tisdag, mars 01, 2022

TISDAGENS INVASIONSRAPPORTER

 


Även idag: Wilderängs utmärkta lägesrapport nedan.

Se hans täta uppdateringar under dagen HÄR

 

Den ryska cyberkrigföringen slår hårt mot alla pro-ukrainska sidor. Men dessa var i varje fall operativa idag kl 08

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM 

Kyiv Independent  Kyiv Post  LIGA.net  

                   Ukrainas Försvarsministerium (via Twitter)

 

(källa: Ukrainas Försvarministerium)


************ 

UPPDATERAS: Kyjiv håller ut – få ryska framgångar – fortsatta dokumenterade ryska deserteringar

Ukrainas huvudstad Kyjiv håller liksom de flesta angripna ukrainska städer fortfarande ut mot Putins krig mot landet. Det senaste dygnet har Ryssland haft få framgångar, även om man fortfarande rycker fram i södra Ukraina. Det finns nu gott om dokumentation, foton och film på ryska deserteringar och fanflykt – inklusive övergivna intakta T-90-stridsvagnar.


 Sumy, Chernihiv, Mariupol, Charkiv, inringade Kherson och Mykolaiv håller tillsammans med Kyhiv fortfarande ut och emot Putins nya anfall mot landet. Däremot har Ryssland fått flera genombrott i söder och är på väg att skapa en Mariupol-ficka där bland annat den ukrainska hamnstaden kommer vara inringad och avskuren från resten av landet. Med även Azovsjön spärrad kommer staden därmed vara isolerad. Även om man kan hålla ut länge, så kommer varken mat eller ammunition räcka för evigt när väl detta sker.

Melitopol verkar ha fallit.

Å andra sidan kanske Ukraina pressar ryska underhållslinjer genom att dessa sträcks ut i söder, så det återstår att se hur länge det finns kraft i det ryska anfallet. Det skulle vara en stor seger för Putin att koppla samman Krym med de tidigare ockuperade delarna av sydöstra Ukraina. Kanske är det den bakdörr som kan ge Kreml en möjlighet att avsluta kriget och säga att man uppnått sina önskade mål utan att förlora ansiktet. Dock till ett enormt pris i ukrainska och ryska liv. Det finns även många stridande från andra länder, inklusive Sverige, runt Mariupol.

Den ukrainska slakten av 200 fordon på motorvägen västerifrån in mot Irpin utanför Kyjiv bekräftas av Nasas FIRMS, som är en satellittjänst som detekterar bränder. Den visar också att striderna ännu inte nått in i Kyjiv i någon märkbar volym. Striderna pågår nordost om hvudstden, samt uppe vid Chernihiv.

Utifrån mängden bränder upptäckta via satellit så sker de absolut hårdaste striderna just utanför Kyjiv.

Ryska trupper fortsätter desertera i mängder.

Här hittar ni foton på två övergivna stridsvagnar av typen T-90. Detta är Rysslands modernaste förbandssatta stridsvagn, men inte ens där kände stridsvagnsbesättningen för att stanna kvar. Förhoppningsvis tas de två vagnarna över av Ukraina, som bör kunna hantera dem, då de är upphottade T-72:or.

Nedan är en film på ryska soldater som övergivit sina fordon och nu vandrar tillbaka till Ryssland. De har sagt till civilbefolkningen att de skulle göra detta och får frågor om de minerat fordonen, vilket de inte har gjort. Kort sagt lämnar man fullt medvetet kvar oskadad utrustning till ukrainarna. Sin personliga utrustning har man dock med sig – kanske för att kunna hävda att man blivit slagna och bara retirerar. Utan vapen är det enklare att anklagas för fanflykt. De uppträder inte heller taktiskt, utan går i tät klunga. Rullade liggunderlag för övrigt.

Geolokaliserade strider i Mariupol. Dåligt kvalitet på filmen, pansarfordon syns mot slutet, men går inte att säga vems. Striderna har dock definitivt nått staden, som har stort symboliskt värde för bägge sidor. Det finns många utländska soldater bland ukrainarna runt Mariupol, inklusive svenska.

Film på en utslagen och delvis förstörd rysk drivmedelskonvoj. Ett tiotal förstörda eller övergivna tankbilar. Lokabefolkningen är ute och som föreslagna entreprenörer slangar de diesel från de fordon som fortfarande har hela bränslecisterner. Videon slutar där tre övergivna tankbilar – varav en vält på sidan – helt blockerar vägen, så det kan finnas ännu fler längre bort. Ett uppenbart fall av hur Ukraina mycket lyckat slagit mot Rysslands försörjningslinjer. Många stridsvagnar och stridsfordon som inte får sitt bränsle där.

Redogörelse hur vitryska sjukhuset i Mozyr översvämmas av ryska svårt sårade unga soldater. Soldater som saknar ögon eller öron, andra som har inälvor hängande ut ur kroppen. Blodet i de bussar de transporteras med spolas rent med vattenslang. Soldaterna är så unga som födda 2003.

Nedskjuten rysk attackhelikopter utanför Charkiv. Civilbefolkningen har flytt ner i skyddsrum eller tunnelbanan.

EU-länder ifrån forna Warzawapakten, som fortfarande har kvar Mig-29 och Su-25 ger dessa till Polen, i utbyte mot ett program där man får pengar eller nya västerländska flygplan. Dessa flygplan är ukrainska piloter utbildade på och kan således flyga.

Bulgarien ger Ukraina 14 attackflygplan av typen Su-25, som kan orsaka mycket dålig stämning för ryska tättpackade fordonskolonner. Ordet är massaker och köttkvarn. Bulgarien, ger också 16 Mgi-29, Polen 28 Mig-29 och Slovakien 12 Mig-29. Totalt 70 flygplan. Elakartade tungor gör gällande att det ryska flyget inte vågar flyga över ryska förband, då de inte litar på ryskt luftvärn, som skjuter på allt som rör sig, vilket begränsar möjligheten för det ryska flygvapnet att verka, särskilt nära stridslinjen. Man terrorbombar dock nu civila bostadsområden, som rapporterades här igår.

Finland ska debattera Natomedlemskap i parlamentet efter att en förkrossande majoritet av finnarna nu vill gå med i Nato.

Nedan följer löpande uppdateringar. Slava Ukraini! Heroiam slava!

08:50 NBC uppger att USA har stabila underrättelser om att Putin har humörproblem just nu och far ut i utbrott mot sina närmaste relaterade till det misslyckade kriget i Ukraina. Det är intressant att USA:s underrättelsetjänst går ut med detta, då det i praktiken är en bekräftelse på att man har personbaserad inhämtning i Putins innersta krets. Eller på lekmannasvenska: spioner. Det kan förstås vara desinformation som man läckt för att Putin ska drabbas av paranoia och börja jaga spioner i den innersta kretsen och personalen. Han bedöms fortfarande vara mentalt stabil, men uppvisar ett annat beteende än normalt.

 09:11 Film på barn som håller uppe humöret i ett skyddsrum, spelande Uno (?), sjungande Kyjivs hymn. Min första tanke var att bädda in filmen, men vid eftertanke vill jag undvika lägga ut barn på det viset. Länk blir en bra kompromiss.

09:14 Vad man dock kan lägga ut är rysk beskjutning av Frihetstorget i Charkiv, och efterföljande skador på civila byggnader och räddningstjänstens arbete. Att skjuta mot civila mål är krigsbrott. Postat av Ukrainas utrikesminister.

09:19 KOMMENTAR OM UPPGIFTER OM ENORMA RYSKA KONVOJER

Det rapporteras vitt och brett om en enorm rysk konvoj som ska varit 10-20-30-60 km lång. Snart heter det väl att den är 120 km lång. Inflationen verkar gå snabbare än den ryska rubeln faller i värde.

Vad jag faktiskt sett från pålästa är att fordonen verkar tillhöra Rosgvardia, dvs de ryska inrikestrupperna som fick storstryk när de körde in i Kyjiv. Dessa förband är till för ockupation, inte frontstrid, och är således ett lågt prioriterat mål för Ukraina. Sannolikt prioriterar därför Ukraina viktigare saker än ryska kravallpoliser. Konvojen – oavsett om den är 10-20-30-60-120-200 km lång blockerar dessutom hela den vägen så inget viktigt kan komma fram.

Ukraina har bättre underrättelser och bättre helhetsbild än en satellitbild på en konvoj. Se t ex länken ovan till en utslagen konvoj av minst 10+ tankbilar. Där har ni ett högprioriterat mål, där nedkämpandet ger så kallad operativ effekt i form av att frontförband blir utan bränsle och måste överge sina fordon.

