onsdag, mars 23, 2022

ONSDAGENS LÄGESRAPPORTER FRÅN UKRAINA

 


UPPDATERAS: Mariupol gör motstånd – rysk marininfanterbrigadchef dödad – Putins folkmord fortsätter

Den belägrade staden Mariupol håller fortfarande ut trots det ryska ultimatumet i söndags. Brigadchefen för en rysk marininfanteribrigad som deltar i anfallet mot staden har dödats. Den ukrainska motoffensiven nordväst om Kyjiv verkar stängt in tusentals ryska trupper, men läget är oklart. Rysslands terrorbombningar och Putins folkmord på Ukrainarna fortsätter.

Monumentet på Självständighetstorget Maidan i Kyjiv, tillsammans med en minnesutställning för värdighetsrevolutionen 2014

Mariupol håller alltså ut och högsta chefen för ryska 810:e marininfanteribrigaden ska ha dödats av stadens försvarare. Detta innebär sannolikt att fler i brigadens högsta ledning dödats och att ledningsstrukturen för förbandet kan brutit samman. Enheten har sin hembas i Sevastopol på Krim.

Det är svårt att få några besked om hur det går nordväst om Kyjiv, vilket kan tolkas som ett gott tecken – ukrainsk trupp lägger inte ut filmer och foton på sina egna framgångar och positioner och civilbefolkningen har förhoppningsvis mestadels flytt från dessa områden där striderna rasat som hårdast. Själv har jag hört fruktansvärda berättelser från civilbefolkningen runt Hostomel, där en del nu nått Sverige.

Oavsett innebär det att det blir klent med filmer och foton som kan bekräfta något, och de ryska eventuellt inringade trupperna kan knappast heller kommunciera ut på Tik-Tok. Det finns som nämnt tidigare en bias i vad som publiceras, då det mestadels är civilbefolkning som fotograferar ryska förluster från ryska framryckningar. Är civilbefolkningen borta och Ukraina på offensiven blir det rätt tyst.

Här finns i alla fall satellitbilder som visar effekterna av den sprängda kraftverksdammen, som utgör en del av inringningen av de ryska trupperna.

Putins folkmord på ukrainarna fortsätter, inklusive terrorbombningarna. Allt fler berättelser (och även en del filmbevis – nej, jag länkar inte) om plundring, mord och avrättningar av civila, och våldtäkter kommer fram. Ryska armén uppträder som den alltid gjort och alltid kommer göra och bekräftar det jag skrivit sedan länge – att ryska trupp aldrig kan tillåtas få fotfäste på svensk mark. Den ska parkeras på Östersjöns botten av svenskt flyg, örlogsfartyg, ubåtar och tung kustrobot innan den når hit. Aftonbladet Kultur är dock av en annan åsikt i den frågan och går till personangrepp mot den som påtalar hur deras älskade ryska armé alltid uppträder. Antar att Aftonbladet inte bemödat sig att ta sig till en av frivilligorganisationerna för de ukrainska flyktingar som nu når Sverige och lyssnat på deras berättelser. Eller läst sina historieböcker. Men det senare förvånar dock ingen och Aftonbladet har själva aktivt förnekat massvåldtäkterna som Röda armén ägnade sig åt inte bara i Tyskland utan även i det så kallat befriade Polen.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:10 Reportage i New York Times om de ukrainska stridspiloterna. En 25-årig pilot som flugit tio uppdrag under kriget noterar att ryskt flyg alltid är fem gånger fler i luften än ukrainarna. Men ändå är nu mer än 100 ryska flygplan nedskjutna (97 när artikeln skrevs) och Ukrainas flygvapen flyger fortfarande.

En förklaring till Ukrainas framgång är deras luftvärn och att ryska piloter alltså inte bara flyger mot ukrainskt stridsflyg, utan samtidigt mot luftvärnet. Ukraina uppges fortfarande a 55 funktionsdugliga stridsflygplan. En del plan blir stående för att de behöver reparationer, och som det är nu kommer man således få slut på flygplan före man får slut på piloter.

Intressant är också att man har manuell spaning mot flyg, motsvarande gamla svenska lottakårens tornsvalor, som ringer in när de hör eller observerar flyg och rapporterar plats, hastighet och höjd.

Den intervjuade piloten har skjutit ner ryska plan, men får inte berätta hur många. Det handlar således om flera.

Han beskriver också taktiken att manövrera så att robotar skjutna mot honom får slut på bränsle när de måste svänga ofta för att följa efter honom, en taktik som bland annat beskrivits i min roman Höstsol – har för mig att det kallas jimbla (eller något sådant) i Sverige. Jaktrobotar har begränsat med bränsle och varje sväng gör att de tappar fart och måste bränna av mer bränsle för att till slut få soppatorsk och inte kunna svänga efter målet längre.

10:57 Nu kommer jag få skit igen för att angripa SVT, men 06:12 i morse meddelades att SVT beslutat att deras korrenspondent i Moskva måste använda Kremls narrativ och kalla kriget och folkmordet i Ukraina för specialoperation. Mer i separat blogginlägg här.

11:02 Det har börjat uppmärksammas att Rysslands försvarsminister Shoigu inte synts till på två veckor. Bunkertsaren har iaf framträtt bakom pansarglas på en arena, även om inslaget var förinspelat.

11:20 En rysk överste ska avsiktligt körts över av en rysk soldat med stridsvagn efter att ha skickat kamraterna i döden. Översten ska dock överlevt (förmodligen var det mycket och mjuk lera på platsen) och vårdas nu på sjukhus i Vitryssland.

Fragging var det amerikanska begreppet för skjut chefen först (den egna chefen alltså) från Vietnamkriget, döpt så efter att kasta in en handgranat (fragmentation grenade) i chefens tält, ståvärn eller bunker.

11:49 En annan rysk anekdot från helvetet i Ukraina. Denna gång ett avlyssnat samtal från en rysk officer, som uppger att det är värre än i Tjetjenien, hälften av soldaterna har förfrysningsskador, man kan inte forsla bort kropparna från de döda, de har inte tält för alla att bo i och ryskt flyg har bombat dem.

Det går bra nu.

13:16 Kyiv Independent uppgeå r att Ukrainas militär har inringat Butja, Irpin och Hostomel nordväst om Kyjiv. Detta enligt kommunfullmäktigae i Butja. I brist på foton och filmer får man väl acceptera nyhetsuppgifterna.

13:25 Möjlig karta över inringningen av de ryska trupperna. Den här inte helt sluten, men det saknas alltså stora vägar ut ur området. Antagligen kan Ukraina också relativt lätt slå på distans mot de få mindre vägar som finns kvar.

14:42 Ukrainska partisaner och stay behind (motståndsrörelse) är aktiva. Här finns foton på en rysk Tigr-pansarbil, som sprängts av en IED, en impromiserad sprängladdning, som ska varit planterad av partisaner. Ryssland har minst sagt en del utmaningar att ta hand om på ockuperad mark.

15:03 Illja Ponomarekno från Kyiv Independent uppger att Ukraina har tagit tillbaka 80% av Irpins tätort, vilket alltså är i inneslutningen (mottin) nordväst om Kyjiv.

15:19 Ryssland verkar börjat använda brandbomber i form av vit fosfor mot Irpin. Vit fosfor används även i vissa så kallade rökkastare för att snabbt skapa rök som kan dölja pansarfordon under beskjutning. De ska dock inte användas när man har luckorna på fordonet öppna eller avsutten personal eller skytte nära fordonet, för då kan dålig stämning och överskottsförluster uppstå.

Dock finns det få anledningar till att fälla detta som flygbomber. Den brinnande vita fosforn är minst sagt svår att släcka och bränner igenom kläder och in i kroppen. Den släcks inte heller av vatten och brinner under vatten. Något förenklat måste den avlägsnas annars kommer den brinna klart när den träffar en människa.

Tillägg: Det uppges använts tidigare i Charkiv, Sumy och Popasna.

15:38 Nya ryska förlustsiffror enligt Ukraina. I princip fortsatt linjär utveckling, även om utslaget artilleri tog ett lite större kliv än de andra typerna av system. Även drönare fortsätter falla snabbare än tidigare, vilket talar för att som jag skrev igår Ukraina har fått nya system på den fronten – en kombination av luftvärn och sensorer.

Antalet dödade ryska soldater och officerare skattas nu till 15 600. Förlorade stridsvagnar är 517, övriga pansarfordon 1578, mjuka fordon endast en ökning med 8 till 1008. 267 haubitsar, 80 salvpjäser och 47 luftvärnssystem. 101 flygplan, 124 helikoptrar och 42 större drönare. Det kanske är en viss total avmattning av utslagna marksystem.

Ryska förluster av marksystem, flyg och personal.

I takt med att den ryska offensiven upphört och rysk logistik bryter samman så är det rimligt med allt färre ryska förluster på marken. Man får helt enkelt inte fram nya för att Ukraina ska kunna bibehålla tempot i att spränga dem i luften.

Fick en kommentar idag från en läsare som saknade filmerna på tjogvis med utslagna ryska fordon. Svaret är väl där helt enkelt att det inte finns tillräcklig många ryska fordon kvar på samma plats för att få sådana skjutbanor längre.

15:52 Chernobajevka är en mytologisk plats där en känd ukrainsk ataman kommer från. Ryssland har nu nio gånger misslyckats att ta byn. Byn har blivit en ukrainsk meme på grund av detta. Se taggen på Twitter.

16:14 Drönarfilm från förstörelsen i Mariupol.

 20:13: Voice of Americas Washingtonkorrenspondent Misja Komadovsky uppger att Natotalesmän anger 30 000 – 40 000 ryska förluster. Det handlar om mellan 7 000 och 15 000 dödade ryska soldater och officerare. Resten är sårade, tillfångatagna eller saknade (saknade brukar betyda dödade i praktiken). Det betyder att Ryssland tagit runt tjugofemprocentiga förluster. Detta är i linje med siffrorna i KP, som inkluderade sårade.

20:27 Var ett tag sedan sist, men det är väl dags att lägga in en totalavskrivning av en rysk stridsvagn igen. Nedan ur ett drönarperspektiv som ger en bra överblick av händelsen.

20:31 Har letat, men inte hittat några nya utslagna ryska konvojer. Kanske har ryska logistiken brutit samman, kanske har ryssarna lärt sig, men mest sannolikt har civilbefolkningen flytt och filmar därmed inte längre resterna efteråt.

20:33 UNHCR uppger nu att 3 626 000 ukrainare har flytt från landet. Svenska Migrationsverket har nu öppnat en e-tjänst där man kan ansöka om skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv online. Tjänsten verkar finnas på engelska och … svenska. Man kan använda … Mobilt BankID, vilket förstås ingen ukrainsk flykting har. Det går även med e-post.

 

 ***** 

 ******

Andra lägesrapporter
 
EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 
 
MÅNDAGENS detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land).

*****

 
****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
 
Speciellt för militär-nördar:
 
 
 
 
UVELL: Skattebetalarna sponsrar Putins propaganda