torsdag, mars 24, 2022

TORSDAGENS LÄGESRAPPORTER

 


Det stora sovjetiska landstigningsfartyget ORSK, sänkt i hamnen i Berdjansk av ukrainska missiler idag.

Och här exploderar den....

Tre mindre landstigningsfartyg av Ropucha-klassen skadades.  Saratov sattes på grund. Kunikov och Novocherkassk lyckades fly med omfattande skador.

* * * * * *

  UPPDATERAS: En månad av fullt krig i Ukraina – och Kyjiv är fortfarande inte nära att falla

Idag är det en månad sedan Putins förnyade anfall mot Ukraina inleddes. Huvudstaden Kyjiv är fortfarande inte nära att falla, utan tvärt om har ukrainska motoffensiver igår drivit bort rysk trupp från den allt mer befästa staden både åt nordväst och nordöst. Flera stora ryska landstigningsfartyg verkar sänkts eller står i brand i hamnen i Berdijansk, där de senaste dygnet lossat trupp, fordon och ammunition. En av Putins närmaste rådgivare ska hoppat av och flytt Ryssland. Striderna i Mariupol fortsätter och de 1 300 civila – mestadels barn – som är instängda under den av Ryssland bombade teatern kan inte räddas på grund av striderna och dör antagligen långsamt nere i mörkret och fukten.

En ukrainsk Su-27 Foto: Erik Gustavsson @doedkoett

Klockan fyra på morgonen för en månad sedan inledde Putin sitt förnyade anfall mot Ukraina, som var det första fulla anfallet sedan sommaren 2014, när Ryssland anföll fullt ut efter att ha ockuperat landet sedan februari samma år. Därefter följde sju år av ställningskrig och brott mot Minsk-avtalen från Rysslands sida.

Ukraina har visat hur en modernt utbildad och tränad försvarsmakt kan stå emot världens talrikaste försvar och hur mycket utbildning, försvarsvilja, träning och kompetens, samt försvarsdoktrin och operativt uppträdande, kan avgöra. Det närmaste man kan tänka på är dels finska Vinterkriget, och dels Yom Kippur-kriget där en numerärt helt underlägset Israel besegrade en övermäktig motståndare. I bägge fallen förlorade man dock mark.

Experter satt live i teve redan första dagen och spekulerade om att Kyjiv skulle falla inom någon dag, men så har inte skett.

Tvärt om är huvudstaden nu mer befäst och skyddad av mobiliserad trupp i alla kategorier än någonsin tidigare.

I själva verket drev Ukraina rent av bort rysk trupp 25 – 35 km ytterligare från Kyjiv mot nordväst och Ryssland har nu 55 km till staden från det hållet enligt CNN:S försvarskorrenspondent Jim Sciutto. Här är en karta som visar hur långt rysk trupp bör pressats tillbaka.

Mot nordväst rapporterar brittisk underrättelsetjänst att Ukraina återtagit flera viktiga småstäder och uppger att det finns en realistisk möjlighet att man inringat ryska förband i Butja och Irpin.

Viktigt att komma ihåg är att det är media som kallar olika folk för experter. Så skyll på media, inte dem de får att uttala sig i olika frågor, om experterna har fel, t ex om att Kyjiv ska falla. Själv har jag aldrig mött någon som titulerar sig som expert.

Förenklat så ter det sig osannolikt att Kyjiv ska falla även den kommande månaden. Eller månaden därefter. Ukrainas försvar blir bara starkare, medan Putin maler ner sina egna i köttkvarnen och metalltuggen i Ukraina. Krig är dock inte en sprint, utan ett maraton. Putins desperation kommer stiga ju närmare man kommer den ryska segerdagen för andra världskriget den 9:e maj – förnedringen att sitta fast i ett krig i Ukraina när den förnedrade ryska armén ska paradera på Röda Torget kommer vara total.

Varken Mykolajiv, Chernihiv, Charkiv, Sumy eller Kyjiv har fallit. Den enda större staden ockuperad av Ryssland är Cherson.

Mariupol håller fortfarande ut efter nästan en månads inneslutning, men situationen i staden är fruktansvärd.

De uppskattat 1 300 instängda barnen och civila i skyddsrummen under den av Ryssland bombade dramatiska teatern i Mariupol har fortfarande inte räddats. Sannolikt har många börjat dö eller redan dött av törst eller syrebrist nere i mörkret och fukten, och endast de ca 130 som fanns på den översta nivån i skyddsrummet har kunnat evakueras. Striderna hindrar alla möjligheter till räddning och frågan är om det finns så mycket att rädda längre ur skyddsrummet, eller om det blivit en fruktansvärd betongkista. Något att tänka på när det gäller svenska skyddsrum.

Som rapporterat igår uppger Nato att de ryska förlusterna är upp till 40 000 man dödade, sårade, tillfångatagna och saknade, eller ca 25% av ursprunglig trupp. Detta efter en månads krig.

BBC har gjort ett reportage från Vosnesensk där offensiven förbi Mykolajiv stoppades av nationalgardet bestående av bönder beväpnade med bland annat de från Storbritannien levererade svenska NLAW-robotarna. Bron som var målet för ryssarna sprängdes och ryssarna drevs på flykt med mycket stora förluster. Gångbron över floden finns kvar, men kan förstås inte ta ryska pansarfordon. Wall Street Journal har också en artikel om denna vändpunkt på Mykolajiv-fronten.

Ryssland fortsätter förlora högre befäl. Chefen för 7:e VDV-divsionens 171:a bataljon ska ha dödats.

Antalet ukrainare som flytt från Putins anfall och lämnat landet är på väg mot fyra miljoner. Över 10 miljoner ska vara internflyktingar.

Nu på morgonen har Ukraina anfallit hamnen i Berdijansk, där flera ryska landstigningsfartyg lossat trupp, materiel och ammunition, vilket har filmats av Ryssland och lagts ut som propaganda. Och alltså använts som målunderlag av Ukraina.

En stort landstigningsfartyg av Alligatorklassen står i brand och på filmerna ser man sekundärexplosioner och hur ammunition exploderar och far iväg. Fartygsklassen går att identifiera på masten som sticker upp ur röken, även om man inte kan vara säker på individen, som påstås vara RFS Orsk. En Roputja har filmats fly hamnen.

Det finns också påståenden om att Alligatorklassens RFS Saratov ska ha träffats och sjunkit på fem meters djup, men syns alltså inte genom röken. Två Roputja ska flytt hamnen, varav RFS Kunikov ska ha fått åtta dödade och tre skadade besättningsmän, och antagligen har tagit mindre skador.

Allt är svårt att bekräfta på grund av brandröken. Att en Alligator står i brand kan till och med jag bekräfta utifrån filmerna.

Det påstås att det ska varit en Tochka semiballistisk robot som skjutits av Ukraina, men det ter sig osannolikt då dess CEP (en radie inom vilken 50% av alla träffar sker) är 150 meter på dessa äldre föregångare till Iskander. Att få en direktträff på ett av fartygen är alltså en väldigt osannolik tur. Tochka ska snarare avfyras i stort antal mot stora mål, som förvisso en hamn, eller en flygplats, men man kan inte räkna med direktträffar av denna typ.

Här är en film från i princip ögonblicket när fartygen träffas. En annan film där man ser en Roputja fly. En film i det ovanliga landskapsformatet. Att alla filmar vertikalt i porträttläge kan bero på att Whatsapp endast tillåter detta och är mäkta populär i Ukraina. Film på branden och en Roputja som smiter.

Om både Saratov och Orsk gått förlorade så har bägge två Alligator-klassen i Svarta Havsflottan slagits ut. Fartygen kan vardera ta 20 stridsvagnar eller 40 pansarfordon och upp till 425 marininfanterisoldater, och är från 1964 och egentligen av en något nyare typ än Roputja som först togs i bruk 1960. Ivan Gren-klassen är Alligator-klassens uppföljare.

Historien är sedelärande och visar vad resultatet kan bli om man själv filmar och i propagandasyfte lägger ut att man minsann lossar marininfanteri i en hamn, fullt geolokaliserbar i både tid och rum. Ryssland är bra på propaganda, men inte bra på att behålla sin trupp i livet och materiel intakt. Ska sådana filmer postas ska de postas efter man lämnat platsen.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:22 New York Times har gjort en sammanställning av privat signalspaning från striderna i Makariv väster om Kyjiv, där radioamatörer lyssnat på den okrypterade ryska trafiken. Detta blandat med filmer från striderna. Sevärt, men en del starka scener (ej ironiskt).Det var bland annat här som ryssarna mördade ett äldre par i sin bil, genom att pumpa in ett antal skott med automatkanon i fordonet. Bland radiotrafiken finns en order att täcka ett bostadsområde med artillerield, vilket torde vara en order om krigsbrott.

11:01 Uppdaterade ryska förluster enligt ukrainska försvaret. Cirka 15 800 dödade soldater och officerare, 530 stridsvagnar, 1597 pansarfordon , 1033 mjuka fordon, 280 haubitsar, 82 salvpjäser, 47 luftvärnssystem, 108 flygplan, 124 helikoptrar och 50 drönare.

Förlusterna av drönare fortsätter rusa, så mycket fortsätter tala för att Ukraina har nya system eller nya metoder för att plocka ner dessa.

Ryska förluster till och med igår, fördelat efter markfordon, flygfarkoster och personal.

Ukraina rapporterar också att antalet bränslevagnar gått från 60 till 72. Det finns en film från en brand i Rostov, i Ryssland, men om detta är en del av de som avses är förstås okänt. Siffran har stått stilla på 60 länge, och avser inte militära tankbilar.

Förlusterna fortsätter att vara linjära, eller kanske lite avtagande för personal och markfordon, men takten har ökat något för flygfarkoster, framför allt drivet av drönare även om också sju ryska flygplan sköts ner igår. Det kanske är så att man fått bättre sensorer och vapensystem för luftvärnet?

11:12 Ukrainas president Zelensky ska nu hålla tal via länk för Sveriges riksdag. Det uppges att en SVT-reporter kallade talet “ukrainsk propaganda”. Undrar om de tillade att Zelensky inte var i studion och kunde försvara sig mot ett sådant påstående?

11:51 Uppgifter till bloggen direkt från Charkiv. Det råder nu så akut brist på mat att det råder svält i staden. Det sägs nu att man hellre tar emot mat än mediciner, som tidigare tagit slut.

12:36 Det ser ut som att den ena av de två flyende Roputjorna också drabbades av en brand på fördäck efter anfallet mot hamnen. Den med branden ombord ska vara Kunikov uppges det.Detta betyder att även om fartyget uppenbarligen går att manövrera så verkar det skadat.

12:40 KOMMENTAR OM RYSK LANDSTIGNINGSKAPACITET

För varje ryskt skadat eller sänkt landstigningsfartyg blir en landstigning mot Odessa allt mer idiotisk och därmed osannolik. Dock har ju inte Ryssland visat sig vara särskilt begåvade. Nu verkar inte landstigningsfartyg från Östersjömarinen sänkts än, men varje sänkt landstigningsfartyg minska Rysslands framtida förmåga att kraftsamla fartyg i Östersjön för att anfalla Sverige med. Om de alls skulle släppas ut genom Bosporen av Turkiet, som stängt passagen för fartyg utan hemmahamn i Svarta Havet.

Dock ska Stilla Havsflottan lämnat Vladivostok med sina landstigningsfartyg, med okänd destination och geolokalisering för stunden. Det kan dock varit ett hot begränsat mot Japan, men annars lär de väl dyka upp i Malackasundet och senare Suezkanalen om inte annat. Sedan får vi se om de ska in i Bosporen, men det ligger veckor framåt i tiden.

Hade inte sjömålsrobotar krävt lite längre förbandsutbildning hade det annars varit ett bra stöd till Ukraina enligt tesen att varje sänkt landstigningsfartyg är ett hot mindre mot Sverige i framtiden.

Sedan får vi se om det någon gång i framtiden offentliggörs hur Ukraina egentligen slog ut Alligator-skeppet och skadade en eller två Roputjor. Personligen är jag skeptisk till semiballistisk Tochka-robot men som skönlitterär författare vill jag förstås få detta till en specialförbandsoperation …

12:51 Film på totalförstörd rysk kolonn med fyra lastbilar och en Tigr-pansarbil. Verkar ha burit med sig ammunition. Filmad av ukrainska soldater, som går runt bland spillrorna och fotograferar i solen. Inga spår av kroppar, så de har väl redan samlats ihop och snabbt begravts enligt tidigare redovisat mönster.

12:54 Uppgifter till bloggen direkt från Ryssland och Ukraina.

Det pågår omfattande mobilisering i Ryssland. Detta gäller åtminstone i en delrepublik, där i princip alla krigsplacerade nu får brev om mobilisering. De ber om ursäkt till vänner i Ukraina – civila släktingar och vänner kommunicerar fortfarande med varandra över landsgränsen via Internet – men förklarar att de inte har något val, då de kommer slängas i fängelse om de vägrar. Det handlar alltså om värnpliktiga, den så kallade reserven av krigsplacerade värnpliktiga. Motivationen är noll, och de rycker bara in för att inte hamna i fängelse.

Det pågår ryktesspridning eller spridning av allmän uppfattning i delar av Ukraina om att när gräset slår ut så kommer en ny stor rysk våroffensiv med de nyanlända mobiliserade reserverna. Ukrainska män väntas som etnisk rensning skickas till koncentrationsläger (arbetsläger) men erbjudas frihet mot att de tar värvning och slåss på rysslands sida. Detta kan redan hänt med de som förvisats från Mariupol.

Ovanstående är förstås att betrakta som anekdoter från enskilda uppgiftslämnare, men är dessas redovisning av uppfattningen.

Återkommer med analys.

13:24 Här uppgifter om deporationer och koncentrationsläger för ukrainare (“filtreringsläger”). Enligt uppgifter till bloggen har dessa byggts i bland annat Volgograd (fd Stalingrad).

13:34 Film i 1080p HD på hamnen i Berdijansk, där man ser hur Alligatorn brinner inne på lastdäck, samt har hål i sidorna genom vilken elden syns, samt hur det brinner på fördäck på den ena Roputjan och ryker på den andra. Tio minuter film inklusive hur Roputjorna flyr. Man får nog inte mycket bättre täckning av händelseförloppet än så här.

Alligatorn får nog anses vara totalavskriven.

Mitt i filmen dyker ett femte flyende fartyg upp.

Man får hoppas att besättningen på Alligatorn inte befann sig ombord. 55 man har nog annars dåliga möjligheter att överleva. Mot detta talar att Roputjorna uppenbarligen hade en del besättning ombord.

Efter explosioner i sista delen av filmen landar saker flera hundra meter ut i vattnet bort från Alligatorn.

Slående är också hur ingen räddningstjänst anländer för att släcka bränderna, trots att det gått tio minuter, inga av de andra fartygen stannade heller för att försöka släcka med sina vattensprutor eller genomföra några som helst räddningsaktioner.

Det verkar inte bara vara i ryska armén som liv är billiga. Och likt för stridsvagnsbesättningarna så ser väl inte Ryssland någon vits med Alligatorns besättning när skeppet ändå är avskrivet, så varför rädda?

Här finns en webkamerafilm på den initiala explosionen. Det syns inga spår av någon inkommande robot. vilket inte betyder något i sig – bildkvaliteten är inte perfekt.Explosionen är dock väldigt liten, vilket starkt talar emot en Tochka som ska ha 482 kg sprängladdning vilket är en enorm explosion.

Sabotage är mer sannolikt.

13:53 De som bloggen skrev om mobiliserades för tre veckor sedan är nu på väg mot Ukraina, fullkomligt livrädda och oförstående. Det är ju en specialoperation, inte krig. Det ska även skett mobilisering i kärn-Ryssland, dvs runt Piter och Moskva.

14:28 ANALYS: PUTIN ESKALERAR – VÅROFFENSIV I ANDRA HALVAN AV APRIL

De värnpliktiga som helt oförstående och nu livrädda skickas till Ukraina, trots att Putin hävdar att inga värnpliktiga ska mobiliseras och trots att kriget kallas specialoperation och går enligt plan, tog alltså tre veckor att mobilisera och antagligen även repetitionsutbilda. Ge det en vecka att transporteras till utgångsgrupperingar nära fronten. Riktig underrättelsetjänst har mer exakta tider

Nu mobiliseras en andra vända, och de kommer alltså vara vid Ukraina färdiga till Putins köttkvarn runt den 20:e april.

Då har även våren kommit till stora delar av Ukraina, och utifrån uppgifter till bloggen så ska gräset börja bli grönt då och leran ska då torka upp, så ryskt pansar inte längre är vägbundet och enkelt kan gå in i eldöverfall.

Kort sagt så är en rimlig analys att det blir en rysk våroffensiv under andra halvan av april. Putin backar inte undan utan fyller på köttkvarnen och metalltuggen, antagligen med målet att innan den poltiiskt viktiga segerdagen den 9:e maj krossat Ukraina.

Man ska komma ihåg att när det uppges siffror om 75-80-90% av ryska förband redan skickats till Ukraina, så gäller det förbanden som i enhetsbeteckningar. Men som bataljonsstridsgrupper (BTG), inte brigader. Det innebär att per brigad om tre bataljoner plus 1-3 funktionsbataljoner och kompanier (brigadledning, artilleri, logistik, ingenjörsförband i den mån dessa inte är resurser på nästa nivå, divisionen, eller över det på armékår eller överst armé) har bara en bataljon skickats till Ukraina. Det finns alltså utrustning och värnpliktig personal ur reserven för ytterligare två bataljoner. De som skickats har främst också varit stående förband med kontraktniki, kompletterat med värnpliktiga för att fylla ut. Det finns också rena reservförband som bara är värnpliktiga reservister, som inte skickats än.

Även om de bästa förbanden i mycket har förbrukats, liksom mycket av funktionsförbanden, så är inte de ryska stridskrafterna i närheten att ta slut.

Och Putin kan inte backa av prestigeskäl.

Så nu kommer nästa köttlavin av unga ryska oskyldiga män. De hotas av 12-20 års fängelse som landsförrädare som stöder Ukraina om de inte mobiliserar. Det är inga svenska tre månader, ute efter två för vapenvägran vi pratar om här.

Förbanden kommer vara dåligt utbildade, dåligt övade, dåligt tränade och totalt omotiverade och bara slåss för att de är livrädda för alternativet. De kommer möta stridserfarna ukrainare som slåss för sitt land och för att hämnas terrorbombningar, dödade och fördrivna familjemedlemmar, kollegor och kamrater, och sina förstörda hem.

Det enda som talar för att Putin når bättre framgång i nästa stora offensiv är volymen och vädret. Varken utrustning eller kompetens kommer vara bättre, även om det kommer finnas ryska stridserfarna förband och ledning på sina håll, i den mån man kunnat dra lärdomar av fiaskot än så länge och skrapa ihop nya förband av resterna av de gamla.

En rimlig analys är att Ryssland kommer satsa på ett avgörande med ett anfall mot Kyjiv. Ska man segra till den 9:e maj, så är det enda alternativet.

Men att man ska lyckas ta Kyjiv på två-tre veckor är extremt osannolikt. Det har man inte ens lyckats med Mariupol.

Däremot kan detta föregås av eskalerade terrorbombningar av staden.

Men vi får se. Ovanstående är bara en av oändligt många möjliga analyser, det är inte ett facit eller ens ett påstående om att ha rätt.

Jag vet inte, men är mycket oroad över uppgifterna om bred mobilisering och framstransport av värnpliktiga till Ukraina. Förberedelse för en våroffensiv kan också vara ett försök att tvinga Ukraina att ge sig vid förhandlingsbordet. Eller så tänker Putin med värnpliktiga livrädda omotiverade soldater anfalla Natoländer så han kan bli besegrad av en fiende som utmålats som den store satan själv och en värdig motståndare, istället för av Ukraina.

15:14 Nathan Ruser har gjort en liten mer lättförståelig karta, som visar hur det ryska anfallet brett ut sig, men oockså vad Ukraina återtagit.

15:26 Rådhuset i Cherson uppges ha en Ukrainsk flagga nu. Dock är det inte möjligt att tidsbestämma fotot.

18:22 Byn Lukijanivka en bra bit öster om Kyjiv är befriad. Det uppges att cirka fyrtio ryska soldater dödades, nio stridsfordon och två stridsvagnar. En stridsvagn togs i beslag och används nu av Ukraina. Ukraina själva ska tagit två dödade och 10 sårade som förluster.

Det är en faktor på 20x när det gäller dödade ukrainska och ryska soldater.

KOMMENTAR

En annan intressant faktor är att det gick 40 dödade ryska soldater på nio stridsfordon och tre stridsvagnar, säg tolv pansarfordon, eller 40/12=3.33 gånger antalet pansarfordon. Vi vet sedan ovan att 530+1597 ryska stridsvagnar och pansarfordon slagits ut, vilket allt annat lika borde innebära 3.33*(530+1597)=7 082 dödade ryska soldater. Till det kommer antalet dödade per lastbil, haubits, salvpjäs och luftvärnssystem. Skulle 3.66 gälla alla markfordon så landar de ryska dödade på 3569*3.33=11 844 dödade ryska soldater och officerare, i jämförelse med de officiella ukrainska siffrorna om 15 800. Osäkerheten är förstås stor, men detta visar att de angivna antalet dödade ryska soldater är trovärdigt i förhållande till antalet fordon och t ex amerikanska tidigare bedömningar om 7000 – 15 000 dödade ryska soldater är också trovärdigt.

Tillkommer dödade hos flyget och flottan.

19:02 Film på förstörda fordon i Lukijanivka. Inga kroppar, så de verkar redan omhändertagna. Dock eventuellt en rejäl blodpöl på marken på ett ställe, men det kan också vara olja. Åtminstone 6 -7 fordon förstörda eller beslagtagna. Tror man kan anse att angivna siffror på tolv fordon är fullt realistiskt, med tanke på att alla knappast slagits ut på samma plats.

20:14 Foto på en rejäl brand någonstans som påstås vara Hostomel eller Irpin. Ukraina bör inte ha några större drivmedels- eller ammunitionsförråd så nära fronten, men Hostomel var en samlingsplats för ryskt materiel och förråd. Eller så har man futtat eld på den beryktade konvojens tankbilar. Det kan förstås vara någon civil anläggning i området, eller t ex flygbränslelagret vid Hostomel-flygplatsen.

 

  ******

Andra lägesrapporter
 
EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 
 
MÅNDAGENS detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land).

*****

 




****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
 
 
 
Speciellt för militär-nördar:
 
 
 
 
UVELL: Skattebetalarna sponsrar Putins propaganda