tisdag, mars 22, 2022

TISDAGENS LÄGESRAPPORTER

 

 


 

UPPDATERAS: Operativ rysk paus – men anfallen mot Mariupol fortsätter, liksom terrorbombningarna – utegångsförbud i Kyjiv på grund av sabotörer

Allt mer talar för att Ryssland tar en så kallad operativ paus i sitt anfall mot Ukraina. Man ska även hålla på att omdisponera trupper ner till Mariupol från t ex Chernihiv, vilket är en rejäl sträcka. Anfallen mot Mariupol fortsätter och Ryssland fortsätter terrorbomba civila mål runt Ukraina. I Kyjiv råder nytt utegångsförbud sedan specialförband nedkämpat ryska sabotörer som uppträder som illegalister i civila kläder inne i staden. En ukrainsk tiktokare har gripits för att postat foton på ukrainska förband, som ledde till en Iskanderattack mot staden.

Regent Street i London, från Trafalgar Square? Nej, Chreschatyk ner mot Självständighetstorget Maidan i Kyjiv.

Inleder med en analys av bombningen av köpcentret i Kyjiv. Jag lägger inte in länkar här tyvärr, då det handlar om väldigt många källor, utan ni får lita på mig.

Allt talar för att det var en semiballistisk Iskanderrobot som träffade gymmet bredvid köpcentret i Kyjiv i förrgår. Detta syns på övervakningsfilmer och även på en rysk drönarfilm. Roboten faller nästan rakt ner, vilket inte en kryssningsrobot gör, utan det handlar om en ballistisk robotbana. Kraften i explosionen utesluter även raketartilleri.

Det finns flera intressanta punkter här. Dels kan Ryssland operera med drönare inne över centrala Kyjiv. Dessa – sannolikt en Orlan-10 – är för små för att detekteras på normal radar då deras radareko sorteras bort som brus från exempelvis större fåglar, t ex ett par tätt flygande gäss. De är också mycket svåra att upptäcka för mänskliga ögat. Mer avancerad modern radar kan fånga upp dessa, men Ukraina verkar sakna den typen av radar.

Dels är det intressant för det visar på en fördröjning på bedömt 5 – 7 timmar mellan rysk målobservation till vapeninsats.

Vad som dokumenterades och postades av Ryssland för att bortförklara varför man bombade ett civilt mål, var att man följde hur ukrainskt raketartilleri sökte skydd vid lastkajerna till köpcentret under det intilliggande gymmet efter att tidigare öppnat eld på ett fält 500 meter bort. Vilket är tillåtet – köpcentret är inte bostäder. En ukrainsk Tik-Tokare postade även foton vederbörande tagit på de ukrainska salvpjäserna i skydd av taket.

Ukrainarna uppträdde professionellt – öppna eld, och omedelbart omgruppera för att ladda om i skydd. Dock följdes de alltså av en drönare till platsen.

Ryssland sköt en Iskanderrobot bedömt 5 – 7 timmar senare och träffade gymmet. Dock fanns det inga ukrainska lastbilar bland spillrorna, utan de hade vid det laget omgrupperat igen.

Ryssland tar lång tid på sig att fjärrbekämpa mål – i Syrien upp till två veckor, men har nu krympt tiden till 5 – 7 timmar. Det betyder att om man omgrupperar högvärdiga mål med några timmars intervall så kan de inte fjärrbekämpas. Detta kan dock vara väldigt uttröttande för trupp.

Tik-Tokaren ska ha gripits av den ukrainska säkerhetstjänsten, då ukrainarna har uppmanats att inte posta foton och filmer på landets egen trupp. Kom ihåg att en svensk håller truten. Posta inte filmer eller foton på svensk trupp i orostider som nu, höjd beredskap eller högsta beredskap (=krig).

Detta är ett typexempel på där postningar på Internet kostar liv. Åtminstone åtta ukrainare dödades av robotträffen, även om det ukrainska salvpjäserna vid det laget hade omgrupperat.

Ukraina gjorde inget fel där fordon sökte skydd under ett tak som inte var bostäder i en stad man legitimt enligt folkrätten försvarar mot ett olagligt angrepp från annat land.

Ryssland gjorde dock fel som inte kontrollerade att det militära målet var kvar, utan sköt fastän de hade flyttat på sig, vilket sorterar in det hela under terrorbombning. Iskanderroboten innehåller en stridsspets på 500 – 700 kg, och har alltså en mycket hög sprängverkan och Ryssland måste vara medvetna om att det kommer bli överskottsförluster på civila (eng collateral damage) när man skjuter en sådan robot mot en bebodd stad.

Detta är också ett besked om att Ryssland har brist på robotar. En Iskanderrobot för tiotals miljoner kronor mot några billiga salvpjäser på lastbil visar att man inte hade något mer kostnadseffektivt att sätta in, inte ens flyg. Sannolikt vågar man inte flyga över Kyjiv för risken att bli nedskjuten av luftvärnet och kryssningsrobotarna börjar ta slut, vilket också visas av att man nu dokumenterats använda sjömålsrobotar mot markmål.

I Kyjiv råder det nu sedan igår kväll utegångsförbud sedan ukrainska specialförband nedkämpat ryska illegalister och sabotörer. Dessa uppträder illegalt med dolda vapen och utan att märka upp sig som krigförande, vilket är ett brott mot folkrätten. Å andra sidan åtnjuter de då i princip inte heller folkrättsligt skydd. Det är inte första gången man nedkämpat illegalister i Kyjiv, även om det var några dagar sedan de gav sig till känna sist.

Mariupol håller fortfarande ut, liksom städer som Chernihiv, Sumy, Charkiv, Mykolajiv och förstås Kyjiv. Ryska förband från fronten mot Chernihiv ska ha setts med nya Z-målningar och på väg ner mot Mariupol. Uppenbarligen behöver Ryssland mer trupp för att ta den hårt försvarade staden, eller så vill Putin fokusera på att få en symbolisk seger och sedan kunna välja nödutgången och proklamera att målen för kriget uppnåtts.

Slovakiska gränstrupper leker nedan med nyanlända flyktingbarn från Ukraina, för att muntra upp dem och få dem att skratta efter vad som är en mycket påfrestande flykt, även för vuxna. Tidigare har bloggen postat hur clowner möter flyktingar efter gränskontrollen till Moldavien, för att få både barn och vuxna att börja skratta igen.

Det första intrycket av ett land lämnar bestående minnen. Kom ihåg det när det gäller alla flyktingar. Du kan vara emot flyktingar, men låt deras första minnen av vårt land vara goda. Eller var en liten lort.

UNHCR rapporterar nu att 3 500 000 ukrainare har flytt Ukraina.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:07 Igor Shusko skriver nu om att ett stort myteri är på gång inom den ryska säkerhetstjänsten FSB. Myteristerna inom FSB börjar nu agera, eftersom Väst inte verkar redo att stoppa Putin. De kan dock inte stoppa Putin själva utan stöd från Väst är Shuskos besked. Målet för myteristerna är att övertyga Väst att svara militärt på Putins folkmord av ukrainarna, inte att största Putin själva.

11:00 Nya förlustsiffror för Ryssland enligt det ukrainska försvaret. Man har nu förlorat 509 stridsvagnar, 99 flygplan och hela 1 000 mjuka fordon, samt 1 556 övriga pansarfordon. I personal är siffran nu uppe på 15 300 döda. Ett stort antal större drönare sköts ner senaste dygnet, från 24 till 35 stycken.

Förluster till och med igår

KOMMENTAR

Utvecklingen fortsätter vara linjär, även om takten ökade för flyget, specifikt genom drönarna.

Frågan är om Ukraina fått tillgång till ny materiel eller ny metodik för att hitta drönarna och nedkämpa dem? Det är de största förlusterna av drönare på en enskild dag för Ryssland.

Ett alternativ är att Ukraina slagit till mot någon form av drönarbas.

För övrigt innebär 99 nedskjutna flygplan att flyg motsvarande i princip hela svenska flygvapnet nu skjutits ner av ukrainarna. Man påstår att man skjutit ner flygplan med 300 soldater ombord, så ännu en misslyckad VDV-luftlandsättning verkar skjutits ner.

11:45 Igor Sushkos översättning av senaste FSB-brevet talar om att Putin förbereder ett anfall mot Polen, eventuellt med massförstörelsevapen. Det uppges också att Kreml är redo att ätta in C-stirdsmedel mot Cherson och döda upp till halva den 300 000 stora befolkningen för att tvinga ner den på knä.

Och USA:s president Biden säger enligt Reuters att Putin överväger sätta in C-stridsmedel mot Ukraina, så amerikansk underrättelsetjänst sitter på liknande uppgifter.

KOMMENTAR OM C-STRIDSMEDEL OCH 42.7

Kärnvapen behöver inte vara första steget vid insats av massförstörelsevapen. C-stridsmedel massmördar människor, men lämnar städer och infrastruktur intakt och redo för inflyttning av nya undersåtar, medan kärnvapen som bekant orsakar en hel del fysisk skadegörelse.

Gällande C-stridsmedel så har de flera olika bruk och finns av olika sorter.

Det finns offensiva C-stridsmedel som nervgiftet Sarin, som vid ca 20 grader bryts ner på cirka 30 minuter. Man kan anfalla med detta, och sedan en stund senare gå in med egen trupp.

Det finns avskärmande C-stridsmedel som nervgiftet VX (man ska inte tala om gas här – det handlar om aerosoler, dvs dimmor av fin vätska, inte gaser) som kan ligga kvar i månader, och används för att t ex säkra en flank eller på annat sätt neka motståndaren tillgång till ett område.

C-stridsmedel kan förstås också användas som politiskt hot och som terror genom dess insatser, eller hot om insats.

Skulle Putin folkmörda 150 000 Chersonbor så vore det extremt svårt att svälja att det inte kommer ett militärt svar från Väst. Om det sker så använder man rimligtvis Sarin, om inte syftet är att stoppa den ukrainska offensiven i området i flera månader. Tanken är väl snarare att få slut på Chersonborna, som inte har lust att välkomna ockupanterna som befriare och då blir det nog Sarin, så man dagen efter kan paradera runt i Cherson till folkets jubel.

Och om Putin anfaller Polen, så har ju förra veckan Sveriges statsminister Andersson (S) viftat med Lissabonfördragets 42.7 som ursäkt för att vi inte behöver gå med i Nato. I så fall så ska Sverige gå i krig för att hjälpa Polen mot angriparen Ryssland. Eller så var Anderssons snack om 42.7 inte värt ett dugg.

Fast hon tänkte kanske att 42.7 bara skulle gälla om det var Sverige som angreps?

Sedan kan man fundera på om FSB-breven är äkta, eller avsiktlig maskirovka. Börja sälj in dem som realistiska och använd dem sedan successivt för att börja sprida skräck och fruktan. Vilseledning och desinformation är tillsammans med lögnen Kremls främsta förmåga.

12:21 Ännu en rysk högre chef har strukit med. Denna gång handlar det om chefen för första gardespansararméns ingenjörsbrigad. Han dödades tillsammans med 18 från förbandet i strider nära Izium. 46 från förbandet sårades.

13:39 Film på nationalgardet i Sumy, dvs lokalförsvarsförband av frivilliga, som inte har uniformer, men väl bär vapen öppet och tydligt markerade som stridande. De verkar dra ut på pansarförstöringspatrull och eldöverfall, inklusive med molotovcocktails, men också pansarvärnsvapen.

