torsdag, mars 17, 2022

TORSDAGENS LÄGESRAPPORTER FRÅN UKRAINA

 UPPDATERAS LÖPANDE UNDER DAGEN

 

Ryssarnas förluster under tre veckors invasionsförsök:

(Vill Du se svenska översättningar av utrustningen, så se ONSDAGENS blogg)

Institute for the Study of Wars lägeskarta
******

 UPPDATERAS: Putins terrorbombningar och folkmord fortsätter – men inga ryska framgångar på marken

Putins terrorbombningar och folkmord på det ukrainska folket fortsätter oavsett vilket språk de talar. Det finns dock inga uppgifter om ryska framgångar på marken, men däremot många osäkra uppgifter om ukrainska motoffensiver. Vi inväntar alla fortfarande siffror på dödsfallen från den ryska bombningen av Dramatiska teatern i Mariupol, dit upp till 1 200 civila sökt skydd. Den ensamstående byggnaden omgavs innan Ryssland bombade den av texten barn riktad mot ryska drönare och stridspiloter.

Det blev ett flagginköp och ny blågul flagga hemma på husknuten

Fascisten Putins nya anfall mot Ukraina har nu pågått i tre veckor, och den extremt allvarliga eskaleringen av det åtta år gamla kriget framstår allt tydligare som ett folkmord och etnisk rensning av ukrainare, oavsett om dessa talar ukrainska, ryska eller något annat språk.

Upp mot 14 000 ryska officerare och soldater, ofta unga män, uppges ha dödats än så länge. De ukrainska dödsfallen handlar om tusentals militärer, och tusentals civila. Ansedda Human Rights Watch uppger att minst 500 civila befann sig i Dramatiska teatern i Mariupol, som trots att det stod stora bokstäver om barn runt den ensammliggande byggnaden i sin park, alltså bombades igår av Putin. Kremls troll, nyttiga idioter och Kreml själva har direkt lanserat ett antal konspirationsteorier enligt argumentationsfelet Gish Gallop, vilket likt nedskjutningen av flygplanet MH17 år 2014 bara bevisar att det var Kreml och Ryssland som låg bakom massmordet på de civila.

Andra uppgifter talar om upp till 1 200 civila som hade samlats i byggnaden för att få trygghet tillsammans efter att deras bostäder bombats sönder.

Det saknas fortfarande uppgifter om hur många som dödats, men det ser inte hoppfullt ut och filmer från byggnaden före anfallet visar på en stor andel barn. Räddningstjänsten ska inte ens kunnat nå byggnaden igår, på grund av de ryska terrorbombningarna av staden.

Storleken på byggnaden och att den var byggd i sten gör att det inte kan varit raketartilleri som raserade den, utan det måste handlat om antingen en kryssningsrobot eller semiballistisk robot – som skjuts med hög precision – eller en större flygbomb fälld från ett flygplan och en direktträff på byggnaden. Bild på resterna här. Det finns i princip inga byggnader som klarar en direktträff av en så stor bomb, inte ens ett skyddsrum.

Frågan är vad som ska krävas för att länder med ett moraliskt samvete ska säga “det räcker nu” och ingripa? Ett ingripande kan vara fjärrbekämpning av ryska flygbaser, broar, infrastruktur och militära ledningscentraler. FN-stadgan och folkrätten ger också andra länder rätten att försvara ett land som blivit anfallet utan godkännande av FN.

Eller så lokaliserar någon bunkerdespoten Putin och konsekvensutsätter honom.

Det finns inga uppgifter om några ryska framgångar på marken det senaste dygnet, vad jag har sett.

Däremot finns det uppgifter om ukrainska motoffensiver, men inget bekräftat.

Det finns en bias i vad för filmer som läggs ut – ukrainska soldater har generellt inte sina mobiltelefoner påslagna och publicerar således sällan filmer. De civila följer uppmaningarna om att inte filma eller posta uppgifter om ukrainsk trupp, för att inte röja dessa för ryssarnas spaning på Internet.

Därmed kan man bara se var ryssarna finns och inte var ukrainarna finns. Något förenklat. Därmed går det inte lika lätt att följa ukrainska offensiver. Där sammanstöt sker kan det dock vara acceptabelt att publicera – det är inte så att ryssarna inte hade en aning om att de var i strid mot ukrainsk trupp.

Så det går att bekräfta när Ryssland når en ny position. Det går inte att bekräfta när de drivs därifrån – frånvaron av filmer bekräftar ingenting och Ukraina postar inget, generellt.

UNHCR uppger att 3 064 000 ukrainare nu flytt landet. Ca 5% har flytt till den så kallade befriaren Ryssland, men övriga upplever att de föredrar att fly till EU. Eller fattiga Moldavien, som tagit emot 11% av de flyende, som alltså anser att det landet är ett bättre alternativ än Ryssland. Detta är ett tydligt facit om vad ukrainarna tycker om Putins Ryssland. Man kan inte bomba någons hem och förvänta sig kärlek och öppna armar som resultat.

Till detta finns antagligen miljontals internflytkingar – både inom landet och inom städer.

Takten i flyktingströmmen har avtagit något de senaste dagarna. Migrationsverket uppgav redan förra veckan att den svenska situationen är mycket ansträngd, vilket bloggen också rapporterade om utifrån ett studiebesök vid mottagningen i Kållered. Antalet som anländer till Sverige har uppgivits vara 4000 per dygn och Migrationsverkets högsta scenario talar om 200 000 flyktingar, även om de bara planerar för 76 000 eller mellanscenariot. Man ska komma ihåg att alla dessa inte söker asyl eftersom de enklast och snabbast kan få ett tillfälligt uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv, och det finns även ett stort mörkertal med de som bara kommit till landet enligt det fria rörelseavtalet mellan Ukraina och EU, och bor hos släktingar eller vänner och inte registrerat sig hos svenska myndigheter.

Ungefär hälften av de flyende är dock barn, och bör registera sig för att bland annat få skolgång.

För lite proportioner på 4 000 per dygn så innebar flyktingkrisen 2014 – 2015 att 88 000 sökte asyl i Sverige.

Du kan kontakta olika frivilligorganisationen inklusive Refugees Welcome om du har möjlighet att erbjuda boende åt ukrainare. Det finns också ett frivilligcentrum bakom Götaplatsen i Göteborg. Är du specifikt jordbrukare och kan erbjuda boende finns svenska Farmers for peace. Det

Du ska dock vara medveten om att Migrationsverket betalar inte ett öre om du erbjuder boende. De betalar endast för förstahandskontrakt. Det kommer också dröja innan de registrerade kan börja få sina 60:- SEK om dagen (vilket om man är extremt snål kan täcka maten, men knappast något mer), så du kommer också få stå för maten för ukrainarna – få av dem har pengar nog för att ha råd att leva i Sverige, även om de skulle vara ukrainsk medelklass. Du kommer också behöva hjälpa dem med t ex transporter till och från Migrationsverket. Det krävs två resor för att bli registrerad – den första för att fylla i en blankeett och få en tid för en intervju, och den andra för själva intervjun. Migrationsverket klarar inte av att göra bägge vid samma tillfälle. Det kan krävas långa resor över landet. Dock gör man detta för människorna, och inte för den egna privata ekonomin. Upplåter du boende ska du se dem som nya familjemedlemmar du ska försörja. Men som familjemedlemmar ska de förstås även delta i hushållet.

I sig anser jag förvisso att detta är positivt – allt måste inte ordnas och betalas av staten och i en för en minoritet kontroversiell fråga om att upplåta fristad åt de som flyr från krig, så är det alldeles utmärkt att de som är medmänskliga kan ordna detta på egen hand. Kanske kan detta vara ett steg till svenskt självförtroende och insikt i att staten ofta är ett problem, och inte en lösning (likt att man kan behöva åka över halva landet två gånger för att hantera byråkratin).

Dock, för att få arbetstillstånd, sjukvård och skola för barnen, så måste man skrivas in – de första nittio dagarna klarar man sig formellt som turist, men ärligt talat så vet ingen om att de finns i landet om de inte registrerat sig.

Många kollektivtrafikföretag erbjuder gratis resor om man har ukrainskt pass, t ex Västtrafik.

Det har rapporterats om ljudet av explosioner från flera Vitryska städer igår kväll. Det finns dock ingen mer information om detta.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:45 Christopher Miller uppger att källor säger att skyddsrummet under teatern ska ha klarat sig och att det finns civila överlevande. Väntar på bekräftelse från myndigheterna. Det är fortfarande oklart hur många som befann sig ovan mark i byggnaden.

11:14 Det ser ut som bunkerdespoten kallar till sig sina feodalherrar oligarkerna. Flera ryska statliga passagerarplan har flugit samordnat från Moskva och landar nära Altai, där bunkerdespoten förmodligen gömmer sig i sin bunker under en enorm datja i Altaibergen.

Tidigare har det rapporterats om att Putin inte tillåter oligarkerna att flyga med sina privatplan av rädsla för att de ska fly landet och att han redan i början av det nya anfallet kallade dem till sig i bunkern för att skälla ut dem. Då påstods det dock att han gömde sig i Uralbergen, men allt mer talar för att det är i bergen i Altai. För övrigt har Altai Kraj en stor tyskspråkig minoritet, angående det mångkulturella Ryssland.

En hypotes är att den ryska eliten evakueras från Moskva av okänd anledning. Eller för den delen tas som gisslan av Putin, som individer eller deras familjer. Med tanke på gårdagens fascisttal från Putin så har kanske utrensingen börjat?

Studerar man Putins datja i Altai ser terrängen runt den helt artificiell ut – som om någon byggt en enorm betonglåda och fyllt på med jord ovanpå och ner längs kanterna som sluttningar. Bunkern är i så fall verkligen en bunker och inte ett bergrum. Platsen är antagligen även där Putin fotograferats ridandes i bergen med bar överkropp.

11:38 Nya förlustsiffror från Ukraina för rysk trupp. 14 000 man, 444 stridsvagnar, 1 435 pansarfordon, 864 mjuka fordon, 201 haubitsar, 72 salvjpjäser, 43 luftvärnssystem, 86 flygplan, 108 helikoptrar och 11 drönare.

Striderna verkar således ha lugnat ner sig något.

Förluster av markfordon per igår

13:!0 Starkt klippt film publicerat på kontot för Ukrainas EU-minister. Varning för starka scener (utan ironi, utan på riktigt). Och brutala. Känsliga människor varnas. Rejält. Man vill ha en flygförbudszon över Ukraina. Spela inte upp filmen om du är känslig. Fast detta är samtidigt något vi behöver se. Den som inte blir berörd har nog stora personliga utmaningar att jobba med.

13:16 Kvinna intervjuas på en krigsprotest i Moskva. Hennes 22-årige son är fortfarande i livet. Endast tio överlevande finns från hans regemente. Läs det igen.

Tio överlevande på ett regemente. Ska vi ta det igen? Tio.

Ett regemente handlar normalt om tusentals personer – i aktuellt kontext en bataljonsstridsgrupp på kanske runt 500 man.

13:41 Flera privatjetplan flyr från Moskva till Dubai. Oligarker som flyr efter Putins fascisttal i teve igår?

*****
Andra lägesrapporter
 
EURO MAIDAN PRESS dagsrapport torsdag
 

*** 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER