onsdag, februari 16, 2022

Lägesrapport ONSDAG

 

Lägesrapport onsdag: Rysk propaganda att Kreml drar tillbaka trupp – hotar Danmark angående Bornholm – Ukrainas försvar går upp i stridsberedskap – Finland höjer beredskapen – omfattande cyber- och telekrigangrepp mot Ukraina

Dags för onsdagens lägesrapport. Rysk propaganda gör gällande att man drar tillbaka trupp och är väldigt noga med att filma detta ut olika arrangerade vinklar. Västs underrättelsetjänster uppger dock att mängden trupp fortsatt öka. Kreml hotar nu Danmark med konsekvenser om det placeras Natotrupp på ön Bornholm efter de ryska aggressionerna. Ukrainas försvar går upp i stridsberedskap och Finland höjer beredskapen från A till B på skalan A-D. Omfattande cyberangrepp skedde mot ukrainska myndigheter och banker under gårdagen och breda störningar av GPS skedde över Ukraina i ett telekrigangrepp. Den ryska robotkryssaren Peter den store har lämnat hamn och Ryssland har utlyst den största NOTAM-avlysningen i Barents hav i modern tid.

Den ryska robotkryssaren Peter den store (till höger) ska lämnat hamn

Det är kanske lätt att luras av Kremls utspel om att man drar tillbaka trupp, samt filmar detta ur minst fyra kameravinklar i full HD, t ex i natt transporter över Kertsjbron. Beskedet från Kreml är att “vi bara övade och drar nu tillbaka trupp precis som vi hela tiden hade tänkt”. Dock är det lätt att bara vända järnvägsvagnarna, eller koncentrera truppen till en plats man vill kraftsamla.

Exempelvis filmades tillbakadraganden i västraste Vitryssland. Fast truppen flyttades istället närmare den ukrainska huvudstaden Kyjiv.

Tillbakadragandena ska också vart väldigt små och främst av trupp i de bakre linjerna, medan trupp ska stå kvar i utgångspositioner närmast gränsen. Fjorton nya bataljonsstridsgrupper är också på väg mot Ukraina, medan högst en eller två ska dragits tillbaka – eller snarare några få filmade fordon från dessa stridsgrupper.

Oavsett så är det trångt i utgången och all trupp kan inte anfalla samtidigt. Som del av rysk vilseledning (maskirovka) kan man flytta trupp just för att vilseleda.

Kreml hotade nu på morgonen Danmark om det placeras Natotrupp på dansk territorium i form av Bornholm rapporterar TT-Ritzau och en intervju med Kremls ambassadör i danska Berlingske. Som tidigare rapporterat har Danmark inlett förhandlingar med USA om permanenta amerikanska baser i landet, efter Kremls aggressiva uppträdande de senaste månaderna. Moskva är nu griniga över att deras skolgårdsmobbarfasoner får konsekvenser och hotar att omvärdera sin relation med det land som via Stora Bält kontrollerar världens näst viktigaste och näst största exportled för olja. Hundra procent rysk olja dessutom.

Tomt bulkfartyg (?) på väg ut från Öresund norrut. Supertankers göre sig icke besvär genom Öresund, vare sig för djupgåendet eller för de trånga muddrade (?) farlederna med sina skarpa svängar.

Ukrainas försvar ska gått upp i stridsberedskap rapporterar en ukrainsk journalist och det finns nu även filmer på ukrainska truppförflyttningar. Facebooks översättning av hans text:

“Alla Ukrainas försvarsstyrkor ställs till beredskap för strid. Alla semestrar inställda, militära besättningar är utplacerade på trappstegen för att täcka storstäder från eventuell rysk invasion. Militären fick en full uppsättning ammunition, alla soldater beordrades att röra sig uteslutande med vapen.

Rymdunderrättelsedata visar hittills inte den verkliga reträtten från ryska delar från vår gräns.Därför förbereder sig Ukraina för ett troligt steg i vilken riktning som helst.

Jag är just nu i Donbas. Jag ser hur våra soldater är fokuserade. Hotet om en attack här orsakar inte onödiga spänningar. De läser nyheterna och ironiskt över de som lämnar sitt hemland vid ett sådant tillfälle.

Enligt underrättelsetjänstuppgifterna från våra allierade förberedde Ryssland en strejk inatt, klockan 1 den 16 februari. Krig skrämmer inte ukrainare, nationen förbereder sig för krig.

Vi väntar.”

Även Finland höjde sin beredskap från lägsta A till B på en skala A-D. Beredskapshöjningen ska både gälla försvaret och polisen. Att beredskapshöjningen sker och att det även kommuniceras ska tydligen vara exceptionellt ovanligt, om det ens skett förr alls.

Ukraina utsattes igår för omfattande cyberangrepp och telekrigföring. Myndigheter och speciellt försvarsmyndigheter fick sina hemsidor överbelastade och de flesta banker gick ner. Det var periodvis omöjligt att ta ut pengar från bankomater i landet. Det var också omfattande GPS-störningar i landet, vilket bland annat kunde ses via Flightradar 24 etc på hur flygplan rapporterade in hackiga flygrutter istället för de vanliga raka linjerna.

Ryssland har byggt en pontonbro över floden Prypjat (som i Tjornobyl) bara någon kilometer från vitryska – ukrainska gränsen. Det gör att man öppnat en möjlig anfallsväg rakt ner via Tjornobyl och med bara kortare terrängkörning kopplar samman nya vägar mellan Vitryssland och Ukraina.

Strålningen i området är ofarlig om man inte avser att bosätta sig på platsen och saknar taktisk och operativ betydelse och sträckningen kan innebära en genväg till Kyjiv.

I norr ska den ryska robotkryssaren Peter den store lämnat hamn. Ryssland har utannonserat massiva flottövningar med hela den ryska flottan nästa vecka.

Ryssland har utlyst den största NOTAM-avlsyningen i Barnets hav sedan kalla kriget. Ett enormt område mellan Nordnorge och norska Svalbard har avlysts för en skarpskjutningsövning med ryska flottan.

Ryska gruvstaden Barentsburg på norska Svalbard

Ska man summera så förblir krigsrisken skarp och akut, men alla hoppas förstås att Kreml backar undan med svansen mellan benen, förnedrade och som ett erkännande att de vare sig nått några diplomatiska eller politiska framgångar och inte heller att de har kraften eller modet att anfalla ett förberett och försvarsvilligt Ukraina.

Förhoppningsvis har Biden-administationens beslut att dela underrättelser med Ukraina stoppat ett krig – åtminstone för stunden – genom att Ukrainas försvar gick upp i stridsberedskap inför det förväntade anfallet i natt. Kreml ser nu att de inte kan nå operativ eller strategisk överraskning och att de därmed inte har tillräckliga styrkor för att kunna nå en snabb seger, utan istället riskerar hamna i ett blodigt ställningskrig med små territoriella vinster och inhemsk vrede över tiotusentals dödade unga ryska män.

Ett alternativ är att man stannar kvar för att bibehålla fruktan för ett anfall och skada ukrainsk ekonomi genom fortsatt reseavrådan och urdragande av diplomatiska beskickningar och västerländska företag och deras personal, samt försäkringskostnader för flyg och sjöfart.

Men faran är inte över. Trupperna är kvar propagandan till trots. Man kan försöka en annan natt.

 ***** 

Radio Free Europe har lagt ut en ny LIVE BRIEFING om situationen i och kring Ukraina. LÄS DEN !