraina ca 100 km sydväst om Kyjiv. Väldigt mycket talar för att dessa explosioner är robotanfall med kryssningsrobotar eller semiballistiska Iskanderrobotar, men även det ryska radionätet för det strategiska bombflyget är igång. I Ivano-Frankivsk ska flygplatsen träffats. Den ligger en bit söder om Lviv dit många ambassader inklusive den svenska flyttat sina beskickningar.

Strategiska bombplan av typen Tu-95 Bear

Det strategiska bombflyget bär främst kryssningsrobotar och kan som sådant uppträda långt in över ryskt eller vitryskt territorium. Det finns filmer där man hör propellerljudet från Tu-95 Bear, men oklar geolokalisering, förmodas vara över Ukraina.

I Mariupol är det flera explosioner och kan även handla om artillerield.

Extra oroväckande är att anfallen sker över hela Ukraina, även mot tänkbara områden för ryska markanfall och landstigningar – både Odessa, Kyjiv, Mariupol och Kharkiv, samtidigt som man även anfallit långt in i landet. Detta talar mot ett begränsat anfall, men Putins tal pratade också i praktiken om fullt krig mot hela Ukraina.

Det förekommer uppgifter om luftlandsättningar, landstigningar och tagna flygplatser. Detta är väldigt osannolikt – det som först kommer ske är förbekämpning av framför allt ledningsfunktioner och luftvärn innan man flyger in trupp med flyg eller helikopter – dessa är mycket sårbara. Uppgifter om att Ryssland tagit flera gränsposteringar i Sumy och Charkiv är mer sannolika, men behöver inte heller stämma.

Det finns en film som visar hur en luftvärnsrobot träffar något, den är inte geolokaliserad. Påstsås vara ett ryskt skott mot en ukrainsk drönare.

Ukrainas inrikesministerium bekräftar att Kyjiv angripits av kryssningsrobotar och ballistiska robotar.

Angreppen verkar inte slagit ut strömmen och inte tagit ner Internet. Å andra sidan finns det en infrastrukturdarwinism i detta. De hårdast drabbade platserna kommer det vara tyst från.

Ukraina ska redan igår fattat beslut om undantagstillstånd vilket upprepas nu på morgonen.

Notera att just nu 05:25 svensk tid håller det på att bli ljust i östra Ukraina, t ex är det nu dagsljus i Charkiv. En film från en explosion i staden här. Slå på ljudet. Det lär dyka upp mer rapportering kring skador när morgonen gryr och kanske även få slut på en del ryktesspridning.

Ukrainas inrikesminister ska uppmanat allmänheten i Kyjiv att uppsöka skyddsrum.

05:31 Där har vi ett första dagsljusfoto från Charkiv.

05:32 USA har en RQ-4 Global Hawk som retirerat söder in över Rumänien bort från Ukraina. Den flyger nu ut över internationellt vatten i Svarta Havet och ser ut att vända norrut. Sannolikt kan USA få korrekt information om huruvida det pågår någon landstigning mot Odessa, eller om detta bara är rykten.

05:43 Likt för måndagens charader var Putins tal i natt förinspelat i måndags. Vilket förklarar samma kläder och samma veck på kläderna. Beslutet om anfallet togs alltså redan i måndags och alla ryska utspel sedan dess om att man inte vill ha krig eller motsvarande har varit lögner. Se även här.

05:48 Det påstås nu höras explosioner i Moldaviens huvudstad Chisinau. Nästan halva Moldavien är redan ockuperade av Ryssland, i form av Transnistrien. Det är dock högst tveksamt om den ryska trupp som finns i Transnistrien räcker för att anfalla Moldavien, men med Kremls tal om buffertzoner, så är ett anfall mot Moldavien förstås inte omöjligt. Landet är ju inte med i Nato. Enligt uppgifter från källor i Moldavien stämmer inte detta.

05:53 Ukrainas president Zelenskij uppmanar ukrainare att ta det lugnt och stanna hemma och att ukrainas försvar agerar. Han uppger sig ha pratat med USA:s president under morgonen. Inspelningen av talet är minst sagt taktisk, gjord med enkla medel och presidenten verkar vara kvar i Kyjiv, på identifierbar plats på sitt kontor. Han visar att han är på plats och att han inte är rädd. Han avslutar talet med Slava Ukraini! Ära till Ukraina!

05:56 Utifrån webkameror i Odessa är det lugnt och inga spår av någon landstigning, vilket bekräftar att nattens påståenden om dito var just rykten. Här är t ex en webkamera som visar hur några babusjkor står och väntar på bussen i lugn och ro.

Här finns för övrigt en livevideokamera från Kyjiv. Personbilar kör åt olika håll på trafikleder i morgontrafiken. Ser ut att vara en trafikstockning på en plats, men det är antagligen rätt normalt för morgonrusningen. Även kriget har en vardag och livet går vidare.

06:01 Det uppges att Moskvabörsen håller stängt idag. Så var det med att lyckas sälja av och flytta ut tillgångar från Ryssland för de svenska storbankerna.

Separat morgonrapport från börsen här. Sammanfattning: Börsras i Asien och prisrekord för guldet.

06:35 Ukrainas utrikesdepartement har gjort ett uttalande. “Målet för den ryska offensiva operationen är att utplåna den ukrainska nationen, att med våld ta ukrainskt territorium och att upprätta en ockupation. De ryska strykorna har inleett angrepp på fredliga ukrainska städer från olika håll, inklusive från territoriet i det tillfälligt ockuperade Donbas och Krim, såväl som från de sydöstra regionerna. Detta är en krigshandling, ett angrepp på suveräniteten och den territoriella integriteten för Ukraina, ett brutalt brott mot FNstadgarna och de grundläggarna normerna och principerna i internationell rätt. Ukraina har aktiverat sin rätt till självförsvar i enlighet med internationell lag.”

Hela uttalandet kan läsas här, men finns ännu inte på utrikesdepartementets hemsida.

06:41 Övervakningskameror visar hur ryska stridsvagnar rullar in i Ukraina genom en gränskontroll mot Vitryssland. Tidigare har det förekommit rapporter om att ryskt raketartilleri öppnat eld, bland annat runt Chornobyl. Explosioner i Chornobyl kan röra upp radioaktivt nedfall, så bli inte förvånade om vi får förhöjd bakgrundsstrålning i Sverige inom något dygn.

Ukrainsk militär förnekar nu officiellt att det skulle skett någon rysk landstigning i Odessa.

06:46 Flyglarm ska nu höras i Lviv, dit många av Västs ambassader omlokaliserats. Detta är bara några mil från gränsen till Polen och EU.

06:50 Film på rysk trupp på väg mot gränsen till ukrainskkontrollerat område på det ockuperade norra Krim.

ANALYS: Det verkar inte som att Kreml har för avsikt att förbekämpa ukrainskt försvar mer än några timmar, utan man rullar alltså in på flera platser direkt. Det betyder i sin tur att man kommer möta ett starkt motstånd och riskerar egen trupps liv. Å andra sidan har Ryssland aldrig brytt sig om välmåendet hos egen trupp. En anledning till begränsad förbekämpning kan vara att Ryssland helt enkelt inte har tilräckligt med robotar. Det krävs flera träffar mot ett mål för att slå ut det någon längre tid, t ex en flygplats och Ryssland har inte hur många Iskander-robotar som helst. Inte heller verkar man villiga att flyga in med sitt flyg över Ukraina – inte i dagsljus i alla fall – och verkar inte heller bekämpat ukrainskt luftvärn särskilt mycket. De fjärrangrepp som skett verkar främst varit mot kända baser och flygplatser, där ukrainarna inte ens nödvändigtvis är kvar. Man uppvisar en likartad inflexibilitet som man gjorde i Syrien. Slutsatsen bör vara att ukrainskt luftförsvar är tämligen intakt. Det verkar inte vara tal om SEADS i det här läget. Kanske struntar Ryssland i luftherravälde och rullar bara in med köttvågen istället.

Samtidigt är det naturligtvis tidigt att säga något med minsta säkerhet.

Tillägg: Film från träffar på en rullbana på en flygplats, verkar vara nära Lviv. Som man ser är det relativt lätt att fylla igen och reparera, samtidigt som Ryssland slösat bort minst tre robotar på att gräva hål som knappt är en meter djupa. Skyffla tillbaka, på med grus, jämna till. Färdigt.

Tillägg: Video på robotträff på flygplatsen i Ivano-Frankivsk. Vilket bara visar att det krävs stora mängder robotar för att slå ut en flygplats. Notera också hur lugna ukrainarna är. Inte så att man springer i skydd. Hundratusentals har tjänstgjort vid fronten de senaste åtta åren.

05:58 Ukrainas parlament sammanträder nu för att besluta om undantagstillstånd. Ledamöterna har ryggsäckar och vardagskläder, hoodies, tishor och ylletröjor. Det är inte tid för att klä upp sig utan för att ta beslut och försvara nationellt oberoende och suveränitet.

Det ukrainska parlamentet Rada i Kyjiv

07:06 Flera östeuropeiska Natomedlemmar åberopar Nato artikel 4, dvs att Natoländerna ska sammanträda för omedelbara militära konsultationer.

07:08 Ukrainas försvar påstår sig skjutit ner fem ryska flygplan och en helikopter över östra Ukraina. Kreml hävdar å sin sida att man slagit ut ukrainskt luftförsvar. Två män påstår att de är Jesus, en av dem måste ha fel. Utifrån analysen ovan lutar jag åt att det är Kreml som ljuger här.Man har sannolikt angripit en del fasta installationer, men det är ingalunda samma sak som att man neutraliserat luftförsvaret.

Film på resterna av en rysk anti-radarrobot på en gata i Kyjiv.

07:39 Övervakningskamera som visar hur rysk trupp – förmodat VDV – korsar en gränspostering från ockuperade Krim in i Ukraina. Den ukrainska försvarslinjen går uppenbarligen längre in.

07:45 Ukrainas UD:s uttalande som delvis citerades ovan finns nu i sin helhet här att läsa på engelska.

07:53 Christopher Miller rapporterar att det ukrainska inrikesministeriet uppger att oblasterna Donetsk, Zaporizhia, Luhansk, Odessa, Kherson, Mykolaiv, Poltava, Chernihiv, Zhytomyr och Kyiv utsatts för beskjutning.

 *********

Se även RADIO FREE EUROPE  och UKRINFORM