tisdag, april 05, 2022

TISDAGENS LÄGESRAPPORTER

 Det blev ett "tekniskt avbrott" i rapporteringen under måndagen p g a en kort utlandsresa.

Men nu ska allt fungera som vanligt igen.

 

 


Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band


 


Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  


 ****

 

UPPDATERAS: Fokus för kriget i Ukraina flyttas söderut – Borodjanka värre än Butja
 

Med den ryska panikartade reträtten från norra Ukraina flyttas fokus nu söderut. Samtidigt framkommer det allt fler vittnesmål om att civilbefolkningen i Butja inte var de värst drabbade. Borodjanka uppges vara värre, och det finns så många andra städer och byar som befriats där de ryska krigsbrotten, folkmorden, avrättningarna, tortyren och våldtäkterna nu kommer uppdagas. Men antagligen är det ännu värre i belägrade Mariupol, där mediaskuggan råder i den belägrade staden. En avgörande fråga är också vad som kommer hända med Charkiv.

Räddningstjänst i östra Ukraina

Frågan är om Charkiv inkluderas i det påstådda nya ryska fokuset på södra Ukraina. Det är en gränsdragningsfråga, samtidigt som Ryssland tagit mycket stora förluster runt den terrorbombade staden. Och man verkar inte intresserade av att lätta på trycket, utan terrorbombningarna fortsätter. Nedan en buss med flyende från Charkiv, som bombades av ryskt attackflyg på väg bort från fronten.

 

Med tanke på facit från den ryska ockupationen av Butja och nu också ännu värre med Borodjanka, så vill man inte veta hur illa det är i Mariupol. Några av de vidrigaste berättelserna jag läst – på en nivå som man inte ens kan ha mage att hitta på i fiktionens värld – kommer just från flyktingar från Mariupol.

Faller staden kommer dock alla dessa krigsbrott och vidrigheter att stanna vid vittnesmål, för alla bevis kommer sopas undan av de ryska ockupanterna, som istället kommer fabricera motsatta berättelser. Vi såg redan igår en fejkad film på fejkade krigsfångar i Mariupol.

När det gäller lägesbilden i Ukraina så pågår det just nu ett bråk om kartan hos Wikipedia. Se min skärmdump här. Krafter vill inte alls få det till att Ryssland flytt fältet i norr. Jämför t ex med dessa kartor.

Ukrainas chefsåklagare uppger att Borodjanka är värre än Butja. Staden ligger längre mot nordväst om Kyjiv men har hamnat i mediaskugga pga Butja, som ligger närmare och fick uppmärksamhet först. Tyvärr kommer det vara svårt för media att följa upp alla vidriga brott. Mediafokus kring Borodjanka hamnar istället om en anläggning för övergivna hundar, där hundratals hundar svalt ihjäl under ockupationen. Man ska inte förringa sådant, utan för en del kan det krävas oskyldiga djur för att väcka känslor (Zolas häst), medan de kanske skiter i om människor mördas, torteras och våldtas. En del saker blir för overkligt eller för otäckt för många, så man tar inte till sig vidrigheterna, medan lidande djur kan vara något som man enklare kan relatera till. Särskilt om man själv är djurägare. Man ska inte heller förakta de som försöker rädda djuren – det är en del i att hålla kvar vid vår mänsklighet. Att rädda djuren är att bevara sin mänsklighet – både på ett personligt plan och som grupp.

Vad gäller en rysk kraftsamling i söder så står jag fast vid att vi tidigast får se en ny storoffensiv under andra halvan av april. Det finns dock inget som automatiskt säger att Ryssland kommer nå bättre framgångar den gången – personal och materiel förblir undermålig. Kanske har högre ledning lärt sig något dock, men det kan falla på utförandet. Och mycket av Rysslands bästa materiel och bästa förband har redan utplånats. Nästa våg blir tvångsmobiliserade värnpliktiga ur reserven och sämre materiel. En köttvåg som rullar in mot köttkvarnen i södra Ukraina.

Det enda jag dock vet är att jag inte vet.

Ryssland kommer fortsätta hålla uppe trycket i söder tills dess medan Ukraina inte kan skicka ner alla sina styrkor från norr – dels måste man vara beredda på nya anfall i norr, och dels blir man väldigt sårbara för ryskt attackflyg under längre landsvägsförflyttning. Dels för att det inte går att flytta sig dolt, och dels för att det finns kanaliserande punkter där Ryssland kan räkna ut att förbanden måste ta sig igenom.

Sedan ska man komma ihåg att Putin fortfarande omger sig av sykofanter som säger det han vill höra. Jag är allt mer rädd för att detta krig blir långvarigt. Kanske en våroffensiv i april – maj, sedan en höstoffensiv augusti – september och att Putin aldrig kommer nöja sig.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:39 Film med släpvagn fullastad med lik från ryska soldater. En bränd kropp där sönderbrända nakna fötter sticker ut ur högen. Flera av de övriga med synbara skottskador, t ex delar av skallen bortskjuten. Trasiga kläder och utrustning. Blod droppar ner på asfalten från ena hörnet på släpvagnen, så liken är relativt färska. Av allt att döma 100% autentiskt. Länkar inte.

10:42 Den spanske kocken José Andrés och hans välgörenhetsorganisation World Central Kitchen är på plats i Ukraina och organiserar och finansierar matlagning åt flyktingar och utsatta. José är gammal teve- och kändiskock och driver ett antal restauranger i USA.

WCK grundades av Andrés 2010 i samband med jordbävningen på Haiti 2010 och har specialiserat sig på att omedelbart gå in i katastrofområden för att ordna mat och få upp strukturer för fortsatt matlagning i drabbade områden. WCK och Andres har mottagit olika utmärkelser, samt 100 MUSD från Amazons Jeff Bezos välgörenhetsstiftelse.

Andres själv är på plats tillsammans med WCK i Ukraina, och de ordnar mat åt flyktingar i Lviv i väster, såväl som mat åt det terrorbombade Charkiv längst i öst. Nedan besöker han den restaurang som anlitas i Lviv för att åta mat åt flyktingarna.

Här är en film från Charkiv, som är en av de värst drabbade städerna i Ukraina (undantaget Mariupol förstås).

Krig drar fram det värsta i mänskligheten, men också det bästa. De flesta människor är goda och vill varandra väl. Andres själv är en ledare och är på plats i Ukraina för att leda. Inte sitta på ett kontor i tryggheten i USA. Nedan en film på när han själv deltar i matutdelandet i Butja. Naturligtvis kan han inte som chef själv stå i första ledet hela tiden, men han backar inte för att riskera livet på plats i Ukraina och att besöka de som utför heltidsarbetet med matlagning och distribution och själv arbeta.

WCK:s hemsida finns här.

14:21 Rysk artillerield träffar en ambulansdepå i Mykolajiv nordväst om Cherson.

På tal om behovet av ambulanser till Ukraina.

15:28 Oklart i tiden, men vad som ser ut som ett artilleriangrepp mot en kolonn med ryska pansarfordon, filmat från drönare. Ska vara i Donetsk, dvs södra Ukraina.

16:21 En pojke bredvid sin mors grav i trädgården vid hemmet i Butja.

16:32 Nathan Ruser har uppdaterat sina kartor, vilka jag anser är de bästa.

 

 

Det finns en liten ficka av rysk trupp kvar i norra Ukraina, annars är det i princip helt rensat på rysk trupp, även om ryssarna dröjer sig kvar lite vid gränsen norr om Sumy fortfarande.

Det pratas om att den ukrainska utbuktningen (eng salient) norr om den gamla skyttegravslinjen skulle vara hotad, men som framgår på kartorna är det bara två smala täter med rysk trupp som försöker arbeta sig nedåt, vilket resulterat i hårda strider vid t ex Izium.

Viktiga ortsnamn att hålla koll på är Svatove, Starobilsk och framför allt staden Severodonetsk, samt Izium, Sovijansk, Kramatorsk och Barvinkove.

Samtidigt är Slovianksk, Kramatorsk och Severodonetsk ganska stora städer och inte något man tar över en natt.

17:20 Ukraina har med en pansarvärnsrobot Stugna-P skjutit ner en rysk Ka-52 attackhelikopter som hovrade. Film på Stugna-skärmen här.

20:30 Drönarfilm på strid med åtminstone en ukrainsk pansarvang mot en hel kolonn av ryska pansarterrängbilar och stridsvagnar. VARNING! Filmen är här. Det visas döda kroppar på slutet.

Det är lite oklart exakt vad som pågår och vad som händer med den ukrainska stridsvagnen. Den slår ut åtminstone en pansarterrängbil. I ett skede öppnar avsuttet skytte eld med pansarvärnsvapen – antagligen en RPG – mot stridsvagnen, men träffar huset fordonet har som flankskydd.

Två pansarterrängbilar skjuter på till synes måfå med sina automatkanoner ut bland husen, utan att veta var stridsvagnen är, eller så finns det mer styrkor ur film.

Lite underligt klippt kanske, men kanske en av de bästa överblickarna över faktiskt full strid sedan nordväst om Kyjiv härom veckan. Klippet som visar någon form av industrilokal i några sekunder är strax till höger ur bild från stridsvagnen.

Platsen ska vara Nova Basan i Chernihiv Oblast, väst om Kyjiv. Geolokalisering här här. Google Streetview finns för den ryska framryckningsvägen för den som vill ner på marken och titta mot den ukrainska stridsvagnens eldställning. Denna länk bör ge ungefärlig vy mot stridsvagnen, men det är dock sommar och löv på träden, samt högar med jord eller grus ivägen mot eldställningen.

För övrigt syns tydligt hur rök och damm från stridsvagnskanonen skymmer sikten för vidare skott, samt väldigt väl röjer stridsvagnens eldställning. Det är inte alltid lagom fuktiga välrensat skjutfältsgräs man strider på.

20:43 Lång film på pansarförstöringspatrull med ukrainska Stugna P-pansarvärnsroboten, som sätter upp ett ledöverfall mot en väg dit ryssarna väntas. Man prioriterar TOS-1 termobariska salvpjäserna, även kända som Borotino, vilket hörs ropas av skytten. O kan uttalas nästan som a på ryska och ukrainska, t ex otets (fader) som närmast uttalas som atets.

Stugna-P sköts som synes på filmen från en terminal via en utrullad kabel och skytten kan därför sitta rejält i skydd utan att behöva exponera sig för motståndaren. Dock verkar tripoden kunna skaka pga vind vilket ger upphov till en hel del svordomar vid ett av skotten (tror att suka pederasti blyat inte behöver någon översättning vid det här laget), och en lugnande klapp på axeln på den glasögonprydde skytten.

Om Ukraina klarar sig ur kriget lär Stugna-P bli en exportsucce. Bevisad i strid många gånger, och det mot en kvalificerad motståndare. Konceptet att kunna ligga en bit bort i skydd är antagligen också en USP.

20:59 Allt är inte jägarstrid, drönare, pansarvärnsrobotar och infanterism. Här är en film på ukrainsk framryckning på bredd i öppen terräng med stridsvagnar och stridsfordon. Stridsvagnar öppnar eld mot något längst bort i bild. På länken finns det även en beskrivning av striden, som inkluderade främlingslegionärer från Kanada på ukrainarnas sida, mot ryssar och tjetjener som försvarade en by.

 

*****

 Bild

 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

*****


****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
 
 
  

 
 
Speciellt för militär-nördar: