fredag, mars 18, 2022

FREDAGENS LÄGESRAPPORTER FRÅN UKRAINA

 

UPPDATERAS LÖPANDE UNDER DAGEN

 


TRE VECKORS INVASIONSFÖRSÖK I BILD 

****

 

Rysslands förluster fram till idag:

****

WILDERÄNGS DAGSRAPPORT

UPPDATERAS: Fortfarande inga markanfall mot Kyjiv – men terrorbombningarna fortsätter

De ryska markförbanden har inte gjort några större framsteg men den ukrainska motoffensiven vid Mykolajiv kan ses som bekräftad och har satt stopp för rysk framryckning landvägen mot Odesa. Inga väsentliga markanfall har skett mot Kyjiv, som fortsätter vara en obelägrad stad. Även städer som Charkiv, Sumy, Cernihiv och även det faktiskt belägrade Mariupol håller ut. Däremot fortsätter terrorbombningarna av till synes slumpmässiga civila mål med syfte att injaga fruktan och förtvivlan hos befolkningen, men som bara stärker kampviljan.

Gatubilden längs Khreschatyk i Kyjiv, ner mot Självständighetstorget Maidan runt kröken. Foto från 2019.

Offensiven vid Mykolajiv kan ses som bekräftad av till och med Wikipedia, som strukit den tidigare ryska offensiven upp till Voznesensk och förbi Nova Odesa. Detta antalgigen varit ett försök att gå den långa vägen runt Mykolajiv, som legat ivägen för en offensiv landvägen mot Odesa.

Lägeskarta enligt Wikipedia nedan.

Källa: Wikipedia Licens: CC-BY-SA

Det har inte skett några väsentliga markanfall mot Kyjiv heller, trots tidigare snack från medierna om att staden skulle vara omringad och att ett omedelbart förestående anfall skulle föreligga.

Däremot fortsätter ryska framstötar i södra Ukraina att oroa. Avgörande igår var slaget om Izium, där Ryssland tog mycket stora förluster, eventuellt två hela stridsgrupper. Som skrivet igår stiger även antalet dödade ryska högre befäl snabbt och bloggen för inte längre räkning på dessa.

Sedan igår kväll ska även brigadchefen för ryska 12:e ingenjörbrigaden dödats och en ställföreträdande bataljonschef inom VDV.

UNHCR rapporterar att 3 169 000 ukrainare nu flytt landet på dryg tre veckor. 1 916 000 via Polen, 491 000 via Rumänien, 351 000 via fattiga Moldavien, 283 000 via Ungern, 229 000 via Slovakien och 169 000 via anfallaren Ryssland, vilket visar tydligt var ukrainarnas sympatier ligger.

Migrationsverket verkar fortsätta utgöra ett haveri och ansvarig minister Ygeman attackerar oppositionen på Twitter istället för att styra upp situationen, men det är värt ett separat blogginlägg.

Terrorbombningarna av civila ukrainare fortsätter. Bombningarna verkar ske slumpvis av städerna, så ingen civil ska kunna känna sig säker. Ibland anfalls möjliga militära mål, som flygplatsen i Lviv, som antagligen träffades av kryssningsrobotar för att störa hjälpsändningarna från EU. Lvivs borgmästare uppger att robotarna träffade en flygplansverkstad och stadens borgmästare uppger att själva flygplatsen är oskadd.

Kyjiv i morse nedan.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:54 Lite lustig morgonanekdot mitt i tragiken. Min fru Lena var live i P4 Sjuhärad i morse och kallade Putin för “galen diktator”. Svaret från programledaren var i stil med att “det är en åsikt och nu är inte Putin här och kan försvara sig”. Nu måste ju Sveriges Radio vara neutrala och säga sådant, men det blev stor oavsiktlig humor i tragiken. Tyvärr lyckas jag inte hitta inslaget då timmen 07 – 08 verkar saknas online, men det sändes iaf cirka 07:45 i Morgon i P4 Sjuhärad om någon lyckas hitta en direktlänk.

Nu hoppas vi förstås att Putin inte kommer till Sverige för att försvara sig på samma sätt som i Ukraina.

10:33 Det är lite utplockat på de ryska hyllorna av och till. Detta är inte de enda fotona, men så här kan det se ut. Den andra bilden är från en rysk u-båt.

KOMMENTAR

Om det beror på faktisk brist eller hamstring i panik över sanktionerna eller de snabbt skenande priserna i Ryssland låter jag vara osagt. Gissar på att det är skenande priser som gör att folk plockar på sig allt de kan och i sig driver på hyperprisinflation i Ryssland.

