måndag, april 11, 2022

MÅNDAGENS LÄGESRAPPORTER

 183 ukrainska barn mördade av Röda Armén - hittills...

 

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

 
 

 

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA


**********

UPPDATERAS: Rykten om utplånade ryska stridsgrupper i sydöstra Ukraina
 

Det verkar som åtminstone en rysk stridsgrupp ska slagits ut i sydöstra Ukraina, och att konvojer av fordon angripits nära Charkiv. Tillsammans med en kryptisk postning från Ukrainas försvar verkar olika delar smälta samman till att en 13 km konvoj ska slagits ut med påståenden om upp till 2 000 dödade ryssar. Detta är dock inte bekräftat, men en stridsgrupp inklusive högsta chefen och stabschefen har bekräftats nedkämpad, komplett med chefernas pass. Och något nytt storanfall i söder har inte ens inletts av Ryssland än. Bloggen reder ut några av uppgifterna nedan.

Maidan i Kyjiv

Ukraina verkar ha nått framgång på flera håll i sydöstra Ukraina igår, och man kan misstänka att olika bekräftade eller officiella besked växt samman till mytologiska proportioner, som ännu inte vare sig bekräftats eller avvisats.

De mest spektakulära handlar om en 13 km lång konvoj utanför Charkiv, som ska förintats och 2 000 ryssar ska ha dödats. Givet 100 m mellan fordonen så blir det 130 fordon eller kanske två bataljonsstridsgrupper, men man når inte riktigt 2 000 man ens om alla dödats. Skulle det stämma så kanske de ryska förlusterna (döda+skadade+tillfångatagna+saknade) skulle kunna nå över 1 000 personer. Uppgifterna ter sig osannolika.

Men vad vet vi som faktiskt inträffat?

En bataljonsstridsgrupp, första bataljonsstridsgruppen från 70:e motorskytteregementet i 42:a motorskyttedivisionen från 58:e armén och ryska södra militärdistriktet, uppges ha utplånats av Ukraina. VARNING! Detta enligt det officiella och verifierade kontot för ledningen för försvaret av den gamla stilleståndslinjen i sydöstra Ukraina. Länken innehåller foton på dödade soldater.

Stridsgruppens befälhavare och hans stabschef ska dödats när de satt i samma stridsfordon och foton på dessas pass är publicerade.

Detta är dock inte utanför Charkiv, utan längre söderut.

Man konstaterar sarkastiskt att trupperna har stridit i Syrien, men att ha slagits mot obeväpnade civila inte hjälpte när man mötte ukrainska soldater.

Igår rapporterades om att en konvoj på väg utanför Charkiv på väg mot Izium eliminerades. Detta uppges även av LiveUAMap, men det är sannolikt samma källa.

Igår tweetade Ukrainas försvars officiella konto om att “det är 20 000 snart” och att man skulle invänta mer. Den tweeten är dock raderad nu.

Tillsammans kan detta gett upphov till ryktesspridning och att saker får lite orimliga proportioner.

Givet officiella uppgifter kan man dock konstatera att en konvoj anfallits och en bataljonsstridsgrupp slagits ut. Detta på två olika platser.

Hur Ryssland ska bygga upp sina styrkor för att nytt storanfall återstår alltså att se, då man redan tar stora förluster innan man ens hunnit inleda en ny stor offensiv.

Faktiska enligt Ukraina rapporterade ryska dödade gick från 19 300 man till 19 500 man. Stridsvagnar från 722 till 725. Fortfarande en extrem siffra, men ingen större ökning senaste dygnet. Stridsfordon från 1911 till 1923. Mjuka fordon från 1384 till 1387.

Inga enorma ryska förluster igår, men man ska ha i minnet att dessa siffror släpar efter.

UNHCR rapporterar att 4 503 000 ukrainare nu flytt landet, och siffran har alltså passerat tio procent av befolkningen. Ändå finns det uppgifter om att en del vänder tillbaka efter att slaget om Kyjiv är över.

Ryska anfall senaste dygnet verkar återigen vara söderut från Izium, österifrån mot Donbas och motanfall mot de ukrainska motanfallen mot Cherson, åtminstone enligt Ukraine War Map.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:13 En ukrainsk vagnchef (?) på en stridsvagn redogör för en duellsituation där hans T-64BV och en stridsvagn till mötte ryska stridsvagnar under ett ukrainskt anfall. Och uppenbarligen överlevde för att berätta om det. Första delen här och andra delen här. Intressant är att man nedkämpade en stridsvagn med en spränggranat mot fronten. De slog ut först en T-64 (eller en gammal T-62, översättningen ändras), tre stycken stridsfordon och en rysk T-72. Den senare ska varit på en kilometers avstånd. Man använde upp ungefär hälften av sin ammunition och flera träffar på T-72:an ska studsat. Stridsvagnen ska klarat tre spränggranater i fronten, men till slut förstörts ändå.

Besättningen i T-64:an ska tillfångatagits och börjat förhöras av skyttet medan man fortsatte att bekämpa T-72:an.

Den intervjuade verkar rätt nöjd.

10:35 VARNING! Film på avrättade civilas kroppar, som slängts ner i en källare i Shevtjenkove utanför Kyjiv. Filmade på några meters avstånd, ficklampa som lyser ner i källaren. Fyra eller fem kroppar. En är tydligt skjuten i huvudet.

10:55 Rysk position blir utsatt för traditionellt artilleri. Ryska soldater börjar springa flyande bort från ställningen. Kastar sig ner i diket på vägen vid ny inkommande artillerield, reser sig upp och springer vidare. Upprepa. Dålig kvalitet, man måste maximera filmen för att se de svarta springande prickarna.

12:14 Brittiska underrättelsetjänsten bekräftar att ryska angrepp sker vid Izium, utanför Cherson, men också mot Zaporizhzhia söder om Dnipro. Och förstås mot Mariupol. Ukrainska motanfall sker mot Cherson.

12:17 Film på ryskt luftvärn som öppnar eld med ett stort antal luftvärnsrobotar mot ett okänt mål över ockuperade delarna av Donbas, men till synes inga träffar i målet.

13:51 För den som vill se hur det ser ut inne i den ryska dödsfällan T-72 så finns en liten film här från 2016. I början visas hur automatladdaren opererar. Gäller att inte råka få in en arm eller något i det oskyddade utrymmet. I övrigt filmas det från vagnchefens fina arbetsmiljö.

14:07 Film på ukrainsk minröjning i Charkiv. Ryssarna har spritt ut minor med timer som behöver tas om hand av ammunitionsröjarna.

14:10 USA ska lanserat ett förslag på nytt lend-lease-program, denna gången riktat till Ukraina istället för till Sovjetunionen och Storbritannien, som man gjorde under andra världskriget. Därmed ska byråkratin minska kraftigt för att ordna vapensystem åt Ukraina, men förslaget har ännu inte klubbats av kongressen.

14:15 Mycket bra genomgång av de ryska förlusterna av stridsvagnar enligt Oryx OSINT-identifierade fordon. Ukraina uppger större ryska förluster än detta. De ryska förlusterna ligger på ca 33% av alla stridsvagnar de satt in. Förlusterna är särskilt av deras modernare stridsvagnar och frågan är om de äldre alls går att ta ur malpåse och om de öht har någon chans på dagens slagfält. Bedömningen är att Ryssland kommer få brist på stridsvagnar snart.

14:44 Beskjutning av en rysk kolonn med pansarfordon i Donbas. Ska vara 54:e mekaniserade brigadens artilleri. Flera fordon, inklusive minst en stridsvagn slås ut. Slutet på filmen visar minst tre fordon utslagna i allén filmade från marken.

15:04 En ukrainsk luftvärnsskydd med en MANPAD siktat koncentrerat medan det sprängs (flygbomber?) i bakgrunden.

17:48 Ny drönarfilm som ser ut att visa ukrainsk konsekvensutsättning av ryskt pansar, sannolikt nordväst om Kyjiv och under den ryska flykten. Tycker mig känna igen terrängen och de utslagna fordonen sedan tidigare.

17:51 Ryskt marininfanteri på väg mot Donbas, en bataljonsstridsgrupp filmad utanför ryska Rostov. Notera att det börjar blir grönt, vilket antyder att våren har kommit och att det i så fall snabbt kommer torka upp där nere, så lersäsongen får ett slut.

17:54 Västs underrättelsetjänst uppger nu att Ryssland är tillbaka på 90 bataljonsstridsgrupper och har alltså lyckats återställa flera av dem eller föra in nya efter att samma källa uppgav 29 förra veckan. Alla är dock inte på plats i södra Ukraina än, men det drar antagligen ihop sig för den där storoffensiven under andra halvan av april enligt bloggens tidigare uppskattningar.

KOMMENTAR

Det betyder också att någonstans runt minst 35 bataljonsstridsgrupper utplånats då man hade 125 – 130 enheter den 24:e februari. Samtidigt har de ryska förlusterna varit större än så eftersom många bataljonsstridsgrupper behövt förstärkningar nu för att återskapas.

19:40 Tre filmsnuttar av riktigt usel kvalitet filmat skakigt mot en drönarskärm på hur Ukraina bekämpar en rysk konvoj med artilleri. Förmodas vara den nya mytologiska 13 km-konvojen öster om Charkiv.

19:42 Soldater från ukrainska 95:e luftburna brigaden har med burna pansarvärnsvapen nedkämpat fem ryska stridsvagnar på mycket kort stridsavstånd. Skakig film på eftermälet här.

19:45 Filmsekvens med ett tiotal dödade ryska soldater, som håller på att dras ihop för gravtjänst får man förmoda. Deras utrustning är omhändertagen och det syns tydliga släpspår på åkermarken av att man håller på att dra ihop liken till en plats. Länkar inte.

20:37 Film från övervakningskamera som visar hur Ryssland bombar civila med klusterbomber i Charkiv. Inga synliga dödade på filmen, som visar trafik på en väg inne i staden. All trafik är civil dock, det är inget militärt mål. Solklart krigsbrott, även om Kreml inte skrivit på förbudet mot bombkapslar (klusterbomber).

Visar för övrigt att Sverige kommer anfallas med klusterbomber trots att vi själva skrivit på att inte ha dem och avvecklat en av de mest fredsframtvingande vapensystem vi tagit fram – bombkapsel 90 Mjölner, gjord för att leverera dålig stämning mot ryska landsättningar eller landstigningar och utan att lämna farliga stridsdelar efter sig eftersom vi skulle använda systemet på vår egen mark för att försvara sig.

21:22 BREAKING: Den ukrainska försvarets Azovbataljon, som är ett av de förband som försvarar Mariupol, uppger att de bombats med ett okänt kemiskt stridsmedel, dvs massförstörelsevapen. Även civila ska drabbats av anfallet.

KOMMENTAR

Man får förmoda att Kreml är väldigt segervissa och att den nye generalen som leder anfallet mot Ukraina, slaktaren från Syrien, därför satt i kemiska stridsmedel, något han också deltog i just i Syrien. Ryska förband och ryskt flyg samgrupperade på samma flygfält som Trump bombade efter en av anfallen med C-stridsmedel mot civila i Syrien. Exakt ryskt deltagande i anfallet är okänt.

Segervissa för att man förväntar sig att det inte ska finnas några vittnen eller kroppar som kan bevisa att kemiska stridsmedel använts, och att man inte kommer släppa in några som helst oberoende inspektörer som kan vare sig bekräfta eller förneka.

I övrigt blir det ju intressant att se vilka som nu kommer ursäkta bruket av massförstörelsevapen.

Vi kommer dock osannolikt få något facit, särskilt i närtid. Och kom ihåg det är inte sant förrän Kreml förnekar det, och särskilt inte förrän Kreml börjar köra flera olika motsägelsefulla historier.

Azovbataljonen ska vara förskansad tungt befäst med bland annat betongbunkrar i Azovstahl-stålverket, befästningar som byggts under sju års tid. Att sätta in C-stridsmedel mot dessa kan vara ett sätt att försöka ta befästningarna eller ett försök att tvinga fram en kapitulation.

Lämpligt stridsmedel vore nervgiften Sarin, som dunstar och bryts ner inom en halvtimme till en timme i rumstemperatur, några timmar vid aktuell väderlek, så man kan fortsätta ett anfall i morgon eller under natten, utan att behöva riskera att bli drabbade av C-stridsmedlet själva och slipper använda skyddsutrustning.

Eller så kör man bara igen och igen tills alla är döda.

Med kvalificerad och omgående sjukvård bör de allra flesta överleva Sarin, men det föreligger ingen sådan sjukvård i Mariupol. T ex användes Sarin i tunnelbaneattacken i Tokyo.

 

*******

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

********
NOTISER