tisdag, april 19, 2022

TISDAGENS LÄGESRAPPORTER

 

UPPDATERAS: Slaget om Donbass har inletts – massiv artillerield längs 500 km front från Mykolajiv till Charkiv
 

Slaget om Donbas har inletts och den förväntade ryska storoffensiven har igår kväll börjat med massiv förbekämpning i form av artillerield längs hela den cirka 500 km långa frontlinjen i Ukraina – från Mykolajiv i väst och hela vägen till Charkiv. Några anmärkningsvärda anfall på marken ska dock inte skett än, men så är ryssarna uppenbarligen svaga på att agera nattetid.

Det ryska försvarsledningscentret i Moskva

Bloggens analys var att den nya offensiven skulle inledas under andra halvan av april. Detta var baserat på framför allt direktuppgifter om tvångsmobiliseringen av värnpliktiga i reserven i Ryssland – tid att mobilisera, tid att transportera och tid att genomföra enkel repetitionsutbildning samt få fram de nya soldaterna till förbanden i fronten.

Detta har nu visat sig stämma och 18:e april får väl sägas vara andra halvan av april.

Det innebär dock att kvaliteten på de ryska trupperna nu är sämre än vid det inledande anfallet den 24:e februari, för snart två månader sedan. Förlusterna av kontraktsanställda kontraktniki ersätts alltså av mobiliserade värnpliktiga som kan ha många år sedan de sist var klädda i digiflora eller Gorka.

Samtidigt har förstås andra fått stridserfarenhet de senaste 55 dagarna och kanske har den ryska ledningen lärt sig något. Bara det att man nu faktiskt verkar förbekämpa och inte som den 24:e februari bara rusar in antyder att man ändrat taktik. Hur länge förbekämpningen kommer pågå är också oklart, och hänger bland annat på logisitiken. Inte osannolikt kommer man fortsätta samtidigt som man gör framstötar för att testa om det ukrainska försvaret viker på någon punkt, och givet att man behärskar operationskonsten ger man sig sedan på försök att få till genombrott på dessa platser. Det förutsätter dock att den ryska ledningen är kompetent på annat än att massmörda civila. Ukraina är inte Syrien.

Zelensky höll ett tal igår kväll, där han offentliggjorde att den ryska storoffensiven startat. Det ska också pågå omfattande flyganfall och Ryssland har enligt det ukrainska försvarsledningen frambaserat S-300 och S-400 luftvärn till viktiga platser, särskilt nära Charkiv – det senare antagligen för att säkra knutpunkten Belgorod från ukrainska anfall.

Strider pågick igår i Kreminna, men några andra väsentliga framgångar för Ryssland verkar inte rapporterats.

Några filmer på rysk artillerield igår. Salvpjäser nära Donetsk. Salvpjäser vid Kherson som öppnar eld i riktning mot Mykolajiv. Explosioner i Donetsk. Vad som låter som skyttestrid i mörkret någonstans i Donbass.

Pentagon uppger att Ryssland har 76 bataljongsstridsgrupper (BTG) i Donbas, varav 11 tillkommit de senaste dagarna. 22 ska finnas norr om Ukraina och genomför återhämtning. Cirka 12 BTG ska vara uppbundna av att belägra försvararna i Mariupol, vilket visar hur stora styrkor stadens fortsatta försvar binder upp.

Det ska skett flera explosioner i Mykolajiv. De ryska anfallen sker också mot befolkade städer och det handlar inte bara om militära mål – att tvinga ut flyende på vägarna är en rysk taktik för att tillsammans med sårade civila tynga ner försvaret. Att anfalla civila är ett medel och ett mål för Ryssland av denna anledningen, och det samma skulle gälla i Sverige om rysk trupp tillåts sätta sin fot på svensk mark.

Beskjutning av Mykolajiv innebär att Ryssland inte har för avsikt att ge upp Cherson – den enda större stad de tagit – och att Putin fortsätter att ha ambitionen att ta hela Ukraina, inte bara Donbas. Å andra sidan kan det vara en operativ fint för att binda upp ukrainsk trupp som annars kunde skickas till Donbas om Ryssland hade retirerat till östra sidan om Dnepr.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

07:57 En järnvägsbro över floden Donets ska sprängts inne på ukrainskkontrollerat territorium. Det kommer göra det svårare för civila att fly området.

08:21 Ukraina ska gett moteld mot flygplatsen utanför Cherson och kraftiga explosioner ska ha hörts. Eventuellt ska ammunitionslagret exploderat. Ska bekräftas här. Detta uppges vara det ukrainska 220 mm Uragan-raketartilleriet som konsekvensutsatte flygplatsen. Ser ut att vara tidgt på morgonen så det kan stämma. Kort skjutavstånd med tanke på den höga eleveringen av salvpjäserna.

Det är inte omöjligt – rent av sannolikt – att Ukraina har avvaktat med sitt eget artilleri och grupperat det samordnat med artilleriradar för att ge moteld mot ryskt artilleri och sedan omgruppera. Den som öppnar eld först är den som riskerar få moteld i skallen. Enligt ovan ska det dock skett spaning (eventuellt med drönare – ett spaningsförband behöver bara komma nära nog för sin COTS-drönare numera) i fallet motelden mot flygplatsen.

10:25 Uppdaterad karta från Ukraine War Map, som nu visar elva ryska anfallsriktningar i den nya offensiven. Det uppges att genombrott skett runt Kreminna där rysk trupp nått Zarichne och Torske.

11:46 Ett foto som kan representera utvecklingen hos det ukrainska försvaret sedan kriget startade 2014. Man har inte bara höjt utrustningsnivån enormt, utan man sitter nu dessutom med erfarna veteraner från åtta år av krig.

11:51 Polen tar redan emot och behandlar skadade ukrainska soldater. Sjukhusen är redo att vårda minst 10 000 ukrainska soldater uppger den polske premiärministern vid ett besök i Lviv. Det är en enorm volym i beredskapen.

13:31 KOMMENTAR OM HUR LÄNGE RYSSLAND ORKAR GENOMFÖRA OFFENSIV

Den första stora offensiven orkade Ryssland bara hålla igång på allvar i 2-3 veckor innan man körde fast. Det finns inget som talar för att man klarar av det längre denna gång. Förra gången hade man byggt upp styrkor och förnödenheter sedan i våras, även om planeringen tydligen bara var för tre dagars krig.

Man kanske byggt upp mer bränsle, mat och ammunition på de veckors relativt lugn det varit sedan den ryska förlusten i slaget om Kyjiv, men jag tvivlar. Fast jag vet förstås inte.

2-3 veckors offensiv gör att vi landar på den ryska segerdagen den 9:e maj. Vilket påstås vara det som den nya överbefälhavare, Slaktaren från Syrein, fått som order enligt Business Insider och källor inom underrättelsetjänsten.

Men på veckorna under slaget om Kyjiv lyckades Ryssland inte inta Chernihiv eller Sumy, inte Charkiv, och förstås inte heller Kyjiv. De städer som man lyckades ta var en oförsvarad Melitopol och Cherson, där ukraina försvarade staden ett antal dagar och sedan gjorde en operativ reträtt när försvaret av Mykolajiv och längre norrut var på plats. Ett fallet Cherson hotade inte Odesa.

Man har nu flera större städer framför sig som Sloviansk, Kramatorsk. Dessa kan förstås antingen försvaras av Ukraina eller så blir det operativa reträtter även där.

Annars kommer de knappast falla på 2-3 veckor och sedan kommer Rysslands kraft i offensiven att klinga av, igen.

Samtidigt är Ukraina ännu mer förberedda än den 24:e februari, då t ex nationalgardet inte mobiliserades fullt ut förrän efter anfallet skedde.

Jag kan bara konstatera att jag inte vet, men jag tror att om Ukraina håller emot i 2-3 veckor så kommer den nya ryska offensiven tappa kraft. Och det kommer inte vara någon vidare segerdag för Putin den 9:e maj.

Sedan får man hoppas att Ukraina arrangerar en egen segerdagsparad genom Kyjiv den 9:e maj. Med ukrainska traktorer som bogserar krigsbyte ner längs Khreschatyk och förbi Självständighetstorget Maidan.

Är ordern och planeringen att besegra Ukraina på 2-3 veckor så kommer inte heller mat, bränsle och ammunition vara på plats för en längre offensiv än så. Frågan är bara vad Slaktaren från Syrien är beredd att göra? Antagligen precis vad som helst, då människoliv på någondera sida har noll värde för honom.

14:57 RUSI har gjort en analys där man menar att till skillnad vid slaget om Kyjiv så kan Ryssland komma att ha lokalt luftherravälde över Donbas. Man har betydligt mer ryskt luftvärn på plats, samt nära till ryska flygbaser, medan Ukraina har långt till sina flygbaser – eller vart nu Ukraina trollat bort sitt flygvapen.

RUSI menar dock att detta kompenseras av frånvaron av precisionsvapen och styrda höghöjdsbomber, samt frånvaron av flygtimmar och träning i att leverera flygunderstöd till marktrupp (CAS – close air support). I slutändan kan lokalt ryskt luftherravälde inte komma att spela någon roll på grund dessa oförmågor. Alternativt måste man flyga in på höjder där man kan skjutas ner av de allerstädes närvarande handburna luftvärnet, MANPADS.

Oavsett kommer dynamiken i luftstriden skilja sig i Donbas kontra Kyjiv. Hur detta påverkar utfallet av striderna återstår att se. Bland annat kan ryskt stridsflyg utgöra ett hot mot Ukrainas Bayraktar-drönare, men inte mot mindre COTS-drönare som är för små för att synas på rysk radar (förenklat). Antagligen kan dock de amerikanska Switchblade-självmordsdrönarna fortfarande verka och det ska bli intressant att se om Ukraina kommer visa upp dessa i någon form. Eller så ingår villkoret att hålla käften om prestanda och prestation i det amerikanska militära stödet.

Att Ryssland flyger med strategiskt bombflyg över Mariupol och fäller dumma bombmattor från hög höjd mot Azovstahl är bara ett tydligt exempel på att man har lokalt luftherravälde och vågar riskera strategiskt bombflyg på detta.

17:07 Den brittiske ukrainabon och krigsfången från ukrainska marinkåren CossackGundi har tvingats spela in ytterligare ett fejkat vittnesmål. Denna gång satte ryssarna på honom en t-shirt med nationagardesregementet Azovs logotyp på. Man hade även kammat ner hans hår för att täcka det sår han tidigare fått av en gevärskolv vid den tidigare filmade intervjun. Han fick vittna om hur man förde bort och avrättade civila i bunkrar i Azovstahl. Problemet är bara det att han tjänstgjorde i marinkåren, inte Azovregementet, och att han blev tillfångatagen innan en andel av marinkåren lyckades med en utbrytning och anslöt till försvaret av Azovstahl. Inspelningen är naturligtvis helt efter ett fejkat manus, och som krigsfånge är det rekommendationen att man ska samarbeta. Alternativet är tortyr och slutligen att man avrättas. Att dessa filmer alls publiceras är ett brott mot Genevekonventionen och kan man bryta kring publiceringsförbudet kring krigsfångar kan man förstås även bryta kring tortyr etc.

Målgruppen är dock inte tänkande människor, utan putinister och konspirationsteoretiker, samt ryska folket. Narrativet att ukrainarna är nazister och begår folkmord på ryssar ska underhållas och det är till den målgruppen sådana här filmer görs. Det värsta är att det till och med finns svenskar som tar dessa som sanning och sprider dem okritiskt. Ofta så kallade “Inte putinist, men …”-konton.

Det är inte vad man påstår sig vara som avgör om man är putinist, utan hur man agerar.

Jag länkar förstås inte till någondera av de två filerna, då de dels är lögner och dels bryter mot Genevekonventionen. Frågan är bara om britten hålls vid liv efter att han spelat in önskad mängd filmer och bekännelser, eller om han ändå kommer avrättas efter att han förbrukat sin användbarhet.

För övrigt finns det massor med motsvarande filmer på civila Mariupolbor som också ger scriptade och fejkade vittnesmål, allt för att överleva att ta sig ut ur staden och genom de ryska linjerna. De själva vet att de hade ett normalt liv innan Ryssland anföll och att de inte blivit beskjutna av ukrainare, men man gör det som krävs framför kameran för att överleva.

18:03 Ovanligt kast med litet kanontorn fångat på film. Andra smällen. Betyg 6/10 höjt till 7/10 för snyggt liveframträdande.

Den första pansarvärnsträffen orsakar en kraftig explosion och brand ombord, kanske träffade den bränsletanken?Sedan utlöser en ammunitionsbrand en sekundärexplosion där man mot slutet ser kanontornet återvända från atmosfären.

Den som kan sin Newtonfysik kan konstatera att explosionen inträffar 0:23 i filmen och tornet landar först 0:32. Redovisa din uträkning på hur högt tornet således flög för att vara luftburet i nio sekunder.

19:58 Ukraina ska återtagit Marinka i ett motanfall och den befästa staden vid den gamla stilleståndslinjen ska alltså inte varit länge i ryska händer. Ibland kan taktisk reträtt följt av motanfall vara rätt försvar.

21:07 2000 läkare från andra länder har ansökt till Ukrainas hälsoministerium om att få arbeta i Ukraina som volontärer, för att ge landets läkarkår avlastning och stöd.

21:12 Ukrainska flyktingar i Litauen sjunger Chervona kalina. Det röda olvonträdet är Ukrainas nationalträd, med sina typiska röda bär. Förekommer ofta i symbolism och konst. Man kan se det på huvudsångarens blus.

Om ni kanske sett en annan ukrainsk video med en kvinna med röda bär i håret.“Solrosor bara växer här, men röd olvon är vår nationalväxt” säger en del ukrainare angående solrosor kontra röd olvon. Strikt talat är ju solrosen en jordbruksplanta, medan röd olvon är naturlig.

Själva sången är en flera hundra år gammal kosacklåt. En annan version som jag tror jag postat tidigt är den som sjöngs av Boomboxsångaren innan han gick i strid, och sedermera ska blivit skadad i ansiktet, men verkar fortsätta strida ändå. Även i den versionen av sången kan man se minst en av de kvinnliga sångarna med röda bär i håret.

******

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

 ***

 

  *********

FILMER

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER