lördag, mars 19, 2022

HELGENS LÄGESRAPPORTER FRÅN UKRAINA

 UPPDATERAS SPORADISKT LÖRDAG-SÖNDAG

 


TRE VECKORS INVASIONSFÖRSÖK I BILD  

The total combat losses of the enemy from 24.02 to 19.03 were approximately:

 • personnel - over 14.400,
 • tanks 466,
 • APV 1470,
 • artillery systems – 150,
 • MLRS - 72,
 • Anti-aircraft warfare systems - 213,
 • aircraft – 95,
 • helicopters – 115,
 • vehicles - 914,
 • boats / cutters - 3,
 • fuel tanks - 60,
 • UAV operational-tactical level - 17,
 • special equipment - 11.

The total combat losses of the enemy from 24.02 to 19.03 

 

Wilderängs dagsrapport SÖNDAG

 

UPPDATERAS: Ryska offensiven upphör – men hårda strider i Mariupol – skola med 400 skyddssökande bombad i staden – etnisk rensning när Mariupolbor fråntas pass och deporteras till östra Ryssland
 

Putins offensiv in i Ukraina verkar allt mer upphöra, men hårda strider pågår i Mariupol där rysk trupp verkar nått centrum, men kringliggande försvarslinjer verkar intakta. En konstskola i staden ska ha bombats. 400 civila hade sökt skydd i skolan. Det finns flera rapporter om etnisk rensning av Mariupolbor, som fråntas sina ukrainska pass och deporteras till bland annat östra Ryssland. Ztaliniseringen av Ryssland går fort.

Ukrainas regeringsbyggnad i Kyjiv

Stalins etniska rensningar är alltså tillbaka, där olydiga folkgrupper flyttades från sitt hemland till andra delar av Sovjetunionen. Gärna uppsplittrat också så de fick svårare att behålla sin identitet. Mellan 4 000 och 4 500 ukrainare från Mariupol uppges fråntagits sina pass och omlokaliserats till Rostov-området. Utan sina ukrainska pass kan de inte söka asyl eller skydd i något annat land eller egentligen alls lämna Ryssland.

Kyiv Independent rapporterar liknande men där handlar det inte om Rostov utan fjärran platser i Ryssland.

En av Europas största stålfabriker har förstörts av de ryska bombningarna i Mariupol. Stål lär knappast bli billigare framöver, även om järn kanske kan bli det när en storkonsument av råvaran förstörts. Undrar om tusentals anställda uppskattar att ha blivit befriade från sina jobb? Om de alls överlever anfallet mot Mariupol.

Ryssland ska öppnat eld med det termobariska bränslebombssalvpjässystemet TOS-1 mot Mariupol. Påstår det själva i alla fall. Vapnets sprängämne saknar som bränslebomb eget syre, utan en aerosol eller gas sprids ut i en första detonation för att blanda sig med syret i luften och antänds sedan av en sekundärladdning. Sprängämnet tar sig därmed in i byggnader, skyttegravar, fordon och lungor innan det antänds och sprängs. Genom att inte ha eget syre ökar sprängverkan eftersom den explosiva delen av laddningarnas vikt kan maximeras. En salva från en sådan salvpjäs klassas formellt inte som ett massförstörelsevapen, men är extremt destruktivt och har fördömts av människorättsorganisationer när det använts i Syrien.

Nu ser det ut att använts mot Mariupol, en stad med 400 000 invånare, varav åtminstone 200 000 ska vara kvar inlåsta av de ryska trupperna.

Fyrahundra Mariupolbor ska sökt skydd i en konstskola, som nu bombats, rapporterar bland annat brittiska The Indepdendent. Antalet dödade civila är okänt, men så är också alla förlustsiffror från Mariupol.

Utifrån denna lägesbild har rysk trupp nått centrala Mariupol, genom att bryta in genom de befästa yttre positionerna och försvarslinjerna. Försvarslinjerna verkar i övrigt uppges intakta, så staden har snarare delats upp i flera delar där Ryssland strider i centrum, medan Ukraina håller runt centrum. Detta splittrar förstås upp försvaret av staden när de fyra försvarande brigaderna inringas var för sig.

Dock är stadstrid mycket dynamiskt och svåröverblickbart och det exakta läget kan ändras fort. Som skrivet igår binder Mariupol upp mycket rysk trupp och hindrar offensiva operationer på annat håll. Varje dag som staden håller ut försvagar rysk offensiv kapacitet i takt med att de ryska förbanden slits ner. Samtidigt är staden symboliskt viktig. Bli inte förvånade om Putin utropar att man nått sina mål i Ukraina om staden faller. Mariupols fall kommer användas stort i Kremls lögner och propaganda, och man kommer ensidigt kabla ut att alla dödade civila dödats av ukrainare. Som ockupant av staden i ruiner kommer man äga nyhetsförmedlingen från staden och därmed berättelsen. Allt från Ryssland och Kreml om Mariupol kommer vara lögner, precis som allt man tidigare sagt varit lögner.

Staden har oavsett ännu inte fallit. Här är en ny film på skärmen på vapenstationen på en ukrainsk BTR-4 i Mariupol, där den ses med sin 30 mm automatkanon bekämpa bland annat en rysk stridsvagn. Uppenbarligen går det fortfarande att få ut filmer från Mariupol. Man ser även ukrainska skyttesoldater på klippet, så fordonet uppträder inte utan skydd från avsuttet skytte med full koll runt.

Det finns inga ytterligare besked om de upp till 1 300 civila som ska vara instängda under den av Ryssland bombade teatern, som eventuellt nu ligger inom det område där rysk trupp strider i centrala staden. Räddningsaktioner ska enligt igår vara omöjliga att genomföra – både på grund av striderna och på grund av att Ryssland bombat sönder utrustning och infrastruktur som behövs för att genomföra en räddning av ytterligare instängda.

Samma analytiker uppger i sin totala lägeskarta att frontlinjerna i övrigt verkar förblivit statiska igår och att Ryssland ser ut att övergå till defensiva operationer. Vilket är i linje med den här bloggens egen analys sedan tidigare.

Det finns en del olika uppgifter om Putins framträdande i Moskva. På en mobilinspelling hörs burop och busvisslingar under Putins tal – detta samtidigt som livesändningen bröts (den sändes förstås med fördröjning för att kunna hantera sådant här). Kalle Kniivilä, som tidigare var svensk diplomat i Moskva, men utvisades av Kreml, uppger att Putin stod i en pansarglasbur när han höll sitt tal vilket inte syntes på den officiella sändningen. Nexta påstår att den officiella filmen från arenan återanvände närbilder från 2021, vilket onekligen väcker en del frågor om den officiella inspelningen. En artikel om utbuandet här. För övrigt framfördes en sång om att Moldavien tillhör Ryssland under galan, men även Baltikum och Kazakhstan.

I övrigt ska en ställföreträdande chef för ryska Svarta Havsmarinen dödats i Ukraina. Han ska varit någon form av chef för politisk samverkan. Sannolikt dödades han vid något av de ukrainska anfallen mot flygplatsen i Cherson eller den ryska ledningsplatsen i södra Ukraina, där generaler tidigare dödats. Rimligtvis var han där för att samverka mellan flottan och armén, t ex kring försöken att runda Mykolajiv för att nå Odesa landvägen.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:57 Enkel lägesbild för nordväster om Kyjiv, som visar byarna och förstäderna där stridslinjen går. Ryssland står kvar i för Stockholm motsvarande Märsta och Norrtälje.

11:01 Trent Telenko, som låg bakom den tidigare analysen om det obefintliga ryska underhållet av lastbils- och pansarfordonsdäck, som orsakar att dessa går sönder vid terrängkörning, har postat en ny analys.

Han konstatera att efter 6 – 8 veckor (från starten på anfallet förmodligen) kommer det inte finnas några fungerande ryska lastbilar kvar på grund av obefintligt underhåll. Därmed kommer varken mat, bränsle eller ammunition längre komma fram till de ryska styrkorna. Så 3 – 5 veckors möjliga ryska offensiva operationer till, och därefter kommer rent av granaterna och raketerna till ryskt artilleri vara slut då de inte kan nå fronten längre. Om det ens finns kvar ammunition i förråden.

Det finns inte någon kultur av nitiska ryska underofficerare som ser till att fordon ständigt underhålls – även i strid behöver man kolla oljan då och då. Ovanpå det hittar man omotiverade dåligt utbildade och dåligt tränade inkallade ryska värnpliktiga, som innebär extra slitage och extra ovilja att ta hand om fordonen.

Nu är Trents analys specifikt kring hans specialitet lastbilar. Men det samma gäller förstås stridsvagnar och andra pansarfordon. De må ha visst skydd mot vapenverkan, men utan underhåll så är de inte skyddade mot det extrema slitage de utsätts för i strid.

11:45 KOMMENTAR OM AUTOMATKANONER MOT RYSKA STRIDSVAGNAR

Redan i min debutroman Midvintermörker skrev jag om hur 40 mm automatkanon på svenska stridsfordon 9040 kunder slå ut ryska stridsvagnar i sidan.

Vi ser nu på filmerna från Mariupol hur detta även går att uppnå med 30 mm automatkanon, som har sämre penetrationsförmåga.

Kort sagt så kan stridsfordon 9040 sannolikt bekräftas som att man åtminstone på korta stridsavstånd kan nedkämpa ryska stridsvagnar i sidan. Kanske inte på ett skott, men man fortsätter ju verka tills man vet att fienden är nedkämpad. Det samma bör även gälla de 30 mm och 35 mm versioner som finns i exportutföranden.

Stridsavstånd vid strid i bebyggelse kan ofta bli korta och om man har drönare nere på kompaninivå kan man också se runt hörnen och veta om i förväg var motståndaren har sina fordon. Möjligheten för att komma nära stridsvagnar under sådana omständigheter existerar. Kanske gör den även det i vanlig svensk bruten terräng och skog, där stridsavstånden ofta är rätt korta.

Det finns de som menar att strf 9040:s kanon är ett problem, då fordonen blir prioriterade mål för stridsvagnar.

Stridsfordon 9040 med sin 40 mm automatkanon.

11:58 Skadade ryska Tigr-M, Rys, BTR-80 och BTR-82A i Mariupol. Special- eller elitförbandsfoton från enhet 43734, vad det nu innebär. Oklar tid för filmen, men vid tillfället slogs alltså flera ryska fordon ut och det fanns kvar försvarare i staden som både kunde filma och sedan även sprida detta på Internet. Det senare sker dock ofta med fördröjning. De ukrainska försvararna verkar vara vid gott mot vid tillfället.

13:00 Ryska ockupationstrupper har återigen kidnappat och fört bort en ukrainsk borgmästare, denna gång i Enerhodar. Tidigare har det skett i åtminstone Melitopol, och kanske på fler platser även om det inte nått genom mediabruset.

13:05 Film på eldöverfall med klassisk jägarstrid och um … försvarsladdningar utplacerade längs en sträcka av vägen. De detoneras när en rysk kolonn är bredvid dem. Påstått slutresultat på film – åtminstone en rysk stridsvagn och två Tigr pansarbilar, ett stridsfordon och en lastbil med bland annat ammunition – gissningsvis pansarvärnsvapen. Eldöverfallet ska skett utanför Kyjiv.

13:18 Just nu pågår ett nytt Natoflottbesök i Stockholm och jag får många frågor om detta. Till skillnad mot den amerikanska jagaren är det ett sedan länge föanmält och planerat besök, och jag nämnde det tidigare i veckan på Twitter här på bloggen. I sig saknar det således nyhetsvärde, då det redan nämnts och redan var känt, till skillnad mot den amerikanska jagaren.

Svenska marinens kommunikationschef skrev för fem dagar sedan till bloggen att besöket20:e – 23:e mars är planerat sedan i början av februari och ska bestå av minröjnignsfartyg från Tyskland, samt fartyg från Estland, Lettland och Litauen. Besöket planerades och godkändes alltså tre veckor innan Putins nya anfall och kan alltså inte misstänkas ha med kriget att göra.

Men nu har jag nämnt det.

13:47 Robotskeppet RFS Samum ska ha bogserats in i Sevastopol för två veckor sedan efter skador från strid.

14:10 Financial Times felsatte en rubrik om ett uttalande från Finlands president om Natomedlemskap. I själva verket så har risken för eskalering av kriget inget med Finlands Natomedlemskap att göra.

14:25 En journalist uppger att källor i Mariupol säger att Ryssland anföll räddningsinfrastrukturen först.

Klassisk terrorbombning och något som “Do it again, Bomber Harris” introducerade under terrorbombningarna av Tyskland under andra världskriget. Exempel var att först göra mindre bombanfall som lockade fram brandmännen, och sedan använda ljusen från räddningsinsatserna för att styra in huvudanfallet då städerna annars var mörklagda. Vid de värsta bombningarna av exempelvis Hamburg så inledde man också med djupgående tio ton tunga eller något sådant) så kallade jordbävningsbomber, som slog ut vattenledningarna, så det inte fanns något vatten att släcka de massiva bränderna med när man i nästa och massiva våg fällde brandbomberna.

17:11 Putins jakt på syndabockar att skylla fiaskot i Ukraina på fortsätter. Nu ska ställföreträdande chef för Putins eget nationalgarde Rosgvardia gripits, liksom chefen för inre säkerhetstjänsten hos SFB. Putin rensar alltså bland sina närmaste och direkt under honom underställda i den ryska makttrojkan Kreml-säkerhetstjänsten-armén. Högsta chefen för Rosgvardia, Zolotov, och i princip högst asvarig för Putins säkerhet, ska nekats audiens med bunkertsaren.Zolotov var tidigare chef över Putins livvakter.

Kan inte vara kul att vara sykofant i det här läget.

17:17 Nu påstås det även att hela 331:a luftburna VDV-regementet ska utplånats utanför Kyjiv, vilket inkluderar 2 000 soldater och officerare, samt 200 BMD-stridsfordon. Detta ska i så fall skett runt den 17:e mars när de två högsta cheferna för enheten dödades.

Vi lär väl inte få någon bekräftelse och vad utplånad innebär kan ju variera. Slutat fungera som ett stridande förband innebär inte att alla dödats.

17:22 Financial Times har gjort en riktigt fin visuell presentation av kriget så här långt. Öppen som gratisläsning här.

17:27 Skrev några rader om ryska kärnvapen i en separat artikel för den som vill ha långläsning.

17:31 Foton från eftermälet av ett ukrainskt eldöverfall (militärteknisk term för bakhåll) utanför Chernihiv. Minst två utslagna lastbilar, varav en totalförstrd, samt en förstörd stridsvagn. Ihopsamlade elva kroppar av dödade ryska soldater. Länkar inte på grund av foton på döda.

17:34 Enligt flera ryska nyhetskällor har högsta chefen för 252:a motoriserade skytteregementet dödats den 20:e mars. Regementet kommer från Ryazan nära Moskva. Flera befäl på kompanichefsnivå från VDV listas också som dödade.

17:43 Ett annat foto från samma plats som 17:31 visar vad som Ukraina gör med de döda kropparna av fallna ryska soldater. En traktorgrävare gräver en massgrav intill samlingen av kroppar. Kort sagt gravsätts de nära platsen de föll rätt omgående. De ryska kroppar som transporteras hem till Ryssland för begravning är som bloggen påtalat tidigare nog ungefär hälften av de faktiskt stupade ryska soldaterna och officerarna. Länkar inte till fotot.

17:53 Film på hur civila demonstranter tvingar ryska lastbilar att backa undan i ockuperade Cherson. Det yttras en del mindre snälla ord åt ryssarna och filmaren tecknar internationellt gångbara handgester åt ockupanterna

17:56 KOMMENTAR OM RYSKA BEGRAVNINGAR

Vad gäller ryska nyheter och sociala medier om begravningar av ryska soldater (oftast officerare) så begravdes idag en kapten från ett ryskt salvpjäsbatteri från Ulan-Ude idag. Han uppges ha dödats för sexton dagar sedan.

Det väsentliga här är att de ryska förlusterna märks för det ryska folket med fördröjning och begravningarna duggar nu allt tätare runt Ryssland.

Frågan är när det på detta vis kommer gå upp för den ryska allmänheten hur stora förlusterna är? Vi har antagligen ännu bara sett början på reaktionerna.

Ett alternativ för regimen i Kreml är förstås att stoppa nyheterna om de så kallade hjältebegravningarna eller rent av helt sluta med officiella militärbegravningar med processioner, salut och allt. Istället blir det en tyst massgrav någonstans, så kan man fördröja konsekvenserna tills månader längre fram när de anhöriga börjar bli desperata efter kontakt med den försvunne?

 

 

 

WILDERÄNGS DAGSRAPPORT LÖRDAG

 

UPPDATERAS: Ukrainsk offensiv mot Cherson – chefen för ryska 8:e armén uppges dödad – Ryssland gräver ner sig norr om Kyjiv – terrorbombningar fortsätter

Ukrainas offensiv mot Cherson uppges fortsätta och nu från två riktningar. Chefen för den 8:e ryska armén uppges ha dödats när en rysk ledningsplats slogs ut av Ukraina utanför Cherson. Norr om Kyjiv har ryska förband enligt flygfoton börjat gräva ner sig i skyttegravar för skyttesoldater, samt nedgrävda positioner för stridsvagnar och andra fordon vilket talar mot att det blir ett anfall mot Kyjiv. Ryssland har tappat mer mark än de tagit den senaste veckan. Terrorbombningarna, folkmordet och den etniska rensningen av ukrainare fortsätter. Svenska åklagare har öppnat en utredning om krigsbrott.

Självständighetstorget i Kyjiv

Antalet ukrainare som flytt landet är nu uppe i 3 270 000 uppger UNHCR. Takten har fortsatt minska, vilket kan ses som en bekräftelse på att Rysslands anfall har stoppats upp och inte längre når lika många nya städer och byar, så färre ukrainare flyr.

Men terrorbombningarna fortsätter och med det kommer även folk fortsätta fly för att sätta sig i säkerhet. Film på hur räddningsarbetare gräver fram ett barn från under ett raserat hus. Varning för känsliga tittare.

TT rapporterar att svenska åklagare inlett en förundersökning om grova krigsbrott i Ukraina. Man vill träffa vittnen som flytt, men också bygga upp bevisning inför möjligheten att senare väcka åtal i Sverige eller dela bevisningen med andra länder. Sverige kan åtala, döma och straffa för brott mot mänskligheten även om brotten begåtts utomlands.

Ryssland har gjort mycket små framsteg den senaste veckan och snarare tappat mer terräng än de tagit. Se denna karta för skillnaderna.

Det framgår tydligt att Ukraina varit på offensiven nordväst om Kyjiv, men det som skett de senaste dagarna är Ukrainas motanfall från Mykolajiv och Nova Odesa och ner mot den ockuperade staden Cherson.

Igår ska den ryske generallöjtnanten som var högsta chefen för södra militärdistriktets 8:e armé dödats utanför Cherson. Detta ska skett vid en ukrainsk artilleriattack eller drönarattack mot 8:e arméns ledningsplats. Nu står och faller inte 8:e armén med en enskild general, även om generallöjtnanten är den högste generalen som dödats i Ukraina, men man bör ta det som ett kvitto på att ledningen för hela 8:e armén och med det den högsta samordningen av de ryska förbanden i södra Ukraina har slagits ut. Därmed kommer ledningsstrukturen på högsta nivå brutit samman och med det minskar möjligheterna att agera operativt för att stoppa den ukrainska offensiven mot Cherson. Det finns dock lägre nivåer där det kan gå att leda motståndet mot offensiven.

Motanfallet mot Cherson ska nu ske från två riktningar, både nordväst och nordost, och ryska förband ska finnas kvar upp mot Mykolajiv, avskurna från sina försörjningskedjor.

Nordväst om Kyjiv håller nu Ryssland på att gräva ner sig. Satellitbilder visar på hur man håller på att gräva skyttegravar På öppen mark dessutom. Det ska bara befästningar både för fordon och för skyttesoldater.

Svenska skyttesoldater ska i princip börja gräva så fort de står stilla och inte har något att göra, men så fungerar inte rysk trupp i praktiken. Att man nu gräver skyttegravar kan och antalgigen bör tolkas som att man inte avser att anfalla mot Kyjiv, utan snarare gräver ner sig för att hålla tagen terräng och göra sig redo för ukrainska motanfall. Kriget norr om Kyjiv kan vara på väg att gå över i ett skyttegravskrig motsvarande de senaste sju åren i Donbas.

En anledning kan var att Ryssland helt enkelt fått slut på trupp. Med de stora ryska förlusterna och den trupp som behövs för att belägra inringade städer som Sumy eller Mariupol saknas nu kanske trupp för att kunna genomföra offensiva operationer.

För såväl Ukraina som Ryssland kan därför Mariupol vara avgörande i söder. Om staden faller frigörs stora ryska styrkor för att sättas in på andra platser i söder och fronten kan i så fall snabbt kollapsa för ukrainsk del. Men för varje dag som Mariupol håller ut tröttas de ryska trupperna ut för att till slut kanske inte ens orka gå på offensiv ens om Mariupol faller.

Kriget har nu varat mer än tre veckor. Stridsvärdet på soldater som inte fått avlösning kommer vara på väg mot noll.

Samtidigt har Ukraina fortfarande hela brigader som inte satts in i strid – men dessa är i reserv och skyddar t ex Odesa eller västra Ukraina. Eventuellt finns fortfarande ytterligare 1-2 brigader i operativ reserv för ukrainas del. Ukraina har dock fördelen att man kan lämna lugnare frontsegment med sina brigader och omgruppera dessa för att låta nationalgardets lokalförsvarsbataljoner ta hand om försvaret och koncentrera sina slagkraftiga förband till valda platser och motanfall. Någon sådan möjlighet har inte Ryssland.

Kanske är grävandet av skyttegravar just till för att öka den ryska förmågan att med färre trupp hålla tillbaka de ukrainska motanfallen och kunna koncentrera rysk trupp till enskilda försök till anfall på annan plats?

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:39 Utöver fem dödade generalspersoner (ja, det finns som svenskt begrepp) så är här en lista över dödade ryska överstar, överstelöjtnanter och majorer. Listan är dock en vecka gammal, och den har nog fyllts på sedan dess, särskilt med tanke på att Ukraina allt mer verkar rikta in sig mot fjärrbekämpning av ledningsplatser och ledningsfordon.

09:57 Reuters uppger nu att Nederländerna och Tyskland kommer gruppera Patriot-luftvärn i Slovakien, som istället skickar sina gamla S-300 till Ukraina. S-300 är ett långräckviddigt luftvärnssystem som ukrianarna är utbildade på.

10:13 De ryska förlusterna i manskap är enligt Ukraina nu uppe i 14 400. Förluster av markfordon enligt nedan i ordningen pansarfordon-mjuka fordon-stridsvagnar-haubitsar-salvpjäser-luftvärnssystem.

Ökad takt i de ryska förlusterna igår, efter de minsta förlusterna hittills i förrgår. Detta innebär inte att Ryssland är framgångsrika, utan bekräftar snarare att de ryska offensiva operationerna tappar fart, omfattning och styrka.

10:50 Ihopklippta filmer och bilder från Chernihiv nordost om Kyjiv. Staden håller ut än, men förödelsen är som man ser omfattande. Det var också här som ett dussintal ukrainare dödades när en brödkö besköts. En av de då mördade var en amerikansk medborgare.

11:40 En källa till döda officerare är sedan några dagar tillbaka officiella dödsrunor och begravningar i Ryssland. Antagligen kan den som har intim kännedom om antalet officerare i ryska förband göra en statistisk analys och utifrån antalet dödade officerare på olika nivåer för att få en skattning av antalet dödade ryska militärer totalt sett. Dock ska man räkna med viss eftersläpning – normalt begraver man inom tre dagar i Ryssland och Ukraina, men det tar tid att få hem kropparna i förekommande fall. Och det avser bara de där ryssarna tagit hand om kvarlevorna – allt annat lika kommer 50% hamnat hos ukrainarna, förenklat. Att få hem kropparna omvägen via Röda korset kommer ta betydligt längre tid, om de inte begravs i krigsgravar i Ukraina. Alla kan inte heller identifieras via metoder tillgängliga i krig.

11:44 Foton på tre förstörda ryska stridsvagnar någonstans utanför Kyjiv. Ukrainskt pansarvärn fortsätter bita ifrån. Oklart när de förstördes.

12:49 Tragiska uppgifter från Mariupol – det okända antal människor (åtminstone 1 300 personer varav en stor andel barn) som är instängda i skyddsrummet under den av Ryssland bombade teatern kan inte räddas. Det finns inte räddningstjänst och maskiner för att få fram dem och Ryssland har förstört det som behövs.

Frågan är hur många dagar de överlever där nere, och om de ens har luft och vatten vid det här laget – kom ihåg att man överlever tre dygn utan vatten, och barn kan dö snabbare än så. Finns det ens fungerande ventilation för att få in friskluft?

Cirka 130 personer har räddats, men man kommer tydligen inte åt resten.

Media vill ha siffror, men verkar inte förstå läget uppges det.Det kanske aldrig kommer några siffror utan ett okänt antal personer har fått en betonggrav.

13:14 En artikel i DN med intervju med en sakkunnig från Totalförsvarets forskningsinstitut FOI bekräftar det jag tidigare skrivit om kärnvapen, och som ledde till minst tre karaktärsmord på mig i vänsterpress som Arbetet, Etc och Aftonbladet, samt på DN:s kultursida (även om DN var för feg för att skriva ut mitt namn, utan skrev om det identifierbart som författare på Twitter). Jag länkar förstås inte, men det är ju bra att få det jag påstått bekräftat av experter. Någon ursäkt från pressen förväntar jag mig inte och behöver inte heller. Skribenterna visade ju direkt att de var okunniga och således garanterat är okunniga även i allt annat de skriver. Dock kan man fundera på uppdragsgivaren för deras skriverier och eventuella sidoinkomster när de bidrog till att sprida skräck och fruktan för Putin i Sverige. Iaf bra med en lista på folk man aldrig ska ta i med tång.

13:25 Ryssland uppges ha använt den flygburna versionen av Iskanderoboten, den hypersoniska Khinzal (Dolk). Den tillför inga nya förmågor, utan det visar snarare att Ryssland börjar få slut på robotar när man får ta till oprövad wundewaffe. På samma sätt ska man även börjat använda Bastion-sjömålsrobotar mot markmål, vilket bara bekräftar att man håller på att få slut på medeldistans- och kortdistansrobotar och kryssningsrobotar.

För den som sprängs i luften spelar det ingen roll om det är en Khinzal eller en Iskander, man dör inte mer än en gång ändå. Ingetdera har Ukraina något luftvärn som kan hantera. Stycket kan låta cyniskt och kallt, men det finns en tendens att vissa vapensystem används och blåses upp i propagandasyften, när de i själva verket bara är en ny variant av att leverera en bomb i målet.

13:39 Radio Free Europe / Radio Liberty uppger enligt källor i Vitryssland att de döda kropparna från över 2 500 ryska soldater har skeppats från Vitrysslands Home-region tillbaka till Ryssland. Detta är bara på ett frontavsnitt – nordväst om Kyjiv. Tillkommer Chernihiv-, Sumy-, Charkiv-, Mariupol- och Cherson-fronterna, samt det faktum att många av de döda ryska soldaterna hanteras av Ukraina.