13:45 Film på pansarvärnsrobot mot ryska stridsbåtar utanför Mariupol. En träff en miss. Inga detaljer, men en del suka och en del blyat. Oklart om det handlar om den igår sänkta stridsbåten, eller om detta är mot andra båtar.Roboten ser ut att vara M9113 Konkurs, som har upp till 4 km räckvidd och styrs med en wire.

13:49 Filmsnutt från hur det ser ut i Charkiv i vårsolen. Då ska man komma ihåg att detta uteslutande är terrorbombning. Stadsstrider har inte skett inne i staden, och med det har Ryssland ännu inte börjat riva kvarter efter kvarter.

14:05 Högste chefen för ryska 6:e armén ska fått sparken och placerats i husarrest för utredning. Han ges personligt ansvar för att 6:e armén ska förlorat 2 000 man. 180 av de dödade ska varit värnpliktiga. Vilket allt annat lika pekar mot 10 000 – 12 000 man i ryska förluster sett till hur många arméer man satt in.

Bunkertsaren Putin jagar syndabockar för sitt egna misslyckande.

14:10 Makariv utanför Kyjiv ska befriats. Längre filminslag här. notera för övrigt att ukrainarna har följt uppmaningar från krigsstarten och fällt träd i ett skogsparti. Det finns flera uppgifter om ukrainska framgångar i motanfallen nordväst om Kyjiv och eventuellt ska de ryska förbanden skurits av från sina underhållslinjer.

14:38 En rysk soldat ska ha gett sig och överlämnat sin stridsvagn i utbyte mot 10 000 USD och säkerhet. Det hela ska skett genom att Ukrainas underrättelsetjänst skickat SMS med erbjudanden om kapitulation och belöning till identifierade ryska mobiltelefoner. Han ska ringt tillbaka och plats för överlämnande av stridsvagnen ska överenskommits. Länkar inte på grund av foto på krigsfånge. Resten av hans besättning ska deserterat och flytt. 10 000 USD motsvarar för en ryss eller ukrainare en köpkraft på en miljon svenska kronor. I Ukraina då. Inte så säkert att han är så välkommen tillbaka till Ryssland.

15:41 De ryska förbanden i Butja, Irpin och Hostomel ska vara avskurna från sina försörjningslinjer och inneslutna av Ukrainska förband. Just den sönderskjutna flygplatsen i Hostomel används som en bas för Ryssland i området nordväst om Kyjiv.

Man kan antagligen vänta sig ryska motanfall och utbrytnings- eller inbrytningsförsök. Alternativet kan bli ett logistisk utmaning för Ukraina med tiotusentals krigsfångar om det går upp för trupperna att de är avskurna och dålig stämning börjar spridas.

Dock kan det finnas en hel del förråd med materiel och förnödenheter runt flygplatsen, så det återstår att se vad som händer. Sista kulan är inte skjuten än.

I praktiken har Ukraina nu skapat en enorm motti, men det kan likt under finska Vinterkriget ta ett tag att nedkämpa de inneslutna när det handlar om dessa volymerna.

En del av inringningen är ett resultat av en förstörd kraftverksdamm som gjort att Irpinfloden översvämmats.

18:03 En västerländsk statstjänsteman uppger till en BBC-journalist att 10 000 dödade ryska soldater är “en rimlig uppskattning”, angående gårdagens eventuellt läckta uppgifter om 9 861 dödade. Statstjänstemannen tillade att det bör innebära 30 – 40 000 skadade och att sådana här förlustsiffror inte setts sedan andra världskriget. Det senare förmodligen relaterat till Ryssland.

Om antalet sårade skulle stämma så pratar vi om cirka tjugofemprocentiga förluster (=döda+sårade+tillfångatagna+saknade) för Ryssland.

18:36 Det uppges nu att det hundrade ryska flygplanet skjutits ner. Denna gång över Mariupol.

 

 

 *****

 

 ******

Andra lägesrapporter
 
EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 
 
MÅNDAGENS detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land).
****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
Speciellt för militär-nördar:
 
 
 
 
UVELL: Skattebetalarna sponsrar Putins propaganda