måndag, mars 28, 2022

MÅNDAGENS LÄGESRAPPORTER

 

 
UPPDATERAS: Inga ryska framgångar – fortsatta hårda strider i Mariupol en vecka efter ultimatumet – Zelensky öppnar för kompromiss om Donbas givet folkomröstning
 

Det verkar inte skett några ryska framgångar i Ukraina, och de hårda striderna fortsätter i Mariupol en vecka efter Rysslands ultimatum till stadens försvarare. Ukrainas president Zelensky har gett tillåtelse åt försvararna att överge staden, men de vägrar eller så är det inte möjligt utan att massakreras eller avrättas av de ryska trupperna. Fruktansvärda scener från bårhuset i Mariupol, med döda kroppar staplade på hög som från ett koncentrationsläger cirkulerar och bör undvikas att ses. Zelensky har i en intervju med journalister från de sista ryska oberoende medierna uppgett att Ukraina öppnar för en förhandlingskompromiss om Donbas, givet att Ryssland drar tillbaka sina trupper och att en folkomröstning godkänner avtalet.

Minnesväggen för de dödade ukrainska militärerna och poliserna under krigets första åtta år

För en vecka sedan gav Ryssland ett ultimatum till Mariupol om att kapitulera eller dödas och det framfördes påståenden om att staden skulle falla. Så har inte skett, utan staden håller fortfarande ut.

Zelensky ska gett försvararna tillåtelse att överge staden, men de uppges vägra. Antagligen är det inte möjligt att bryta sig ut, utan att bli massakrerade av de ryska styrkorna, och om man ger sig kommer man antagligen torteras och avrättas av de ryska trupperna. Försvararna ska ha dödat runt 150 ryska soldater och förstört 10 ryska stridsvagnar och pansarfordon senaste dygnet.

Som rapporterat igår ska antalet döda civila överstiga 20 000 i staden och med en befolkning som till hälften sägs vara av etniskt ryskt ursprung så innebär detta att Putins trupper även dödar de ryssar de påstår sig befria i vad som bara kan beskrivas som ett folkmord.

Det cirkulerar en dagsfärsk film på Internet från bårhuset i Mariupol. Titta inte på den. Jag fick själv stänga av innan jag såg hela filmen, som visar högar av kroppar staplade på trappan utanför bårhuset, och sedan blir det värre där högarna gör det svårt att komma fram för personalen inomhus. Vi pratar om kanske hundratals kroppar. Många är nakna eller halvnakna i bara underkläder – det är tydligen vanligt att kläder slits sönder och av vid explosioner. Det är rakt av den värsta filmen jag sett från kriget, och där gick min gräns uppenbarligen.

Det ser ut som foton från Nazitysklands förintelseläger, med högar av döda kroppar.

Återigen – detta visar vad som händer allianslösa grannar till Ryssland och detta är vad Socialdemokraterna är beredda att se i Sverige bara för att slippa reda upp interna motsättningar hos den åldrande 68-vänstern inom partiet.

President Zelensky genomförde igår en intervju med de sista (förbjudna) oberoende ryska medierna. Bland annat framgår det att ryssarna sagt nej till ett utbyte av kroppar och paus för att begrava de döda i Mariupoil, och lämnar själva sina döda på gatorna för att ruttna på Mariupols gator.

Zelensky uppger att ett eventuellt fredsavtal med Ryssland måste i enlighet med Ukrainas författning (grundlag) godkännas av en folkomröstning, och det krävs likt för Sverige två sessioner för att kunna ändra grundlagen, och tar alltså ett år.

Zelensky uppger sig att vara redo att förhandla om Donbas om Ryssland drar sig tillbaka till de forna stilleståndslinjerna. Han har dock ingen brådska, för han fyller inte 70 (vilket Putin snart gör). Men ett eventuellt fredsavtal måste som skrivet ovan godkännas med en folkomröstning.

Intervjun är mycket intressant. Det framgår bland annat att ryska oligarker har öppnat separata inofficiella förhandlingar med Ukraina. Dock har intervjun förbjudits av den ryska censuren att visas i Ryssland.

Slutsatsen är att Ukraina är villiga att diskutera Donbas, men bara om Ryssland drar sig tillbaka. Egentligen handlar det alltså om att man inte avser att backa en millimeter.

BBC har en artikel om deporteringarna av ukrainska medborgare från Mariupol till Ryssland. Det ska nu handla om 40 000 personer från Mariupol som deporterats till filtreringslägren. Det handlar om folkrättsbrottet etnisk rensning. En del ska transporterats till JAroslavl och Ryazan, vilket är 1 000 km bort.

Den brittiska underrättelsetjänsten uppger att Ryssland inte gjort några väsentliga framsteg det senaste dygnet.

En film från tunnelbanan i Charkiv, dit många söker skydd från Putins terrorbombningarn och där man gör sitt bästa för att hålla barnen glada.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:46 En människorättsgrupp i Charkiv uppger att Ryssland beskjutit eller bombat 135 ukrainska sjukhus, varav nio har totalförstörts. Detta kan bara tolkas som systematiska folkrättsbrott. Det är också värt att komma ihåg för svenskt totalförsvar. För Ryssland är sjukhus måltavlor, inte fredade.

09:50 Artikel hos The Guardian om ryska soldaters våldtäkter mot ukrainska kvinnor, inklusive gruppvåldtäkter där kvinnorna efteråt mördats, eller har begått självmord. Infoga obligatorisk rant om Aftonbladet Kultur som förnekar att detta förekommer.

10:08 Ryska förlustsiffror enligt Ukraina är nu 17 000 soldater och officerare dödade, 586 stridsvagnar, 1694 pansarfordon 302 haubitsar, 95 salvpjäser, 54 luftvärnssystem och 1 150 mjuka fordon. 123 flygplan har skjutits ner eller förstörts, samt 127 helikoptrar. För större drönare är förlusterna nu 66 stycken. Man uppges nu förlorat sju stycken fartyg eller båtar.

Aktuella förlustsiffror för personal, markfordon och flyg

Intensiteten i förlusterna verkar något avtagande på fordonssidan sedan den 24:e mars, vilket kanske är rimligt i takt med att Ryssland har allt färre intakta fordon, samt inte längre går på offensiven. Förluster i personal är dock i princip linjär, rent av något stigande senaste dygnet.

13:24 Skrev några rader om att alla partier utom MP och V röstade för att fortsätta finansiera Putins folkmord, etniska rensning och krigsbrott i Ukraina.

13:51 President Zelensky uppger att några av de av de ryska ockupanterna kidnappade och bortförda borgmästarna ifrån ockuperade städer i Ukraina nu har börjat dyka upp mördade. Något för kommunordförande och kommundirektörer i Sverige att ta sig en funderare på när deras partier nu röstade för att fortsätta finansiera Putins folkmord – särskilt de på Ostkusten, Skåne, Öland och Gotland.

13:54 Rysk trupp har börjat placera ut försåtsmineringar (eng boobytraps) när de flyr eller retirerar. Bland annat försåtsminerade dokument, som exploderar när man öppnar dem. Sedan tidigare har man också lämnat efter sig försåtsminerade magasin.

KOMMENTAR

Försåtsmineringarna tyder på medvetna handlingar och planerad ordnad reträtt. Det betyder att Ryssland fullt medvetet överger tagen terräng på sina håll, och att det inte bara handlar om panik. Det finns således operativa mål med en del ryska tillbakadraganden, t ex att korta försörjningslinjer, förbättra försvarslinjer eller flytta förband till andra platser där man ska fokusera sina anfall eller sitt försvar. Man kan också vilja locka fram ukrainska förband för att kunna slå mot dem på sårbarare mer svårförsvarade platser.