Dessutom innebär 1000-2000-4000 lastbilar från Rosgvardia en enorm logistisk utmaning för Ryssland – även de fordonen kommer snart behöva bränsle … För att kunna hålla radio och värme igång så kör de på tomgång. Snart världens längsta parkeringsplats för soppatorsk?

Tillägg: I själva verket kan man nog rent av vara utan mat nu, då konvojen stått där några dagar. Pga trafiksstockningen går det varken att få fram mat eller bränsle, om nu inte langen ska gå …

09:38 Civila ukrainare med viljor och mod av stål blockerar ryska fordon någonstans nära Chernihiv. Samtidigt får de unga ryska soldaterna reda på att de civila uppenbarligen inte välkomnar dem.

09:45 Nya ryska förlustsiffror från ukrainska försvarsministeriet – 5 710 döda ryska soldater och officerare. 198 stridsvagnar, 846 pansarfordon, 29 flygplan och 29 helikoptrar, samt 60 tankbilar.

Detta bekräftar delvis att intensiteten i striderna minskat, då takten i de ryska förlusterna saktat in. Hela redogörelsen är 5 710 soldater och officerare, 29 flygplan, 29 helikoptrar, 198 stridsvagnar, 77 artilleripjäser, 846 stridsfordon och pansarbandvagnar för trupp, 24 salvpjäser, två fartyg, 305 bilar inklusive lastbilar, 60 tankbilar, 3 drönare och sju luftvärnspjäser.

Detta är siffror inklusive måndag, men inte dagens förluster. DEt hela landar således på ett snitt om 1 142 ryska dödade om dagen. Lägg till sårade, så förstår man att även den ryska sjukvårdsapparaten är på väg att falla sönder. Förr eller senare kommer man med sin bristfälliga logistik inte kunna ta hand om sina sårade – ovanpå dödssiffrorna här kommer alla de som dör på grund av bristande vård komma.

Putins kött- och metallkvarn maler alltså vidare. Djupt tragisk mängd unga ryska män som dödas på grund av Putins storhetsvansinne.

10:02 Film på tretton ryska krigsfångar i ålderdomlig utrustning, inklusive gamla ryska stålhjälmar, som eskorteras till fots av ukrainska soldater med modern utrustning och kläder. Jag länkar inte då krigsfångarna är identifierbara. KRigsfångarna har antingen händerna på huvudet eller händerna ihopsatta med buntband. De ser inte särskilt missnöjda ut, snarast lättade. Kriget är över för deras del, och de överlevde.

10:12 Youtube spärrar de ryska statliga propagandakanalerna Russia Today och Sputnik i Europa meddelar nyhetsbyrån AP. Äntligen säger jag.

10:20 Ryssland går nu ut med att man tänker betala cirka tusen kronor i kompensation till ryska familjer som förlorat en son i fredsbevarandet i Ukraina (fredsbevarandet är ironi, men det är vad Kreml kallar invasionen). Det är någonstans runt en månadslön och kommer nog ses som en förolämpning.

10:24 En rysk nedkämpad och övergiven konvoj utanför Kyjiv. Minst fem fordon.

10:37 Film på en lång rad av ryska transporthelikoptrar (?) som flyger fram bara några meter över vattenytan. Okänd plats, anges som eventuellt Kyjiv-reservoaren. Filmaren räknar dem och börjar ropa “Dva! Dva!” när en av dem blir nedskjuten. Kanske är en till nedskjuten utanför foto. De släpper facklor som skydd mot luftvärnet,och flyger så lågt att de nästan rör vid vattenytan.

Sannolikt var det den första dagens luftlandsättning utanför Kyjiv, se tidigare film här.

10:41 Hackernätverket som kallar sig Anonymous ska gått ut och uppmanat att använda recensionsfälten på Google Maps till att berätta vad som egentligen pågår i Ukraina, så ryssarna ser detta när de läser recensioner av restauranger, hotell eller butiker.

10:53 Rysk beskjutning av bostadsområde i Kherson. Krigsbrott.

10:59 Nio övergivna helt intakta ryska fordon utanför Sumy. Truppen har lämnat.Väcker frågor kring hur Putin-regimen ska behandla sina fanflyktingar – det måste handla om tusentals vid det här laget, som bara lämnat och gått hem.