söndag, mars 13, 2022

SÖNDAGENS LÄGESRAPPORT

UPPDATERAS: Inga ryska framgångar – terrorbombningar, folkmord och etnisk rensning av ukrainare fortsätter

Det senaste dygnet verkar återigen Putins styrkor inte haft några militära framgångar värda att nämna. Istället fortsätter terrorbombningarna, folkmordet och den etniska rensningen. Man för bort protesterande ukrainare och ledande politiker och befattningshavare försvinner i ockuperade områden, för att ersättas med quislingar och man avser att hålla fejkade val för att motivera agerandet. Samtidigt fortsätter ukrainarna att fly i miljontals.

Början på minnesmuren i Kyjiv över dödade ukrainska militärer och poliser sedan kriget började 2014.

UNHCR uppger nu att 2 597 000 ukrainare flytt landet. Många fler är internflyktingar inom städer och inom landet och antagligen miljontals köar för att lyckas ta sig bort.

Bloggen har skrivit om hur det var tio timmars kötid för att ens nå perrongen på Kyjivs centralstation och att man måste pressa in folk i tågen, där man sedan tvingas stå i åtta timmar tills man når Lviv. Nedan har ni ett foto från Kharkivs järnvägsstation som visar hur det kan se ut – det ser ut på motsvarande sätt i huvudstaden

Klicka på bilden för att se hela och förstå omfattningen. Nedanstående inbäddning ger inte förståelse.

Ryssland besköt ett passagerartåg, men det var tack och lov tomt då det var på väg för att hämta människor som skulle evakueras. Dock dödades en i personalen och en sårades.

Det vi ser är etnisk rensning och folkmord. Inte något fredskapande, ingen avnaZifiering, ingen befrielse. Men igår gav USA:s president Joe Biden ett tydligt besked att Ryssland har frikort att göra så här, eftersom Putin har kärnvapen.

För att motivera sin ockupation förs demontranter, politiker och befattningshavare bort. I Melitopol uppger svensk media att ockupationsmakten tillsatt en ny borgmästare, istället för den som förts bort spårlöst. Även om rubriken sätts till “ny borgmästare” så är det en ren quisling och illegitim befattningshavare. En quisling i form av lokal parlamentsledamot framträder och uppmanar befolkningen att anpassa sig till den nya verkligheten och att demonstrationer är extremism. Länkar inte på grund av rysk propaganda.

Protester mot bortförandet av borgmästaren i Melitopol.

Bloggen skrev igår om att ockupationsmakten ska fejka en folkomröstning i Cherson som kommer utmynna i att Cherson utropas till en egen republik. Valresultatet har förstås inget med verkligheten att göra och inte heller någon legitimitet, men målgruppen för det hela är antagligen ryska folket hemma i Ryssland.

Vad gäller terrorbombningar (vilket inkluderar artillerield) så ser det ut så här i Charkiv.

I Ryssland fortsätter protester, trots att de demonstrerande vet att de blir gripna. Nedan grips en kvinna som håller upp ett tomt vitt plakat.

Jag har inte sett något om några verifierbara väsentliga ryska framgångar, utan som vanligt är det väl enligt media idag som Kyjiv ska falla. Vad jag fått direkt information om är att det har varit massiv beskjutning av förstäder till Kyjiv, så det kan vara så att Grozny-taktiken att jämna ett kvarter i taget med marken har börjat.

Men det är många kvarter fram till ens Kyjivs förorter.

En liten solskenshistoria (undantaget de ryska dödsoffren). Huruvida den är sann eller ej spelar ingen roll, något att dra på munnen åt och givet rysk prestation och uppträdande är den fullt realistisk.

Fyra ryska stridsvagnar kör in i en by. Ryssarna slangar över bränsle från två av dem och fortsätter vidare med de övriga två. Bybefolkningen sätter under tiden ukrainska flaggor på stridsvagnarna. När de två stridsvagnarna återvänder tror ryssarna att det handlar om ukrainska stridsvagnar och nedkämpar de övergivna stridsvagnarna. Sedan kör de runt i byn, uppenbarligen förvirrade, eventuellt letar de efter sina två övergivna stridsvagnar. En stridsvagn kör ut på en bro byggd för fem ton, som rasar. Samtliga ombord drunknar med stridsvagnen i bäcken. Den fjärde stridsvagnen kör till slut fast och överges av besättningen. Fyra ryska stridsvagnar utslagna utan att byborna skjutit ett skott men väl använt två ukrainska flaggor.

Aktuell lägesbild enligt Wikipedia. Inte mycket som har hänt från igår.

Källa: Wikipedia Licens CC-BY-SA

Ryssland har bombat flera platser i allra västligaste Ukraina. I fallet byn Javoriv så var det så nära polska gränsen att hus ska skakat i Polen. Det finns en stor risk att Ryssland förr eller senare skjuter eller bombar fel och bombar Polen. Man ska även bombat (eventuellt med Iskander eller kryssningsrobotar) Ukrainas center för fredsbevarande operationer i Lviv. Putin har sagt att hjälpleveranser kommer vara måltavlor.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:39 Ett ryskt förmodat flygplan nedskjutet. Inte osannolikt en Su-34, då det syns två fallskärmar. Ukrainskt luftförsvar biter fortfarande ifrån. Ryssland har inte luftherravälde.

10:02 Foto på en ukrainsk militär med en förbrukad robot 57 NLAW. Han poserar framför ett totalavskrivet ryskt pansarfordon. God verkan i målet uppenbarligen. Han bär en rysk AK-12, Rysslands modernaste automatkarbin, som uppenbarligen tagits från en fallen eller tillfångatagen rysk soldat.

11:07 Från protester mot kriget i ryska Jekaterineburg. Polisen har förberett med bussar för att gripa alla i de protester som är planerade över hela Ryssland idag söndag. Diktaturen vet bara ett svar. Kvinna grips vid protester i Irkutsk. Alla vet att de kommer bli gripna. Tredje gången man blir gripen för att ha demonstrerat slängs man i fängelse och vissa ord ger automatiskt fängelse, som t ex krig eller fred.

11:11 Bostadslängor i belägrade Mariupol.

12:01 Skrev några rader om vad ett svenskt Natomedlemskap innebär och hur anslutningsprocessen kan se ut.

12:02 Det finns nu siffror på hur stora förluster bombningen av det internationella centret för fredsbevarande och säkerhet utanför Lviv mycket nära gränsen till Polen orsakade. 57 personer sårades och nio dödades. Över 30 kryssningsrobotar ska avfyrats mot anläggningen inifrån ryskt territorium. Flera robotar sköts ner.

12:03 Bombningen av Jaroviv vid polska gränsen dödade 35 personer och skadade 134.

Putin har sagt att hjälpsändningar är måltavlor och förmodligen har man gjort analysen att hjälp till Ukraina kunde passera dessa platser, och eftersom man inte kan skjuta mot dynamiska mål på grund av bristande spaningsresurser och långsamma beslutskedjor valde man fasta mål.

En annan effekt är förstås att man vill injaga fruktan i Ukrainare över hela landetes yta, men det har aldrig fungerat att bomba folk för att få dem att älska dig. Tankegången från Kreml verkar vara som en hustrumisshandlare, där den misshandlade inte vågar göra annat än visa kärlek och se misshandeln som en yttring av kärlek från gärningsmannens sida. Säger kanske något om hur Putins privata relationer fungerar?

12:43 Antalet visuellt bekräftade förstärda eller tillfångatagna ryska stridsvagnar är nu 200 enligt Oryx, som sammanställer alla foto- och filmbevis. Det inkluderar sexton stycken T-90A, Ryssland modernaste vagn på förband.

12:47 Foton från Javoriv vid polska gränsen, där 35 dödades och 134 skadades.

12:56 Ytterligare en borgmästare har förts bort av de ryska ockupanterna. Okänt vad som hänt honom. Sovjetizeringen av Ryssland går snabbt nu och detta är som hämtat ur Stalins spelbok. Ukraina har de senaste åren bland annat omorganiserat kommunstrukturen, till något som mer liknar den svenska.

13:53 En amerikansk krigsfotograf från New York Times ska dödats av rysk trupp i Irpin nordväst om Kyjiv.

Det hela hände vid en av broarna i Irpin. Intervju med den överlevande journalisten här, som vid tillfället inte vet att hans kollega dödats, även om han vet att den dödade blev skjuten i halsen.

New York Times kommenterar och beklagar men korrigerar med att journalisten inte var deras längre, även om han hade deras pressleg.

13:54 Protester mot ockupationen i Cherson och Berdyansk.

Ytterligare en film på protester från Cherson, där alltså 400 personer tidigare förts bort med okänt öde efter att ha protesterat. Det hindrar dock inte ukrainarna från att gå ut på gatorna ändå.

14:59 Film från det ödelagda Voknovakha norr om Mariupol. Oklart om Ukraina återtagit staden. Att det finns film från ruinerna talar förvisso för detta. Notera hur ingen trupp filmas och inga fordon finns med – ukrainarna filmar generellt inte de egna trupperna för att inte röja dem, men filmar mer än gärna ockupationstrupperna.

15:22 De allmänt avskydda tjetjenernas tillika avskydda ledare Kadyrov uppges befinna sig utanför Kyjiv, och finns med på en film som påstås vara därifrån. Lär bli klappjakt på honom från Ukrainas håll och alla ögon och öron inom flyg- och signalspaning vidöppna.

KOMMENTAR

Som skrivits förut har Kadyrovs tjetjener närmast mytologiskt status och beskylls för allt, och används för att avhumanisera fienden – äh, tjetjener.

En rysk krigsfånge berättar på film att Kadyrovs tjetjener nu används som dödspatruller som skjuter deserterande eller sårade ryska soldater. Länkar inte heller till den filmen på grund av krigsfånge.

Man ska även ta vad krigsfångar säger med en stor nypa salt, då de befinner sig i en extrem beroendeställning och även ofta är knäckta psykologiskt redan när de tas till fånga. Berättelsen ligger dock i linje med vad såväl ukrainare som ryssar tycker om Kadyrovs tjetjener, som är vitt och brett avskydda, och det kan hända att sådana berättelser alltså löper runt som rykten bland ryska soldater, oavsett om de stämmer eller ej. Den ryske krigsfången behöver inte alltså ljuga, utan återger vad han själv hört även om det bara är rykten bland ryska soldater.

Kadyrovs tjetjener är monstret under sängen, men reagerar likadant på en kula som alla andra.

Mytologin kring dem gör dem dock till prioriterade och avskydda måltavlor, så de har nog sämre överlevnad i strid än många andra när de identifierats. Och man ger sig inte mot en av Kadyrovs män, då väntar ett öde motsvarande vad IS sysslade med, dvs tortyr och en plågsam sadistisk död.

Åtminstone enligt mytologin.

16:09 Film från ett övergivet ryskt fältkök på en lastbil. Man förstår varför – det finns potatis, morötter och saltgurka. Nästan allt som behövs för en rysk sallad. Nom. Men ingen majonäs, så inte konstigt om personalen drog. Eller så var de rädda för en livsmedelskontrollant. Fint inrett fältkök annars, men matlagringen och hygienen lämnar kanske en del att diskutera i små grupper.

En härlig rysk middag hemma två dagar innan krigsutbrottet, tillagad enbart på ingredienser från länder som Putin ogillar, inklusive Ukraina och Georgien. Samt vin från USA. Ironin. Tyvärr han jag inte blogga om det hela, pga kriget hann före. Mycket av maten var inköpt på Babushka på Allén i Göteborg. Rysk sallad bredvid dasspappret med Putin. 50% majo.

16:26 Film där Ukrainas president Zelensky först går på Kyjivs gator till ett sjukhus för att prata med sårade soldater, samt dela ut medaljer. En ledare helt enkelt, redo att riskera livet för att visa att han är närvarande och inte smiter som en hund och gömmer sig i en bunker i Uralbergen som Putin.

16:43 Filmer på Facebook från demonstrationer i Cherson. Den andra av de två filmerna tror jag att de flesta förstår orden “Russki soldat! Fascista ockupant!”, som torde vara ganska internationellt gångbara. Sedan öppnar de ryska soldaterna eld. I luften ser det ut som, tack och lov, men kulor ska ändå landa någonstans.

17:42 Ryska förlustsiffror till och med igår enligt Ukraina visar att man sköt ner otroliga sexton ryska flygplan igår. Annars är antalet personalförluster kvar över 12 000, stridsvagnar 374, pansarfordon 1226, andra fordon 600, haubitsar 140, salvpjäser 62, luftförsvarssystem 34, helikoptrar 86 och flygplan 74 stycken. Drönare är kvar på sju, förmodat stora dito.

Ryska förluster av flygfarkoster

På flygfronten ser det ut att vara det värsta hittils på en enskild dag. Så mycket för att Ryssland skulle ha totalt luftherravälde.

18:19 Karta med den senaste veckans förändrade frontlinjer. Som man ser har inte Ryssland gjort några framsteg nordväst om Kyjiv, utan tvärt om tappat mark. Dock har Ryssland avancerat stort österifrån. Kartan är inte perfekt och situationen ändras hela tiden, men faktum kvarstår att den ryska offensiven har saktat in och att Ukraina utfört lyckade motanfall.

18:31 Eventuellt får jag backa på att Putin gömmer sig som en råtta i Uralbergen. Det kan handla om en bunker i Altaibergen i Sibirien, i anslutning till hans lilla datja, som hittas här. Om någon kompetent och tålmodig i fjärranalys kan hitta en väg som leder fram till själva bunkerkomplexet så lämnas det som en övning åt läsarna. Utifrån hur svenska nedlagda platser kan se ut så kan det t ex finnas fyllen där man dumpat utsprängt berg i närheten, om man inte dumpat detta i en flod. Det bör också finnas parkeringsplatser och grindar med säkerhetskontroller utanför, utifrån hur motsvarande anläggningar ser ut i t ex USA.

Själva datjan uppfyller alla kriterier – inhängad, säkerhetsvakt, dubbla helikopterplattor, eget vattenkraftverk ser det ut som, men vad som saknas är en ingång till berg som ligger som närmast en kilometer bort.Flera anläggningar på området är för övrigt särskilt inhägnade. Guld för fjärranalytikern att identifiera.

Säkert här Putin brukar rida halvnaken på börjnar, även om Katun är en tämligen våldsam flod.

19:05 Deltar just nu i livesändningen av Vardagsprepping. Detaljer om hur ni tittar hittar ni här.