Sannolikt är det mer kvalificerade förband, inklusive GRU Spetsnaz som ägnar sig åt försåtsmineringarna, medan omotiverade och tveksamt utbildade ungdomar knappast tar sig tiden att placera ut försåtsmineringar. De sticker hellre fort som fan.

Det finns också obekräftade uppgifter om försåtsminerade leksaker. Lär väl dyka upp foton tids nog.

14:10 Enligt Nolan Peterson finns det rapporter om att Ryssland återigen attackerar i riktning mot Kyjiv. Om man faktiskt försöker ta tillbaka förlorad terräng eller om det är för att undsätta och lätta på trycket på de inringade förbanden nordväst om Kyjiv är förstås omöjligt att avgöra. Om uppgifterna ens stämmer.

Chernihiv är fortfarande inte omringat och har motstått de ryska anfallen i snart fem veckor, men försök till inringning av staden pågår. Ukraina har dock till skillnad mot i Mariupol möjligheten till motanfall för att bryta inringningsförsöken. Staden saknar dock el, gas (värme) och rinnande vatten och tiotusentals är instängda i staden, som riskerar bli ett nytt Mariupol om den omringas. Å andra sidan har Sumy varit omringat i flera veckor vid det här laget.

14:46 Det ska ha hittats paraduniformer bland rysk trupp, vilket talar för att Putin hade planerat en segerparad genom Kyjiv. Kanske hade varit bättre att packa bränsle och mat istället för paraduniformer?

15:30 The Guardian har ett reportage om ett ukrainskt specialförband med fyrhjulingar och enkla civila drönare som stoppade den enorma ryska panikkonvojen via en form av jägarstrid. Man slog till med eldöverfall mot konvojens tät och stoppade därmed hela den enorma mängden fordon. Sedan gjorde man ett antal mindre eldöverfall främst mot bränslefordonen i resten av konvojen. Delvis behövde man finansiera sin utrustning själva efter att enheten lagts ner 2019, men den sattes upp igen 2021 när det blev uppenbart att Ryssland förberedde ett anfall.

KOMMENTAR

Reportaget visar hur jägarstrid kan göra att 30 man kan stoppa 10 000 och i det här fallet avvärja ett större anfall mot huvudstaden.

Återigen – kan inte Försvarsmakten skaka fram drönare åt varje enhet på plutonsnivå, så får väl personalen göra det själva via civila drönare, som helt förändrar striden.

Detta är i linje med experiment på drönarstödd strid som gjorts i USA, där ett specialförband på någonstans runt 60 personer besegrade en styrka på flera tusen personer genom att använda små drönare för spaning så man kunde lokalisera motståndaren, hitta svaga punkter och var man kunde infiltrera in mellan försvarsställningarna. Tyvärr hittar jag inte länken just nu, men den överlägsenhet som allerstädes närvarande ögon i skyn med tillhörande överblick (för er som läst min Stjärnklart-serie) förvandlar stridens dynamik i grunden.

Tyvärr finns det nog en massa krångelpellar som hindrar en transformering av svenska Försvarsmakten – anskaffning av små drönare på plutonsnivå kräver förstås utredning och materielanskaffningsprocess samt upphandling med specialkrav som visat sig vara irrelevanta i Ukraina och som tar 10 – 20 år att genomföra – men man får hoppas på egna initiativ när kriget kommer och att man tar med sig sina DJIA Mavic och allt vad de heter, och att civilsamhället om inte annat ordnar fram dessa åt enskilda plutoner och kompanier.

Nu räcker det inte med 30 jägare, utan det behövs fortfarande volym och bredd för att hålla fronten, men korrekt utförd assymetrisk krigföring kan vara extremt kraftfullt. Särskilt när det finns kanaliserande terräng, vilket det gör överallt i Sverige.

 

*****

 


 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

VECKANS detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport måndag 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

*********

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Speciellt för militär-nördar:
 
 
 
 
UVELL: Skattebetalarna sponsrar Putins propaganda