måndag, mars 21, 2022

MÅNDAGENS LÄGESRAPPORTER

 

UPPDATERAS: Ukraina driver tillbaka Ryssland på flera platser – kapitulationskrav på Mariupol har avvisats – tio miljoner och var fjärde ukrainare på flykt undan Putins trupper

Ukraina har drivit tillbaka rysk trupp på flera platser, och Ryssland verkar inte ha gjort några väsentliga framgångar någonstans det senaste dygnet. Ukraina har avvisat de ryska kapitulationskraven på Mariupol väl medvetna om att alla ryska löften om fri lejd är lögner. Var fjärde ukrainare är nu på flykt och det handlar om cirka tio miljoner flyktingar varav nästan tre och en halv miljon lämnat landet.

Ett monument på platsen för gamla Poltava. Staden har varit relativt förskonad än så länge.

UNHCR rapporterar om 3 389 000 ukrainare som flytt sitt hemland, per i förrgår. Ganska exakt dubbelt så många har flytt till ett av Europas allra fattigaste länder, Moldavien, som till Putins Ryssland dit endast 185 000 flytt. En del av dessa handlar om de tvångsdeportationer som börjat rapporteras om från Mariupol, där Ryssland nu ägnar sig åt etnisk rensning som på Stalintiden, vilket bloggen rapporterade om igår. Man tar passen från ukrainarna och skickar dem till avlägsna platser i Ryssland.

En journalist från Kyiv Independent uppger att 10 miljoner ukrainare per igår hade flytt sina hem per igår, vilket är första siffran åtminstone jag sett på internflyktingar, vilket därmed landar på cirka sju miljoner. Tio miljoner är en fjärdedel av landets befolkning. Med svenska mått mätt vore det som om hela Stor-Stockholm flydde.

Ukraina ska ha avvisat det ryska kravet på att Mariupol ska kapitulera. Befolkningen skulle erbjudits fri lejd vid kapitulation, dvs etnisk rensning, men Kreml har som alla sett de senaste veckorna inte hållit ett enda avtal eller löfte. Det går inte att sluta avtal med en part som ständigt ljuger och bryter mot överenskommelser. Antagligen skulle många gripits och avrättats, och andra deporterats till Ryssland, vilket redan drabbat tusentals Mariupol-bor.

Här är en fjärranalys av hur det ser ut i Mariupols östra förorter gällande förstörda eller skadade hus.

Ryssland ser ut att tillämpa Grozny-taktiken, dvs jämna staden med marken. Man har även satt in TOS-1 termobariska bränslebombsalvpjäser, vilket är steget under taktiska kärnvapen i massförstörelseverkan.

Mariupol kommer läggas till listan av totalförstörda städer, som Leningrad, Stalingrad, Grozny eller Berlin.

Nedanstående film uppges vara nu på morgonen.

Terrorbombningen fortsätter även av andra städer utan att avmattas.

I natt besköts Kyjiv med ryska robotar som slog ut det viktiga militära målet Retroville köpcentrum. Minst åtta personer dödades.

Film från räddningsarbetet, inklusive framgrävande av begravda människor så filmen kan väcka anstöt för känsliga läsare.

Ryssland verkar inte gjort några väsentliga framsteg på marken det senaste dygnet.

Däremot har Ukraina genomfört fler motanfall, bland annat väster om Kyjiv.

Mellan raderna dyker det nu återigen upp allt fler filmer på utslagna ryska fordon. Det verkar således som striderna intensifieras igen. Återstår att se hur de officiella ryska förlustsiffrorna enligt Ukraina utvecklats.

Här en drönarfilm från väster om Kyjiv som visar på ryska fordon utslagna på en rysk förläggningsplats.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:42 Lite fakta kring de vitryska sabotagen mot kriget, centrerade kring sabotageverksamhet mot järnvägarna som används för att transportera fram rysk trupp, materiel och förnödenheter.

09:52 Kyiv Independent uppger att ryska motsvarigheten till Facebook, VKontakte, har blivit hackat och användare får direktmeddelanden om sanningen om kriget i Ukraina, och att all deras data laddats ner och kommer i de fall man stöder kriget med ett Z att konsekvensutsättas genom att anmälas till myndigheter utanför Ryssland.

10:25 Nya ryska förlustsiffror från Ukrainas försvar är 15 000 soldater och officerare, 498 stridsvagnar, 1 535 pansarfordon, 969 mjuka fordon, 240 haubitsar, 80 salvpjäser, 45 luftvärnssystem, 97 flygplan, 121 helikoptrar och 24 större drönare.

En graf över de sammanlagda förlusterna på marken, i luften och i dödad personal nedan.

Ryska förluster på marken, i luften och i personal. Notera att olika skalor används.

KOMMENTAR

Värt att notera är att medan förlustsiffrorna i markfordon och flyg bortsett från de första dagarna i princip är linjära, med visst brus. Det är dock inte siffrorna för personalen, som inte följer förlusterna av markfordon.

Förklaringarna kan vara många – inklusive att Ryssland överger allt fler fordon och därmed inte tar tillhörande förluster i människoliv. Fanflykten har helt enkelt tagit överhanden.

En annan förklaring kan vara att Ukraina överskattat förlusterna och nu sakta kompenserar genom att underrapportera dem tills de matchar externa analyser.

Fordon är dock enklare att bekräfta via fjärranalys eller via den OSINT som sammanställs av faktiska bilder och filmer på förstörda fordon. Det finns få anledningar att ifrågasätta de ukrainska siffrorna på fordon. Naturligtvis finns det även där både under- och överrapportering. Om t ex ett ukrainskt förband slår ut ryska fordon, men ingen ukrainare överlever för att berätta om det kommer de ju inte rapporteras. Samtidigt finns det dubbelrapportering, men det är sedan upp till den ukrainska militära underrättelsetjänsten att göra en korrekt analys av materialet de får in – Ukrainas försvar gynnas inte av felaktiga underrättelser.

Hur det går när ledningen matas med lögner de vill höra ser vi på hela kriget så här långt. Putins sykofanter har sagt det Putin vill höra, även om det inte stämt överens med verkligheten. Skit in, skit ut helt enkelt.

10:36 Enligt den brittiska underrättelsetjänsten har den ryska offensiven mot Kyjiv från nordväst stoppats av hårt ukrainskt motstånd. Man står mer än 25 km från centrala Kyjiv. Bedömningen är att Ryssland de kommande veckorna (plural) kommer fortsätta försöka omfatta staden. Det handlar alltså om flera veckor att ens kunna skära av Kyjiv från omvärlden, än mindre att staden ska falla.

Så mycket för medias tidigare snack om att “Kyjiv faller i natt” eller “nu börjar anfallet”. Ska man tro britterna är man inte ens i närheten.

12:15 AP:s journalister i Mariupol ska ha lyckats komma undan. De ska stått på en lista och jagats av de ryska trupperna, som skulle vilja få dem att hävda att allt de rapporterat från Mariupol var lögner.

Länken är ett starkt foto- och filmreportage från den belägrade staden, som visar hur civilbefolkningen söker skydd i källare eller under trappor. Man lyckades ta sig ut ur Mariupol genom att sitta dolda i baksätet på en familjs bil, och passerade hela femton ryska vägspärrar på vägen ut tillsammans med en Röda korset-konvoj.

Det finns nu inte längre några journalister i Mariupol.

AP rapporterade bland annat från bombningen av förlossningssjukhuset, så Ryssland ville få tag på dem för att få dem att framför kamera tvingas säga att de publicerat lögner. Vilket de inte hade.

13:07 Lagt ett inlägg om aktuella bokade föreläsningar här. Vara, Karlstad, Bollebygd, Sjöbo och Tranemo.

13:10 De ryska ockupanterna öppnade eld mot demonstranter i Cherson. “Pederasti, blyat!” Inte varningsskott, utan verkanseld. Automateld. Filmen nedan innehåller inget blod. Filmen på denna länk visar en skjuten och kraftigt blödande civil. Mycket blod.

Möjligt att ockupanterna börjar känna stresspåslag sedan Ukraina inlett en offensiv mot Cherson och dödat ett antal högsta chefer vid anfallen mot bland annat flygplatsen i Cherson. Att öppna eld mot civila torde kunna sorteras in under krigsbrott.

Det är också möjligt att stay behind inte bara likt rapporterat igår börjat plocka femtekolonnare, utan kanske även plockar ryska soldater om de råkar vara ensamma. En gammal och kär tradition som Pelle i Träsket gjorde redan på 1700-talet mot Karl XII:s karoliner på vägen mot och vid Poltava.

Sådant kan onekligen göra ockupanter lite nervösa när ryktet börjar gå.

13:17 Angående Putins lögner om avnazifiering så har en förintelseöverlevare dödats i en av de ryska bombanfallen mot Charkiv.

 14:16 Mariupol.

14:59 Mer film från eldgivningen mot demonstranterna i Cherson. Flyende demonstaanter. Tårgas. Ockupationsstrupper med vapen som springer fram. Ljudet av automateld och granatexplosioner – förhoppningsvis distraktionsgranater.

17:24 Mer om gravtjänst av ryska soldater i en artikel hos Kyiv Indepdendent.

Utanför Sumy byter man informellt efter lokala initiativ döda ryska kroppar mot tillfångatagna ukrainska soldater. Sex döda mot två levande ukrainare. Endast två av de ryska soldaterna går att identifiera sekundärt via betalkort och en personlig kniv. De övriga fyra saknar identifiering – ryska armén har tagit ifrån dem identitetshandlingar och några dödsbrickor verkar de inte ha heller.

Man gräver upp kroppar som lokalbefolkningen grävt ner i en massgrav och byter mot de ukrainska krigsfångarna.

17:34 Film från okänd plats visar hur ryska obeväpnade soldater lastar kroppar i svarta liksäckar från en ukrainsk lastbil till en rysk MBLB-pansarbandvagn. En ukrainsk obeväpnad soldat i kroppskydd har en vit flagga på en pinne. Länkar inte till filmen.

KOMMENTAR

En del tolkar detta som ryska krigsfångar som får ta hand om ryska fallna, men utifrån beteckningar på fordon, frånvaron av vapen på bägge sidor, så ser det snarare ut som att det är en överlämning av ryska kroppar.

Någonstans finns det ändå någon form av soldatvärdighet på bägge sidor, men detta är antagligen ett initiativ på låg nivå, t ex kompaninivå, mellan vettiga befäl på vardera sida. Samtidigt visar det på att intensiteten i striderna gått ner när man kan ta sig tid att föra över döda mellan sidorna. Kontakt upprättas antagligen över okrypterad radio.

Det kan vara psykologiskt värdefullt för bägge sidor att veta att ens kvarlevor kan hanteras respektfullt och komma hem till de anhöriga.

Det kan också från ukrainskt håll handla om psyops – ju fler kroppar som kommer hem för begravning, desto större press på Rysslands befolkning att stoppa kriget.

17:50 CNN uppger att USA inte har lyckats identifiera vem som är högsta militära chef i fält för anfallet mot Ukraina. Det spekuleras rent av om att det saknas en enskild chef, vilket gör att man inte kan samordna på arménivå. Eftersom kriget skulle vara över på tre dagar så kanske Ryssland aldrig utsåg någon chef, man skulle ju bara rulla in, Ukraina skulle kapitulera och Ryssland välkomnas som befriare.

En film till från när ockupanterna öppnade eld mot civila demonstranter i Cherson. Ser ut som en andra person skjuten än den som blödde ymnigt på en annan film. Så minst två civila skjutna.

18:05 En film till från när ockupanterna öppnade eld mot civila demonstranter i Cherson. Ser ut som en andra person skjuten än den som blödde ymnigt på en annan film. Så minst två civila skjutna. Russki Mir med meterlånga svarta batonger och automatkarbiner.

18:10 En av de ryska industrispionagekopiorna av svenska stridsbåt 90 har sänkts utanför Mariupol uppger ukrainka arméns nationalgarde i staden. Okänt hur. En pansarvärnsrobot borde kunna fungera kan man tycka.

18:17 BREAKING: Ryssland erkänner 9 861 dödade ryska soldater och officerare. Det visar på extrema förluster och är antagligen inte hela bilden. Vid samma tillfälle hävdade Ukraina 14 700. För någon vecka sedan ifrågasattes siffran 10 000, men nu är den bekräftad av Ryssland.

Djupt tragiskt. Siffrorna är några dagar gamla och antagligen tar det tid för dem att sammanställas. Putins köttkvarn fortsätter mala ner en generation unga ryska män.

Antalet skadade uppges vara 16 153. Det går alltså ca 1.6 skadade per dödad rysk soldat.

Stämmer det med 26 000 förluster (oräknat krigsfångar) så är det 17% om ursprunliga styrkan var 150 000 och 14% om det var 190 000. Var sjätte eller var sjunde rysk soldat.

 ******

Andra lägesrapporter
 
EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 
 
MÅNDAGENS detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land).****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
Speciellt för militär-nördar:
 
 
 
 
UVELL: Skattebetalarna sponsrar Putins propaganda