måndag, februari 07, 2022

Veckans första lägesrapport

   Även idag från Lars Wilderäng på Cornucopia

 

 

 

Lägesrapport måndag: Macron i toppmöte med Putin – stridsvärdet rinner bort i ryska leran – Tyskland skickar mer trupper till Litauen – pensionerade officerares förening kräver Putins avgång och slut på vapenskramlet

Måndagens säkerhetspolitiska rapport följer. Frankrikes president Macron har rest till Moskva för ett toppmöte med Putin som ska ge oss fred i vår tid. Samtidigt rinner stridsvärdet på rysk trupp bort i den ryska leran. Vitrysslands diktator Lukasjenko säger att de kommer anfalla Ukraina tillsammans med Ryssland och hotar Litauen. Tyskland skickar mer trupp till den tyskledda Natostridsgruppen i landet. Ordföranden för de pensionerade ryska officerarnas förening har i ett öppet brev krävt Putins avgång och slut på vapenskramlet och konstaterar att de enda hoten mot Ryssland är interna. En Strykerbataljon med motoriserad infanteri från amerikanska nationalgardet har anlänt till Polen. Ryssland genomför en kärnvapenövning för att hota demokratierna i Väst och det har även börjat dyka upp vinterkamouflerade fordon på väg till Ukrainas gräns, samt allt mer förflyttning med flyg, medan USA genomför omfattande flygspaning mot de ryska truppansamlingarna.

Rukla, Litauen

Frankrikes Macron har alltså rest till Moskva med syfte att skapa en “ny balans” för att skydda demokratierna i EU och gå Kreml till mötes. Han ska ha sagt till franska Journal du Dimanche att Kreml vill ha ett förtydligande av de regler som gäller kontra Nato och EU, men också att man inte tänker backa gällande Ukraina. Vi får se om det blir fred i vår tid.

Fransk soldat på vakt vid Eiffeltornet i Paris.

Stridsvärdet på rysk trupp försämras snabbt i leran. Den som vill ta en titt på hur det kan se ut i lägren kan titta på denna filmsnutt. Nu är det förvisso inte mycket värre än vardagen i större delen av Ryska federationen utanför Potemkinkulisserna i Piter och Moskva, men soldaterna ser onekligen ut att ha hamnat i fältkoma. En person myntade begreppet “brända sängens taktik”. Det är inte så att soldaterna har någon större lust att stanna i lägret. Na Kiev!

Vitryssland diktator Lukasjenko har gjort mycket aggressiva uttalanden i en teveintervju där kontentan är att Vitryssland kommer anfalla Ukraina tillsammans med Ryssland och “tror ni att vi skämtar längs vår södra gräns”. Han gjorde även utfall med hot mot Litauen, som stoppat transporterna av gödningsmedlet kalium (eng potash) från Vitryssland till EU.

Agrochemas gödselfabrik utanför Rukla i Litauen där …

Tyskland överväger i sin tur den stridsgrupp i Nato Enhanched Forward Presence som landet leder i Litauen rapporterar Reuters.

Stridsgruppen i Rukla, Litauen, består idag av främst ett kompani franskt mekskytte och en pluton Le Clerc-stridsvagnar, ett tyskt stridsvagnskompani och en mekskyttepluton, ett nederlängst mekskyttekompani, och ett norskt mekskyttekompani, samt stödförband. Stridsgruppen har varit kraftigare.

… Natos stridsgrupp i Litauen är grupperad.

Vad som ser ut som en hel Strykerbataljon från amerikanska nationalgardet har anlänt som förstärkning till Polen via hamnen i Gdynia. Bilder hittas här. Stryker är amerikanernas motsvarighet till svenska pansarterrängbil 360 och bataljonen motsvarar den motoriserade skyttebataljonen vid svenska livgardet. Det kanske inte är väldens mest slagkraftiga förband, men det är starkt defensivt och kan dessutom som hjulgående förband snabbt grupperas om på egen hand utan behov av tungtransport på trailer, vilket USA visat med sina upprepade Draggon Ride-körningar där man visat solidaritet och närvaro i Polen och Baltikum till folkets jubel, t ex här med en film från 2015.

Kreml har utannonserat att Ryssland kommer genomföra en kärnvapenövning. Det hela ska förstås tas som ett hot och påminnelse för demokratierna i Väst att Kreml förfogar över kärnvapen och är beredda att använda dem för att likt USA gjorde mot Japan deeskalera en konflikt, dvs tvinga fram ett ovillkorlig kapitulation.

Ryska pansarfordon har börjat dyka upp med vinterkamouflage vid transporter fram till ukrainska gränsen. Tidigare har de inte varit vintermålade. Detta behöver inte betyda något särskilt egentligen. Det märks allt mer flygtransporter från rysk sida, vilket kan tyda på att man börjar få bråttom eller håller på att för fram trupp till redan transporterad utrustning.

USA fortsätter genomföra omfattande flygspaning över Ukraina längs gränsen mot Ryssland, Vitryssland och de ockuperade delarna av Ukraina. Fokus igår såg ut att ligga mot de ockuperade delarna, så frågan är vad som pågår där inne och om Kreml fört in ytterligare trupp i ockupationszonen.

Mest intressant är dock att de ryska pensionerade officerarnas förenings ordförande i ett öppet brev säger att hoten mot Ryssland är interna i form av vanstyre och kräver Putins avgång. Vi får se om FSB kommer tvätta hans kalsonger, om han kommer trilla ut ur ett fönster eller om han begår självmord efter ett cancerbesked. Någon har i alla fall lite hederlighet och ryggrad.

Uppropet finns på Google-svenska här. Texten återges nedan, bloggens fetstil. Texten innehåller förstås en del felaktigheter om Krim, sydöstra Ukraina och Ukraina, men är intressant ändå. Det är uppenbarligen inte så att ryska folket står enat bakom Kreml i viljan att spilla unga ryska mäns blod i Ukrainas lera.

O”Upprop från den allryska officersförsamlingen till presidenten och medborgarna i Ryska federationen

Idag lever mänskligheten i väntan på krig. Och krig är den oundvikliga förlusten av liv, förstörelse, lidande för stora massor av människor, förstörelsen av det vanliga sättet att leva, kränkningen av de vitala systemen i stater och folk. Ett stort krig är en enorm tragedi, någons allvarliga brott. Det hände sig att Ryssland stod i centrum för denna annalkande katastrof. Och kanske är det första gången i dess historia. 

Tidigare förde Ryssland (USSR) påtvingade (rättvisa) krig, och som regel när det inte fanns någon annan utväg, när statens och samhällets vitala intressen var hotade.

Och vad hotar Rysslands existens idag, och finns det sådana hot? Man kan hävda att det verkligen finns ett hot – landet är på väg att fullborda sin historia. Alla livsviktiga områden, inklusive demografin, försämras stadigt, och graden av befolkningsutrotning slår världsrekord. Och nedbrytning är systemisk till sin natur, och i vilket komplext system som helst kan förstörelsen av ett av elementen leda till att hela systemet kollapsar.

Och detta är enligt vår åsikt det största hotet mot Ryska federationen. Men detta är ett hot av intern karaktär, som härrör från statens modell, maktens kvalitet och samhällets tillstånd. Och skälen till dess bildande är interna: statsmodellens oförmåga, den fullständiga oförmågan och bristen på professionalism hos makt- och administrationssystemet, passiviteten och desorganiseringen av samhället. I detta tillstånd lever inte något land länge.

När det gäller externa hot är de säkert närvarande. Men enligt vår expertbedömning är de för närvarande inte kritiska, utan hotar direkt existensen av rysk stat, dess vitala intressen. På det hela taget upprätthålls strategisk stabilitet, kärnvapen är under tillförlitlig kontroll, Natos styrkor byggs inte upp och de visar ingen hotfull aktivitet.

Därför är situationen som piskas upp runt Ukraina först och främst av konstgjord legosoldat för vissa interna styrkor, inklusive Ryska federationen. Som ett resultat av Sovjetunionens kollaps, där Ryssland (Jeltsin) tog en avgörande del, blev Ukraina en oberoende stat, medlem av FN, och i enlighet med art. 51 i FN-stadgan har rätt till individuellt och kollektivt försvar.

Ryska federationens ledning har ännu inte erkänt resultatet av folkomröstningen om DPR:s och LPR:s oberoende, medan de på officiell nivå mer än en gång, inklusive under Minsk-förhandlingsprocessen, betonade att deras territorier och befolkning tillhör Ukraina .

Det har också sagts mer än en gång på hög nivå om önskan att upprätthålla normala förbindelser med Kiev, utan att peka ut särskilda förbindelser med DPR och LPR.

Frågan om folkmordet som Kiev begick i de sydöstra regionerna togs inte upp varken i FN eller i OSSE. Naturligtvis, för att Ukraina skulle förbli en vänlig granne för Ryssland, var det nödvändigt för landet att visa attraktionskraften hos den ryska statsmodellen och maktsystemet.

Men Ryska federationen blev inte en, dess utvecklingsmodell och utrikespolitiska mekanism för internationellt samarbete stöter bort nästan alla grannar, och inte bara.

Rysslands förvärv av Krim och Sevastopol och deras icke-erkännande som ryska av det internationella samfundet (och därför anser det överväldigande antalet stater i världen dem fortfarande tillhöra Ukraina) visar på ett övertygande sätt den ryska utrikespolitikens misslyckande, och oattraktiviteten hos inhemska.

Försök att “älska” Ryska federationen och dess ledarskap genom ett ultimatum och hot om våld är meningslösa och extremt farliga.

Användningen av militärt våld mot Ukraina kommer för det första att ifrågasätta Rysslands existens som stat; för det andra kommer det för alltid att göra ryssar och ukrainare till dödsfiender. För det tredje kommer det att finnas tusentals (tiotusentals) döda unga, friska killar på ena sidan och på den andra, vilket säkerligen kommer att påverka den framtida demografiska situationen i våra döende länder. På slagfältet, om detta händer, kommer ryska trupper att möta inte bara ukrainsk militär personal, bland vilka det kommer att finnas många ryska killar, utan också militär personal och utrustning från många Nato-länder, och alliansens medlemsländer kommer att vara skyldiga att förklara krig mot Ryssland.

Republiken Turkiets president R. Erdogan förklarade tydligt vilken sida Turkiet skulle slåss på. Och det kan antas att två turkiska fältarméer och en flotta kommer att beordras att “befria” Krim och Sevastopol och eventuellt invadera Kaukasus. 

Dessutom kommer Ryssland definitivt att inkluderas i kategorin länder som hotar fred och internationell säkerhet, kommer att bli föremål för de tyngsta sanktionerna, kommer att förvandlas till en paria av världssamfundet och kommer förmodligen att berövas statusen som en självständig stat .

Presidenten och regeringen, försvarsministeriet kan inte undgå att förstå sådana konsekvenser, de är inte så dumma. 

Frågan uppstår: vilka är de verkliga målen för att provocera fram spänningar på randen av krig och eventuellt utlösa storskaliga fientligheter? Och att det kommer att finnas, säger antalet och stridssammansättningen av de grupperingar av trupper som bildas av parterna – inte mindre än hundra tusen militärer från varje sida. Ryssland, som exponerar de östra gränserna, överför formationer till Ukrainas gränser.

Enligt vår åsikt är landets ledning, som inser att det inte är kapabelt att leda landet ur den systemiska krisen, och detta kan leda till ett uppror av folket och ett maktskifte i landet, med stöd av oligarkin, korrupta tjänstemän, lockade media och säkerhetsstyrkor, beslutade att aktivera den politiska linjen för den slutliga förstörelsen av rysk stat och utrotningen av landets ursprungsbefolkning. 

Och krig är medlet som kommer att lösa detta problem för att behålla sin antinationella makt ett tag och bevara den rikedom som stulits från folket. Vi kan inte föreslå någon annan förklaring. 

Från Ryska federationens president, vi är officerare i Ryssland, kräver vi att överge den kriminella politiken att provocera fram ett krig där Ryska federationen kommer att befinna sig ensam mot västvärldens förenade styrkor, för att skapa förutsättningar för genomförandet av art. . 3 i Ryska federationens konstitution och avgå.

Vi vädjar till all pensionerad och pensionerad militär personal, ryska medborgare med en rekommendation att vara vaksamma, organiserade, stödja kraven från rådet för den allryska officersförsamlingen, aktivt motsätta sig propaganda och släppa lös ett krig och förhindra en intern civil konflikt med användningen av militärt våld.

Ordförande för den allryska officersförsamlingen ,generalöverste Ivasjov L.G.

Vi inbjuder dig att uttrycka din åsikt om detta upprop.

Ordförande för OOS:s råd, överste Petrov V.P. och jag stöder denna vädjan och föreslår att stödja den på rådets vägnar.”

Ord och inga visor. Sedan får vi se hur länge överste Petrov överlever.