Ukrainas siffra om över 14 000 döda ryska soldater låter inte otrolig. Om hälften tas om hand av Ukraina blir det 5 000 döda ryska soldater och officerare enbart nordväst om Kyjiv.

Putins köttkvarn fortsätter mala ner en generation av unga ryska män. Djupt tragiskt, men förstås ännu mer tragiskt med de tusentals ukrainska försvarare, civilpersoner och barn som faller offer för den ryska aggressionen.

14:20 BBC uppger att striderna nu sker inne i Mariupol och hindrar fortsatta räddningsförsök för de som är instängda i skyddsrummet under teatern i Mariupol. BBC är en trovärdig källa och att strider pågår inne i Mariupol bekräftas också av olika filmer, som nu i princip uteslutande kommer från ryska sidan – försvararna verkar inte ha tid med att ladda upp content just nu.

Att striderna pågår inne i staden bör stå klart, men det säger inget om hur det går eller om staden kommer falla. Men det ser inte positivt ut om striderna nått de centralaste delarna, där man hittar teatern.

Uppgifter gör gällande att det inte finns så mycket stad kvar att erövra, utan man pratar om Grozny-nivåer på förstörelsen.

14:50 KOMMENTAR

Propagandan och desinformationen om Mariupol från ryskt håll verkar ha lagt in en överväxel.

Hur man ska tolka det kan diskuteras. Antingen går det inget vidare i Mariupol, utan man försöker förändra verkligheten genom att skapa sina narrativ, eller så håller man på att förbereda för ett avgörande och tillhörande massavrättningar av krigsfångar och civila. Bland narrativen som förs fram är att det minsann inte är några ryska bombningar som pågår och alla dödsfall är skapade av Ukraina. Det lutar alltså åt att Ryssland vill ha någon att skylla på för folkmordet, som man vet inte kan döljas om staden faller.

Bland propagandan är att flyende från Mariupol välkomnar ryssarna, vilket bevisas med filmer på krisaktörer. Kvinnor som är hela, rena, med fixat hår och smink.

Å andra sidan finns det också uppgifter från Mariupol att de ryska framgångarna inte existerar, utan bara varit till för att lura i de ryska soldaterna att det går bra så de ska våga strida. Vilket sedan blir ett brutalt och dödligt uppvaknande när verkligheten knackar på-

Men än har staden inte fallit.

14:57 En ukrainsk gränsvakt ger 30 silvermynt till Vitrysslands ambassadör till Ukraina. Biblisk förolämpning.

15:00 Nathan Rusers nya kartor för idag visar på väldigt små förändringar på marken. Vilket bara bekräftar de senaste två veckornas allt obefintliga ryska offensiv, samt de ukrainska motanfallen. Dock, som står i denna artikel överst, faller Mariupol kan dynamiken ändras när rysk trupp frigörs.

Animation nedan.

 19:00 Rysk helikopter med texten *Na Berlin!”, vilket är det gamla slagordet från andra världskriget och alltså betyder “Mot Berlin!”. Å andra sidan har det förekommit ett och annat ryskt fordon som har haft Sovjetunionens flagga vajande på radiomasten. Man kanske inte ska ta det bokstavligen, utan som något man kan kalla soldathumor, ungefär som när vi svenskar pratar om Narva eller Jacob de la Gardie.Det är inte så att vi svenskar tror att vi ska inta Moskva igen.

19:05 Jägarstrid. En järnvägsbro sprängs någonstans vid gränsen mellan Ryssland och Charkivs Oblast. Oklart om det är på ukrainska eller ryska sidan.

Tydligen ska även vitryska järnvägsarbetare förstört järnvägen mellan Vitryssland och Ukraina i solidaritet med broderfolket i Ukraina..

 

  ******

Andra lägesrapporter
 
EURO MAIDAN PRESS dagsrapport lördag
 
D:o söndag
 ****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
Speciellt för militär-nördar: