lördag, april 02, 2022

HELGENS LÄGESRAPPORTER

 UPPDATERAS LÖPANDE TILL MÅNDAG MORGON

  

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång


UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band


 


Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

 

 ****

Wilderäng LÖRDAG

UPPDATERAS: Rysk kollaps utanför Kyjiv – fruktansvärda scener med kroppar av avrättade civila – högar med ryska soldatkroppar som lämnats kvar
 

Krigets och den ryska ockupationens facit och ansikte visar sig efter den ryska kollapsen utanför Kyjiv. I de befriade tätorterna möts ukrainsk trupp av fruktansvärda scener med avrättade (mördade – avrättade beskriver hur det ser ut) civila, många med bakbundna händer. Bland avrättade finns Hostomels borgmästare, som mördades när han delade ut humanitär hjälp. Kroppen försåtsminerades för att skada eller döda de som ville ta hand om kroppen. Ryssland verkar inte heller tagit hand om sina egna döda, utan särskilt på Hostomelflygplatsen ska det finnas högar med kvarlämnade kroppar, liksom på gatorna till befriade orter – kroppar som legat så länge att de börjat ruttna trots kallt väder.

Ukrainsk räddningstjänst på en plats i östra Ukraina

Av förklarliga skäl kommer inte bloggen länka till dessa foton eller filmer från Irpin, Butja, Ivankiv och andra orter nordväst om Kyjiv. Att jag tittar på dem yrkesmässigt innebär inte att du måste se dem själv, utan det räcker kanske att jag beskriver dem?

Ett foto från Butja visar åtminstone sju avrättade civila vid en vägg vid en bakingång till ett hus. Flera är halvnakna Åtminstone två av männen är bakbundna, varav den ena är halvnaken. Kropparna ligger bland skräp de ryska trupperna dumpat och flera har mörka fläckar på kroppen – antingen har de legat länge, eller så har de misshandlats eller torterats innan de avrättats.

En del invänder att avrättning är ett straff i en juridisk process, men bloggen använder ordet som en värre variant av att mörda – att skjuta en försvarslös fjättrad person, person man ställt upp mot en vägg, fått ner på knä eller på annat vis frihetsberövat och förnedrat först.

En annan film visar över ett halvt dussin (jag orkar inte räkna exakt) döda civila längs en gata i Irpin. En av de mördade har skjutits på sin cykel. Man får intrycket av att ryssarna kört förbi och skjutit på alla de ser. Några särskilda tecken på strid finns inte – ingen förstörd militär utrustning eller fallna soldater. Vilket hu

Kropparna är lämnade och har inte tagits om hand.

Här är en filmsekvens, vad jag ser utan kroppar, från rester av strider i Irpin, med utbrända ryska pansarfordon och förstörelse. En annan filmsekvens från resterna av den ryska flykten med nio totalförstörda pansarfordon längs en skogsväg. Vad jag kan se inga kroppar på filmen, men var försiktig.

Det finns massor med fruktansvärda filmer på enstaka eller samlingar, rent av vad som kan beskrivas som högar, med döda ryska soldaters kroppar. Dessa har lämnats och inte tagits om hand, trots att detta har varit på under flera veckor av Ryssland ockuperat område. Man har inte ens brytt sig om att gräva tillfälliga eller permanenta krigsgravar, utan döda kamrater till ryska soldater har bara fått ligga. Det kan knappast varit moralhöjande för rysk trupp. Kropparna har legat länge, är missfärgade i svart, brunt eller rostrött.

Skickas aldrig kropparna hem har de förstås aldrig dött och det blir inga begravningar, och inget omedelbart sörjande och press på den ryska diktaturen.

Vad som också uppges funnet är frysbilar med döda ukrainska soldater. Konspirationsteorier har börjat cirkulera att en del frysbilar har hunnit lämna och att Ryssland avser att plantera ut döda ukrainska soldater som olika false flag-operationer på annat håll.

Det finns flera filmer på ryska dödade soldater, som har fickorna fulla med smycken de stulit. Andra filmer visar hur utslagna flyende fordon varit fyllda med plundrade saker, inklusive tragiskt nog oöppnade förpackningar med leksaker.

Obekräftade uppgifter från Irpin gör gällande att många av de avrättade civila är lärare. Rysk trupp ska åkt runt och knackat på dörrar och frågat vad civila jobbar med. Var de lärare avrättades de – antagligen som ett led i etnisk rensning, där det ukrainska språket och kulturen ska utrotas genom att man utplånar hela lärarkåren som ska lära barnen historia, kultur, värderingar och språk.

När det gäller avrättade civila, rapporter om omfattande ryska våldtäkter på ukrainskas kvinnor, plundring och förstörelse så är det något som de som pratar om att man inte ska ha ett militärt försvar inte kommer ta till sig. Den som inte kan försvara sig blir ett försvarslöst offer.

Nathan Ruser har en lägeskarta, där 53 (kvaravarande? – det var 120 från starten) ryska bataljonsstridsgrupper är geolokaliserade. Geolokaliseringen är dock från innan gårdagens ryska kollaps och en del av stridsgrupperna kan ha flytt, så det är högst åtta stridsgrupper instängda i fickan nordväst om Kyjiv. Sannolikt färre.

Illia Ponomarenko från Kyiv Indepdenden uppger dock att det inte finns några ryska förband kvar i Kyjiv Oblast längre. Hur det ska tolkas är fritt – man kan nog se det som inga fungerande förband. Andra uppgifter talar om att det fortfarande finns kvar rysk trupp, men att det nu handlar om att sopa upp dessa mindre och oorganiserade enheter eller enskilda soldater som lämnats kvar.

Den ställföreträdande brigadchefen för 83:e VDV luftlandsättningsbrigaden ska ha dödats.

Medan stora delar utanför Kyjiv och Chernihiv befriats och belägringen av Sumy hävts, så ska man komma ihåg att Putins folkmord fortsätter i bland annat Mariupol. De humanitära korridorerna ska återigen varit lögner och Röda korset och bussar som skulle evakuera civila har inte släppts fram.

Det hävdas nu att det ska öppnas nya humanitära korridorer idag, men antagligen är även det lögn.

Ukrainska regeringen varken bekräftar eller förnekar att Ukraina låg bakom helikopterangreppet mot bränsledepån i Belgorod. Formuleringen är att “Ukraina har försvarat sig mot aggression. Det betyder inte att Ukraina har ansvar för vad som händer i Ryssland”. Det kan tolkas som att ansvaret för angrepp på rysk mark korrekt ligger på Kreml och Putin, som var den som inledde kriget. Enligt folkrätten har ett angripet land rätt att försvara sig genom att angripa legitima mål utanför sitt eget territorium, vilket denna bränsledepå är.

Läs även Mark Hertings korta förklaring av begreppet “deep strike” och att det går bortom att faktiskt slå mot rysk logistik. Det är också ett psykologiskt angrepp som visar att Ryssland och rysk trupp inte ska känna sig trygga på rysk sida om gränsen.

En bekräftelse på detta är att det just nu sker rejäl ryktesspridning i Ryssland angående angreppet, så psykologiskt var det en fullträff – hur kan Ukraina bomba Belgorod när flygvapnet slogs ut första dagen?

Artikeln uppdateras löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:40 Ambulansen Lena skrev om igår och har projektlett hanteringen av rapporteras nu befinna sig i Ukraina. Många undrar hur de kan donera pengar till en ambulans till – svaret där är att det finns redan pengar till ytterligare ambulanser och tills dessa är inköpta så är det bara en belastning att ta emot mer pengar.

Kom ihåg vad Lena skrev i slutet av artikeln – donera pengar till organisationer, ge av din tid som volontär, påverka politiken, beskriv för de ryssar du känner i Ryssland hur läget är i Ukraina, ta in flyktingar i ditt hem. Men ska du skänka saker – skänk bara sådant som faktiskt efterfrågas, och det ska vara helt och rent. Annars finns risken att hjälporganisationer och volontärer överbelastas av att hantera saker som inte kan användas. Hjälporganisationer är inte en plats att dumpa skräp du inte orkar köra till återvinning på.

09:56 Min goda vän Magnus Ernström, tillika veteran från den första svenska Bosnienbataljonen, skriver angående filmerna och bilderna från de befriade områdena:

“Den ryska armén blir sig allt mer lik. Putin och de ryska trupperna har en hel del att förklara. Bilderna liknar massakrerna i Bosnien, med skillnaden att ryssarna även tycks ha lämnat sina egna fallna. Det här inte soldater som gör sånt här, det är kringresande mördarpack.”

Magnus Ernström

10:00 KOMMENTAR OM LÄMNADE DÖDA

Det är tyvärr sannolikt att antalet döda – både civila ukrainska och ryska militära – är högre än vad man tidigare känt till. Eller så stämmer i fallet ryska militära förluster de ukrainska uppgifterna hyfsat, och då pratar vi om cirka 18 000 dödade ryska soldater och officerare till dags dato.

Men i takt med att byar och städer befrias kommer de civila ukrainska dödssiffrorna sticka iväg. Och då kommer det ändå ta lång tid innan alla kroppar hittas, om någonsin.

En fördel i tragiken är att rysk trupp inte verkar försökt dölja sina avrättningar av civila genom att dumpa dem i massgravar. Det visar å andra sidan på att man inte ens hade dåligt samvete för att ha genomfört morden, utan skiter helt i om det avslöjas eller inte.

Vad man ska komma ihåg angående de avrättade civila, så fanns det uppgifter om ryska dödslistor med namn på de som skulle skjutas när man ockuperade Ukraina. Att så sedan skett är alltså inte överraskande, även om det förstås är helt sjukt.

15:28bloggen Forbes.com har David Axe skrivit en sammanfattning om Ukrainas 1:a pansarbrigad, som tog upp striden mot ryska 41:a kombinerade armén runt Chernihiv, och dess prestationer under slaget om Chernihiv.

15:30 Repressionen i Ryssland fortsätter öka och folk grips bara för att vara ute i närheten av demonstrationer mot kriget.

15:41 Ukrainska traktorer har ju nått egen meme-nivå i och med att Ukrainas skatteverk gjorde det skattefritt att beslagta ryskt försvarsmateriel. Här är en film på en traktor som drar hem en rysk 2S1-bandhaubits. På en bildsekvens från igår och den ryska flykten kan man se flera små traktorungar som lär sig jaga på egen hand, även om de håller på att släpa sin mjölkdäck innan de ska få de permanenta vuxendäcken. I bakgrunden håller en kran på att lyfta upp krigsbyte på en trailer.

Bara skrotvärdet på de här fordonen är värt flera månadslöner och det är även skattefritt att sälja dem till ukrainska försvaret, som antagligen betalar lite bättre än 2:- SEK per kg. Men även två kronor kilot för metallen kan ju ge upp till en ukrainsk årslön för en stridsvagn.

15:59 Angående de ryska plundringarna så har Oryx, som indexerar samtliga bekräftade förluster på film och foto, hittat tre tvättmaskiner som dödats ombord på en lastbil under flykten från Ukraina. Innan den ryska kollapsen igår hade Oryx en backlog på 160 foton och filmer att gå igenom. Denna backlog växte enormt igår och kommer släpa efter ännu mer framöver.

Per idag har Oryx lagt upp 2 282 bekräftade ryska förstörda, övergivn eller fordon som krigsbyte, varav 389 stridsvagnar. Bekräftade ukrainska förluster är 659 fordon varav 88 stridsvagnar. Siffrorna särskilt på de ryska fordonen lär sticka iväg nu när Ryssland flyr och överger områden de kontrollerat.

Ukrainas försvar uppger 631 ryska stridsvagnar, men allt finns som sagt inte på bild eller film, särskilt som ukrainska försvaret håller väldigt god opsec.

Särskilt stridsvagnar av modellen T-80, som används i 1:a pansargardeschockrarmén, är extra intressant. Wikipedia uppger att Ryssland hade 550 i aktiv service 2016. Oryx har bekräftat 85 utslagna. Med tanke på att cirka 1/3 sattes in via bataljonsstridsgrupperna (till skillnad mot fulla brigader med tre bataljoner) så bör 85/550*3=47% av alla T-80 som satts in förlorats av Ryssland. Naiv och förenklad uträkning. Men så har t ex också 4:e pansardivisionen tillförhande 1:a armén krossats vid Trostjanets.

16:28 Ukrainas tidigare Österrike-ambassadör(verifierat konto) skriver att ryska armén dödade alla män mellan 16 och 60 år gamla som var kvar i ockuperade och ny befriade Butja. Detta enligt Taras Berezovets (verifierat konto), grundaren av organisationen Free Crimea. Om uppgifterna stämmer är detta krigsbrott, folkmord och brott mot mänskligheten.

16:39 Kolonn med minst tolv förstörda och utbrända ryska fordon på en motorväg utanför Kyjiv. Det kan handla om fler fordon, men övriga är i så fall sönderplockade i sina beståndsdelar och svåra att identifiera på grund av att ett vägräcke är ivägen. Oryx kommer ha en del problem med att identifiera fordonsmodeller.

16:55 Den ukrainske fotojournalisten och dokumentärfilmaren Maxim Levin har mördats av ryska armén, skjuten med två kulor. Han lämnar fyra småpojkar, fru och föräldrar efter sig. Hans kropp hittades igår, men hans förvsunne kollega saknas fortfarande. Fotot nedan ser ut att vara från den sprängda bron i Irpin.

16:58 KOMMENTAR OM HUMOR

Det finns de som vänder sig mot att man skämtar om kriget, skapar memen och annat.

Humor inklusive satir är ett uråldrigt sätt att hantera svåra situationer, och ligger djupt i vårt psyke. Det är ett sätt att både hantera otrevligheter, runda censur, våga säga saker man inte kan göra annars och ett sätt att bilda gemenskap i goda tider såväl som dåliga.

Att skämta om något innebär inte att man förringar elände, tragedier eller lidande, utan är ett sätt att behålla sin mänsklighet, och inte förvandlas till en känslokall och känslolös robot. Eller knäckas och bli en trasa till människa.

Detta förstår vanliga människor, som också kan hålla två tankar i huvudet.

Både det ryska och ukrainska folket har så länge det kunnat dokumenterats använt just humor för att överleva de mörkaste och svartaste situationer. Det understryker kanske snarare hur humor blir viktigare under svåra omständigheter, och var ofta det enda glädjeämnet under Sovjetunionen.

Vi måste alltså hålla fast vid humorn som tröst, hjälp och vapen. Ju värre situationen är desto viktigare är det att vi kan skämta om den.

Det finns värdiga och ovärdiga skämt. Man behöver inte skämta om sådant som folk inte kan påverka, som utseende, var man är född, kön, sexuell läggning eller liknande. Däremot kan man skämta om beslut personer tar och handlingar folk utför – det är något de själva gjort, inte något de fötts med. Det går således definitivt att skämta och driva med ryska soldater – även om det inte är ett enkelt val, så finns alltid valet att vägra delta i mördandet i Ukraina. En sådan vägran är inte utan konsekvenser, men Astrid Lindgren sade något om “en liten lort” en gång i tiden. Att välja att inte drabbas av konsekvenser är också ett val. Förvisso det enkla valet, men det enkla valet gör det inte mindre motiverat att utsättas för skämt. Tvärt om.

För egen del är detta förstås inget problem, eftersom jag ändå saknar humor.

Ett gammalt sovjetiskt skämt som blivit aktuellt i Ryssland igen och börjat cirkulera på grund av förbudet att kalla kriget för krig är följande:

En domare kommer ut gapskrattande ur domstolen.
Hans kollega frågar:
“Varför skrattar du?”
“Jag hörde just världens roligaste anekdot (skämt på ryska) från en åtalad.”
“Snälla, berätta, jag vill höra!”
Domaren skakar på huvudet.
“Nej, det kan jag inte. Jag skickade honom i fängelse på 20 år för att berättat anekdoten.”

17:18 En ny film från Butja där ett tiotal döda civila ligger längs vägen. Det syns på denna film tydligt hur minst två av dem är bakbundna. Det handlar alltså inte om ett civila skjutits ner av förbipasserande ryska förband, utan man har frihetsberövat folk, fjättrat dem och sedan avrättat dem. Samtliga verkar vara män, vilket är i linje med uttalandet ovan att ryska armén avrättade alla av manligt kön åldern 16 – 60 år i Butja, som inte flydde eller gömde sig. Återstår att reda ut vad man gjorde med kvinnorna.

Länkar inte till filmen av förklarliga skäl.

20:10 AFP rapporterar om massgravar i Butja. Åtminstone 280 har redan begravts.

En ny film från Butja visar i detalj tre civila avrättade vid vägkanten. En av dem är bakbunden och har skjutits i huvudet. Länkar inte. Åtminstone 20 mördade civila ska hittats bara på en väg i Butja. Hela Kyjiv Oblast ska vara befriad från mördarna uppger ukrainska försvarsministeriet.

Det börjar väl bli uppenbart varför ryssarna fick väldigt bråttom att fly – de ville nog inte bli tillfångatagna med tanke på vad de lämnat efter sig.

Och för de som fortfarande har lust att ifrågasätta varför ukrainare flyr eller slåss – de känner ryska armén sedan tidigare och det finns bara två sätt att hantera det hela. Med vapen i hand eller genom att vara någon annanstans.

Frågan är hur det ser ut i övriga ockuperade delar av landet och hur stora massgravarna är där nu? Det finns många rapporter om att man särskilt begått massmord i de mindre byarna.

20:25 De ryska så kallade fredskapande befriande denazifierande trupperna välkomnades med pajer av befolkningen i Izium. Två soldater ska direkt dött av de förgiftade pajerna och 28 ska skickats till intensivvård. Så var det med det välkomnandet. Hjärtan och själar (hearts and minds).

20:27 I Ryssland grep sex modiga poliser en flicka som stod med vita blommor i händerna.

20:32 Tretton ryska pansarfordon totalförstörda när de försökte retirera från Irpin. Oklart om det finns kroppar på fotona eller filmerna, och oklart om det är samma jag räknade på en film tidigare.

20:35 En svensk försvarsengagerad på Twitter påtalar att massmorden, skövlingen, plundringen och våldtäkterna i Ukraina är hur ryska armén uppträder mot sitt brödrafolk ukrainarna. Hur tror ni att de skulle uppträda i Sverige och mot svenskarna – ett folk man känner noll broderskap med? Han föreslår att vi går med i Nato omgående.

20:39 Det gick rejält fort när ryssarna flydde. Här är en filmsekvens med övergivna packningar, automatkarbiner och hjälmar. Och packningarna verkar innehålls mycket stöldgods.

Man springer onekligen snabbare utan vapen, hjälm och packning. Eller så har de gett sig ut i vattnet för att vada simma ifrån ukrainarna.

20:43 För er som vill göra skillnad så har svenska Drones2Ukraine fått in 30 drönare, som nu skickats till Ukraina. Har du tillgång till en äldre eller nyare drönare, eller rent av vill köpa en ny, så går det bra att kontakta organisationen, som ser till att de kommer till Ukraina.

20:55 Kvinnliga ukrainska krigsfångar får sitt hår rakat framgår det efter en fångutveckling där 86 ukrainare byttes mot ryska soldater. Bild på de frigivna här. Vet ni vilka mer som rakade håret på kvinnor de koncentrerade till fångläger?

21:11 Dagens kartor från Nathan Ruser, inklusive kartan som visar vad Ukraina har befriat (gult).

Det finns inte längre några fickor med instängd rysk trupp, utan de har flytt eller eliminerats.

Intressant är att Cherson håller på att skäras av så att enda vägen in och ut är via bron. Saknas bara en framstöd av Ukraina till Dnepr. Som tidigare rapporterat har ryska fordon transporterats bort från Cherson med tåg, så det kan vara en flykt på gång där också.

21:24 Oryx postar att de nya dokumenterade ryska förlusterna efter flykten från Kyjiv är så stora att han har intagit en ny taktik för att hinna med att dokumentera. Så här ser arbetsplatsen ut. Här finns dokumentationen än så länge. Det är möjligt att stödja Oryx via Patreon.

21:54 Fyra eller fem döda kvinnor på sidan av en motorväg 20 km från Kyjiv. De är nakna och har placerats tillsammans med bildäck. Avsikten har varit att elda upp bevisen, men ryssarna hann aldrig. VARNING: Kropparna r övertäckta med en filt på fotot så inga detaljer, men jag länkar.

21:58 Vidrigheterna fortsätter hagla. Kommer ni ihåg den nya RPG-Guden och den muslimska bataljonen med dödsföraktande tjetjener som slogs mot Ryssland? De har nu utanför Kyjiv hittat en massgrav där byledarens hela familj ligger avrättad. Grafiska bilder på de delvis uppgrävda blodiga liken. Man, kvinna, barn. Länkar inte.

Familjen ska förts bort den 23:e mars.

22:01 KOMMENTAR OM VIDRIGHETERNA SOM UPPDATAGS I BEFRIADE OMRÅDEN

Man blir minst sagt lite mörkrädd när man inser att de befriade delarna utanför Kyjiv bara är en liten del av de områden som Ryssland ockuperat. Återtagandet av terräng har däremot varit störst här för Ukraina och med närheten till huvudstaden kommer dokumentationen snabbt ut.

Jag är rädd för att vi bara skrapat på ytan över folkrättsbrotten och krigsbrotten som ryska armén har begått.

Vi kommer få se mycket mer sådant här från norra Ukraina de kommande dagarna, men det kommer vara relativt sett tyst från södra Ukraina, så länge inte Ryssland kollapsar även där. Om Mariupol faller kommer alla spår grävs ner eller skyllas på Ukraina, men läget där är antagligen ännu värre än vad man sett utanför Kyjiv.

Som jag skrev 2018 (och fick skit av från Aftonbladet Kultur nu när Putins nya anfall mot Ukraina drog igång) i min recension av Babtjenkos bok Krigets färger:

Som svensk kan man under inga omständigheter tillåta att rysk trupp någonsin får fotfäste på svensk mark och kan alltså aldrig släppas över Östersjön. De kommer plundra, våldta, mörda och tortera allt som rör sig, inklusive civilbefolkningen och varandra. Öststaterna vet vad det är som gäller och har därför gått med i Nato – för att aldrig mer ha rysk trupp på sin mark, inte ens i fredstid. Civilbefolkningen kan glömma allt vad krigets lagar heter när ryska militären trampar in. 

Och tyvärr hade jag rätt. Vilket man har om man skaffar sig lite bildning och läser en bok för en gångs skull, Aftonbladet Kultur.

 

 ****

Wilderäng SÖNDAG

 

UPPDATERAS: Slaget om Kyjiv över – rysk trupp lämnar massmördade civila och försåtsmineringar efter sig – Odesa bombas
 

Slaget om Kyjiv kan anses vara över för denna gång och det återstår nu bara att rensa upp kvarvarande enskilda ryska soldater. De flyende ryska trupperna lämnar efter sig inte bara sina kamraters kroppar utan även massmördade civila och försåtsmineringar avsedda att skada räddningsarbetare, civila och poliser. Antagligen har man än så länge bara skrapat på ytan av de ryska krigsbrotten och folkmorden på de ockuperade områdena. Odesa har under morgonen bombats av Ryssland.

Kyjiv

Hela regionen Kyjiv Oblast har officiellt befriats enligt Ukrainas ställföreträdande försvarsminister. Därmed kan slaget om Kyjiv för denna gång i världshistorien anses vara över och Ukraina står som segrare. Det finns till och med en specifik Wikipediaartikel om slaget, även om mycket data fortfarande saknas.

Dessvärre blir det nu uppenbart vilka fruktansvärda scener som utspelats sig under den tillfälliga ryska ockupationen av Kyjivs förstäder. Krigsbrott i form av avrättningar av civila, massgravar, våldtäkter, plundring och förstörelse. Det är svårt att ta in, men detta krig är det första kriget där alla har kameror, mobiltelefoner och Internet vilket gör att bilder ganska omgående kan spridas världen runt. Det finns jämförelser med de värsta folkmorden under Bosnienkriget.

Särskilt gäller detta stadsdelen Butja (Bucha för den som vill googla på engelska) i Irpin. Stadsdelen ligger på den tidigare ryskockuperade sidan om floden genom Irpin, där bron sprängdes för att stoppa den ryska offensiven, och i flera veckor har rysk trupp härjat fritt bland civilbefolkningen.

Det har hittats massgravar med döda civila, civila ligger avrättade på gatorna och många verkar ha legat länge. Man ska ha skjutit alla män i åldern 16 – 60 år om de inte hann fly och antalet döda kommer nog sticka iväg. Innan de ryska trupperna flydde riggade de försåtsmineringar (eng booby traps) bland husen, inklusive på hushållsapparater, döda kroppar och in- och utgångar ur byggnader utifrån rapporter. Avsikten är att döda eller skada återvändande civila, räddningsarbetare, poliser och militärer. Igår hade ukrainska militären, polisen och räddningsarbetare redan desarmerat 640 försåtsmineringar. Det kommer ta lång tid innan Bujta åter är beboeligt och tryggt.

Kvinnor och barn har våldtagits. En berättelse handlar om två flickor, 12 och 13 år gamla som våldtogs efter att deras föräldrar avrättats framför dem. Det finns motsvarande berättelser från Mariupol, där en grupp flickor tagits in på sjukhus för våldtäktsskador när de och deras familjer lyckats fly ut ur staden och till Ukraina. Den äldsta av dem var 10 år. Kyiv Independents journalist Olga Rudenko skriver om det här.

Många av de avrättade civila i Butja var bakbundna. Andra bär spår av tortyr.

VARNING. Jag kommer nu länka till foton på dödade civila i Butja. Klicka inte på länkarna om du inte kan hantera sådant här – alla kan det inte och det går att drabbas av bildskärms-PTSD. Jag gör ett undantag och länkar så de som vill kan sprida bilder till Putins nyttiga idioter och påverkansoperatörer inom svensk media, som förnekar hur ryska armén uppträder, makthavare och politiker som inte vill ha med Sverige i Nato eller inte rusta upp försvar, och de som tjatar om diplomati, samtal, förhandlingar och icke-våldsmotstånd. De som glömt orden aldrig mer.

Vi börjar lätt. Foto på en mördads civil hand. Handen har börjat svartna och huden torka. Kroppen har legat länge, detta gjordes inte vid den ryska flykten. Långa naglar, kan vara en kvinna.

Bilderna nedan blir allt värre, så sluta om du börjar må dåligt – att må dåligt innebär att du är en människa, och inte att det är något fel på dig.

Foto på döda civila på en gata i Butja. Inga detaljer, men åtminstone fyra kroppar.

Foto på en död man som skjutits ner när han cyklade.

Ett annat foto på en död man på gatan.

Foto foton på dödade civila. Inklusive en bakbunden på ett av fotot – den finns i annan vinkel längre ner. En annan man på cykel, som skjutits ihjäl.

Filmsekvens när ukrainsk trupp på pickuper kryssar fram mellan de döda på gatorna i Butja. Den bakbundne avrättade mannen ovan finns med även här.

Fler bilder, två upprepningar av ovanstående, två nya.

Närbilder på avrättade, inklusive fotot på sju personer avrättade vid en vägg vid en bakingång. Foton innehåller bakbundna och halvnakna personer.

Delvis uppgrävd massgrav. Fyra döda. Ansikten syns. Ska vara lokal ämbetsman med familj och enligt uppgifter från annat håll ska de bära spår av tortyr. De fördes bort den 23:e mars, och hittades igår.

Upprepning av foto på avrättade ovan, samt en halvnaken man som slängs ner i en VA-brunn och skjutits ihjäl där nere.

Fyra foton, tre upprepningar av ovanstående och ett nytt.

Upprepat foto på de avrättade vid bakingången, samt uppgifterna från Butjas borgmästare om att 280 kroppar begravts i en massgrav.

Det räcker kanske så?

Nu är ju inte Putin här och kan försvara sig (referens till Sveriges Radio som sade så till min fru vid ett liveframträdande i radion), men jag tycker han ska få den möjligheten. I Haag-tribunalen, som krigsbrottsling och för brott mot mänskligheten.

I övrigt upprepar jag det jag sagt tidigare – att rysk trupp aldrig kan tillåtas nå svensk mark utan måste förpassas till Östersjöns botten på väg hit. Och kommer de via Finland ska vi skicka en expeditionär kår från Boden, Arvidsjaur mfl platser för att tillsammans med svenskt stridsflyg hjälpa finnarna att stoppa dem innan de når Sverige.

Kom ihåg att ovanstående enbart är från Butja. Det finns hundratals byar och småstäder, och dussintalet större städer, som i detta nu fortfarande ockuperas av rysk trupp. I Butja ska cirka 5 000 personer bott. Man kan antagligen skala massmorden i Butja till många andra platser i ockuperade Ukraina. Irpin har fördelen att ligga nära Kyjiv så många journalister strömmar in – det är inte säkert att andra småstäder och byar kommer få samma mediala uppmärksamhet, tragiskt nog.

Äldre kvinna erbjuder befriande ukrainska soldater kompot (fruktdryck gjord på inlagd frukt – både dryck och efterrätt i takt med att vätskan dricks upp). Trupperna har mat med fungerande logistik och tackar nej. Sverige har för övrigt bidragit med 150 000 fältdygnsransoner till ukrainsk trupp. Det räcker således i 150 dagar för 1 000 ukrainska soldater.

Det finns många fler filmer där överlycklig civilbefolkning erbjuder ukrainska befriare mat, men de tackar alltid nej. Antagligen har det utgått någon stående order att de civila behöver sin mat själva, och att ukrainska försvaret har egen fungerande logistik för mat. Soldaterna ser inte heller särskilt hungriga eller slutkörda ut, och tusenmilablickarna hittas istället hos de civila.

Påminner för övrigt om Lenas gästartikel från 2018, angående militariseringen och krigskulturen i Ryssland. Putin-regimen har i tjugo år arbetat för att skapa en krigskultur och militarisering av Ryssland. Unga ryska män som nu skickats till Ukraina har helt växt upp i den miljön och sedan dessutom utsatts för kamratuppfostran (övergrepp, misshandel, tortyr, förnedring och våldtäkter) under sin värnpliktsutbildning för att brutaliseras totalt. Till slut vet de inget annat än att göra det samma mot civila. Läs Babtjenkos Krigets färger.

Odesa bombades i morse (jag använder begreppet bombas även för kryssningsrobotar eller ballistiska robotar, liksom artilleribeskjutning mot icke-militära mål). Antagligen handlar det om oljehamnen och oljedepån i Ukrainas viktigaste hamnstad. Ungefär som om man skulle bomba oljehamnen i Göteborg. Odesa är Ukrainas Göteborg. Staden är dock i blockad av ryska flottan, men detta innebär att lager med bränsle förstörts.

Den som tycker ovanstående ser fejkat ut som på en Hollywood-film, så finns en film ur annan vinkel här och en tredje film från brittiska ITV här.Det är relativt vindstilla vid tillfället, vilket gör att det ser onaturligt ut. Men hur många av oss har sett en brinnande oljedepå förr?

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:36 Angående de som vill bidraga så finns förutom specifika svenska projekt och organisationer en sammanställning hos Stand For Ukraine. Lätt att filtrera på t ex hur du vill donera (betalkort) och till vilket ändamål. Det inkluderar att donera pengar direkt till ukrainska militären.

Efter att jag postade här och på Twitter igår fick svenska Drones2Ukraine in anmälningar om ytterligare 24 drönare, samt flera stora donationer av pengar för inköp och omkostnader. Har du någon drönare över, som inte används så kommer Drones2Ukraine se till att den når rätt ställen i Ukraina via etablerat kontaktnät. Även reservdelar, tillbehör och trasiga drönare (som kan användas till reservdelar) är av intresse.

11:02 Det är förstås inte bara Butja det ser ut som ovan på. VARNING! Babel.ua har publicerat foton från M06-motorvägen väster ut från Kyjiv. Ett stort antal sönderskjutna civila bilar, med sönderbrända eller ruttnande lik på vägen.

11:18 Nathan Ruser har identifierat att 824 gravar har grävts i fortfarande ockuperade Cherson i södra Ukraina. Ungefär 300 av dem har fyllts igen.

12:28 Ukrainska armén har återtagit Tjornobyl.

Detta visar att ryssarna har flytt tillbaka hela vägen till Vitryssland.

12:35 Ett vittnesmål från en kvinna i Butja enligt en kanadensisk journalist. Ryska soldater tog kvinnan och ungefär fyrtio andra ut på ett torg. De sade åt fyra män att gå ner på knä, och drog deras skjortor upp över huvudet på dem och sköt sedan en av dem med nackskott. Befälet sade att “vi är här för att rensa ut smutsen”.

Solklart krigsbrott, både från befälhavaren och de som bistod avrättningen.

12:47 Kadyrov publicerade en film med hur ryska soldater gav rysk humanitär hjälp i Mariupol. Problemet är bara att det var ukrainska varor som man alltså plundrat, inte något som kommit från Ryssland. Ukrainarna får alltså humanitär hjälp med sin egen mat …

14:26 Det uppges nu enligt borgmästaren att de ryska ockupanterna även sköt kvinnor och flickor i Irpin och körde sedan över dem med stridsvagnar. VARNING! Filmen visar cirka tio liksäckar, några av dem blodiga på utsidan, men inga andra detaljer.

14:35 Ukraina skjuter ju numera dagligen ner flera ryska flygplan, men det är inte alltid de fångas på film och foto. Denna gång är det dock en Su-35. Piloten ska skjutit ut sig och tagits till fånga. Film från när planet störtar finns här.

17:27 De vidriga bilderna från Butja fortsätter. VARNING! En film på avrättade civila i källaren på ett hus. De ligger alla framstupa, har skjutits när de suttit lutade framåt. Det finns skotthål i väggen. Troligtvis kopplat till ett uttalande om källaren på ett hus, där folk hade torterats. En del av kropparna hade sina öron avskurna. Det fanns barn bland offren, ålder 14 – 16 år och några vuxna. Arton dödade.

17:30 VARNING! Ukrainarna håller på att begrava de döda i Butja i massgravar. Filmen visar liksäckar, inte döda kroppar, men rationaliteten i hanteringen kan verka stötande för en del.

17:31 Femtiosju kroppar ska hittats i en massgrav i Butja. En till massgrav, bör tilläggas.

17:32 Film på utdelandet av mat till de överlevande i Butja. Någonstans 90% av de som köar för mat är kvinnor. Män åldern 16 – 60 år ska enligt tidigare uppgifter avrättats. Finns någon yngre man och någon 60+ i kön.

17:44 VARNING! Foto hos Associated Press på en mördad mans bakbundna händer i Butja.

17:46 En jämförelse av ryska stridsvagnsförluster visar att Ryssland förlorat mer stridsvagnar än Tyskland gjorde vid slaget om Kursk 1943, världens genom historien största pansarslag. Faktum är att de ryska förlusterna är större än hela de tyska stridsvagnsförlusterna på Östfronten under sommaren 1943.

Kursk ligger ironiskt nog några mil nordost om Ukraina.

Siffror från Wikipedia anger att 252 – 323 stridsvagnar förlorades av tyskarna under Operation Citadel och under hela slaget 760 – 1 200, så drar man bara slaget vid Kyrsk blir det någonstans från 508 stridsvagnar och uppåt. Enligt Ukraina är de ryska förlusterna av stridsvagnar 644 stycken. Oryx uppgav att när han är ikapp sin backlog kommer enbart de visuellt bekräftade stridsvagnsförlusterna nå runt 450 och då finns förstås inte alla på foto.

Slaget vid Kursk pågick en och en halv månad, och Ryssland har alltså även på kortare tid lyckats förlora fler stridsvagnar än tyskarna gjorde då.

Jämförelsen går att diskutera, men är fortfarande intressant för militärhistorienörden.

18:06 Läste just ett vittnesmål från Butja. Det var så vidrigt att jag inte kan länka till texten och jag tänker inte heller beskriva det hela. Det är så vidrigt att det inte skulle gå att skildra i fiktionen, inte ens in den sk tortyrporr- och seriemördargenren.Det finns gränser även för text. Förhoppningsvis går det vidare till krigsförbrytartribunalen, utreds och man ställer på något vis ansvariga och utförare inför rätta, dömer och slänger bort nyckeln.

18:09 KOMMENTAR OM LÄNKNING AV VIDRIGHETER

Jag kommer i morgon återgå till att inte länka som ett led i att ta det lite lugnare.

Det finns annars en risk att detta bara skruvas upp och blir värre och värre, och allt svårare att hålla sakligt.

Det kommer tyvärr fler Butja – förstaden till Kyjiv är inte unik, även om tillgången för journalister från huvudstaden är hög. Att skildra kriget i Ukraina är inte en sprint, det är ett maraton och därför måste man dämpa takten lite och ta det lite lugnare för att orka.

18:14 För att bryta av vidrigheterna mot civila så följer foton från sydöstra Ukraina. VARNING! Ett foto visar åtminstone tio dödade ryska soldater på en åker, ihopsläpade i väntan på krigsgravtjänst. Ukrainska soldater fotmarscherar i kolonn i bakgrunden. De håller taktiskt korrekta avstånd på några tre till fem meter mellan varje person i ledet. Utslagna pansarfordon.

18:23 Det kan te sig absurt, men även i krigshärjade Charkiv går livet vidare. Här ett bröllop. Man ska inte glömma bort att det finns kärlek, godhet, gemenskap och medmänsklighet mitt i allt detta. Faktum är att dessa egenskaper är det som de flesta människor domineras av och det är också därför som Ukraina står starka.

Däremot går den ryska soldatkulturen ut på att bryta ner och totalt brutalisera soldaterna, vilket skapar sådant vi ser i Butja.

*****

 Bild

 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

*****


****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
  


 
 
 
 

 
 
 
 
 
Speciellt för militär-nördar:
 
 
 
 
UVELL: Skattebetalarna sponsrar Putins propaganda