tisdag, februari 22, 2022

INVASIONSRAPPORT TISDAG

 

Lägesrapport: Kreml går officiellt in i med tunga förband i det ockuperade sydöstra Ukraina – stridsberedskap i Ukraina – sanktioner mot Ryssland – USA evakuerar ambassadspersonal från Lviv – ryska ockupationstrupper in i Vitryssland
 

När det inte regnar så öser det ner och här följer morgonens säkerhetspolitiska rapport. Kreml har nu officiellt gått in i det sedan tidigare ockuperade sydöstra Ukraina med tunga mekaniserade militära förband och artilleri och förnekar det inte längre. Ukrainas försvar ska gått upp i stridsberedskap och inkallade ska hålla tyst i sociala medier. Från USA, EU och demokratierna lanseras nya utökade sanktioner mot Ryssland, Kreml och de ockuperade områdena i Ukraina. USA har evakuerat sin kvarvarande ambassadpersonal från den tillfälliga beskickningen i Lviv i västra Ukraina. Ryska ockupationstrupper från nationalgardet Rosgvardia har gått in i Vitryssland. Artilleribeskjutning fortsätter av de ukrainska ställningarna längs fronten i sydöstra Ukraina. 

Putin förtydligade i sitt tevetal igår att det är Tsarrysslands gamla gränser som gäller, vilket bland annat förutom Pribaltika inkluderar Polen och Finland, samt förstås Ukraina, och förkastade den säkerhetspolitiska världsordningen, samt kallade Ukraina och ukrainarna för nazister, vilket också upprepades av Rysslands FN-ambassadör tillika ordförande i FN:s säkerhetsråd under en session i natt.

Det ryska utrikesministeriet i Moskva

Putins tal uppfattades av friska människor som helt sjukt, men man ska vara medveten om att Putins åsikter och hets mot omvärlden i tevetalet är inget nytt.

 Denna gång fick han dock en bredare uppmärksamhet internationellt, men detta har i olika brottstycken framkommit många gånger tidigare. Skillnaden är att de flesta inte sett det och inte förstått att det sitter en blindgalen psykopat med knappen på världens största arsenal av kärnvapen.

Han förkastade den säkerhetspolitiska ordning som gällt sedan i princip andra världskrigets slut och menade att Lenin gjort fel som gav delar av f d Tsarryssland, inklusive de delar som hamnade i Sovjetunionen rätt att kalla sig för nationer som en del av ett förbund. 

I praktiken sade han att Polen, Baltstaterna och Finland, samt förstås Ukraina, ska återföras till Ryssland, Kreml och Moskva, och då inte som delar i ett federalt förbund, utan som Ryssland. Ukraina ska utplånas som stat.

Putin kallade också de facto Ukraina och ukrainare för nazister och anklagade landet för folkmord på fjorton miljoner människor.

Kom ihåg att Putin och den ryska eliten talar i omskrivningar och inte ordagrant. Bloggen skriver här betydelsen av det han sade, inte de exakta orden.

FN:s säkerhetsråd – med Rysslands FN-ambassadör som ordförande – sammanträdde i natt svensk tid och fördömde i princip enhälligt det ryska agerandet att erkänna de ockuperade områdena av Ukraina som självständiga stater. Ett av de starkaste framförandena gjordes av Kenyas FN-ambassadör som påtalade att man i Afrika fått leva med gränser där folkgrupper blandats inom samma land, men lärt sig att leva i fred och samförstånd utan att kriga om gränserna.

Bland de svagaste uttalandena kom från den permanenta medlemmen i säkerhetsrådet, kärnvapenmakten Kina.

Rysslands FN-ambassadör upprepade Putins utspel om att Ukraina är nazister.

Det är milt sagt rätt hårda ord som implicerar att Kreml ska göra med Ukraina vad man gjorde med Hitlertyskland.

Rysk inrikestrupp från OMON.

Ryssland har nu skickat in ockupationstrupperna från det ryska nationalgardet Rosgvardia in i Vitryssland., vilket t ex inkluderar inrikestrupper som OMON. Om det handlar om att ockupera Vitryssland, eller om det likt när man skickat fram dem till gränserna mot Ukraina, fast i tredje ledet bakom fältförbanden, om att förbereda för en ockupation norrifrån av Ukraina är än så länge oklart. Vitrysslands ledning verkar ha kapitulerat mentalt och accepterat att man nu permanent ockuperas av Moskva och Lukasjenko verkar ha blivit väldigt tyst.

USA har evakuerat sin sista ambassadspersonal från den tillfälliga beskickningen man likt många andra länder upprättat i Lviv i västra Ukraina. Evakueringen skedde eventuellt med marinkårens Osprey VRTOL-flygplan. Det är inte ett gott tecken att USA inte ens anser att Lviv, några mil in från polska gränsen längre är säkert.

Omfattande och utökade sanktioner mot Kreml, Ryssland och de ockuperade områdena av Ukraina presenteras av USA, EU och demokratierna i Väst. Delar av sanktionerna ska också riktas mot de länder i Moskvas sold som ansluter sig till erkännandena av de ockuperade områdena som egna länder, vilket än så länge bland annat inkluderar Syrien.

Exakta detaljer om alla sanktioner lämnas därhän, då de inte är klubbade. USA stänger dock inte av Ryssland helt via tidigare offentliggjorda förberedda sanktioner, utan de kommer först tillämpas om Kreml invaderar ytterligare delar av Ukraina.

Bland annat ska sanktionerna ske mot Nordstream. Både Ukraina och Moldavien ska för övrigt genomföra ett test av sina energisystem, där man stänger av gasen från Ryssland.

Som bloggen skrev i börsinlägget i morse så förbereder svenska storbanker att snabbt avyttra tillgångar i Ryssland om sanktioner ska stänga ner möjligheten att flytta kapital från landet. Det inkluderar innehav i fonder, som annars riskerar bli inlåsta för kunderna.

Ukrainas försvar ska gått upp i stridsberedskap. Det inkluderar att personal inte längre ska använda sociala medier och svarar inte heller på direktmeddelanden. Myndigheterna i Ukraina har också gått ut med uppmaningen att inte rapportera något i sociala medier om ukrainska trupprörelser eller grupperingar.

Räkna med att Ukraina inte sitter på sina händer och det fanns rapporter om ukrainska förbandsrörelser fram tills uppmaningen gick ut.

Den ukrainska regeringsbyggnaden i Kyjiv

Ukrainas president höll ett tal i natt där han bland annat sade att “Vi är på vårt land, vi är inte rädda får någon eller något och vi kommer inte ge något till någon, och det är vi säkra på.” Han fortsatte med “det är inte februari 2014, utan februari 2022″, vilket ska tolkas som att Ukraina har byggt upp sitt försvar under åtta år. Han sade också att “det är nu vi får se vilka våra riktiga vänner är”.

Ryssland har nu officiellt gått in med flera tungt beväpnade mekaniserade stridsgrupper i de ockuperade delarna av sydöstra Ukraina. Det finns filmer på minst tre bataljonsstridsgrupper, men sannolikt är det betydligt fler. De går in med stridsvagnar, stridsfordon, pansarbandvagnar, artilleri och andra kvalificierade stödfunktioner. Samtidigt har Ryssland hela tiden haft trupp i landet, men nu förnekar man det inte längre och förstärker även officiellt.

Beskjutningarna av de ukrainska linjerna i fronten längs stilleståndslinjen fortsätter och det har nu grupperats fram tung utrustning i mängd och volym närmare fronten än vad Minskavtalet tillät. Minskavtalet är för övrigt helt dött nu, även om Ukraina fortfarande försöker hålla sin del. Det senare blir dock omöjligt i takt med att Ryssland kommer genomföra allt hårdare beskjutning av de ukrainska ställningarna. Ironiskt nog kallade Putin de ryska trupperna för “fredsbevarande”, vilket de inte är.

Frågan nu blir vad nästa steg från Kreml blir och när. Det är tveksamt om man nöjer sig med att ockupera Vitryssland och sydöstra Ukraina. Antagligen kommer det bli fejkade folkomröstningar och sedan annekteringar av sydöstra Ukraina, men eventuellt väntar man med det tills efter man invaderat resten av Donbass och inkluderar hela sydöstra Ukraina i en sådan annektering. Frågan blir också när den fejkade folkomröstningen kommer i Vitryssland om att ansluta landet till Moskva?

För övrigt ska enligt uppgifter till bloggen bedömt 12 miljoner ukrainare ha biometriska pass och kan fritt resa in i EU som turister, och sedan när de tagit sig till önskad slutdestination söka asyl i respektive land, utan att riskera att skickas tillbaka till Polen. Ukrainare som har biometriska pass får fritt röra sig in i EU och Schengen. Flyktingvågen kan komma att överstiga hösten 2015 med god marginal om Kreml inleder ett fullt anfall mot Ukrainal. Utmålade som nazister och folkmördare vill man knappast stanna kvar på ockuperad mark och ryska likvideringslistor över de som uttalat eller agerat till stöd för regeringen ska finnas upprättade. 

 *********

BÖRSREAKTIONEN:

SÄLJ RYSKA FONDER och SVENSKA KRONOR

KÖP GULD och OLJA