tisdag, mars 29, 2022

LÄGESRAPPORTER TISDAG-ONSDAG

 

 

Slaget vid Trostaynets, den stora ukrainska segern denna veckan. (Film från Radio Free Europe)

 

Wilderäng tisdag

UPPDATERAS: Flera orter fritagna av Ukraina – Mariupol håller ut – men terrorbombningarna och folkmordet fortsätter

Ukraina har återtaget flera mindre orter och befriat dem från rysk ockupation. Frontlinjen blir allt mer dynamisk och det dyker hela tiden upp nya tidigare okända ortsnamn. Samtidigt håller Mariupol ut och framgångarna för rysk trupp där uppges vara överdrivna, men 170 000 människor är instängda i helvetet. Terrorbombningarna och Putins folkmord fortsätter runt Ukraina. Amerikanskt stridsflyg har flugit fram till gränsen mot Vitryssland och Ukraina, sannolikt för att markera mot ryskt stridsflyg som flugit an mot Polen.

Ukrainska flaggan på regeringsbyggnaden i Kyjiv

Vi börjar i Mariupol, där fortfarande 170 000 civila ska vara instängda i den allt mer totalförstörda staden, helvetet på jorden.

Dock ska de ryska anfallen mot staden inte alls vara så framgångsrika som påstås enligt en rysk spaningssoldat. Att filma någon i stadshuset har noll betydelse – det finns ingen magisk funktion i en byggnad, som likt i ett dataspel får staden att kapitulera.

I själva verket är det ren stadsstrid i stil med Stalingrad, Grozny eller Aleppo. De ryska spaningsförbanden rycker fram, identifierar en ukrainsk eldställning eller rent av enskild prickskytt och retirerar för att rapportera in – ofta med ordonnans eftersom Ukraina stör ut radiokommunkationen – och Ryssland sätter in artilleri för att jämna huset med marken. Upprepa. Med stora ryska förluster vid varje spaningsföretag eller framstöt.

Stålverket ska inte alls ha fallit, utan man har bara tagit de oförsvarade delarna. I nästa försvarlinje har försvararna i sju år byggt befästningar i betong.

Spaningssoldaten uppger att Mariupol kommer falla förr eller senare, men det ser ut att bl senare. Översatt text finns här och här. De ryska soldaterna skrattar åt de officiella rapporterna om framgångarna i Mariupol

Framgångarna är propaganda och återspeglas inte av verkligheten.

Likt för Grozny, Aleppo eller Stalingrad kommer man behöva jämna staden med marken för att bli av med försvararna. Eller så tar ammunitionen slut, förr eller senare. Ryssland är alltså tillbaka till taktiken från Grozny, och enda sättet för Putin att ta någon av de försvarade städerna är att jämna dem med marken.

Amerikanska F-15 har flugit an mot Polska gränsen mot Vitryssland och Ukraina. Flighten syntes på Flightradar24 och liknande tjänster, vilket är helt avsiktligt – militärt stridsflyg har sällan på civila transpondrar även om de har militära IFF-system (identify friend-foe). Antagligen gjorde man detta då ryskt stridsflyg uppträdde vid gränsen eller flög an mot gränsen till Natolandet och på detta vis visade man beredskap och att man var redo att leverera verkan mot ett intrång in över polskt luftrum. Ryssland uppträder således allt närmare gränsen till Polen med sitt stridsflyg.

De ryska terrorbombningarna och folkmordet på den ukrainska civilbefolkningen fortsätter. Här finns siffror på hur länge flyglarmet ljöd över olika delar av Ukraina senaste dygnet. Från fyra till sju timmar fick civilbefolkningen spendera hukandes i skydd för flyganfallen. Till det kommer beskjutningarna med artilleri.

På marken gör Ukraina allt fler framgångar, men främst på landsbygden. Dock ska Irpin fritagits enligt stadens borgmästare, vilket bloggen rapporterade om igår. Det är en mestadels villaförstad till Kyjiv med inslag av förortsflerbostadshus, se kort drönarfilm på de senare här. Bland framgångarna finns småorter mellan Sumy och Charkiv, samt olika byar allt längre österut från Kyjiv. Söder om strategiskt viktiga Izium har exempelvis Topolske och Kamjanka befriats, men strider pågår i området så det där är timaktuell information.

Och Ryssland slår på djupet. Mykolajiv, som stått emot ryssarna har bombats. Inte för att det stoppar den ukrainska motoffensiven mot Cherson, men Ryssland ser nog byggnader som besittande magiska krafter likt i dataspel och att bomba regionledningens hus ska på något vis hindra en offensiv.

Det kan handla om psykologisk projicering från ryskt håll – själva sätter man upp sina ockupationshögkvarter i officiella byggnader med sina magiska funktioner, så att ukrainarna kan ha flyttat ledning till säkrare platser slår dem aldrig.

I den fas kriget har gått in i nu kommer vi antagligen få lära oss många nya ortsnamn tillfälligt. De gamla mer statiska punkterna ligger kvar, men utanför de större städerna blir striden allt mer dynamisk igen när Ukraina går till motanfall medan Ryssland samlar krafterna och försöker få ordning på sitt fiasko.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:24 Brittiskt Starstreak-luftvärn, som togs fram utifrån faktiska erfarenheter från verkligheten under Falklandskriget, uppges ha anlänt till Ukraina. Personligen misstänker jag att det skett tidigare, och bidragit till att antalet nedskjutna större drönare stuckit iväg snabbt. Annars uppges fyra ryska plan skjutits ner senaste dygnet.

Aktuella förlustsiffror för ryssarna enligt ukrainska försvaret är 17 200 soldater och officerare, 597 stridsvagnar, 1 710 pansarfordon, 1 178 mjuka fordon, 303 haubitsar, 96 salvpjäser, 54 luftvärnssystem, 127 flygplan, 129 helikoptrar och 71 drönare.

Ryska förluster av markfordon, flyg och personal – notera skalorna

KOMMENTAR

De ryska förlusterna planar ut något, vilket kan ha många förklaringar. Dels att ryssarna helt enkelt flyr och inte längre anfaller, dels att Ryssland börjar få slut på fordon, alternativt att man drar undan de man har kvar för att kraftsamla och inte få dem utslagna eller tagna.

Jag tror genom att läsa mellan raderna att det framför allt handlar om minskade ryska anfall.

Det hade varit intressant att sett statistik dag för dag över krigsfångar, vilket hade sagt rejält mycket.

Förlustsiffrorna har avtagit för Ryssland över tiden, om man tittar på förändringen och så har även de ryska framgångarna på marken. Det kostar ryskt blod att ta ukrainsk terräng.

Hur de ukrainska förlusterna ser ut vet vi inte, och de är inte heller något bloggen tänker täcka förrän kriget är över, annat än de civila siffrorna.

12:06 Brigadchefen för den ryska 200:e motorskyttebrigaden uppges ha dödats nära Charkiv. Ännu en högre chef till listan således, vilket tyder på antingen riktade fjärrangrepp mot ledningsplatser eller att förbandet i princip brutit samman. Sannolikt har även fler chefer i brigadstaben strukit med om det inte handlade om en prickskytts arbete.

Brigaden är normalt baserad i Pechenga, nära gränsen till Finland och Norge.

12:13 En kvinna i ukrainas specialförband tillsammans med en polsk Grom-MANPAD. Ser tu som en nedskjuten helikopter bakom, men jag kan ha fel. Gissningsvis har hon i så fall skjutit ner den och poserar nu framför som ordentlig myto-bild.

12:18 Det spekuleras i att Ryssland tagit omfattande förluster runt Trotsjanets mellan Sumy och Charkiv och att hela frontavsnittet kan kollapsat tillsammans med den ryska fjärde gardesstridsvagnsdivisionen. I princip har Ukraina nått fram nästan hela vägen till den gamla nationsgränsen på sträckan mellan Charkiv och Sumy. Sumys inringning kan också vara på väg att hävas.

12:57 Film från en biltur i det befriade Irpin, utanför Kyjiv. Många skadade eller sönderskjutna nya villor och flerbostadshus. Det har byggts väldigt mycket nytt och modern i och runt Kyjiv de senaste åren och när vi var i Kyjiv 2019 var halva stan en byggarbetsplats för moderna lägenheter.

14:08 Ukrainska försvaret uppger nu att Ryssland delvis dragit tillbaka trupper från Kyjiv och Chernihiv och att fokus flyttas till östra och södra Ukraina. Se även AP.

Det hela ska nog tolkas som en operativ reträtt och att Ryssland helt enkelt blivit besegrade på frontavsnitten.

För övrigt är det Moskva själva som säger att man genomför en “fundamental neddragning på den militära aktiviteten i riktning mot Kyjiv och Chernihiv”. Å andra sidan vet man att Kreml ljuger på att de säger något.

14:26 Filmsekvens från räddningsinsatsen i den civila administationsbyggnaden i Mykolajiv. Innehåller en del blod och skadade människor, men inga detaljer. Sju ska ha dödats och 22 skadats, bland det man lyckats gräva fram än så länge.

14:37 KOMMENTAR OM KREMLS PÅSTÅENDEN OM TILLBAKADRAGANDE FRÅN NORRA UKRAINA

Kreml säger sig alltså reducera sin offensiv mot Kyjiv och Chernihiv. Det betyder på svenska att man säger att man drar bort trupp och går på reträtt, även om man antagligen likt tidigare redovisat bokstavligen gräver ner sig och antagligen inte ger upp all terräng frivilligt. Däremot kan man kompaktera ihop frontavsnitten för att undvika utbuktningar (eng salients) och fickor.

Dock vet man att Kreml ljuger när de öppnar munnen. Och varför berätta offentligt vad man avser göra med större truppstyrkor? Så vad pågår egentligen?

En förklaring kan vara att man vill ge en officiell bortförklaring för att dölja att man blivit besegrade och föregå detta genom att hävda att reträtten är avsiktlig.

En annan förklaring är förstås att man ljuger och bara samlar kraft för nya anfall.

En tredje kan vara att man vill rädda livet på de inringade upp till 10 000 soldaterna och officerarna och tretton bataljonsstridsgrupper och på detta sätt få Ukraina att gå med på deras radikalt reducerade offensiv och låta förbanden fly undan i säkerhet utan en Debaltseve-massaker vid reträtten.

En fjärde förklaring kan vara att man faktiskt ändrat sina mål från att störta regeringen och ta över hela Ukraina, och den nödutgång som bloggen pratat om från början för Putin nu gäller, dvs att man ska ta Donbas och säkra landkorridoren till Krym, samt Kryms vattenförsörjning och sedan likt man nu börjat göra hävda att det var hela planen från början.

Och inte det en fradgatuggande Putin sade när kriget började, vilket finns väldokumenterat på hans teveframträdanden.

Det kan också finnas en maktkamp bakom, som tvingat Putin att torka bort seklet från mungiporna och backa ambitionsnivåerna

Vad vi vet och kan vara helt säkra på är att alla ageranden, uttalanden och utspel från Kreml är en kombination av propaganda, lögner, desinformation och vilseledning, maskirovka.

Man går inte ut i media med sina operativa planer. Om man nu inte är inkompetent. Eller, ja just det.

Bloggen tror fortfarande på en rysk storoffensiv mot andra halvan av april. Var återstår att se. Att omgruppera trupp från Kyjiv och Chernihiv och omstrukturera resterna av bataljonsstridsgrupperna, samt fylla på dem med de nyanlända värnpliktiga tar lätt två veckor.

Det är viktigt att upprätthålla stöd till Ukraina och viktigt för Ukraina att fortsätta nedkämpa och krossa ryska förband och inte luras att låta de ryska trupperna komma undan med sitt materiel. Det finns ingen silvermedalj i krig.

16:08 Den ukrainske gränsvakten som uttalade “Russian warship, go fuck yourself!” har nu släppts från krigsfångenskap och mottog medalj. Det betyder rimligtvis att en fångutväxling har skett av de överlevande gränsvakterna mot ryska soldater.

17:52 Drönarfilm på en rysk “fundamentalt neddragning på den militära aktiviteten i riktning Kyjiv och Chernihiv”. Alltså när man flyr i panik med fordonen och lämnar skyttet kvar springande efter. #säkpol

  ********

 Wilderäng onsdag

 UPPDATERAS: Ryssland omgrupperar, drar sig inte bort från Kyjiv enligt Pentagon – endast krossade förband dras tillbaka enligt britterna

 

Gårdagens stora så kallade nyhet var utspelet att Kreml påstod att man skulle reducera offensiverna mot Kyjiv och Chernihiv. Pentagon och den amerikanska militära underättelsetjänsten uppger att de inte ser något ryskt tillbakadragande, utan att Ryssland istället bara omgrupperar för att förbättra sina positioner. Brittisk underrättelsetjänst uppger att det bara är enheter som tagit stora förluster som dras undan, men de har ändå slutat att fungera som förband. Vid Cherson verkar det som att Ryssland förbereder att spränga bron över Dnepr, vilket dock kan antyda att man ger upp alla försök att nå Odesa landvägen och alltså istället begränsar sin ambitionsnivå i söder – tvärt emot Kremls utspel. Som tidigare konstaterat allt agerande och alla utspel från Kreml är en kombination av lögner, desinformation, propaganda och vilseledning, maskirovka.

En polsk gammal T-55 på museumet i Warszawa. Nä, jag vet att det inte är en rysk stridsvagnsmodell insatt i Ukraina. Än.

Utspelet från Kreml om att man skulle göra offensiv baklänges runt Kyjiv och Chernihiv i norr backas alltså inte upp av verkligheten enligt Pentagon och ska nog än så länge bara ses som maskirovka och ett försök att få sympatier eller ljuga i förhandlingarna med Ukraina, samt hitta på en ursäkt till varför man inte lyckas ta Kyjiv.

Pentagon och amerikansk militär underrättelsetjänst kallar det som pågår istället för en omgruppering, dvs Ryssland omdisponerar sina förband för att nå bättre verkan.

Brittiska underrättelsetjänsten meddelar att de ryska förband som krossats genom stora förluster återvänder till Vitryssland för att omorgansieras och få ny materiel och personal. Det kan förklara att t ex VDV setts köra norrut. Det handlar om förband som ändå upphört att fungera som de avsedda militära enheterna.

Tvärt om uppger Pentagon att Rysslands avsikt med kriget förblir att störta den ukrainska regeringen, vilket knappast går att uppnå utan att ta Kyjiv. Även om det inte finns någon magisk funktion i stadens byggnader kommer Ryssland försöka hävda att den de sätter bakom bordet i presidentpalatset åtnjuter magiska krafter.

Bloggens bedömning att vi får se en ny stor rysk offensiv under andra halvan av april, dvs om lite drygt två veckor kvarstår.

Kreml har sagt att man ska fokusera i söder – varför man nu via presskonferens ska gå ut och berätta sanningen om sina militära planer.

Dock har man nu fotograferats med något som kan tolkas som att man apterar bron över Dnepr vid Cherson för sprängning. Detta antagligen som en förberedelse för den fortsatta ukrainska offensiven väst om Dnepr mot Cherson. Det är snarare ett besked om att Ryssland minskar sin ambition i söder och ger upp alla planer på att ta Odesa landvägen, vilket är nödvändigt då landstigningskapaciteten ens om inga fartyg sänks vid ett angrepp från havet räcker för att ta Odesa. Istället planeras en konsolidering och att Kreml i så fall nöjer sig med att ta södra Ukraina fram till Dnepr, inklusive Donbas, men ger upp planerna på att helt skära av Ukraina från Svarta Havet och att även skapa en landkorridor till Transnistrien. Man ger i så fall även upp Cherson. Frågan landar bara i om man även överger rysk trupp väster om floden och lämnar kvar dem för att binda upp ukrainarna.

Men vi är inte där än. Rysk trupp kan förstås lika gärna letat efter ukrainska attackdykares sprängladdningar på broarna.

Kremls egentliga avsikter kommer de aldrig säga – Kreml har bevisats ljuga inte bara de senaste månaderna utan hela vägen sedan kriget började 2014, och även före det.

Det finns ett självändamål även i att ertappas att ljuga, nämligen att man ska tolkas som helt oberäkneliga. Förutsägbarhet är inte en vinnande formel i krig.

En slutsats för ukrainsk del är att fortsätta krossa ryska förband och inte låta dem smita undan för att återkomma med nytt materiel och ny personal. I den mån det finns.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:36 Foton (utan möjlighet att identifiera pga bakifrån eller pixlade ansikten så jag länkar) på ryska krigsfångar som deserterat och nu slåss för Ukraina som “Freedom of Russia” får utbildning i robot 57 NLAW. Sedan tidigare finns det hela förband av vitryska frivilliga som slåss mot Ryssland, som en del i att befria Vitryssland från Lukasjenkas diktatur, men här påstås det alltså handlsa om ryska soldater som inte vara gett sig utan även bytt sida. Röda och Vita armén är ju en över hundraårig rysk tradition …

10:43 Video från Irpin. Förstörda broar och hus. VARNING. Flera civila döda. En äldre med en dragväska skjuten på gatan. Civila dödade i en bil. Flera andra civila liggande döda på gatorna. Totalt fyra dödade visas.

10:47 Fick en intervjuförfrågan från en av landets allra största tidningar, som ville intervjua en hobbyexpert om kriget i Ukraina. Eftersom tidningen är en av de som angripit och sågat mig tidigare under kriget så föreslog jag istället att de skulle intervjua sin egen kulturkrönikör. De letade ju efter hobbyexperter.

Själv fortsätter jag mitt yrke och jobb och skriver här istället för att lägga tid på en intervju som hobbyexpert.

Kryssar av på min bucketlist att ha tackat nej till en intervju i en av landets allra största tidningar. Möjligheten sker kanske en gång på tio år.

11:04 Takten hos de ryska förlusterna i manskap och fordon enligt Ukraina faller och är den lägsta hittills. Endast 29 markfordon och ca 100 man. Däremot rapporteras de tredje högsta förlustsiffrorna för flygfarkoster, inklusive drönare. Kanske är det brittiska Starstreak som är på plats?

KOMMENTAR

Klart Skepp konstaterar att Oryx som kartlägger foto- och filmbevis på förlusterna redovisade 52 ryska fordon igår. Officiellt från Ukraina blev det 45 oräknat specialfordon och båtar, som jag inte räknar med. Nästan samtliga ryska förluster igår var i så fall dokumenterade. Sedan kan det förstås även handla om äldre, tidigare ej publicerade förluster som Oryx räknade upp igår.

Dock är det i verkligheten betydligt färre än samtliga fordon som dokumenteras publikt.

Corporal Frisk konstaterar dock att utifrån dokumenterade förluster har Ryssland förlorat nästan var tionde modern T-72, nästan var femte T-80 och var tjugonde T-90. Av alla som Ryssland har, inte bara de som satts in mot Ukraina. Detta kan man sedan dubbla för att få fram faktiska förluster givet att bara hälften hamnar på film eller foto.

Ryssland tar alltså massiva förluster och bland de fordon som inte skickats till fronten är frågan hur många som fungerar och inte plundrats på delar för att säljas i den korrumperade kleptokratin, som rapporterats om tidigare.

Ur detta perspektiv är det naturligt att de ryska förlusterna av markfordon är de lägsta hittills. Det finns helt enkelt inte så mycket kvar att skjuta bort, plus att ryssarna inte längre anfaller. Det går att välja andra förklaringar – ökad terrorbombning leder rimligtvis till fler nedskjuta flygplan, exempelvis.

13:05 Utslagen rysk konvoj, både drönarbilder och film från marken. Även några smällar på distans på drönarbilderna. Åtminstone en bandhaubits, två lastbilar, en BMP, en bärgare och två stycken TOR-luftvärnssystem strök på foten. Okänt var och när och hur angreppet skedde. Antagligen pansarvärnsrobotar, då det är filmat från en civil drönare (=färg), vilka brukar höra till marktrupperna så det handlar antagligen om ett eldöverfall. Att en del fordon verkar vänt upp sig mot ena hållet talar också för det, samt att en bandhaubits försökte smita åt andra hållet.

13:09 Foto på vad som verkar vara irreguljära ukrainska partisaner, någonstans utanför Sumy från början av mars. Två utslagna eller övergivna bandhaubitsar och ett okänt förstört fordon. En av partisanerna är bara beväpnad med en pistol.

13:45 Borgmästaren i Chernihiv uppger att angreppen mot staden i själva verket ökat sedan Kremls påståenden att man skulle dra ner i norr. Filminslag från CNN.

14:21 Film från Izium på tre vrak av ryska T-72, varav en deltagit i idrotten kast med litet kanontorn. Foton på ett annat kast med litet kanontorn, dock kortare sträcka, där en sk tröstbur (eng cope cage) återigen inte hjälpte.

16:21 Film på hur rysk trupp och fordon lämnar Cherson med tåg. Det betyder att man kör dem bort från frontlinjen och kan eventuellt vara en start på en rysk utrymning av Cherson. Detta ligger i så fall i linje med att man avser spränga bron över Dnepr och inte alls ökar i söder men minskar anfallen mot Kyjiv. Samtidigt finns det sedan tidigare redovisat påståenden om att Kreml avser att sätta in kemiska stridsmedel mot Cherson och skylla det hela på Ukraina.

Eller så är det bara rotation av trupp.

Helhetsbilden lutar dock mot en operativ reträtt från Cherson, bort från den ukrainska offensiven ner från Mykolajiv.

16:26 Antalet döda i det ryska anfallet med en kryssningsrobot mot den civila regionala administrationsbyggnaden i Mykolajiv har nu tagit femton människoliv. Fjorton döda har grävts fram ur rasmassorna och en av alla skadade har avlidit på sjukhus.

16:29 Irpins borgmästare uppger de ukrainska förlustsiffrorna för återtagandet av Irpin, vilket är intressant och ger en unik inblick i att Ukrainas motanfall och återtagande av städer och byar inte kommer gratis. Han nämner som sig bör inte de exakta siffrorna, men avrundar till 50 döda ukrainare från nationalgardet och 100 sårade. Antalet civila som mördats av ryssarna i staden anges till 200 än så länge, men man vet fortfarande inte exakt. 50% av staden ska vara förstörd.

18:51 Zelensky erhåller 72% förtroende från den amerikanska opinionen – den högsta för någon av de undersökta ledarna, och rent av högre än den egne presidenten Joe Biden på 48%. Putin har ett förtroende på 6% från amerikanerna.

19:15 En av Ukrainas förhandlare uppger att man inte kommer skriva på några fredsavtal med Ryssland innan trupperna dragits tillbaka till de positioner de hade den 23:e februari, dvs innan den nya invasionen. Kremls utspel om att dra sig tillbaka från Kyjiv och Chernihiv som ett led i förhandlingarna verkar alltså inte gett något. Dessutom har man enligt ovan inte dragit sig tillbaka.

ANALYS

Jag är rädd för att detta kriget kommer bli långvarigt. Det kan vara så att Ryssland spränger bron vid Cherson och sedan koncentrerar sig i första steget att ta södra Ukraina fram till Dnepr. Om detta uppnås i och med den våroffensiv bloggen väntar sig under andra halvan av april – kanske framåt maj-juni, så blir nästa steg att disponera om trupperna tillbaka upp mot Charkiv, Chernihiv och Kyjiv. Sedan kommer en höstoffensiv i augusti – september, men som antagligen inte når sina mål.

Och kriget går in på ett andra år.

En risk med omdisponering till koncentration i söder är att det är en fälla för att locka ut ukrainska förband på vägarna. Frågan är om Ryssland i tysthet flyttat fram massiva flygresurser och gillrat en fälla – börjar ukrainska förband vägmarschera drar Ryssland igång massiva flyganfall mot de oskyddade trupperna i rörelse.

Operativ förflyttning innebär alltid en förhöjd risk, till skillnad mot taktisk förflyttning. Ukraina har än så länge inte behövt göra större operativa förflyttningar utan har så att säga grävt de ryska gravarna där de står.

Tyvärr lär sig antagligen den ryska ledningen något över tiden, t ex att man inte ska försöka anfalla överallt samtidigt, och att man behöver få fram mer flyg.

Men vi får se. Det finns ryska dockor inuti ryska dockor.

Samtidigt orkar media bara fokusera på en kris i taget och allmänheten kommer successivt tröttna. Till slut blir Putins krig i Ukraina vardag och glöms bort först hos allmänheten i Väst, och sedan hos politikerna. Kreml spelar det långa spelet, och bryr sig inte om de egna unga männens förluster.

22:12 Det dyker upp allt fler filmer på resultatet av slaget vid Trostjanets, där den ryska fjärde gardespansardivisionen från Rysslands främsta shockförband 1:a gardespansararmén ska krossats av det ukrainska motanfallet. Här är en. Här är en andra där man också ser ett använt svenskt pansarskott. Mycket totalförstörda ryska pansarfordon och stridsvagnar är det, eller övergivna fordon och utbrända lastbilar. Det är inte utan att man undrar hur Ukraina har haft slagkraften att slå så här hårt mot ett av Rysslands kraftfullaste förband.

4:e gardespansdivisionen ska ha hållit staden i tre veckor, men det verkar som en ångvält kört över ryssarna. Jag fattar ärligt talat inte hur.

En film till på sönderplockade ryska pansarfordon i Trostjanets, inklusive ett intro med NLAW-mysfarbrorn för några veckor sedan. Kul att se att han överlevt så här långt och verkar vid gott mod.

Tillägg: De första filmerna var från Radio Free Europe, finns textad som en film här.

23:00 Film på tagandet av ryska krigsfångar i Trotsjanets, som verkar ha gömt sig i en källare under ett raserat hus. Mycket instruktiva ord och högt våldskapital hos de ukrainska soldaterna. Användabara ord är “Roki! Davai! Blyat! Suka!” och att bibehålla kraftfullt och tydligt språk. Åtminstone 5-6 ryska soldater togs till fånga, flera av dem blodiga när de kryper upp ur källaren.

En salva skott skjuts ner i hålet efteråt, utifall att någon är kvar där nere och inte vill ge sig. Länkar inte pga krigsfångar.

23:04 SOFREP uppger att det ska varit Ukrainas 93:e mekaniserade brigad som tillsammans med nationalgardet (lokalförsvar, tänk hemvärnet) och partisaner (gerilla) utplånade 4:e gardespansardivisionen i Trostjanets. Översten som ledde 4:e divisionen uppges ha begått självmord. Divisionen ansågs tidigare vara Rysslands absoluta elitförband inom pansar.

Slaget vid Trotsjanets kan varit en av de mest avgörande slagen i kriget så här långt, då småstaden har stor operativ betydelse där den ligger mellan Charkiv och Sumy, förutom att man alltså verkade utplånat Rysslands kraftfullaste elitförband.

 

 

 

Bild

 Russo-Ukrainian war, day 34: Irpin is liberated; Russia tries to obliterate residential areas of Ukrainian cities ~~

 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

VECKANS detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

*****


****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Speciellt för militär-nördar:
 
 
 
 
UVELL: Skattebetalarna sponsrar Putins propaganda