torsdag, april 14, 2022

PÅSKENS LÄGESRAPPORTER (tors-mån)

 UPPDATERAS KONTINUERLIGT

Wilderäng måndag
 
UPPDATERAS: Ukrainska motanfall runt Izium – rysk terrorbombning med klusterbomber av Charkiv – Mariupol har fortfarande inte fallit – bombning av Lviv dödade barn
 

Ukraina ser ut att göra flera motanfall runt den viktiga staden Izium, och det kan föreligga en chans att man lyckas skapa en rysk ficka runt staden. Försvaret i Mariupol håller fortfarande ut trots att Ryssland flyger in och fäller bombmattor med tungt strategiskt bombflyg. Ryssland har även terrorbombat Charkiv med klusterbomber. Flera civila ska dödats och dussintals skadats. Man bombade även Lviv med kryssningsrobotar, och missade bland annat järnvägen med förstörde en däckverkstad. Minst sex människor dödades, inklusive ett barn.

Ryskt kryssningsrobotbärande tungt strategiskt bombflyg av typen Tu-95 Bear

Sex personer dödades varav ett barn, och åtta skadades i ett kryssningsrobotanfall mot Lviv. Angreppet ska sammanfallit i tid med att Tu-95 Bear-flygplan filmats över Kaluga sydväst om Moskva, och antagligen har dessa plattformar använts för att avfyra kryssningsrobotarna långt in i tryggheten över Ryssland.

En robot ska träffat hus nära järnvägen, och dessa började brinna, men järnvägen ska vara intakt. En film på en av robotarnas anflygning här. Film på de brinnande husen här. Totalt ska det handlat om fem robotar. En däckfirma ska bekämpats av ryssarnas precisionsrobotar.

Lviv är en mycket viktig knutpunkt för tillförseln av humanitär och militär hjälp till Ukraina, och även en knutpunkt för de som flyr eller återvänder till landet. Järnvägen är således kritisk, men klarade sig denna gång.

Även Charkiv har återigen beskjutits igår med 300 mm raketartilleri beväpnat med klusterbomber. VARNING! Film på människor som sörjer en av de dödade samt filmer på sårade eller dödade människor i en park i Charkiv, samt ambulanspersonal. I en annan film berättar en flicka hur hon räddades av att en kvinna skyddade henne med sin kropp. Flickan bryter ihop när hon berättar om det och vad som hände med kvinnan framgår inte. Länkar ej till den filmen av integritetsskäl pga barn. En annan film från Charkiv där räddningstjänsten släcker bränder i butiker efter bombningen.

Även Mariupol ska bombas med strategiskt tungt bombflyg. En film på en Tu-22M3 här. Det finns civila som sökt skydd i bunkrarna i Azovstahl då de på goda grunder är livrädda för ryssarna. En film visar en fyraårig flicka som är dotter till en ukrainsk kvinnlig militärsjukvårdare. I en annan film säger en sjuårig pojke att det är hans födelsedag idag. Han står i sitt totalförstörda hem. Skottlossning hörs i bakgrunden. Han säger tack till de ryska befriarna för att ha gjort detta och pekar sig runt. En del lär sig ironi tidigt. Länkar inte pga barn.

Befälhavaren för den ryska 49:e luftvärnsrobotbrigaden ska ha dödats den sextonde april enligt en rysk VK-sida. Brigaden tillhörde första gardespansararmén som ska uppträda runt Charkiv och kanske även söderut i framstöten mot Izium.

Izium används som samtlingspunkt för ryska försök till anfall söderut i det beryktade slaget om Donbas och den förmodade ryska storoffensiven som inte kommit igång. Detta kan i sig bero på att Ukraina inte sitter och pillar sig i naveln, utan motanfaller.

Det uppges pågå ukrainska motoffensiver nordost om Izium runt Borova, men också österut från Charkiv och Milaya Rohan, där tidigare en eller flera ryska bataljonsstridsgrupper ska utplånats. Byar som Bazalijivka och Lebjazhe har befriats.

Vad Ukraina ser ut att hålla på med är att försöka upprepa det man gjorde i slaget om Kyjiv och ringa in en större rysk truppstyrka i Izium, likt man gjorde runt Hostomel mot slagets slut. Det uppges finnas 14 – 20 ryska bataljonsstridsgrupper runt Izium men det är helt obekräftade uppgifter.

Oavsett bör man nu vara inom artilleriavstånd från vägarna till Izium och kan därmed leverera dålig stämning i den ryska logistiken. Detta i sin tur gör att den ryska storoffensiven inte kommer igång.

Artikeln uppdateras nu löpande

Slava Ukraini! Heroiam slava!

11:51 Brittiska The Telegraph har en betalväggad artikel om RFS Moskva, där en sjömanmoder uppger att hon och hennes make tog sig till ett sjukhus på Krym där 200 brännskadade sjömän från RFS Moskva ska vårdats. De hittade inte sin saknade son. Det bekräftar dock fotona från RFS Moskva att man antagligen lyckats evakuera en stor del av besättningen från det på foton och film övergivna fartyget.

13:30 Drönarfilm på Azovstahl och delar av det mer eller mindre totalförstörda Mariupol. Som man ser på den långa svepningen omgärdas stålverket på tre sidor – norr, väster och söder – av vatten, vilket kraftigt begränsar möjligheten till anfall mot området annat än från öster. Antagligen taget med en rysk drönare, då den inte vågar flyga in över området. Alternativt att det är försvararnas drönare, men att man inte vill röja något av försvaret genom att publicera närmare.

13:36 Sannolikt rysk film på artilleribeskjutning av Azovstahl.

KOMMENTAR

Jämför det enorma Azovstahl med Donetsk flygplats och de så kallade cyborgernas försvar där. Belägringen av Donetsk flygplats pågick i nästan fyra månader. Dagligen undsattes försvararna med desperata transporter med pansarfordon, som förde in ny trupp, avlöste gamla och evakuerade sårade, samt tillförde förnödenheter.

Det har tidigare skett nattliga helikoptertransporter till och från Mariupol, men det är som sig bör okänt om de fortfarande pågår.

Azovstahl är till skillnad mot Donetsk flygplats befäst, och det med sju års arbeten. Givet att det finns försvarsvilja, mat, vatten, bränsle och ammunition kan man hålla ut längre än flygplatsen gjorde. Området är också större än flygplatsen och som stålverk betydligt kraftigare konstruerat.

På Donetsk flygplats höll man ut tills striderna till slut skedde inne i en enskild byggnad, och det i veckor.

13:47 Film på hur en ukrainsk stridsvagn slår ut ett ryskt stridsfordon genom att se den och skjuta genom en utbränd byggnad. Man ser även en liten puff av damm som dras upp när stridsvagnsprojektilen passerar genom byggnaden. Strid i bebyggelse kan vara en minst sagt kaotisk miljö och byggnader innebär inte nödvändigtvis något skydd för upptäckt längre. Sedan kan stridsvagnen fått stöd av drönaren som sett fordonet, så att det varit enklare att söka upp en lämplig eldställning.

I övrigt bekräftar filmen om förbandsbeteckningarna är korrekta att Ukraina redan lyckats flytta förband från Kyjiv till Donbas. Platsen ska var Rubizhne öster om Izium och norr om Sieverodonetsk och kan sägas bekräfta att strider pågår i området, samt lägga ytterligare en av Russkij Mir skövlad stad.

14:31 Google har slutat dölja Rysslands skyddsobjekt på kartor och publicerar dem nu med full 0.5 m kvalitet.

14:49 En intervju med en sårad ukrainsk stabssergeant från nationalgardet. Stridsskildring. Han berättar bland annat hur ryska stridsvagnar körde över ryska sårade som ropade på hjälp och tecknade med händerna om hjälp. Fram och tillbaka tills det inte fanns något kvar av de sårade.

