tisdag, april 12, 2022

TISDAGENS LÄGESRAPPORTER FRÅN UKRAINA

 HUR MAN KAN STÖDJA UKRAINAS KAMP !!


Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

 

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

 

 

 

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA


**********

 

UPPDATERAS: Obekräftat småskaligt test av röda linjer och C-stridsmedel mot försvaret i Mariupol – kommer inte gå att bekräfta

Gårdagens stora händelse var att försvararna av Mariupol påstod sig blivit utsatta för en småskaligt angrepp med kemiska stridsmedel och tre personer ska blivit lätt skadade med bland annat andnöd. Uppgifterna kommer knappast gå att bekräfta och är det sant kommer Ryssland oavsett sopa bort eventuella bevis, samt ägna sig åt argumentationsfelet Gish Gallop med massa motsägelsefulla bortförklaringar. Till saken hör att Ukraina i sju år byggt ett mycket svårintaget bunkerkomplex i betong vid Azovstahl-stålverket och att ryska ledare från de sedan tidigare av Ryssland ockuperade delarna sagt att man kommer sätta in C-stridsmedel för att inta dessa. Annars kan försvararna i princip hålla ut lika länge som de har mat, vatten och ammunition.

En icke CE-märkt svensk skyddsmask 90, som därmed inte får användas då den inte fungerar utan ett CE-märke. Möjligt dock att de fungerar i Ukraina. Eftersom landet inte är med i EU måste det inte sitta ett CE-märke på något för att det ska fungera, utan så fort de passerar gränsen Polen-Ukraina blir de funktionsdugliga igen.

Det bunkerkomplex som uppges uppförts vid Azovstahl har tagit sju år att bygga, och är även anlagt med korta stridsavstånd, så det går inte att skjuta bort det på avstånd med stridsvagnar. Hur stort det är, hur stor trupp som finns där och försvarar, hur mycket mat, vatten och ammunition de har är förstås okänt. Potentiellt kan de hålla ut i månader, men detta är förstås okända faktorer.

Vad som är känt är att en militär talesman för det sedan 2014 av Ryssland ockuperade Donetsk Folkrepublik har sagt att man förespråkar användande av kemiska styrkor för att inta bunkerkomplexet. Detta uttalande finns på film här.

Gårdagens påstådda angrepp ska varit småskaligt och handlat om en drönare som släppte en enskild mindre laddning. Försvararna uppger nu att tre personer ska skadats lindrigt och drabbats av andnöd.

Även om en enskild droppe på huden av aerosolen Sarin räcker för att ge symptom så kan det behövas större doser för att faktiskt döda någon, och har försvararna dessutom tillgång till motmedel ökar möjligheterna till att det bara blir lätta skador rejält.

Just nervgiften Sarin är lämpligt, då det dunstar relativt fort – från en halvtimme till några timmar – så man kan inta området senare. Andra avskärmande stridsgaser som VX kan ligga kvar i månader.

Ryssland påstås dock ha förstört sina sista kemiska stridsmedel 2017, men det kan som alltid med Kreml vara en lögn och bevisligen har man haft kvar Novitjok som användes i Salisbury och på Navalny, bland annat. Oavsett är inte kemiska stridsmedel direkt raketforskning, utan kan tillverkas relativt enkelt. Problemet är främst att tillverka dem säkert och i stor industriell skala, vilket förstås kräver just industrier för ändamålet.

Om angreppet verkligen skett har vi sett ett småskaligt test – både av om detta fungerar mot bunkerkomplexet – men också av västs reaktioner. Det senare kan dock ta veckor på grund av frånvaron av bevis, om det någonsin framkommer bevis. Vilket förstås också är ett test av Västs uttalade röda linjer om massförstörelsevapen.

Så länge angrepp med C-stridsmedel inte kan bevisas lämnas frikort att fortsätta. Och inga oberoende bevis kommer kunna komma ut från belägringen av Mariupol, inga oberoende observatörer eller inspektörer kommer tillåtas utreda.

Nu är dock överraskningseffekten borta ur försvararnas perspektiv. Det är dock bökigare och obekvämt att behöva hålla C-beredskap – det kräver tätare (och därmed varmare) klädsel och beredskap med skyddsmask. Tätare och varmare kläder kommer göra att försvararnas vattenförråd tar slut snabbare. Om de nu inte har en brunn där inne i bunkerkomplexet. Som iofs kommer kräva el för pumpning eller energi eller andra resurser för rening av vattnet.

Framför allt vet vi inget och det kommer ta tid att få veta något. Vad vi har är skarpa bekräftade uttalanden från DNR att man vill sätta in kemiska stridsmedel mot Mariupol. Och obekräftade påståenden om att så skett. Varje angrepp utan motreaktion från Väst kommer innebära att Ryssland eskalerar för att testa var gränsen går och om Natos röda linjer för massförstörelsevapen egentligen existerar.

I övrigt har det inte hänt så mycket på marken. Nathan Ruser rapporterar om absolut inga förändringar åt något håll där strider sker.

Brittiska underrättelsetjänsten uppger att de ryska anfallen i södra Ukraina kommer öka i intensitet de kommande veckorna och att strider sker vid gamla skyttegravslinjen, samt vid Cherson och Mykolajiv, samt att Ryssland försöker sig på en ny offensiv mot Kramatorsk, där nu 57 civila uppges dödats, varav 5 barn, och 114 skadats av det ryska angreppet med klusterbombbestyckade robotar. Offensiven mot Kramatorsk sker nog från Izium.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:36 Vad gäller den ryska desinformationen om att alla försvarare i Mariupol skulle vara nazister – som om det är ett motiv till att massmörda civilbefolkningen eller sätta in massförstörelsevapen eller ens oprovocerat anfalla ett annat land i strid mot folkrätten – så har statlige brittiska BBC en bra och balanserad genomgång av verkligheten här. Det har hänt en del de senaste åtta åren. Annan statstelevision i ett land nära dig fortsätter att återge Kremls lögner och narrativ eller lever för åtta år sedan. Historia är dock inte nyheter, och hör inte hemma i nyhetssändningar, som är tänkta att skildra det som händer nu.

09:43 Järnväg ska ha sprängts i knutpunkten Belgorod på ryska sidan om gränsen. Uppenbarligen har inte Ryssland kontroll över sitt eget territorium.

Trupper som transporteras med järnväg från Vitryssland passerar via Belgorod, som antagligen är utgångspunkt för vidare marktransport ner mot Izium förbi Charkiv och anfall söderut mot Donbas.

Sprängd räls går förstås snabbt att laga, men varje timmes fördröjning av hundratals pansarfordon och trupp är förstås mycket värt.

10:10 Ukrainska marinkåren håller fortfarande ut i Mariupol och har publicerat en hälsning. Marinkårsbrigaden har tidigare försvarat den norra delen av Mariupol och gör det antagligen fortfarande. Eventuellt har försvaret delats i tre delar – marinkårsbrigaden i norra staden, mekinfanteribrigaden i västra delen och det ukrainska nationalgardet i östra delen runt Azovstahl.

Cossackgundi-kontots hanterare uppger att marinkåren nu har slut på mat och ammunition och att man kommer kapitulera. Cossackgundi är en brittisk frivillig som tagit värvning hos den ukrainska marinkåren. Han har själv varit i Internetskugga sedan länge, och bara gett sporadiska rapporter, men kontot har hanterats av andra i Väst under tiden. Kontot är trovärdigt och postningen har skett med godkännande av hans familj.

Återstår nu att se om Ryssland kommer avrätta de i marinkåren som ger sig.

10:14 Film på reparation och service av ukrainskt krigsbyte i form av ryska stridsvagnar och stridsfordon. Man behöver även byta radiosystemen från de kassa ryska till moderna ukrainska dito. Översättning finns här. Mechanic är vad man kallar föraren i ryska stridsvagnar om någon undrade.

10:32 Två filmer om anfallet med C-stridsmedel. En som förklarar det inträffade. Det går inte att analysera och platsen för angreppet beskjuts av ryssarna. Man påtalar att staden hela tiden anfalls även med konventionella medel. Symptomen beskrivs både av en läkare och en drabbad.

I en andra film beskrivs smaken som söt och skadade visas och vittnar.

Bloggens bedömning är att effekterna talar för nervgift, då nervsystemet verkar påverkat även bortom andningen – t ex hörsel och att benen inte bär. Man kan dock inte göra en toxikologisk analys då man är i blockad och saknar utrustning uppges det i den andra filmen.

11:07 PBS reporter Simon Ortrovsky uppger att Cossakgundi ska kapitulerat i Mariupol och har publicerat ett kort porträtt på britten i en tråd på Twitter.

Det betyder inte att samtliga i ukrainska marinkåren gett sig. Förbandet är sannolikt uppsplittrat i flera mindre delar i stadsstriderna och situationen med mat och ammunition varierar antagligen från kvarter till kvarter.

12:41 Foto på en ukrainsk ambulans som använts som måltavla av rysk trupp. Man har dock inte ens lyckats träffa det röda korset. Den dödade ukrainske föraren är övermålad med vitt. Det röda korset har noll betydelse för rysk trupp och är snarare en uppmaning om att sikta på korset.

12:57 Lite mer information om Cossakgundi, som uppges kapitulerat efter att mat och ammunition tagit slut. Han är ingen legosoldat, utan boende i Ukraina och har genomgått utbildningen och tjänstgjort hos ukrainska marinkåren i fem år. Oavsett ursprung så ska dock krigsfångar klassas som krigsfångar och det finns inga gråskalor där – han ska ha samma behandling som alla andra krigsfångar och behandlas i enlighet med Genevékonventionen. Vilket dessvärre Ryssland ofta bryter mot.

13:22 På tal om att angripa sjukvården, så är här ett foto på en förlossningsklinik (“BB”) nära Kyjiv, som tagit två träffar direkteld, antagligen från stridsvagn. Man har alltså inte beskjutit förlossningskliniken av misstag.

13:32 KOMMENTAR OM MARIUPOL

Mariupol är mycket viktig för Ukraina, inte bara som hamnstad och industristad, utan även ur en operativ och strategisk vinkel.

Så länge stadens försvarare håller ut binder man upp en stor mängd rysk trupp med tillhörande logistik, och Ryssland nöter ner antagligen en del av sina elitförband i staden. Jämförelsen med Stalingrad ska främst göras med det senare, dvs att staden sög ur det nazityska anfallet mot Ryssland genom att dränera resurser och elitförband, vilket t ex gjorde att anfallen mot Moskva upphörde.

Varje dag Mariupol håller ut är en dag där Ryssland inte kan frigöra trupp och logistik och rikta det åt ett annat håll. Ytterligare en dag som Ukraina kan ägna sig åt att befästa nuvarande och kommande försvarslinjer, omgruppera trupp, uppmarschera till södra Ukraina, ta emot ytterligare militärt materiellt stöd från demokratierna och ytterligare en dag som civilbefolkningen på annat håll kan hinna fly till säkrare områden.

Tyvärr kommer om staden faller (vilket inte är säkert) spåren av hjältedåden från försvararna att suddas ut av Ryssland, som antagligen istället kommer skapa diverse falska narrativ om vad som hänt. Men verkligheten är att kriget nu pågått i 48 dagar och Mariupol har ännu inte fallit. Enstaka enheter kommer garanterat ha gett sig likt ovan när de fått slut på alla möjligheter att försvara staden annat än med sina händer, knivar och spadar, men stora delar av staden kontrolleras fortfarande inte av ryssarna.

Räkna med att Ukraina har mycket god koll på läget, inklusive att man får flygspaningsrapporter utifrån Svarta Havet från USA. Men bortsett från att man säger att Mariupol och Ukraina behöver förstärkningar kommer man inte säga så mycket mer.

Oavsett ryskt narrativ så ska man komma ihåg att Mariupols försvarare är jävla hjältar.

Heroiam slava!

13:41 Ukraina uppger att antalet dödades i Mariupol är 20 000 – 22 000 och att Ryssland för bort kroppar för att dölja antalet dödade. Siffrorna avser ukrainska dödade.Facit kommer inte komma på många år, förrän man gjort en sammanställning av hur många boende i Mariupol som saknas och försvunnit från jordens yta.

14:07 Den sprängda järnvägen i ryska Belgorod visar sig vara en järnvägsbro. Det gör att det tar lite mer än några timmar att fixa. Någon visste vad de gjorde.

14:25 Charkivs borgmästare uppger att 1 644 bostadshus förstörts i Charkiv och totalt runt 2 000 byggnader.

15:00 Storbritannien skickar mer vapen, inklusive pansarfordon, och ukrainare anländer nu till Storbritannien för att få utbildning i fordonen rapporterar UK Defense Journal. Storbritannien skickar även vad som verkar vara sjömålsrobotar till Ukraina.

Kriget är inte bara att slåss i fronten, utan också att utbilda och vidareutbilda personal. Här finns foton från Ukraina på utbildngen av granatkastarpersonal hemma i Ukraina.

15:18 Film från källare där soldater från Ukrainas 26:e marinkårsbrigad återhämtar sig. Beskedet är att de inte gett upp och att försvaret av Mariupol fortsätter. Notera att en av soldaterna har en krycka och att det även finns minst en kvinna i gruppen av marinkårssoldater.

17:47 Fungerar kroppskydd? Här är kroppskyddet från en ukrainsk soldat som tog en träff i en av plåtarna i kroppskyddet. Kulan passerade dock först genom soldatens pistol i hölster på bröstet. Dock syns blod på plåten, så han eller hon klarade sig inte oskadd. Eller blev träffad av fler kulor.

I alla fall verkar en faktisk keramisk plåt + pistol fungera bättre än den stulna Macbook som en sedermera avliden rysk soldat hade stoppat i sitt kroppskydd.

17:50 Ett avlyssnat telefonsamtal mellan en rysk soldat och hans fru hemma i Ryssland. Hon ger honom tillåtelse att våldta ukrainska kvinnor, så länge han använder kondom.

19:33 En film från en COTS-drönare som modifierats för att kunna bära granater och som bombar ett ryskt pansarfordon.

KOMMENTAR

Gissningsvis handlar det om 80 mm granatkastargranater. Sett till hur små explosionerna är kan detta även förklara en del av den där mystiska precisionen hos påstått ukrainskt artilleri med rätt låg kaliber och i positioner dit artilleri normalt inte kan nå, t ex fordon omringade av höga byggnader. Väldigt många av de filmerna har handlat om stillastående fordon. Sedan bör kanske inte 80 mm spräng räcka för att totalhaverera pansarfordon om man inte får en väldigt lyckad träff. På filmen fäller man tre granater.

 

*******

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

********
NOTISER