Eventuellt handlar det om en finsk kedja som avvecklar i Ryssland.

Vi ska dock inte fnissa åt detta. Det kommer komma rejäla prisökningar i Sverige framöver. Vi har nog bara sett början, men värt ett separat blogginlägg.

11:13 Film på ryska ockupationstrupper från Rosgvardia norr om Kyjiv, som söker skydd efter att deras kolonn av fordon ha blivit påskjutna. Ska eventuellt vara från början av anfallet. Att det är nordväst om Kyjiv syns på V målat på fordonen.

Man agerar långsamt och klumpar ihop sig, samt springer framför varandra och hamnar därmed i skottlinjen om de egna öppnar eld.

Det verkar kort sagt inte som att man är utbildade, tränade eller ens övade i hur man agerar vid påskjutnin. Dock lätt att döma från soffan – detta kan mycket väl vara första gången förbandet hamnat i skarp strid.

Vad man ska ta till sig är den låga graden av träning (=utbildning+övning). Men så skulle ju Kyjiv vara ockuperat redan på lördag morgon, tredje dagen.

12:37 Ukrainska soldater sitter i solen och käkar salo med kex på en Javelin-pansarvärnsrobot. Robottuben används som skärbräda.

Salo är saltad fläsksvål och standardmat i Ukraina, smakar lite som att äta rå ostekt bacon i bit. Ger ett ordentligt kaloritillskott för krigaren, som är späds ut med lite kex.

De här soldaterna kommer inte gå under av kaloribrist i alla fall, och stridsvärdet verkar vara på 11 av 10, redo att ta en T-72 i taket till fikat. Pansarförstöringsmys helt enkelt.

Och en schysst matkniv också.

12:41 På tal om pansarvärnsrobot så är här två filmer av skärmen på Ukrainas egenutvecklade Stugna-P pansarvärnsrobot. Behovet av NLAW och Javelin handlar mycket om volym – det är inte så att Ukraina saknar egna vapen helt. Stugna-P eller Skif som den också kallas står på en tripod och fjärrstyrs via en datorterminal, så skytten kan ligga upp till 50 meter från robotlavetten och i gott skydd. Detta öppnar även för bättre eldställningar där man t ex kan riskera att gruppera robotlavetten i en buske på ett öppet fält, medan besättningen ligger i skydd i ett dike eller en skog nära till. Därmed kan man få lite bättre möjligheter till skott utan att riskera personalen direkt.

Skif har nu bevisat sig i strid, likt många andra vapensystem.

12:47 Film från begravningsprocessionen för en dödad ukrainsk soldat.

Det känns inte som att det ukrainska folket är knäckta eller inte står bakom sina soldater.

13:14 De av Putin beordrade demonstationerna för kriget ska nu börja i Ryssland. Alla statsanställda är tvingade att delta eller bli av med jobbet. Förmodligen kommer filmerna på demonstrationerna sedan användas i propagandasyfte och även spridas av så kallade nyttiga idioter samt avlönade påverkansoperatörer hos demokratierna i Väst.

I övrigt stängdes Rysslands sista statligt oberoende opinionsinstitut ner för några år sedan, men jag hittar inte min bloggartikel om det hela. Utländska dito är förbjudna och stämplade som utländska agenter. Poängen är att inga opinionsundersökningar från Ryssland ska tas på allvar, utan de existerar bara med ryska statens godkännande även om man förstås tillåter viss variation i utfallen för att det ska verka realistiskt.

13:31 Så här ser tvångsdemontrationen för kriget ut på en fotbollstadium i Moskva. Känner ni entusiasmen från publiken, som kommenderats ut med hot om att bli av med jobbet? Den andra filmen formligen sprudlar av glädje och stöd för Putin från demonstranterna. Skrivet med visst inslag av ironi.

En annan film på ryssar som går hem innan demonstrationen börjat, eftersom de fått sina biljetter stämplade och därmed kan bevisa att de var där för arbetsgivaren.

Man skulle även få 500 rubel för att demonstrera och ett mål varm mat.

Och så jämför vi med hur det ser ut när ukrainarna demonstrerar mot ockupationen.

 13:50 Polen föreslår en fredsbevarande Nato-insats i Ukraina. Värt att tänka på i sammanhanget är att Putin kallar kriget i Ukraina för en fredsbevarande specialoperation. Frågan är vad innebörden av en sådan insats är, och om det kan bli ett positivt beslut. I Nato har för övrigt alla länder veto när det gäller sådant här, så oddsen är låga för att det går igenom.

14:44 Större reportage och intervju med mig, någon form av personligt porträtt kanske. Gjord onsdag förra veckan, när jag blev skuggad av journalist+fotograf från SvD hela dagen.

Texten är SvD:s urval av ca sju timmars skuggning så det är förstås redaktionella val i vad som skrivs. Kan väl inte säga att något är direkt felaktigt, men det är som alltid bara en del av bilden. Kan vara intressant för nya läsare och följare kanske.

Svaren baserar sig på läget för en dryg vecka sedan.

15:08 Bunkerdespoten framträdde på arenan i Moskva. Sändningen bröts mitt i Putins tal på grund av tekniska problem. Någon IT-människa får nog snart påhälsning av väldigt barska beväpnade män. Man kan bara spekulera om ett välriktat cyberangrepp.

Själv får jag inte ihop bakgrunden till filmen på Putin, som är enfärgad i ett läge, men i andra lägen visar publik bakom. Det lär väl bli lite analys kring huruvida han var där eller ej.

BBC säger att det ska vara förinspelat med trettio minuter, så det var inte framför full publik.

15:35 Igår var det en massa konstiga flygrörelser med ryska statens passagerarplan. De flög fram och tillbaka mellan olika platser och Moskva, flera gånger och helt obegripligt.

En följare föreslog att det handlade om att dölja att bunkerdespoten lämnade sin bunker, och med vilket flyg och varifrån. Antagligen kan man således få se en liknande dans med flygplan när han ska flygas tillbaka till destinationen.

Paranoian är stor hos Putin.

16:00 Nu uppges 130 civila räddats från skyddsrummet under teatern i Mariupol. Brittiska The Guardian uppger att Human Rights Watch ombudskvinna uppger att 1 300 personer fortfarande är instängda, och då har det snart gått två dygn.

Om man bara fått ut 10% så är antagligen inte skyddsrummet helt, då borde alla kunnat komma ut i en jämn ström. Därmed blir frågan hur många som dödats.

Frågan är om vi någonsin får reda på det? Om Mariupol faller innan man fått ut alla som fortfarande är i liv kommer facit tystas ner av Ryssland.

President Zelensky uppger att hundratals fortfarande är fast där nere.

16:24 Varning. Film från Mariupol. Grannar begraver dödade grannar på bakgårdarna eller i prakerna utanför lägenheterna. Filmen visar flera övertäckta döda kroppar på gatorna. Tidigare har det sagts att det inte finns kapacitet att ta hand om de döda, utan att man ska lägga ut dem utanför husen, men det verkar som att civilsamhället tar saken i egna händer och även gräver egna gravar utanför husen.

16:27 Film på totalförstörd rysk konvoj. Vi har sett det förr, så många gånger. Det börjar nästan sakna nyhetsvärde.

17:12 KOMMENTAR

Jag upplever att jag blir allt mer negativ till utgången av detta.

Det känns som det kommer bli en mycket långvarig och blodig konflikt, som kommer lämna ett sargat och skövlat Ukraina efter sig. Bidragande är den massiva propagandan som Putin dunkar in över det ryska folket, kontrollen över medierna osv. Det kommer ta tid innan tillräckligt många dödats och sanktionerna slagit hårt nog för att man ska nå kritisk massa och ryska folket sätter stopp för Putin.

Tills dess finns hela tiden risken att Putin eskalerar.

Enda hoppet är att han når något mål som han kan använda som nödutgång och hävda att man nu avblåser kriget efter att ha nått sina mål. Men det kommer leda till en frusen konflikt och ett Ukraina i ruiner.

Putin måste bort. Men hur det ska gå till är frågan.

För svensk del blir ett Natomedlemskap allt mer kritiskt och nödvändigt för varje dag som går och varje steg närmare en spridning eller eskalering av kriget vi kommer.

Men snart tar vi fredag så känns det kanske bättre längre fram.

18:08 Intressant film från 10:e bergsbrigaden. Klippningen av egen trupp är kanske inte så intressant, men mer intressant är drönarfilmerna på rysk trupp. Som har gömt sig i en kyrka. Är inte helt på det klara om det är förenligt med folkrätten. I mitt minne får man inte göra det. De ryska soldaterna konsekvensutsätts senare av artilleri, men uppträdde taktiskt tidigare.

18:32 Drönarfilm från militär drönare (=svartvit och med hårkors etc). Påstås bland annat visa drönarledd artillerield mot Khersons flygplats. Hardbass som musikslinga.

 ****


******

Andra lägesrapporter
 
EURO MAIDAN PRESS dagsrapport fredag
 


****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER