fredag, april 08, 2022

FREDAGENS LÄGESRAPPORTER

 


Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

 
 

 


Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA

 

 ****

UPPDATERAS: Ryssland helt ute ur norra Ukraina – fortsatta strider i södra landet – terrorbombningar med vit fosfor

Det ryska försvaret uppger nu att rysk fungerande förband helt är ute från norra Ukraina. Striderna fortsätter dock i södra delen av landet och vid Charkiv tillsammans med terrorbombningar. Vit fosfor har också använts vid bombningarna. Brittisk underrättelsetjänst menar att det tar åtminstone en vecka tills Ryssland har förstärkt upp i söder, vilket är i linje med bloggens analys om andra halvan av april, men också att anfallaren bibehåller trycket i söder för att inte ge Ukraina en chans till återhämtning. Meduza har publicerat ytterligare filmbevis på att ukrainare mördades medan ryskt trupp fortfarande var kvar i Butja.

Det ryska försvarsledningscentret på Frunzenskaja Naberezhnaja i Moskva, varifrån kriget sannolikt leds. Nästa plats för Anonymous att hacka sig in på kanske?

Den ryska nyhetssajten Meduza, som för flera år sedan flydde till Baltikum för att kunna fortsätta rapportera regimkritiskt om Ryssland har fått tag på ytterligare drönarfilmer från Butja, som specifikt visar de mördade kropparna längs en väg i staden. Detta samtidigt som det står ryska fordon och rysk trupp kvar på platsen. Fordon identifieras också som tillhörande ryska luftlandsättningsförbanden VDV av typer som inte finns i Ukraina. Filmerna är dessutom daterade från före Ryssland flydde från Butja. Komplett artikel på engelska med film finns här. Kreml försöker förstås förneka det hela, men det kommer framkomma ännu mer bevis. De som går Kremls ärenden kommer dock inte påverkas av några som helst bevis i världen, men det är viktigt att allmänheten förstår att det är Ryssland som begått dessa massmord och krigsbrott.

Den brittiska underrättelsetjänsten uppger att Ryssland helt har dragit tillbaka sina förband från norra Ukraina. Det innebär inte att det kan finnas enskilda ryska grupper eller soldater kvar, men några fungerande förband finns inte.

Bedömningen är att en del av förbanden flyttas till södra Ukraina för att delta i slaget om Donbas. Detta har även bekräftats tidigare av förflyttningar på tåg.

Britterna menar att många av förbanden kräver omfattande förstärkningar och ersättningspersonal- och materiel för att kunna sättas in och att detta kommer ta minst en vecka. Det gör att den här bloggens grova analys om att en ny rysk storoffensiv är att vänta under andra halvan av april. Det är också i linjen med mobiliseringen av ryska värnpliktiga krigsplacerade i reserven, som bloggen direktrapporterat om, samt förhoppningen att lersäsongen ska vara över mot andra halvan av april. Ukrainare menar att när det väl börjar bli grönt torkar det snabbt upp när växterna suger i sig fukten i marken.

Terrorbombningarna fortsätter, inklusive av det mycket hårt utsatta Charkiv där fortfarande fem ryska bataljonsstridsgrupper ska upprätthålla stridskontakten med försvararan uppger den ukrainska generalstaben enligt Ukrainska tidningen Pravda.

Ryssland sätter också in brandbomber i form av vit fosfor. Ännu en film på detta ses här.

Rysk trupp ska hålla Izium och försöker fortsätta sin offensiv söderut mot Sloviansk.

Antagligen försöker Ryssland hålla uppe trycket mot de ukrainska försvararna för att hindra möjlighet till återhämtning eller förstärkningar av försvaret i väntan på att man ska ytterligare förband att anfalla med.

Men Sloviansk och söder om den staden Kramatorsk är inga småstäder. Med ca 100 000 invånare respektive 170 000 invånare är de närmast att jämföra med t ex Västerås eller Linköping. Ingen försvarad ukrainsk stad i den storleken har ännu fallit för ryska attacker. Att man retirerade från Cherson var en taktisk reträtt då det var Mykolajiv som var avgörande för att hindra en rysk offensiv landvägen mot Odesa och försvaret av Cherson var bara fördröjningsstrid för att nästa försvarslinje skulle färdigställas, vilket bloggen rapporterat om tidigare.

Väljer Ukraina att försvara Sloviansk och Kramatorsk kommer den ryska offensiven stoppas upp där, om man inte kan gå runt städerna. Dessa orter och många andra kommer bli namn att lägga på minnet för de kommande veckorna. Andra ortsnamn för slaget om Donbas kan exempelvis vara vara Barvinkove, Horlivka, Severodonetsk, Lysychansk, Bakhmut, Pokrovsk mfl.

Viktigt är också att bevaka vad som händer med Cherson. Om rysk trupp drar sig tillbaka till öster om Dnepr så är det ett strategiskt besked från Kreml att man ger upp tanken att ta sig till Odesa eller krossa hela Ukraina och att Putin försöker rädda sig genom nödutgången “vi skulle bara ta Donbas, det var planen hela tiden”. Så länge man stannar kvar på västra sidan om Dnepr vid Cherson håller man det öppet för att senare – kanske i en höstoffensiv i augusti-september – anfalla vidare mot resten av Ukraina.

Om man vinner slaget om Donbas.

Vilket inte alls är säkert.

Väldigt lite talar för att Ryssland kommer lyckas bättre, med sämre trupper, sämre materiel och bättre utrustade och ännu mer stridsvilliga ukrainare som motståndare, än vid slaget om Kyjiv.

Det som talar för Ryssland är huruvida den ryska ledningen faktiskt lärt sig något av förlusten i slaget om Kyjiv, och bland annat förbättrat på logistiken, och att tillgången till unga ryska män att skicka till köttkvarnen kan räknas i hundratusentals. Just nu är dock bedömningen att det bara handlar om 60 000 – 100 000 man, medan de ukrainska försvararna är minst lika många.

Slaget om Donbas kan bli den största strid som utspelat sig i Europa sedan 1945.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

11:12 45 dagars krig och Mariupol har fortfarande inte fallit. Faktum är att inte ens Azovstahl-stålverket har fallit. Eller så bombar Ryssland sin egen trupp. För övrigt finns det hänvisningar till Mariupols borgmästare. Det finns nu två sådana – en dito utsedd av Ryssland, efter att man intagit stadshuset i staden. Det finns dock ingen magisk funktion i en byggnad och den borgmästaren är inte legitim. Intressant är att han påstår att 5 000 civila dödats. Tidigare ukrainska borgmästare ska sagt 20 000.

11:15 Kramatorsk som nämndes ovan har nu bombats. Här syns drivsteget på den ena av de två ballistiska Tochka-robotar som användes för att beskjuta järnvägsstationen. Ryssarna har skrivit “till barnen” på den.

Två robotar träffade den fulla järnvägsstationen där folk försökte evakuera från de kommande striderna. Mer än 30 civila ska dödats och över 100 skadats. VARNING FÖR MYCKET BRUTALA BILDER! Foto på minst ett dussintal dödade civila, blodigt. VARNING! Filmsekvens från ihopsamlandet av kroppar.

11:20 Film som påstås vara avfyrandet av de två Tochkarobotarna.

11:22 Den ukrainske persidentens talesperson uppger att antalet döda nu passerat 40 i Kramatorsk.

11:25 Film på branden efter robotträffarna.

11:27 Ukrainas försvar uppger att bombkapselversioner av Tochka-robotarna som användes av ryssarna, mer känt som klusterbomber, vilka är till för att döda människor och mjuka mål över en störe yta, istället för att förstöra enskilda punktmål.

11:31 STARK VARNING! En detaljerad filmsekvens på blodiga och dödade människor på järnvägstationen, inklusive barn. Att det inte är mer allmän förstörelse bekräftar att klusterbomber användes, dvs många små laddningar med splitter avsedda för att döda människor, istället för en stor laddning.

11:39 Aktuell lägeskarta för kriget i Ukraina tidigt i morse. Även detalj över Donbas.

 

 

Som man ser på ljusgult område på den detaljerade kartan så går även Ukraina till motoffensiv där det är möjligt eller prioriterat. Kramatorsk där massakern på järnvägsstationen skedde ligger alltså mitt i området, och det är inte osannolikt att staden agerar hub för flyende civila.

14:07 Nya explosioner i ryska Belgorod är bekräftade. Oklart om det avser gårdagens explosion. Tydligen angriper Ukraina i någon form huben Belgorod som är avgörande för ryska transporter för anfall söderut.

14:18 Kramatorsk borgmästare uppger att cirka 4 000 civila befann sig på järnvägsstationen i väntan på evakuering när de två ryska semiballistiska robotorna med sina klusterbombladdningar träffade stationen. 

17:39 Washington Post har ett reportage om morden och tortyren som avslöjas i Butja. Rysk trupp har även halshuggit civila ukrainare.

17:42 Foto på en av ryssarna efterlämnad IED i Kyjivregionen.

17:43 Slovakiens premiärminister bekräftar nu officiellt att landet har skickat en andel av sina S-300 långräckviddiga luftvärn till Ukraina. Det är ett ursprungligen sovjetiskt system som bägge länderna fortfarande har och som ukrainska försvaret alltså behärskar. Flera ukrainska eldenheter S-300 har fotograferats förstörda av ryssarna, men långt ifrån alla man ska ha.

Slovakien får istället amerikanska Patriot-batterier, som är ett motsvarande system från samma epok, om än moderniserat successivt av amerikanerna.

18:07 Sådant här kan man möta i de ukrainska skogarna om man kört vilse från Ryssland.

 

 

 

*****

 Bild

 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från LIGA.net nyhetsbyrå 

*****


****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER
 
 
 
 
 
 
  

 
 
Speciellt för militär-nördar: