onsdag, april 06, 2022

ONSDAGENS LÄGESRAPPORTER

 


Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

 

 


Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  


 ****

UPPDATERAS: Ändrad rysk taktik – flyger inte in över västra Ukraina utan skjuter robotar från Vitryssland – ny tredje explosion i ryska Belgorod – 400 civila försvunna efter ockupationen av Hostomel
 

Ryssland uppges ändrat sin taktik för flyganfall mot västra Ukraina. Man vågar inte längre flyga in på grund av luftförsvaret med luftvärn och ukrainskt jaktflyg, utan avfyrar istället flygbaserade kryssningsrobotar från tryggheten över Vitryssland. Antagligen är de ryska förlusterna av flyg kännbara och på gränsen till vad man klarar av. Det har skett en ny tredje explosion i ryska Belgorod efter tidigare förstörda ammunitionsupplag och bränsledepåer. Efter den ryska ockupationen av Hostomel runt flygplatsen med samma namn saknas det 400 civila.

Ryskt spetsflyg

Till att börja med – det dyker upp troll i kommentarsfälten, en del raffinerade som försöker agera balanserade eller fritänkande (en term som brukar vara en indikation), men som på så vis smyger in Kreml-propaganda. P g a arbetsbelastningen hinner jag inte alltid fånga upp dessa tyvärr, men de ska alltså inte få använda den här plattformen för att sprida fascisterna i Kremls narrativ, även om det sker inlindat i fin parfym. Jag är stolt över alla de läsare som omgående sätter ner foten och säger emot i väntan på att jag kan åtgärda. Tack för att ni finns, ni är bäst.

Det är en del att hinna med.

Ukraina ska igår skjutit ner åtta ryska kryssningsroboar och det ukrainska försvaret noterar att ryskt flyg ändrat taktik. Man flyger inte längre in i området som försvaras av urkainskt luftvärn och särskilt jaktflyget, vilket omfattar särskilt västra Ukraina. Istället stannar ryskt flyg kvar i trygghet över Vitryssland och skjuter kryssningsrobotar mot målen i västra Ukraina.

Frågan är dock hur många mer kryssningsrobotar och andra robotar (t ex har det blivit allt färre insatser med Iskander-robotar, SS-26 Stone), vilket brittiska Metro tar upp. Det har varit uppe här på bloggen tidigare, att bland annat komponenter till målsökarna på ryska robotar tillverkas i väst och att man därmed nu bara kan tillverka nya dumma bomber.

Det ser alltså nästan ut som att Ukraina skaffat luftherravälde i västra Ukraina. Eller att Ryssland gett upp.

Det senare kan också bero på att Ryssland tagit enorma förluster av flyg. Per Ukraina hade igår 150 ryska flygplan skjutits ner. Det är en enorm siffra, särskilt när man tänker på att knappast alla av Rysslands listade flygplan är flygdugliga. Uppenbarligen behöver i alla fall Ryssland spara på sitt flyg.

För övrigt uppges det (obekräftat) att ryskt flyg inte längre möter upp när Natoflyg flyger an mot rysk gräns i t ex Baltikum eller mot Kaliningrad, alternativt Vitryssland. Man sparar på sina flygresurser tydligen. Men detta är obekräftat.

Igår skedde det en tredje explosion i ryska Belgorod. Denna gång dagtid och av okänd art och mål. Det ser dock ut att vara en torr explosion, där det inte är en bränsledepå eller ett ammunutionslager som går i luften. Att det sker dagtid gör nog att man kan utesluta att det är ukrainska attackhelikoptrar denna gång.

Men intressant ändå, då Ryssland uppenbarligen har problem med sin territoriella integritet.

Ukrainska Hromadske uppger att cirka 400 personer saknas efter att Ryssland i 35 dagar ockuperat Hostomel runt den omstridda Antonov-flygplatsen. Enligt Ukrainas Taras Dumenko finns det information om att de bortförda personerna ska mördats, men det är fortfarande okänt vart kropparna tagit vägen.

Hostomel utgjorde en bas för det ryska anfallet nordväst om Kyjiv, och det är förstås som sådan möjligt att man haft dit en av de beryktade fältkrematorierna, även om Ryssland lämnade en stor mängd av sina egna dödade kvar. Dessa kanske avsågs att någon gång skickas hem för traditionellt rysk kistbegravning, vilket inte gällde för mördade ukrainska civila.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:52 En analys som visar att Ukrainas uppgivna ryska förluster av fordon verkar realistiska utifrån vad som finns från öppna källor (OSINT) och det territorium som Ryssland kontrollerar och där transparensen inte är så stor.

10:53 Ukraina uppger nu att de ryska förlusterna är 18 600 man, samt bland annat 684 stridsvagnar och 150 flygplan.

Jag ska återkomma med en sammanställning, men jag har nedprioriterat dessa de senaste dagarna och har en backlog att gå igenom. Nyhetsvärdet på att Ryssland förlorar massor med fordon och personal är rätt klent numera.

684 stridsvagnar är för övrigt i linje med 25% eller var fjärde stridsvagn som Ryssland faktiskt har att förfoga över, vilket bedöms vara 2 800 stycken, även om inte alla är insatta mot Ukraina.

11:41 Det är inte bara att återta sitt territorium för Ukraina. Det är utöver de mänskliga tragedierna bland annat en hel del ammunition att ta hand om. Milt sagt. Inget känsligt i filmen, men visar på behov och förmågor som Sverige kommer behöva vid krig.

Att rensa upp sprängämnen är en förutsättning för att människor ska kunna flytta tillbaka.

13:46 Ukrainska TSN uppger att Kremls försvarsminister Shoigu ska ha reste till Nordkorea och Kina för att be om robotar och ammunition, som tagit slut av vissa typer i Ryssland. Detta då de till 70-80% består av importerade komponenter (i antal förmodar den här bloggen) och inte går att tillverka nya att ersätta de man skjutit bort.

Kina ska ha vägrat att ens träffa Shoigu, så han spenderade istället det mesta av tiden i Nordkorea.

Stora Ryssland ber alltså ett av världens fattigaste länder och allra värsta diktaturer om hjälp. Sökord för eftermiddagen: Isolering.

13:49 Jag ska spela in några minuter teve på SVT på distans strax. Får se om det blir något. Det ska vara för ett program som ska vara underhållande samhällsprogram, och jag är ju varken rolig eller underhållande, så vi får se om något kommer användas för ihopklippt sändning.

14:25 Färdigt. Blir någon minut som sänds om två veckor. Så här kul är jag när jag ska vara i SVT via Teams.

14:31 Det finns obekräftade uppgifter om ytterligare anfall mot ryska Belgorod. Här finns en kort filmsekvens på två luftvärnsrobotar som uppges avfyrats i området, mot ett mål på hög höjd. Ingen helikopter således. Stillbild från annan vinkel. Ytterligare stillbild.

14:32 KOMMENTAR OM BELGOROD

Staden är en kritisk punkt för anfall mot Charkiv, eller för att förstärka och försörja ytterligare anfall söderut öster om Charkiv och ner mot Donbas.

Möjligt att Ukraina därför är extra intresserade av att slå mot drivmedel, ammunition och eventuellt även infrastruktur som järnvägen.

Ryssland lär inte ge något facit.

Luftvärnet ovan kan förstås varit mot en drönare på hög höjd, som användes för spaning.

Som anfallet land har Ukraina enligt folkrätten rätt att försvara sig genom att angripa legitima mål inne i Ryssland. Samtidigt visar Ukraina återhållsamhet. Man skulle kunna köra fram tynga 220 mm salvpjäser till Charkiv och raketbeskjuta Belgorod med om man ville. Risk finns dock att man med raketartilleri träffar civila mål, likt Ryssland sysslat med hela kriget, så antagligen föredrar man mer precisionsbaserade angrepp som med attackhelikoptrarna, för man följer folkrätten. Till skillnad mot Ryssland.

Psyopseffekten av anfall mot Belgorod ska inte förringas. Ryssarna har nu börjat förgifta duvor i staden, för de kommer enligt rykten från ukrainska biolab … Kremls lögner får ett eget liv och Putin kanske får skörda virvelvinden.

14:41 Det ska nu vara totalt fem explosioner i Belgorod. Ammunitionsupplaget, bränsledepån, en explosion igår och två idag i Tomarovka och Kransogvardeiskij. Enligt uppgifter till bloggen, som jag inte kunnat dubbelkontrollera då jag inte har Telegram eller TikTok, och inte avser att skaffa.

14:46 Ukraina uppger att 200:e motorskyttebrigaden från Pechenga vid norska och finska gränsen – ett av de förband som skulle stå för anfall mot Nordkalotten, inklusive Sverige, Finland och Norge – har tagit 30% förluster i manskap och materiel. En av de två bataljonsstridsgrupperna ska vara utplånad och den andre ska slicka såren tillbakadragen till Belgorod. Man ska just nu mobiliserat ytterligare personal som tränas för att skicka tillbaka den kvarvarande bataljonsstridsgruppen till köttkvarnen i Ukraina. Bloggen har skrivit om detta förut, men här var det svart på vitt från Ukrainas försvarsministerium.

Sedan tidigare ska brigad- eller regementschefen, eller någon ställföreträdare dödats om jag minns rätt. Antagligen har mer av ledningsstaben också konsekvensutsatts i samband med detta.

236:e artilleribrigaden ska tagit tjugoprocentiga förluster, så Ukrainas förmåga att slå på djupet och mot bakre förband som artilleri är och förblir imponerande.

15:24 Ett argument för att äga en dieselbil är om man tror att Sverige står inför en invasion av Ryssland. Det kommer bli många möjligheter att slanga gratis diesel från övergivna ryska fordon. Här en filmsnutt med en ukrainare som fyller på dunkar – alla dunkar även sådana som inte är godkända för drivmedel – från ett transport- och laddningsfordon för Uragan raketartilleri.

15:37 Reuters rapporterar att guvernören i Donetsk uppger att minst två civila dödats och fem sårats när ryskt artilleri besökt en samlingspunkt för humanitärt bistånd i staden Vuhledar. VARNING! Foton på två dödade civila och en skadad finns här. Samlingsplatsen var dessutom en skola, vilket är fullt tillåtet vad gäller humanitärt bistånd.

15:44 Rapporter om mord och våldtäkter även i Ivankiv nordväst om Kyjiv. Standardförfarande där ryska armén ockuperar, men så får man inte säga enligt Aftonbladet Kultur.

16:09 Kyiv Independent har en analys av krigets andra fas skriven av Illia Ponomarenko- slaget om Donbas. Det är obligatorisk långläsning. Det är en bra summering av slaget om Kyjiv som konstaterar att Ryssland övergav cirka 40% av det territorium de tillfälligt hade erövrat när man flydde i norr. Bara nordväst om Kyjiv var det 20 ryska bataljonsstridsgrupper som inte lyckades ta sig fram till huvudstaden. Reträtten ska varit snabb på 48 timmar, men oorganiserad och många av de flyende förbanden är antagligen inte längre fungerande enheter. Totalt ska 34 BTG:er retirerat och slickar sina sår i Vitryssland och 16 ska ha utplånats, av den ursprunliga styrkoan om 120 – 125 BTG.

Fokus flyttas nu söderut med nyckelpunkter som Izium och Sloviansk.

Tåg med överlevande fordon från 76:e VDV-divsionen från Sverigerelevanta Pskov, 98:e och 31:a ska setts på väg till Belgorod nor om Charkiv, vilket som tidigare angivet ovan är utgångspunkten för anfall söder öster om Charkiv ner mot Izium.

Slaget om Donbas väntar och kan bli det som avgör krigets utgång, samt bli det största slag som setts i Europa sedan andra världskriget.

Bloggens egen bedömning att offensiven drar igång på allvar under andra halvan av april kvarstår. Tills dess kommer Ryssland uppträtthålla trycket i söder. Andra halvan av april är alltså med start helgen nästa vecka. Naturligtvis är detta ett grovt estimat – jag vet förstås inte och har aldrig påstått det heller.

 17:33 Drönarfilm på skott med pvrobot 57 NLAW på kort avstånd mot ett ryskt pansarfordon, komplett med kast med litet kanontorn. Att det är en NLAW ser man på de dubbla drivladdningarna, först en liten puff för att putta ut roboten ur tuben, och sedan huvuddrivladdningen. De dubbla drivladdningarna är för att man ska kunna avfyra vapnet inifrån en byggnad eller med en vägg nära bakom utan att skada omgivning eller skytt med bakblåset som på pansarskott 86 AT4.

Även om de är tillverkade på (Nord)Irland så leverar NLAW verkan i målet. Det svenska stålet biter således som avsett på moskoviter.

18:26 Foto på stulet tandguld, som om andra världskriget aldrig upphört. Funnet på en död rysk soldat. Har således tagit tandguldet från dödade sannolikt civila ukrainare. Det är nog få unga ryska soldater som haft råd med tandguld.

*****

Bild

 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från LIGA.net nyhetsbyrå 

*****


****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
 
 
  

 
 
Speciellt för militär-nördar: