lördag, februari 12, 2022

Lägesrapport LÖRDAG

Lägesrapport lördag: Ryssland evakuerar ambassaden i Kyjiv – lokalförsvar mobiliserar i staden – FI, UK, USA, DK, NO, LT, NL mfl uppmanar medborgare att omedelbart lämna Ukraina – Gazprom stryper gasleveranser till EU – USA skickar 3000 man till Polen – Nederländerna sätter upp nödpunkt i Lviv

Dags för en allt dystrare säkerhetspolitisk lägesrapport. Allt fler västländer uppmanar nu sina medborgare att omedelbart lämna Ukrain – Finland, Storbritannien, USA, Danmark, Norge, Lettland, Nederländerna mfl, men inte svenska UD. Ryssland evakuerar sin personal från ambassaden i Kyjiv. EU-kommissionen uppger att Ryssland nu stryper gasleveranserna till Europa och EU i strid mot kontrakt. USA:s president Biden har beordrat omedelbara ytterligare förstärkningar till Polen och skickar 3 000 man från 82:a luftburna divisionen. Den nederländska ambassaden sätter upp en nödpunkt i Lviv nära Ukrainas västra gräns för att samla upp flyende nederlndska medborgare. USA frambaserar fyra F-22 Raptor till en flygbas i Polen. Norska polisen uppger att mänsklig aktivitet orsakade fiberkabelbrottet på den ena av två förbindelser till Svalbard.

 UPPDATERING:

För en timme sedan vaknade även svenska UD

 “Med anledning av den allvarliga och oförutsägbara säkerhetssituationen i landet och dess närområde har UD idag beslutat att avråda från alla resor till Ukraina samt att uppmana svenskar som befinner sig i Ukraina att lämna landet.”

En restaurang på ukrainska landsbygden

Man kanske inte ska dra ett skämt om att råttorna lämnar skeppet, men Ryssland evakuerar nu alltså sin ambassad i Kyjiv. Det är inte ett gott tecken.

Kom dock ihåg att allt agerande och alla utspel från Kreml kan vara och bör ses som en påverkansoperation, desinformation eller vilseledning (maskirovka) och avsikten behöver inte vara den uppenbara ens om uppgifterna är sanna. Man vill skapa oro, fruktan och osäkerhet för att med militära och hybridmedel uppnå politiska mål.

En lång rad länder gick igår ut med en direkt uppmaning till sina medborgare att omedelbart lämna Ukraina. USA hade redan en sådan uppmaning, men nu anslöt sig Storbritannien, Nederländerna, Finland, Danmkar, Norge och Lettland för att nämna några. Sverige har dock bara kvar avrådan från icke-nödvändiga resor till landet, och ingen uppmaning om att omedelbart lämna. Det kommer inte gå att flyga en luftbro till Kyjiv som man gjorde till Afghanistan, så varför Sverige dröjer med en uppmaning om att lämna är oklart.

Ryska utrikesdepartementet i Moskva har beordrat evakuering av ambassaden i Kyjiv.

Nederländerna sätter upp en nödpunkt i Lviv för sina medborgare. I uppmaningen till medborgarna säger ambassadörer att man bör lämna med bil och rapporterar att man har en samlingspunkt i Lviv nära gränsen om man behöver stöd och mer information innan man lämnar landet. Bedömningen är att ett ryskt anfall kommer försöka omringa Kyjiv, så om man inte evakuerar i förväg riskerar man bli inlåst i en belägrad stad.

EU-kommissionens talesperson Dana Spinant uppger att ryska statliga gasbolaget Gazprom stryper gasleveranserna till Europa. Man har inte stängt kranen, men man ökar inte leveranserna när priset stiger vilket hade varit ett normalt marknadsmässigt agerande från bolaget och sker i brott mot avtal. Detta är egentligen ingen nyhet, utan bloggen har skrivit om strypningen redan i höstas, men det är ett skarpt dagsaktuellt uttalande från EU i frågan.

USA:s president Joe Biden har beordrat ytterligare 3 000 man ur 82:a luftburna divisionen All American ska flygas till Polen. Det pågår just nu en omfattande lutfbro från USA till sydöstra Polen, närmast gränsen mot Ukraina. Hela förstärkningen, som är ovanpå tidigare 1 700 man, ska vara på plats i sin helhet nästa vecka. Detta är alltså utöver de 8 000 man som USA har i beredskap för Natos snabbinsatsförband.

USA frambaserar även fyra stycken F-22 Raptor – antagligen världens kraftfullaste jaktplan – från Spangdahlem i Tyskland till Powidz i Polen.

Longyearbyen, Svalbard

Barents Observer rapporterar att norska polisen kommit fram till att mänsklig aktivitet låg bakom fiberkabelbrottet på den ena av två ledningar till Svalbard. Svalbard har satellitstationer som är viktiga för att ha kontakt med satelliter som löper i en nord-sydlig bana över Europa.

I Kiev ska borgmästaren förberett en evakuering av staden. Civilförvaret, lokalförsvaret och driftvärnet ska mobiliserat. Källan är en medborgarjournalist, så uppgifterna går att ifrågasätta. Evakuering ska, om den beordras, ske genom förberedda evakueringspunkter. 13 500 personer inom civilförsvaret, inklusive räddningstjänst och driftvärn ska vara aktiverade och territorialförsvaret (tänk mer kvalificerat än svenskt hemvärn) ska hålla på att mobilisera för att försvara Kiev.

Vi får se vad söndag natt bjuder, men det är i det här läget meningslöst att spekulera i tidpunkt för ett ryskt anfall. Den amerikanske nationelle säkerhetsrådgivaren Sullivan sade igår att ett ryskt anfall kan komma precis när som helst.