lördag, mars 26, 2022

HELGENS LÄGESRAPPORTER

OBS! BEVAKNINGEN GÅR PÅ SPARLÅGA UNDER HELGEN

DET SOM HÄNDER SAMLAS I DETTA DOKUMENT, SOM
UPPDATERAS VID BEHOV

 


 

Wilderäng SÖNDAG


UPPDATERAS: 20 000 dödade i Mariupol – Azerbajdzjan kräver att Ryssland lämnar Karabagh – rysk order om värnpliktiga till fronten 11:e april

Ukrainska regeringen upp ger att antalet dödade ukrainare i den belägrade staden Mariupol är över 20 000 personer. Azerbajdzjan kräver att Ryssland lämnar Karabagh (mest känt som Nagorno – Karabach) tillsammans med de kvarvarande armeniska trupperna på landets territorium, vilket inte skett i enlighet med stillståndsavtalet från hösten 2020. Det finns rapporter om att nio av tio ryska stridsvagnar som inte skickats till fronten helt enkelt inte fungerar, då korruptionen i kleptokratin har gjort att delar – inklusive motorer – plockats från fordonen och sålts. Ryssland har gett order om att värnpliktiga ska mobiliseras och den 11:e april skickas till fronten i Ukraina. Detta är i linje med bloggens tidigare analys om en rysk våroffensiv under andra halvan av april och bekräftar direktuppgifterna till bloggen om rysk mobilisering.

Simma inte framför det ryska försvarsledningscentret på Frunzenskaja Nabereznaja, dålig stämning kan antagligen uppstå

Det ser alltså ut som att Azerbajdzjan tar tillfället i akt med ett försvagat och förnedrat Ryssland och kräver att vapenstilleståndsavtalet från 2020 uppfylls. Rysk så kallat fredsbevarande trupp och armenisk trupp har ännu inte lämnat Azerbajdzjans territorium efter förlusten i kriget hösten 2020. Man kan förmoda att Azerbajdzjan förbereder ett nytt anfall och kommer inleda en offensiv om inte avtalet följs. Ryssland har inte direkt visat sig starka den senaste månaden.

Det ställs också krav på att regionen ska kallas Karabagh, och inget annat.

Vi får således se om kriget sprider sig genom att Azerbajddzjan går till anfall mot rysk trupp.

Den ryske brigadchef som uppgetts begått självmord ska tillhöra ett förband där det visade sig att nio av tio stridsvagnar inte är körbara och inte kan skickas till fronten. I den korrumperade kleptokratin har fordonen plockats på komponenter som sålts, inklusive motorer i en del fall, och snacket om 10 000 ryska stridsvagnar är siffror på ett papper över hur många man tillverkat, inte hur många man har körbara.

Lite bilder på ryska arméns lagring av sina fordon nedan. Det är inte så att de står i uppvärmda torrluftade utrymmen.

De nedre två fotona är från Ukraina, men den som kan sina pansarfordon inser att de övre två ryska fotona är foton på skrotupplag, inte på en fungerande armé.

Det man har skickat till Ukraina baserar sig på de bataljonsstridsgrupper med kontraktniki man har, dvs stående förband med anställda soldater, även om även en andel värnpliktiga har mobiliserats för att fylla upp tomma rader. Dessa fordon har löpande skötts, även om som tidigare underhållet är bristfälligt. Det finns anledningar till att det nu finns filmer på hur förstärkningar skickas i civila fordon till fronten – mycket av resterande militärt materiel fungerar helt enkelt inte.

Det är alltså högst tveksamt om Ryssland kan ersätta förlorad utrustning för att skicka till metalltuggen i Ukraina. Till köttkvarnen kan Putin skicka värnpliktiga i hundratusentals, men det utan fungerande utrustning.

På tal om värnpliktiga har nu en rysk order om att skicka värnpliktiga till fronten den 11:e april läckt.

Bloggen har rapporterat flera gånger om direktuppgifter från Ryssland om värnpliktiga i den så kallade reserven (motsvarar krigsplacerade i Sverige) fått order om mobilisering, med hot om 12 – 20 års fängelse som alternativ. De första är redan på väg, och bloggen gjorde bedömningen att den pågående andra vågen talar för att Kreml vill försöka sig på en stor våroffensiv andra halvan av april.

Att de värnpliktiga ska vara på plats i Ukraina den 11:e april talar för detta. Men det får väl blir gamla andra världskrigets mänskliga våg som stormar rakt mot fienden ropande Hurrah! för det är mycket tveksamt om det finns kvalfiicerat materiel att ge de värnpliktiga.

Frågan är väl snarare hur Ukraina ska skala upp logistiken för gravtjänst och krigsfångar i ett sådant läge.

Brittiska The Times rapporterar att ukrainska regeringen uppger att över 20 000 ukrainare dödats i Mariupol. Majoriteten av dessa är civila.

Putins folkmord fortsätter i Ukraina, men han verkar även ha bestämt sig att mörda en generation av unga ryska män som skickas till fronten för bunkertsarens skull.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:50 USA:s president Joe Biden är i Europa på turné just nu. Bland annat besöker han amerikansk trupp, käkar pizza och de verkar ha genuint roligt tillsammans, riktiga leenden med både ögon och mun. Utan att sitta på andra ändan av ett tjugo meter långt bord.

Någon som sett om bunkertsaren Putin har varit ute och besökt sina beväpnade trupper och käkat med dem? Tidigare har Zelensky gjort detta, suttit i skyttegravarna vid gamla stilleståndslinjen och käkat med truppen, kex och té.

11:47 Skrev några rader om kemiska massförstörelsevapen, Hitler och Putin i en separat artikel.

11:50 Finska MTV Uutiset har en artikel om pennalismen, förnedringen, misshandeln, tortyren, våldtäkterna och tvångsprostitutionen inom den ryska armén. Text bara på finska, men Google Translate till svenska fungerar. Inget nytt för bloggens läsare, då jag skrivit om detta i många år, men för den som ännu inte fattat hur kulturen inom de ryska väpnade styrkorna är, t ex Aftonbladet Kultur eller de inom fiskmåshögern som klagar över svenska försvarets värdegrund där medarbetarna ska behandlas med respekt, så är det lämplig läsning. Se även tidigare artikel om Babtjenkos bok Krigets färger. Man kan dock inte förvänta sig att Aftonbladet Kultur kan ta till sig fakta, när det är enklare att skjuta budbäraren.

12:02 En serie filmer på strid under det ukrainska återtagandet av en by öster om Charkiv. Filmerna länkas inte på grund av filmsekvenser på ryska krigsfångar i stor volym, varav många sårade och blodiga.

Småskalig infanterism med framryckande i lätta snabba fordon, uppbackat av Ukrainas modernaste pansarterrängbilar med 30 mm automatkanoner på vapenstation. En hel del drönarfilmer, samt film på hur kompaniledningen (? – min bedömning av den ukrainska styrkans storlek) leder striden direkt via skärmen på en civil drönare av kanske DJI Mavic-typ.

Infanterism mot ryskt pansar och demoraliserade ryska soldater som gömmer sig i hus.

Det finns också en sekvens med krigssjukvård på en ukrainsk soldat som blivit skjuten i benet och fått splitter i lungorna. Sjukvårdslogistiken hanteras med vita omärkta skåpbilar av hantverkartyp. Inga röda kors – man vet vid det här laget att röda kors bara gör fordonen till måltavlor för ryssarna som nu likt alltid förr skiter fullkomligt i krigets lagar.

Vad som verkar vara effektiv logistik och rutinerat omhändertagande av krigsfångar visas också – de separeras, genomsöks, en del strippas ner på underkläderna, men inte alla. Krigsfångar får även sjukvård även om de inte direkt verkar vara prioriterade så länge de inte är döende – kom ihåg att sår sluter sig och slutar blöda efter ett tag. De körs bort i en logistikapparat av vita hantverkarbilar eller på lastbils- eller pickuppflak.

En filmsekvens visar tre ryska krigsfångar intill en samling med ett tjugotal döda ryska kroppar. Krigsfångarna har tusenmilablick.

Överlag har det dykt upp väldigt många filmer på sistone med ryska krigsfångar. Antagligen är inte stridsvärdet på topp och motståndsviljan obefintlig efter att fått huset man gömmer sig i sönderskjutet av ukrainarna.

12:55 Skrev några rader om att det inte föreligger något akut invasionshot mot Sverige de närmaste månaderna, så slappna av lite och gå med i Nato så länge.

16:58 Det ser ut som att Ukraina rycker allt närmare Cherson. Geolokalisering och video på framryckning till fots. Filmen har antagligen någon dag på nacken utifrån att den postar var ukrainarna befann sig vid tillfället, vilket de brukar avstå från att göra i realtid.

17:05 Washington Post har en artikel om de avlyssnade ryska kommunikationerna. Bland annat stjäl man mobiltelefoner från civilbefolkningen i Ukraina, som därmed anmäler det hela till de ukrainska myndigheterna, som med det kan avlyssna telefonerna.

“Similarly, Ukrainian civilians have reported having their phones stolen by Russian troops who use them to speak with one another and with family back home, this official said.

Som stat har man med tvångsmedel möjligheten att avlyssna mobiltelefoner via teleoperatörerna, så det är förstås lysande att ryssarna avslöjar vilka nummer de använder genom att stjäla telefonerna. Det gör det lite enklare att hitta vilka nummer man ska avlyssna.

17:25 Unboxing video av ett pansarskott 86 AT-4. Rena julafton.

17:32 UNHCR uppger nu att 3 821 000 ukrainare flytt landet. 271 000 uppges flytt till Ryssland, men Ukrainas regering angav härom dagen att 420 000 ukrainare förts till Ryssland bort av rysk trupp och fått sina ukrainska pass beslagtagna.

17:35 Nolan Peterson på Coffee or Die har gjort en intervju med en ukrainsk stridspilot med callsign Juice. Långläsning.

 
 
 
******
Wilderäng LÖRDAG 
 
UPPDATERAS: Strider för att återta Cherson – Putins terrorbombningar, etnisk rensing och folkmord fortsätter

Krigsbrottslingen Putins terrorbombningar, etniska rensning och folkmord i Ukraina fortsätter, samtidigt som han sargar en hel generation av unga ryska män. Ukrainas motoffensiv i söder har nu lett till att Cherson återigen är omstritt och inte längre helt under rysk kontroll.

Dnepr sett från centrala Kyjiv

Det finns alltså rapporter om att det nu är strider runt eller i Cherson och områden som Ryssland tidigare kontrollerat. Ukraina uppges försöka ta tillbaka staden. Det finns dock kvar ryska förband 15 km utanför Mykolajiv, men det ska nog anses vara extremt osannolikt att Odesa hotas i närtid. Detta enligt USA:s försvarsdepartement. Se även NBC.

Ukraina har aldrig återtagit en större stad, och frågan är hur man ska göra det med Cherson. Operativt vore det antagligen rimligare att slå sig fram till bron över Dnepr och den vägen skära av de ryska ockupationstruppernas försörjningsleder och svälta ut dem, liksom för kvarvarande trupp väster om Dnepr i området. Det finns dock även en bro en bit längre norrut.

Att Ukraina inte försökt spränga broarna och därmed låsa in ryskt trupp talar för att man inte gett upp tanken att även kunna återta terräng öster om Dnepr. Skulle Ukraina spränga broarna skulle det vara ett medgivande att man ger upp sydöstra Ukraina och Krym. Återstår att se vad Ryssland gör om de drivs bort – spränger Ryssland broarna är det ett kvitto på att man ger upp försöken att ta Odesa och även att nå det i Moldavien ockuperade Transnistrien landvägen.

I slutändan vill nog ingendera sida medge förlust och broarna får förbli intakta.

Fördrivningen och den etnsiska rensningen av Ukraina fortsätter. Enligt UNHCR har nu 3 726 000 ukrainare lämnat landet, och man närmar sig alltså snart 10% av befolkningen. Till UNHCR har 271 000 rapporterats flytt till Ryssland, men 420 000 ukrainare uppges ha deporterats från de ockuperade områdena, varav åtminstone 15 000 från Melitopol. Dessa ska fråntas sina ukrainska pass och i sina nya ryska inrikespass förbjudas att lämna Ryssland. Det finns rapporter om deportationer av ukrainare hela vägen till Sakhalin-öarna i Stilla Havet. De som deporteras vidare sitter åtminstone inte kvar i filteringslägren (koncentrationslägren).

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:36 Demonstrationer mot ockupationen i Slavutych. Återigen så ses förstås inte ryssarna som några befriare. Kommer ni för övrigt ihåg när Ryssland i början försökte sig på att bussa in skådisar för att fejka hyllningsdemonstrationer i Cherson? Man har slutat med det nu och försöker inte ens, vare sig i Cherson eller någon annanstans.

09:43 President Zelensky håller tal och totalsågar Victor Orban i Ungern för att inte införa sanktioner mot Ryssland. Sverige får en bugning för att blått och gult alltid står tillsammans. Tyskland får gliringar.

09:44 Tråd om pennalismen, förnedringen (t ex äta bajs – bokstavligen), misshandeln, tortyren och våldtäkterna inom ryska armén. Något Aftonbladet Kultur aldrig kommer ta till sig utan de skjuter budbäraren istället.

Verkligheten är att den ryska soldaten inte slåss av fruktan för fienden, utan av fruktan för sina kamrater och överordnade. Att bli ihjälskjuten, sårad eller i bästa fall tillfångatagen är ingenting mot vad man utsätts för av de så kallade kamraterna. Vilket skrevs om i Babtjenkos Krigets färger. Aftonbladet Kultur borde prova att läsa en bok för en gångs skull.

Här är för övrigt en tråd om hur det fungerar i ryska fängelser och dess relevans för kriget i Ukraina. Bra att känna till om du någonsin blir satt i fängelse av ryssar. Den som tillämpar svensk lågaffektiv konfliktlösning och icke-konfrontativt bemötande kommer sänkas i rang hela vägen till att få sova på toaletten och våldtas av alla. Enda vägen framåt är att vara aggressiv och konfrontativ, och tillämpa en mycket mer östeuropeisk hantering av konflikter – inte att söka allianser, vänner eller konsensus, eller undvika konflikt.

Denna konflikthantering gäller även Putin och den ryska eliten. Västs undfallenhet visar på svaghet och ska behandlas därefter. Det går inte att lågaffektivt hindra Putin från att eskalera, det är snarare ett motiv för eskalering.

Man ska aldrig göra misstaget att tro att Ryssland och den ryska eliten och makten (inklusive maffian som Putin samarbetar med eller är en del av) tänker och agerar som vi gör. Det gör de inte. Vad än Aftonbladet Kultur tror.

11:18 Ryskt luftvärn har öppnat eld mot något över Sevastopol. Det finns fler foton och filmer. Här är en film. Oklart vad man öppnat eld mot, eller om det bara är propaganda. Annars kan man tänka sig motsvarande angrepp mot ryska flottan i eller utanför Sevastopol som vi såg i torsdags morse, när en Alligatorklassen totalavskrevs.

11:21 Fruktansvärt foto från Mariupol, som jag inte länkar. Tre dödade civila utanför ett bostadshus, där de ser ut att ha stått och lagat mat över en öppen eldstad. Hundratals kulhål eller hål från granatsplitter i fasaden runt dem. Ser ut att vara en man och två äldre kvinnor. En av kvinnorna hänger död bakåt över sittbänken där hon satt när hon träffades.

11:25 H I Sutton har geolokaliserat luftvärnspjäserna i Sevastopol till en känd grupperingsplats för S-400, så det är inte osannolikt att det handlade om S-400. Eller deras närskydd, som bör vara SA-22 Greyhound/Pantsir S-1. Så osannolikt att något träffades om man ska ironisera om odugligheten hos nya ryska vapensystem.

Två S-400 robotar kostar en rejäl slant, så om man verkligen sköt två robotar måste det varit mot ett extremt högvärdigt mål, särskilt som man sköt rakt upp på kort avstånd, vilket CIWS borde duga till. SA-22 har både automatkanoner och robotar.

12:25 Ryssland backar nu på en stor presentation från den högsta militära ledningen från tidigare hävdade mål att störta regeringen i Ukraina och ta över hela landet. Istället säger man nu att man bara skulle ta Donbass, dvs sydöstra Ukraina och att man aldrig tänkte ta vare sig Kyjiv eller Charkiv. Anfallen dit var bara för att binda upp ukrainsk trupp.

Bloggen har redan innan anfallet utbröt lagt fram detta som hypotes, men sedan gick Putin ut och förklarade att man tänkte ta hela Ukraina, vilket också läckt via olika vägar. Jag har sedan också skrivit att en möjlig nödutgång för Putin är att nöja sig med Mariupol och landvägen mot Krim och säga att “det var vår plan från början” och avbryta fiaskot där.

Mycket de senaste dagarna har också talat för att man omdisponerar trupp mot sydöstra Ukraina och drar ner på anfallen, rent av gräver ner sig utanför exempelvis Kyjiv.

Men vi får se. Det enda som är säkert om den ryska ledningen och Kreml är att de ljuger om allting, alltid.

15:21 BBC har gjort en sammanställning över de än så länge sju dödade ryska generalerna.

15:22 Chefen för ryska 13:e stridsvagnsregementet uppges ha begått självmord.

15:26 Nathan Rusers nya kartuppdatering visar på en omfattande kollaps för Ryssland väster om Dnepr norr om Cherson, vilket bekräftar uppgifterna om att Ukraina nu strider om Cherson. Ruser brukar vara mycket konservativ och bygga sina kartor på visuell bekräftelse så detta är trovärdigt.

I stort sett återstår nu bara Cherson i ryska händer i den allra sydligaste delen av avsnittet, vilket kan jämföras med att man tidigare alltså var en bra bit förbi Mykolajiv.

15:30 KOMMENTAR

Om man ska lita på lögnarnas nya utspel om att man minsann bara har som mål att erövra Donbas, så innebär det att Ryssland ger upp försöken att nå Odesa och därmed blir även Cherson ointressant. Man drar i så fall undan trupp eller sluta försörja trupp med den ammunition och bränsle som krävs för offensiva operationer.

En indikation på att det nya målet aldrig var målet från början är att det finns dokumenterat hur Ryssland drar bort trupp från bland annat Charkiv och Sumy för att skicka ner till Donbas. Om offensiverna längre norrut bara var finter så borde man inte haft de styrkorna där från början.

Vad man nu istället fokuserar på är att öka trycket där det går någorlunda bra och få ett avgörande där, och ge upp försöken att ta Kyjiv, Chernihiv, Somy och Charkiv, samt retirera från Cherson.

Men vi får se. Den ryska ledningen och Kreml ljuger alltid och som jag skrev innan kriget startade så ska alla utspel och allt agerande från Kreml ses som en kombination av desinformation, propaganda, lögner och vilseledning (maskirovka).

Fast utifrån fiaskot för Ryssland i Ukraina så verkar man även lyckats desinformera och lura sig själva.

18:13 Film ifrån Sumy där 24 människor varav fyra barn dödades när ett helt bostadskvarter jämnades med marken av ryskt bombflyg, som ett led i de fortsatta terrorbombningarna. Och som sagt – man kan inte bomba ett folk till att älska en. De kommer aldrig att glömma.

21:17 Vitryska frivilliga deltog vid försvaret av Ukraina i Lukijanvika, som länkades igår.

21:35 Vi avslutar väl dagen med lite musik från eldställningen. Med lite granatmuller i bakgrunden.

**********

 

Andra lägesrapporter
 
EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 
 
VECKANS detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land).

*****
****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Speciellt för militär-nördar:
 
 
 
 
UVELL: Skattebetalarna sponsrar Putins propaganda