lördag, februari 05, 2022

Denna helgens lägesrapport

  Även idag från Lars Wilderäng på Cornucopia

 

 

Lägesrapport lördag: Ryska förband i högsta beredskap – halva ryska armén och 175 000 man vid Ukrainas gräns – ryska planer på koncentrationsläger vid ockupationen av Ukraina – Kreml och Beijing överens om Ukraina och Nato

God morgon! Här kommer dagens säkerhetspolitiska lägesrapport. Tidningen Bild avslöjar att underrättelsetjänster har kommit över Kremls ockupationsplan för Ukraina, vilket efter att krossat det ukrainska försvaret tillsätta en Folkrada kasta alla som opponerar sig i koncentrationsläger och via en fejkad folkomröstning ansluta Ukraina till Moskva i en unionsstat. Kreml har skickat taktiska markattackflyg till Vitryssland. De första amerikanska förstärkningarna till Polen anländer idag. Amerikanskt nattspaningsflyg har flugit över norra Ukraina, vilket är mycket ovanligt. 

Över hälften av den ryska arméns offensiva förband står snart vid gränsen till Ukraina och når snart 175 000 man i offensiva funktioner när de sista planerade anländer inom kort. Vitryssland har fejkat en störtad drönare i landet och skyller på Ukraina, men fotot visar en rysk Orlan-10. Flygservicejätten Swissport har utsatts för ransomware, vilket kan stoppa stora delar av internationellt civilt flyg. Och Ukraina meddelar att rysk trupp på Krim har försatts i högsta beredskap och beredskapen har även höjts på andra platser. Den svenska regeringen kallar in försvarsberedningen med uttalat syfte att gemensamt med oppositionen snabbt besluta om ett ökat försvarsanslag. Diktatorerna Kremls Putin och Beijings Xi har haft ett toppmöte och proklamerat att de är överens i frågan om att Nato måste stoppas och Putin har antagligen fått klartecken för planerat agerande i Ukraina.

Början på minnesmuren i Kyjiv över dödade militärer och poliser i kriget mot Ryssland

Varje morgon tycker jag att det inte har hänt något på den säkerhetspolitiska fronten och att det inte finns något att skriva. Sedan summerar jag vad jag har markerat för händelser sedan förra rapporten och då blir det så här.

Den tyska tidningen Bild avslöjar alltså att underrättelsetjänster har kommit över Kremls planering av ockupationen av ett besegrat Ukraina, vilket ska ske efter “en förkrossande seger över de ukrainska väpnade styrkorna”.

Först ska Kreml-stödda femtekolonnare och quislingar med stöd av Ryssland ta över städerna och lämna över dem till ockupanterna. Man verkar vilja undvika att sätta in rysk trupp i stadsstrider. Den ryska säkerhetstjänsten FSB kommer i nästa steg tillsätta en Folkrada som ska ersätta det ukrainska parlamentet Verkhovna Rada, som sedan tillsätter en quislingregering som lyder under Kreml. Denna regering utlyser sedan nationellt undantagstillstånd och alla som opponerar sig ska kastas i koncentrationsläger som sätts upp i landet. Därefter genomför man en fejkad folkomröstning där valresultatet blir att Ukraina uppgår i en Moskvaledd unionsstat med Ryska Federationen.

Samma underrättelserapport menar att invasionen av Ukraina inleds i februari eller senast i mars.

Verkhovna Rada i Kyjiv

Det ryska försvarsministeriet har öppet visat hur Ryssland nu frambaserat åtminstone en hel skvadron med det taktiska markattackplanet Su-25 till Vitryssland. Flygplanet kan ses som Rysslands motsvarighet till amerikanska A-10. Även om beväpningen skiljer sig är uppgiften den samma – direkt flygunderstöd, CAS, i frontlinjen. Flyg bör tillhöra det sista man baserar fram, då det är snabbt att omgruppera. Frambaseringar inom Ryssland har inte offentliggjorts.

En amerikansk E-8 JSTARS markförbandsspaningsflygplan flög i natt och spanade i nordöstra Ukraina, vilket betyder att Ryssland flyttade förband i skydd av mörkret. Flygplanet har mycket kvalificerad utrustning för att på avstånd spana mot markförband och i princip skapas det bland annat en realtidskarta över alla fordon och fordonstyper i avspanat område. Att man flyger nattetid på detta viset är mycket ovanligt.

En amerikansk underrättelserapport talar om att den ryska planeringen innefattar att ca 100 offensiva bataljonsstridsgrupper ska baseras fram till Ukrainas gräns, vilket därmed ska omfatta 175 000 man och stå för över 50% av Rysslands offensiva förmåga. Till detta kommer alla icke-offensiva förband inom logistik och understöd, flygbaser, robotförband med mera. 83 bataljongsstridsgrupper ska idag vara på plats och 14 till är på väg för en summa om 97. Uppgifterna kommer från avklassificerad amerikansk rapport som bland annat visats på Fox News.

Det har även börjat dyka upp foton på äldre rysk utrustning, som T-72B1, vilket antagligen innebär att i princip all den modernaste utrustningen nu är på plats eller på väg.

Ryska Mig-31 Foxhound

Ryska Mig-31 Foxhound har flugit över Östersjön med förmåga att bära den luftburna versionen av Iskanderroboten under gårdagen.

Vitrrysland har publicerat foton på en fejkad störtad drönare och anklagar Ukraina för denna, men fotot visar en rysk Orlan-10. Frågan är om de diplomatiska protesterna är ett planerat led i att skapa en casus belli för Vitryssland mot Ukraina, som om någon tror på det ändå.

Ukrainsk underrättelsetjänst meddelar att ryska förband på Krim satts i högsta beredskap och att beredskapen höjts hos andra förband framgrupperade till Ukrainas gräns. Detta enligt uppgifter till ansedda New York Times.

Flygservicejätten Swissport har drabbats av en ransomware-attack, vilket potentiellt kan stoppa enorma mängder flyg världen över i en kedjereaktion. Om detta är en slump eller om ett sådant civilt flyghaveri spelar Kreml i händerna är okänt.

Bloomberg råkade klicka på publicera på sin färdigskrivna artikel om att Ryssland invaderar Ukraina. Rubriken låg ute i trettio minuter innan den togs bort. Dock har ju Ryssland redan invaderat Ukraina i Krim och sydöstra Ukraina, så helt fel var det ju inte. Bloomberg har bett om ursäkt och förklarat att man har färdigskrivna artiklar för olika inte osannolika händelser.

Rysslands diktator Putin och Kinas diktator Xi hade ett toppmöte igår och proklamerade gemensamt att Nato måste stoppas. Sannolikt har Putin också fått godkännande från husse för de ryska planerna för Ukraina och huruvida anfallet sker under nu startade olympiska vinterspelen i Beijing, eller om anfallet först sker efter. Många tror på den 20:e februari då den ryska påstådda övningen vid Ukrainas gräns då ska vara över, samt att OS slutar och det blir på årsdagen av den ryska invasionen av Krim 2014.

Frågan är också om Putin genom godkännandet också gett ifrån sig relevanta datum och om då Kina avser att agera mot Taiwan. Dock fortsätter USA ha tre hangarfartygsgrupper i området runt Taiwain och ett anfall mot Taiwan behöver föregås av en massiv uppbyggnad av trupp och fartyg från Beijings håll, som knappast skulle gå att dölja.

Kom ihåg att alla utspel och allt agerande från Kreml kan vara och ska ses som en kombination av påverkansoperationer, desinformation och vilseledning (maskirovka). Avsikten och planen är inte alltid den uppenbara.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

I Sverige kallar regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist (S) in försvarsberedningen med uttalat syfte att gemensamt med oppositionen omgående stärka de svenska försvarsanslagen redan i vårbudgeten.

Det var sammanfattningen för idag.