torsdag, mars 03, 2022

TORSDAGENS LÄGESRAPPORTER m m Även idag: Wilderängs utmärkta lägesrapport nedan.

Se hans täta uppdateringar under dagen HÄR

Se hur världens stater röstade i FN beträffande invasionen

Rysslands förluster till idag:

(källa: Ukrainas Försvarsdep)

Se hur ryska soldater plundrar ukrainsk affär

Live TV-kameror i bl a Kyiv och Odessa
 

* * * * *

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
 

 


Uppdateras: Den ryska offensiven kör fast – dåligt underhåll, dålig logistik – kontrollerar inte tagen mark – och nu kommer kylan

Putins nya invasion av Ukraina ser allt mer ut att köra fast orsakat av korruptionens dåliga underhåll, dålig logistik och massiva förluster av trupp och materiel. Man kontrollerar enligt uppgifter till bloggen inte heller tagen mark, inte ens de vägar som offensiven egentligen har tagit. Och de närmsta dagarna kommer kylan slå mot utmattad trupp utan mat och bränsle.

Självständighetstorget i Kyjiv, även känt som Maidan (Torg)

Det verkar inte skett några som helst ryska framsteg runt Kyjiv och finns rent av uppgifter om att Ukraina gjort motanfall och stängt in stora ryska förband i en så kallad ficka väster om Kyjiv, men det är obekräftat och svårt att kontrollera.

Även Ukrainas näst största stad Charkiv håller fortfarande ut, utan några märkbara ryska framgångar. Det samma gäller Sumy och Chernihiv.

Ukraina verkar dock tappat Konotop, där man ställde ultimatumet att antingen kapitulerar staden eller så begår man krigsbrott och öppnar eld med artilleri mot de civila som är kvar i staden. På filmerna ville de civila fortsätta göra motstånd, så om staden egentligen fallit är oklart.

Det finns också uppgifter att Kherson skulle fallit och att Ryssland installerat ett militärt styre i staden. Detta är obekräftat.

Man ska vara medveten om att sådana här uppgifter kan spridas för att göra dem till sanningar.

Mariupol uppges inringat, även om också det inte är helt klart. Fyra ukrainska brigader står för försvaret, eller motsvarande mer än hela svenska armén. Givet ammunition, mat och bränsle så kan striderna fortsätta länge. Strömförsörjning uppges bruten till den belägrade staden.

Vad som däremot utmärker det ryska anfallet nu är att offensiven stannat upp. Man har som tidigare dokumenterat problem med bränsle och mat, och en ny analys visar att man även har problem med underhållet. I det korrumperade Ryssland har fordonen inte skötts vilket lett till problem med däcken, som helt enkelt går sönder. Särskilt gäller detta så fort ryska hjulfordon lämnar hårdgjorda torra vägar, vilket det finns begränsat av i delar av Ukrainas landsbygd.

Uppgifter direkt till bloggen inifrån Ukraina gör gällande att Ryssland inte kontrollerar den terräng de tagit. De kontrollerar inte ens vägarna, utan finns möjligtvis grupperade i en del vägkorsningar, men annars främst i frontlinjen. Försörjningslederna är oskyddade och saknar rent av luftvärn, så framryckande underhåll eller förstärkningar är helt exponerade och oskyddade bortom det de själva har med sig. Detta bekräftas i sin tur av alla filmer från civilbefolkningen på utslagna ryska fordon och konvojer. Det finns ingen rysk trupp kvar, utan den har dragit vidare. Ryssarna har helt enkelt inte trupp att kunna säkra sina erövringar.

Kartan nedan är i själva verket missvissande och vad man egentligen tagit är bara några vägar man färdats ner längs och även dessa är nu övergivna. Undantaget är möjligen nordväst om Kyjiv, där man har så mycket trupp att man nog kan sägas tagit terräng, liksom nordost om Charkiv.


 Däremot fortsätter terrorbombningarna av civilbefolkningen med artilleri och flyg. Ukraina uppger att över 2 000 civila dödats. FN uppger att över 680 000 har flytt landet, vars befolkning före kriget var 41 miljoner i de icke ockuperade delarna.

Charkivs centrum nedan.

Ryssland har igår för första gången medgett förluster och cirka 500 döda. Detta ska dock bara matcha de kistor som nått de anhöriga – t ex ska det kommit 45 kistor med döda enbart till en liten stad i Altai igår.

Ukraina uppger att de ryska förlusterna nu är 9 000 döda, 217 stridsvagnar, 900 stridsfordon och pansarfordon, 90 haubitsar, 42 salvpjäser (rakterartilleri), 11 luftvärnssystem, 30 flygplan och 31 helikoptrar. De låga förlustsiffrorna rapporterade under gårdagen verkar således handlat om eftersläpande rapportering.

Putins köttkvarn med en ung generation ryska män som mals ner till solrosgödning i den ukrainska myllan fortsätter således. En tragedi för alla inblandade.

Bloggen har trovärdiga uppgifter om att Ryssland tvångsinkallar (mobiliserar) andra förband i Ryssland de senaste dagarna, dvs man kommer skicka fram ny trupp till kriget i Ukraina. Detta kommer dock ta tid.

De kommande dagarna kommer kylan och perioden med plusgrader är över. Det kan bli ner mot -10 grader nattetid, och utan mat och bränsle kommer det bli minst sagt påfrestande för de ryska soldaterna utan fungerande försörjningslinjer. Stridsvärdet lär inte öka. Här finns SMHI:s prognos för Kyjiv där temperaturerna nattetid kommer bottna på -12 grader om en vecka. För Kharkiv är prognosen -15 om en vecka och temperaturen kommer med start lördag inte ens nå plusgrader dagtid.

Nedan följer löpande uppdateringar. Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:22 Ukrainska försvaret proklamerar att de har besegrat första gardespansararmén utanför Charkiv. Vad besegra betyder kan man diskutera. Detta är Rysslands tyngsta chockförband avsett för att bryta genom fiendens linjer och slå på djupet, samt som baserat utanför Moskva det förband som primärt används för att paradera med på Röda Torget på den ryska Segerdagen den nionde maj varje år. Andra världskriget har för övrigt tre slutdatum i Europa.

Det är förstås möjligt att första gardespansararmén nu dras undan från Charkiv, eller resterna av den, och att andra förband skickas framåt. Eller så har offensiven mot Charkiv helt enkelt upphört, även om terrorbombningarna består.

09:41 Här finns en lista över alla än så länge identifierade bilder på förstörd eller tillfångatagen krigsmateriel, med länkar till källorna. Ryssland har 515 förstörda enheter på foto, varav 60 stridsvagnar. Ukraina har 163 förstörda enheter, varav 24 stridsvagnar. 179 förstörda ryska lastbilar finns fotograferade, mot 42 förstörda ukrainska.

Dessa siffror är förstås bara en bråkdel av faktiska förluster – långt ifrån allt fotograferas och publiceras på Internet. Det säger dock något om proportionerna på förlusterna Ryssland – Ukraina vilka ser ut att vara 3:1.

09:49 Tidigare uppgifter om att ukrainska soldater i franska Främlingslegionen fått återvända till Ukraina har visat sig vara fel. De ska gripits när de försökte lämna Frankrike. Chefen för legionen håller här ett tal där han säger att en legionär inte väljer var han strider.

11:13 Det har faktiskt inte hänt så mycket. En lätt lustig uppdatering att skriva i allt elände.Eller okej. Ryska oligarker får nu sina lyxkryssare beslagtagna, senast nu Rosnefts chef Igor Sechin som blivit konsekvensutsatt av fransmännen.

12:12 Beskjutna och brinnande bostadshus i Chernihiv där det ryska anfallet tidigt stoppades nordväst om Kyjiv redan första dagen.

12:18 Går naturligtvis inte att få bekräftat, men enligt Bellingcats chef (som således torde vara trovärdig) uppger Ukrainas försvar att man har dödat den Spetsnaz-generalmajor som är befälhavare över 41:a armén från Novosibirsk. 41:a armén utgångsgrupperades norr om Chernihiv på fotot ovan, så det är antagligen någonstans i det området som detta skett. Det betyder i så fall att Ukraina opererar även norr om floden, alternativt att han dödats via fjärrbekämpning vilket sedan bekräftats via signalspaning.

12:41 Möjliga DDOS-attacker mot svenska bank- och posttjänster. Detta är på anekdotnivå då det är självupplevt, men PostNord har haft stora problem när jag försökt skicka paket nu – jag skulle avbryta bloggandet för 10 minuter pakethantering och sedan lämna av paketen innan gymmet, men är nu uppe i snart två timmar. Sedan visar det sig att nu fungerar inte Swedbank och Sparbankerna, så det går inte att betala för paketen när jag väl kommit till sista steget hos PostNord. Möjlig pågående DDOS?

Lyckades nu betala med privat Swish, vilket innebär en massa extra admin för företaget.

12:48 Ukrainas generalstab meddelar att Ukraina nu går från att försvara sig till motoffensiv. Det har redan börjat i natt, nedan är en film på raketartilleri mot ryska positioner.

12:56 ANALYS

Ukrainas generalstab har rimligtvis gjort samma bedömning som bloggen, dvs att den ryska offensiven nu tappat sin kraft och att bränsle och mat är slut för ryssarna, sannolikt även en hel del ammunition – får man inte fram bränsle får man inte heller fram ammunition, särskilt inte till de tunga delarna som artilleriet. Samtidigt är stridsvärdet på rysk trupp i botten, och man inleder därför offensiva operationer för att ryssarna inte ska få chansen till återhämtning.

Kort sagt tar man initiativet. Det kommer inte ske överallt – man väljer punkter där motståndaren är som svagast och man kan räkna med ett avgörande – och det kommer inte lyckas överallt. Men Ukraina är på banan.

Med Rysslands havererade försörjningslinjer och utan djup i de ryska försvarslinjerna kan ett ukrainskt genombrott leda till fullständig utplåning av hela ryska förband. Kanske låg det något i att man besegrat första gardespansararmén utanför Charkiv ändå?

Man behöver också genomföra en offensiv när man kan för att lätta på trycket mot städerna och civilbefolkningen – ryskt artilleri kommer nu behöva riktas mot de ukrainska förbandens offensiv istället för terrorbombning av civila.

Kan man också lätta på trycket för de civila kan dels förnödenheter som framför allt mat komma fram till de hårdast utsatta platserna, som Charkiv, och civila får också chansen att fly om vägar öppnas igen.

13:08 Ett meddelande inifrån Kyjiv från en person i Ukraina till en privatperson i Ryssland. Notera att detta är vederbörandes uppfattning av läget, med en helt annan lägesbild och översikt än vad vi har ifrån våra svenska bildskärmar. Charkiv står kvar, om än sargat, men detta är vad ukrainare alltså upplever det som.

“Jag är i Kyjiv med min äldste son. Han har skrivit in sig i territorialförsvaret, väntar på kallelse. Kyjiv bombas oupphörligen, Charkiv har redan raderats från jordens yta. Överallt dör det folk, detta är ingen specialoperation, ett riktigt krig pågår. Inga benderovtsi (nynazister) finns här, de som Putin pratar om, jag har aldrig varit det. Ni vet det, jag har massvis med släkt i Ryssland. Det som sker här är ett helvete: folk dör av explosioner, av raketträffar. Men! Alla har samlats, som en enda näve, det finns ingen uppdelning på väst och öst, nord och syd!!! Vi är enade som aldrig förr, trots förödelse, vi tror på en ljus framtid, och lägger inte uppmärksamhet på lögnerna från ryska medier och regering. Det är synd att ryssarna inte vet om den här situationen, och inte förstår. Vitryssarna skjuter i ryggen på oss, här säger vi: “bra att vi endast har två broderfolk”...”

Bloggens fetstil ovan.

13:28 Det har ju hävdats att Kherson fallit för ryssarna. Må så vara. Ryssland ska grupperat sina helikoptrar och luftvärn på flygplatsen i staden. Den besökts av ukrainarna med artilleri i natt. Det hävdas obekräftat att helikoptrarna ska slagits ut. Man kan onekligen fundera på i vilken mån Ukraina låtit Ryssland ta terräng bara för att bita tillbaka när och var de själva bestämmer och när ryska förband blivit hopplöst utspridda.

15:35 Nedan är en video på en besegrad rysk armé. Rösten till filmen säger att bassarna har varit 3-4 dagar här och väntat, de har inte fått mat, de har inte fått vatten. De är blöta om fötterna och har sovit på golvet i utrymmet. Varje dag har det sagts att de ska fraktas hem. Det finns döda kroppar på platsen, som inte hämtats. De har fått beskedet att de ska få ett papper att skriva på retroaktivt att de fått avsked från armén innan kriget började så de kan omöjligtvis varit i Ukraina och de döda kan omöjligtvis vara ryska förluster, för enligt pappret ingick de aldrig i armén. Men de bara väntar. Och kallar sig själva för kanonmat.

Det räcker att titta på filmen, så förstår ni nog känslan, men ovan är ett referat av vad som sägs. Och kommentatorn vågar prata om detta öppet med de andra bassarna.

15:55 Film på minst ca 80 ryska krigsfångar som går avväpnade och förmodat övervakade av ukrainska fångvaktare. Länkar inte eftersom det är krigsfångar. Början på leden visas inte, så det kan lätt vara över 100.

15:59 Kosmetikbolaget Mary Kays logistikcenter utanför Kyiv i brand. En annan film på samma brand här.

15:59 Film från Hostomel-flygplatsen norr om Kyjiv, där hårda strider rasat fram och tillbaka, med utslagna och brinnande ryska lastbilar, samt bevis på att Antonovs AN-225 är förstörd. Det var världens största flygplan.

16:01 Flera utslagna eller övergivna ryska stridsvagnar tillhörande första gardespansararmén, chockförbandet.

16:03 Ukrainarna är segervissa. Enligt en enkät tror 88% på seger. Ukrainarnas kampvilja och moral är alltså inte knäckt.

16:04 Brittisk underrättelsetjänst bekräftar enligt Reuters att de ryska styrkorna inte gjort några framsteg mot Kyjiv de senaste tre dagarna. Eller kort sagt vad vi som följer OSINT har sagt hela tiden. Men det är bra att få det bekräftat av underrättelsetjänsten.

16:17 Amnesty International har sammanställt bevis för ett av antagligen hundratals om inte tusentals ryska krigsbrott. Detta handlar om bombningen av ett bostadsområden i Charkiv den 28:e februari där tre vuxna och ett barn dödades, samt 16 fler skadades, och man sammanställer bevisen mot Ryssland i en tråd på Twitter. Det kommer förstås vara ett enormt arbete att sammanställa alla krigsbrott och bevis på dessa.

16:30 Kommentar om ett foto och film på en rysk landstigningsstyrka. Den är definitivt tagen i Svarta Havet och i närtid eftersom det både är Alligator-skepp och ett Ivan Gren-skepp på samma bild – de har aldrig varit på samma plats förut. Filmen är dock taget från Krym, inte från Odessa, då fartygen är så nära kusten och utan synlig eskort. Den kan varit tagen under tidigare övningar innan Putins nya invasion. Jag skulle alltså med 95% sannolikhet säga Krym, inte Odesa, men kan inte säga något om när filmen gjorts. Jag håller mig skeptisk till en rysk landstigning mot Odesa tills jag ser den. Vad jag vet är att Ukrainas försvar väntar redo för att ta emot de ryska fartygen.