“Killen räckte upp handen, ville bli räddad, bad om det och de körde över honom med en stridsvagn. I krig händer det att människor skjuter på varandra. Soldater på soldater. Vissa dör, andra skadas. Ryssarna bryr sig inte. Om du är sårad är du klar. Det är bättre att du inte överlever. De har ingen medlidande, ingen sympati för någon. De sårade är till ingen nytta.”

Själv fick han foten bortskjuten och insåg att han skulle förblöda, så han ringde sin fru och bad om ursäkt medan han låg döende. En stridskamrat räddade honom och stoppade blödningen med ett avsnörande förband. Han uppger att han hörde ryssarna ge order att döda alla sårade.

Han och hans femton kollegor plus 25 från ett annat förband stoppade ett anfall med 85 ryska stridsvagnar i byn Zalissya längs motorvägen Chernihiv-Kyjiv. Han bevittnade hur de ryska stridsvagnarna öppnade eld mot hus med civila, men kunde inte göra något. OBS: Detta kan varit första slaget om Skybyn, och i så fall var det NLAW.

Han uppger att de hade två Javelin (som går att ladda om) – beskrivningen liknar dock NLAW i att man ska låsa på målet i tre sekunder innan man skjuter. Han var med om att de dödade trettio ryssar, plus de stridsvagnar de slog ut i täten.

“Jag vet vad ryssarna kan. Jag vet från min ungdom. Jag vet om Holodomor, jag vet om utrensningarna, om morden, grymheterna. Min farfar överlevde kriget som barn och berättade vad han upplevt, men denna kunskap nådde inte fram till mig. Nu förstår jag innebörden av dessa ord och priset som det ukrainska folket betalat i årtionden.”

Han såg på nära håll hur ryska soldater avrättade civila de stötte på.

KOMMENTAR

85 stridsvagnar avser nog två hela bataljonsstridsgrupper, och då är inte alla just stridsvagnar, utan om det handlar om pansarstridsgrupper ungefär hälften, säg 40 stridsvagnar och 40 pansarterrängbilar och stridsfordon. Stridsvagnar i översättningen, tanki, avser nog i sammanhanget pansarfordon. Det är fortfarande en – ursäkta ordvalet – jävla bedrift.

Bara att “nu kommer det 85 pansarfordon, vi är fyrtio pers, vi slår ut de i täten så resten flyr”, inte en tanke på att själva fly.

Han är en ukrainare.

17:59 Fin lägeskarta över slaget om Donbas, med Izium, Borova, Slovijansk, Kramatorsk, Bakhmut, Severodonetsk, Lysijchansk, Barnivoke och Kreminna med flera ortsnamnt att lägga på minnet. Från MilitaryLand där även lägeskarta över hela området återfinns inklusive förmodade ukrainska förband. Sedan kan olika OSINT-läger träta om vem som har rätt. Att sajten inte lägger ut ryska förband, men väl de ukrainska kanske är en ledtråd på vems bild man förmedlar och ett ställningstagande i konflikten.
 
 18:45 Nathan Ruser har uppdaterat sina kartor. Det finns även en karta som visar territorium befriat av Ukraina, samt en GIF med förändringarna runt Izium sedan den 15:e april. Den senare visar att Ukraina gjort lyckade motoffensiver de senaste dagarna.

I den mån slaget om Donbas startat så är det Ukraina som drog igång …

 
 
********
 
Wilderäng söndag
 
********
 
Wilderäng lördag
 
 
*****
 
 Wilderäng fredag
 

******
 
Wilderäng torsdag
 

 ********

 

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

 ***

 

  *********

FILMER

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER
 
 
 

Presidents of Baltic states and Poland arrive in KyivRussian invasion of Ukraine: tanks and rocket attacks on the cities. Breaking news

President of Poland Andrzej Duda, President of Estonia Alar Karis, President of Lithuania Gitanas Nausėda, and President of Latvia Egils Levits have arrived in Kyiv.