fredag, mars 25, 2022

FREDAGENS LÄGESRAPPORTER

 

 


  ******

Ukraine sank a Russian landing ship in the Sea of Azov

 

 * * *

UPPDATERAS: Etnisk rensning i Ukraina – Ryssland uppges deporterat 420 000 ukrainare – fråntas sina pass – tvång undervisa på ryska i skolor – Mariupol håller ut
 

Det ser ut som att generalen som leder folkmordet på ukrainarna i Mariupol ska ha dödats i en ukrainskt bombning av en ledningsplats. Mariupol håller ut, men rapporterna från staden är fruktansvärda. Ryssland uppges ägna sig åt systematisk etnisk rensning och ska deporterat 420 000 ukrainare till Ryssland, där de enligt uppgifter direkt till bloggen fråntas sina pass och inte får lämna landet om de inte är inlåsta i filtreringslägren (koncentrationsläger). I de ockuperade områdena tvingas nu skolorna att undervisa på ryska istället för ukrainska, och byta läroplaner, i ett försök till kulturell etnisk rensning och utplåning av ukrainskt språk och kultur. Bunkerdespoten Vladimir Putin (som inte är här och kan försvara sig utan gömmer sig i en bunker i Altai) verkar kombinera både Stalin och Hitler i en och samma person. Ukraina har samtidigt fortsatt göra stora militära framsteg runt huvudstaden Kyjiv (svensk translitterering av det ukrainska namnet på huvudstaden för er som undrar varför bloggen använder Kyjiv, Odesa, Chornobyl, Charkiv mfl stavningar).

Ukrainsk turistfälla i centrala Kyjiv

Vi börjar väl med bröderna Klitschko, med boxarstjärnan Wladimir Klitschko som är rätt vältalig och behärskar engelska språket rätt väl.

Klart och tydligt. Ukrainas strid är vår strid, och om Ryssland tillåts segra i Ukraina står nästa land på tur.

I Mariupol har tjetjenien Kadyrovs krigsförbrytare filmat sig själva poserande i stadshuset, men som bloggen länge påtalat är sådana hus bara en byggnad – det finns ingen lagstadgad makt i byggnaden, precis som Sveriges riksdag inte är en plats, utan dess i demokratiska val invalda ledamöter, som kan sammanträda var som helst.

Tjetjenska mördare i Mariupols stadshus är betyder inte att Mariupol fallit, bara att en byggnad intagits.

Tvärt om håller staden fortfarande ut. Se karta på aktuell lägesbild. Vad som kan vara på gång är att motståndet i staden klipps isär i två separata motståndsfickor.

Det verkar som att den ryske generalen som är ansvarig för att leda folkmordet på Mariupolborna ska ha dödats, när Ukraina genomfört ett bombanfall (sannolikt med drönare) mot ledningsplatsen för den 49:e ryska armén.

Scenerna från Mariupol är fruktansvärda – utom förstås fejkade ryska filmer som visar hela och rena, sminkade människor framför intakta hus som får mat av de snälla ryssarna – t ex denna berättelse om en kvinna som flydde till ungern med fyra barn. Hennes eget barn, hennes systers barn (systern gick för att leta efter vatten och kom aldrig tillbaka) och ett av grannens barn.

Och ett fjärde hon hittade på gatan sittande bredvid sina två döda föräldrar.

Och kvinnan flydde inte till Ryssland, utan till EU. För henne var det uppenbart vem det var som stod för folkmordet och var tryggheten finns.

Det finns nu filmer från inifrån teatern i Mariupol, ovan mark från de delarna som klarade sig bäst, och visar hur man håller på att evakuera byggnaden. Notera att det i princip bara är kvinnor, många unga mödrar med småbarn i famnen. Hur det såg ut i de delarna som totalförstördes och om någon överlevde där lämnas åt fantasin. Upp till 1 300 kvinnor och barn är fortfarande instängda i skyddrummet under och kan inte räddas på grund av striderna. Om de fortfarande lever i brist på vatten och syre.

Ryssland hävdar att de “evakuerat” 420 000 ukrainare till Ryssland, men i själva verket handlar det om deportationer. Rapporter direkt till bloggen gör gällande att ukrainarna fråntas sina pass, och får ryska inrikespass (motsvarar legitimation ur svenskt perspektiv) där det står att de är förbjudna att lämna Ryssland på två år. De deporterade koncentreras till filtreringsläger i t ex Volgograd (fd Stalingrad) varifrån de deporteras till avlägsna platser i Ryssland. I bästa fall.

I de ockuperade områdena, som Melitopol (referat hos Euromaidan Press), går rysk militär runt i skolorna och tvingar lärarna att lägga om undervisningen till ryska och byta till en rysk läroplan, som sedan länge inkluderar propaganda och indoktrinering. Se gammalt blogginlägg om hur ryska läroböcker ser ut numera.

Den ukrainska kulturen och det ukrainska språket ska utplånas och ryssifieringen ta över. För övrigt var försök till detta i Finland en starkt bidragande faktor till att finnarna på allvar började sin frihetsrörelse. Än idag, över hundra år senare, försöker Moskva ryssifiera ockuperade områden.

Det verkar som att bunkerdespoten Putins stora inspirationskällor är både Stalin och Hitler. Nu vill jag följa Public Service goda exempel och påtala att Putin inte är här och kan förvara sig. Detta kursiva textstycke kan innehålla satir.

Ukraina verkar ha återtagit Irpin nordväst om Kyjiv, vilket visas på exempelvis denna film på fotpatrullerande georgiska frivilliga, som tydligen leds av Georgiens fd försvarsminister. Lite som om Hultqvist skulle ta på sig uniform och dra i fält tillsammans med trupperna.

I Ryssland ska tolv poliser ur Putins nationalgarde Rosgvardia vägrat åka till Ukraina och hävdat att lagen förbjuder dem att sättas in utanför Rysslands gränser. De fick sparken och stämmer nu arbetsgivaren för olaga uppsägning.

Den brittiska underrättelsetjänsten uppger att Ukrainas motoffensiv österut nu nått 35 kilometer från Kyjiv. Detta finns bekräftat på film ifrån befriade byar, men jag hittar inte länk just nu.

Artikeln uppdatears nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:38 Film på ryska krigsfångar som precis tillfångatagits tillsammans med sitt stridsfordon på en grusväg över leriga fält. Minst tre krigsfångar ligger ute i leran, utspridda med 10 – 20 meters mellanrum med ukrainska soldater som övervakar dem. Den ryske krigsfången närmast kameran har inga kängor, utan istället plastpåsar på fötterna. En av de ukrainska soldaterna lägger en pälskappa över honom för värmens skull. De ukrainska soldaterna är modernt utrustade. Länkar inte filmen, pga närbild på krigsfånge.

09:45 Du kanske är cool, men du kan aldrig bli lika cool som denna ukrainska kalashnikovbeväpnade kvinna i svart-vit shemagh och solglasögon och cammobyxor, samt piratdöskallepatch på skyddsmaskväskan. Hon verkar säga att hon sköt två, och man kan tolka det som att hon sköt en i en stridsvagnsbesättning i huvudet. Explosioner i bakgrunden.

Det påstås från en del håll att kvinnan har ett diskutabelt förflutet, men det går inte att bekräfta, och oavsett så deltar hon uppenbarligen i försvaret av Ukraina.

10:15 Finske Corporal Frisk har gjort en analys av sänkningen av Alligator-landstigningsfartyget igår. Det ska antagligen vara RFS Saratov, och inte RFS Orsk.

10:19 Angående de värnpliktiga som mobiliserats och skickas till Ukraina nu, så finns här en filmsekvens på hur det kan se ut. Mjuka fordon, många civila dito målade med Z för att märka upp dem som måltavlor.

10:49 Minst 300 civila bekräftas än så länge döda i den ryska bombningen av teatern i Mariupol. Detta är sannolikt bland de som var ovan mark – man har fortfarande inte nått de som är instängda i skyddsrummet.

11:20 Ukrainas försvarsminister har besökt fronten utanför Kyjiv och delat ut medaljer. Han är också beväpnad med en pistol för självförsvar. Frågan är när bunkerdespoten Putin vågar åka till fronten?

Det är skillnad på att vara en makthavare och att vara en ledare.

12:11 Film från igår där Ryssland besköt civila i Charkiv, som väntade i kö på humanitär hjälp. Inga detaljer, men kan verka stötande för känsliga läsare, så länk, inte inbäddning.

12:39 TT rapporterar att 678 svenskar rest till Ukraina för att ansluta sig till deras internationella främlingslegion. De uppges enligt Ukrainska ambassadens samordnare bygga upp jägarförband, stöd- och sabotagegrupper. Inga svenskar har stupat eller skadats än så länge.

17:38 Ockupanternas behandling av protester i Beredijansk. Modiga ockupanter i grupp sparkar på en som ligger. Ser ut som samma metodik som i Cherson således. Är väl enligt Rosgvardias instruktionsbok?

17:40 För den som undrar vad som skulle hända om Ryssland mot all förmodan skulle få stridsvagnar över Östersjön och till svensk mark, där stridsavstånden ofta är korta i svensk skog, så ser det ut som enligt nedan när man träffar en rysk stridsvagn med en pansarvärnsrobot 57 NLAW. Nedsidan är att det blir mycket smådelar att plocka.

Ryska stridsvagnar har sin ammunition oskyddad i en karusell vid tornets bas och en träff i stridsvagnen uppifrån startar ofta en ammunitionsbrand i dessa, vilket leder till att fordonet totalförstörs och att tornet blir luftburet. Besättningen dör garanterat, men enligt ryskt tankesätt så fyller de ju ändå inte någon funktion om stridsvagnen är förstörd.

I västerländska stridsvagnar hittas ammunitionen främst i ett externt magasin bak på tornet, bakom sprängsäkra luckor och en träff i magasinet skonar därmed besättningen om laddaren inte just då hade luckan öppen för att hämta en ny granat. I åtminstone stridsvagn 122 Leopard 2 (Sverige) finns det även några enstaka granat lagrade nere i tornet, så man kan fortsätta verka även om huvudmagasinet slås ut, men det är inte den typ av ren krutdurk som ryska stridsvagnsbesättningar åker runt i.

Ur detta perspektivet kan man förstå hur ryska stridsvagnsbesättningar överger intakta vagnar och flyr – de vet att om de råkar ut för NLAW eller liknande system är de döda. De ryska stridsvagnarna är konstruerade för att front mot front strida mot andra stridsvagnar, inte mot takslående pansarvärnsvapen.

Och nej, inga av ryssarnas aktiva motmedel, inklusive reaktivt pansar och störsändare, verkar fungera mot NLAW.

Så skulle inte alla ryska fartyg hamna på Östersjöns botten blir det jobb åt Ragnsells metallåtervinning när de möter svensk trupp i sedvanlig svensk terräng.

17:48 Västerländsk underrättelsetjänst bekräftar nu att ännu en rysk general dödats – den sjunde i ordningen – denna gång av rysk trupp efter att hans brigad tagit extrema förluster. Detta enligt en journalist på The Guardian som talat med statstjänstemän, vilket brukar innebära just militärer med tillgång till underrättelsetjänstens uppgifter.

  ******

Andra lägesrapporter
 
EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 
 
VECKANS detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land).

*********

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
 
 
 
 
Speciellt för militär-nördar:
 
 
 
 
UVELL: Skattebetalarna sponsrar Putins propaganda