lördag, februari 26, 2022

INVASIONSRAPPORT LÖRDAG

Nedan ser du Wilderängs lägesrapport lördag morgon.

OBS ! Vill du se Wilderängs ständiga uppdateringar efter ca 08.30: KLICKA HÄR ! 

Amerikanska ISW, Institute for the Study of War, har börjat publicera Ukraine Conflict Update. De är kända för sina utmärkta kartor....

Se också Wikipedias nystartade artikel  2022 Russian invasion of Ukraine som växer hela tiden !

Den ryska cyberkrigföringen slår hårt mot alla pro-ukrainska sidor. Men dessa var i varje fall operativa idag kl 16:

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM 

Kyiv Post   Kyiv Independent

****** 

UPPDATERAS: Ryskt nattanfall mot Kyjiv stoppat i gatustrider – två ryska luftlandsättningsflygplan nedskjutna – ryska plundringar efter mat och bränsle

De mycket hårda striderna i Ukraina fortsätter. Ett ryskt nattanfall mot Kyjiv ska stoppats i gatustrider under natten och staden ska vara tyst i skrivande stund 06:50. Flera ryska flygplan har skjutits ner av Ukrainas luftförsvar under natten – bland annat två ryska luftlandsättningsflygplan med desanter från VDV, vilket betyder minst 200 dödade. Den ryska logistiken verkar kollapsa och ryska soldater plundrar efter mat och bränsle. Ryssland lämnar sina sårade till ukrainska sjukhus och verkar alltså sakna tillräckliga egna vårdresurser.

Självständighetstorget (“Maidan”) i Kyjiv 2019

Nedan följer uppdateringar som tar vid efter gårdagens omfattande artikel om utvecklingen på fredagen.

Först en lägesbild.

Inga ytterligare städer ska ha fallit under natten uppger Ukrainas försvar. Man ska rensat ut sabotörer som uppträder civilt eller i ukrainska uniformer, mot krigets lagar och i brott mot folkrätten.

Presidentens kontor uppger att läget i Kyjiv är under kontroll, även om spridda strider pågår. Man slog tillbaka ett ryskt anfall under natten.

 Lägesbild enligt Wikipedia, vilket överensstämmer med läget igår kväll. Licens: CC-BY-SA

Städer som ska hållit över natten är bland annat Krolovets. Kharkiv håller fortfarande emot Rysslands tyngsta chockförband första gardespansararmén. Längs gamla stilleståndslinjen mot de ockuperade delarna av sydöstra Ukraina har Ryssland inte nått några framgångar alls. Ukraina har grävt ner sig i sju år och ingenmansland håller på att bli bördigt för solrosor.

Kherson ska fallit igår, men lägesbilden är inte tydlig där.

Som rapporterat igår har ryska soldater fått slut på bränsle och mat, då den ryska logistiken verkar haverera för frontförbanden. Plundringar har rapporterats. Se film från Melitopol i söder. Som jag skrev igår ska även bränslet tagit slut för stridsvagnar nordväst om Kyjiv och strdisvagnsbesättningar gick runt med dunkar för att försöka ta diesel från lokalbefolkningen.

Det verkar inte heller som att Ryssland kan ta hand om sina sårade, antagligen för att förlusterna har blivit så mycket större än den promenadseger och hyllande som befriare man räknade med. Istället lämnar man in sina sårade till ukrainska sjukhus. Läkareden är stark och sjukvårdspersonal tar förstås hand om skadade oavsett nationalitet. En film på detta som inte visar några närbilder här.

Flera ryska flygplan har skjutits ner under natten.

Sent igår sköts en IL-76 med luftlandsättningsförbandet VDV:s soldater ombord ner utanför Kyjiv. Det innebär åtminstone 100 dödade. Ukrainas långräckviddiga luftvärn S-300 sköt ner ett Su-25 attackplan och en helikopter. En ukrainsk Su-27 spetsflyg sköt under natten ner ytterligare ett IL-76 transportplan klockan halv två på natten, vilket innebär ytterligare minst 100 dödade VDV-soldater.

Det är uppenbart att det ukrainska luftförsvaret fortsätter att bita ifrån runt Kyjiv.

För övrigt bekräftade Ukrainas försvar The Ghost of Kyjiv, alltså att en ensam Mig-29-pilot skjutit ner sex stycken ryska flygplan över huvudstaden. Detta står långt ner i gårdagens artikel.

Det uppstår flera memes kring kriget. Ett av dem är “go fuck yourself”, vilket var vad försvararena av Ormön sade till ryska flottan när de erbjöds att kapitulera. Samtliga 14 försvarare dödades sedan. En annan är den om solrosor efter att en ukrainsk babusjka filmats när hon gick fram och skällde ut ryska soldater på ett sedvanligt ukrainskt intellektuellt sätt. Hon sträckte fram nävar med solrosfrön och sade åt dem att lägga dem i deras fickor, så att åtminstone solrosor kommer växa där soldaterna blir liggande. Solrosen är Ukrainas landsblomma.

Andra memes handlar om pansarvärnsvapnet NLAW eller Javelin, t ex “N’LAW we trust” eller “Saint Javelin, the protector of Ukraine”.

En ukrainsk restaurang på landsbygden i östra Ukraina 2019.

Nedan följer uppdateringar. Slava Ukraini! Heroiam slava!

07:25 En film från nattens gatustrider i Kyjiv. Översättning kommer. Minst tre fordon står i brand på en av trafiklederna in till centrala Kyjiv. Angreppet slogs alltså tillbaka. Det ser ut som att Ryssland försökt sig på den enkla varianten att helt enkelt gasa på rakt in mot centrum och det från Maidan-revolutionen 2013 – 2014 så symboliskt viktiga Självständighetstorget, men det gick inte så bra. Bedömare menar att det främst är lättare förband från VDV och specialförbanden som stod för nattens anfall, men det går inte att bekräfta än så länge.

Ryskt pansar har inte längre någon fördel vid strid i bebyggelse, utan det blir en fråga om strid man mot man, hus för hus, även om pansaret kan agera stormkanoner och rörligt skydd. Kyjiv är en storstad ca 50% större än Stor-Stockholm i befolkning, om någon vill få lite proportioner. Filmen ovan kan ses som att den är tagen på motsvarande trafikleden ut mot Nynäshamn någonstans en bra bit söder om Globen.

07:27 En rysk parlamentariker, professor Mikhail Matveev, skriver att han vill att kriget stoppas omedelbart. När han röstade för att erkänna de ockuperade områdena i sydöstra Ukraina som egna stater röstade han för fred, för att Ryska federationen skulle bli en sköld så att de ockuperade områdena inte skulle bli angripna och inte för att Kyjiuv skulle bombas. Starkt uttalande givet vad konsekvenserna av ett sådant yttrande sannolikt blir.

07:30 En rysk soldat skriver i ett SMS att han inte kommer skjuta ett skott när han skickas till fronten. Han kallar Putin för gammal och senil och att de smarta i hans unga generation är redo för förändringar, men ingen kan ta det första steget för man är rädda att inte bli följda. Om man misslyckas så blir man i bästa fall dödad av regimen. De unga vill inte ha “the fucking soviet future”, men är alltså livrädda på grund av förtrycket som diktaturen utövar.

Unga moderna ryssar i Moskva. Detta är det nya Ryssland, de som väntar på förändring och frihet, och Rysslands hopp. Idag dör de unga männen i generationen i drivor i Ukraina.

07:38 KOMMENTAR OM FILMER Det finns en överlevnadsbias i filmer från Ukraina. Därav kommer man t ex bara se dödade ryska soldater – de överlevande och framför allt de sårade kommer ha flytt eller evakuerats när filmerna på utslagna fordon visas. De döda är också fler än de som syns på film – när striderna inte varit akut hotande har man sannolikt tagit hand om sina döda och skickat dem bakåt. Men när kroppar ligger där de faller har striderna varit intensiva och man har antingen fortsatt anfallet eller flytt. Annars är minsta anständighetsnivå att man t ex släpar fram kropparna till vägen, radar upp dem och täcker över dem, så att de kan hämtas senare. Ligger de där de faller har striderna varit intensiva och sannolikt har de ryska trupperna förlorat den striden.

07:42 Ett höghus i Kyjiv har träffats under nattens strider och bombmningar och små bränder pågår fortfarande. Utifrån balkongerna så är detta ett bostadshus och minst tyra lägenheter ser totalförstörda ut. Räddningstjänsten är på plats syns på en brandsoldat på gatan. I den moderna storstaden Kyjiv är det mycket vanligt med höghus av punktform som på bilden, och det byggs hela tiden nya väldigt fina lägenhetshus av denna typ en bit utanför statskärnan. Utifrån vad jag såg när jag var i Kyjiv så betyder detta att platsen antagligen är några kilometer från centrum, där det är äldre och lägre bebyggelse.

Tillägg. Korrekt. Detta är geolokaliserat hit nu, och handlar om relativt nybyggda lägenheter. Avståndet till Självständighetstorget Maidan vägen förlupna kulor flyger är fem kilometer. TRäffen på byggnaden ser ut att komma från nordväst, dvs från det håll de ryska förtrupperna anföll Kyjiv och den flygplats, som Ryssland nu återigen erövrat fast från marken denna gång efter att 200 VDV-soldater förintades där av det ukrainska motanfallet torsdags,och använt som bas för gårdagens anfall.

Det kan således röra sig om artillerield eller t ex ett skott med en spränggranat från en stridsvagn, som missat målet och flugit åtta kilometer från flygplatsen.

Rivandet av Kyjiv har alltså påbörjats av Ryska federationen. Kom ihåg hur stenhögarna som var kvar efter att ryssarna var färdiga med Grozny efter andra tjetjenienkriget.

Ett skarpare foto på det skadade huset finns här. Jag föredrar att referera till filmer, då de är svårare att förfalska och lättare att identifiera i tiden.

08:00 Ukrainska försvaret har nu lämnat en lägesrapport. Som alltid fokuserar man på vad motståndaren gör för att inte läcka något om egen trupp.

De ryska förlusterna är fjorton stridsflygplan, åtta helikoptrar, 102 stridsvagnar eller fler, 536 övriga pansarfordon eller fler, 15 haubitsar och minst en BUK-1 luftvärnsrobotvagn.

Utifrån tidigare siffror är detta ackumulerat sedan starten på kriget. För lite proportioner så är antalet förlorade stridsvagnar och pansarfordon ungefär lika många som svenska armén har stridsvagnar (120 stycken)och stridsfordon 90 (exakt siffra ska ofta vara sekretessbelagd, men det är över 400). Ryssland har på två dygn förlorat lika mycket pansar som hela svenska försvaret har mekförband (stridsvagnar + stridsfordon). Sverige har även pansarterrängbilar och pansarbandvagnar.

Det ukrainska försvaret uppger att Ryska federationen nu för fram sina reservenheter till gränsen mot Ukraina. Som skrevs igår uppgav USA att Ryssland än så länge satt in cirka två tredjedelar av sina offensiva förband. Ryssland använder echelonger, där förbanden i fronten hoppar om vartannat, så om man för fram nästa echelong kan det betyda att det är dags att byta trupp vid fronten och låta de hårt sargade förbanden slicka såren, medan ny trupp förs fram. Högre stridsvärde, men grön trupp de möter en nu stridserfaren ukrainsk motståndare i full stridsberedskap och med etablerade försvarspositioner. De kommer på vägen fram köra förbi dussintals med förstörda och utbrända egna fordon, vilket kommer påverka moralen. Sedan är frågan vad de sönderbultade förbanden i första echelongen tycker när de beordras fram igen till köttkvarnen.

08:09 Ukrainas försvar uppger nu uttryckligen att 3 500 ryska soldater och officerare dödats och 200 har tagits till fånga. Det handlar alltså inte om det luddiga förluster (som inkluderar sårade och saknade) utan det handlar om dödade.

Utifrån 190 000 man är det alltså tvåprocentiga förluster, eller var femtionde rysk soldat. Då bara två tredjedelar satts in i strid så är det drygt var trettionde som satts in.

Detta är en köttkvarn för unga ryska män.

08:14 Bloggen har utsatts för ännu en DDOS-attack ca 07:30 – 08:00 och det kan varit tillfälligt svårt att ladda in sidan. Den är dock över nu igen. Dessa sker stötvis någon gång om dagen. Jag har köpt till serverkapacitet. Tyvärr verkar försöken bli allt hårdare varje gång, så förr eller senare lyckas de. Det finns fortfarande fler motåtgärder att vidta dock.

Uppenbarligen är någon inte intresserad av att den här websidan ska finnas tillgänglig.

08:20 Här är en liten film inspelad av en leende ukrainsk soldat, riktad till de ryska soldaterna medan han monterar en ljuddämpare på hans automatkarbin. Bayraktar refererar till de turkiska drönarna som användes mycket framgångsrikt mot Armeniens ryska fordon under kriget i Nagorno-Karabach 2020.

08:25 Film på raketen som träffar höghuset. Ser ut att handla om raketartilleri.

Film på när räddningstjänsten bär ut en skadad kvinna från byggnaden. Ukrainska försvaret påtalar att det är ett krigsbrott att skjuta mot civilbefolkning.

08:30 Som en äkta ledare, som inte gömmer sig i en bunker framträdde Ukrainas president Zelensky utomhus i centrala Kyjiv nu i morse och talade till folket. “Vi är här. Vi kommer inte lägga ner vapnen. Vi kommer försvara vår stat.”

Var fegisen Putin är vet ingen. Vore intressant att se honom framträda några kilometer från fronten.

08:32 Storbritanniens försvarsminister uppger att Melitopol inte alls fallit. Flygspaningen över Svarta Havet bör kunna bekräfta detta.