onsdag, april 13, 2022

ONSDAGENS LÄGESRAPPORTER


 JUST NU:  

Presidents of Baltic states and Poland arrive in KyivRussian invasion of Ukraine: tanks and rocket attacks on the cities. Breaking news

President of Poland Andrzej Duda, President of Estonia Alar Karis, President of Lithuania Gitanas Nausėda, and President of Latvia Egils Levits have arrived in Kyiv.


 

 

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA


**********

 UPPDATERAS: Ukrainskt motanfall i Mariupol – marinkåren når nationalgardet i Azovstahl – 100 000 ukrainare från ockuperade områden deporterade till Sibirien eller nordöstra Ryssland

 

Ukrainska marinkåren ska gjort ett motanfall och brutit sig loss från den norra försvarsfickan i Mariupol och nått nationalgardet i det befästa stålverket Azovstahl, för att bilda ett gemensam större försvar. Cirka 100 000 ukrainare uppges nu ha deporterats av Ryssland från de ockuperade områdena. De skickas till de avlägsna östra delarna av Ryssland, Sibirien eller den arktiska nordkusten som om Stalin aldrig gått bort. Bunkertsaren Putin framträdde för första gången för propagandamedia och sade att förhandlingarna med Ukraina kört fast, men att Ryssland kommer uppnå alla sina mål i Ukraina.

Amröjning av vad som ser ut som en bombkapsel (klusterbomb), sannolikt från tungt raketartilleri. Någon MÖP kan säkert fastställa eller avfärda detta. Foto från ett bostadsområde i östra Ukraina, bloggen anger inte plats pga opsec.

Reuters rapporterar att bunkertsaren framträdde framför utvalda propagandamedia och sade förstås att alla anklagelser om krigsbrott mot Ryssland är fejk och förstås att allt är USA:s fel. Mer intressant är att han hävdar att förhandlingarna kört fast på grund av anklagelserna om krigsbrott, men att Ryssland kommer uppnå sina mål i Ukraina. Detta talar för att analysen att kriget kan bli långt – mycket långt – stämmer. Så Putin kommer fortsätta sitt blyatkrieg vad han kallar “rytmiskt”.

Rytmerna får förmodas vara etappvisa återkommande offensiver. Bloggens analys har varit att det kommer ett nytt försök till storoffensiv under andra halvan av april och sedan kanske en höstoffensiv i augusti-september. Kanske ett försök till sommaroffensiv också?

Man kan diskutera lämpligheten i att över huvud taget nämna Putins lögner och propaganda ovan, men kontentan är att uttalandena landar i att kriget fortsätter och att förhandlingarna kört fast på grund av Rysslands krigsbrott.

Vad som också fortsätter är den etniska rensningen och deportationerna av ukrainare från de ockuperade områdena.

Brittiska The Independent rapporterar att Ryssland skickat nästan 100 000 ukrainare till avlägsna platser i i Ryssland, inklusive norr om polcirkeln och Sibirien. Detta enligt dokument från Kreml. De som tvångsdeporteras utlovas en hektar värdelös mark i Sibierien eller Sakhalin, samt ryskt medborgarskap inom tre månader, statliga lån till 2% ränta och 8500 rubel (ca 850 kronor) i månaden enligt flygblad som delas ut av det olagliga ryskt tillsatta kommunfullmäktige i Mariupol. Rätt intressant med ett kommunstyre som vill deportera sina invånare.

Huruvida man faktiskt får något enligt flygbladet är en annan fråga. Väl på plats i Sibirien utan pengar och enligt tidigare fråntaget sitt ukrainska pass och mobiltelefon har man inte så mycket att säga till om. Inte osannolikt kommer någon lokal småpåve kräva marken och bidraget i utbyte mot beskydd.

I de ockuperade delarna av Ukraina tvingas nu barnen undervisas på ryska enligt rysk historierevisionistisk läroplan. I Volnovakha rapporteras 800 skolbarn drabbats.

Efter gårdagens uppgifter om att några från ukrainska marinkåren kapitulerat sedan de fick slut på mat och ammunition har det strömmat ut filmer om motsatsen och att marinkåren fortsätter försvara staden i den norra försvarsfickan. En möjlig lägeskarta här. Den norra fickan hålls av marinkåren, den västra av mekbrigaden och den mittersta av det ukrainska nationalgardet.

Bild

Här är en film med en soldat från Mariupol som säger att försvaret fortsätter. Här är en annan.

Sedan kom det flera uppgifter om att marinkåren gått till motangrepp och slagit sig igenom till nationalgardet. Flera hundra marinkårssoldater inklusive skadade och sårade ska lyckats ta sig över till nationalgardet runt det befästa stålverket Azovstahl och förstärker nu försvaret där. Det handlar alltså inte om hela marinkåren, utan enheter av förbandet, så de tre försvarsfickorna kvarstår även om Azovstahl nu förstärkts.

För övrigt ska fortfarande krigssjukvården existera i Mariupol i skyddsrum i staden.

Zelenskys rådgivare Podoljak uppger att försvaret av Mariupol fortsätter men har problem med försörjning, och att Ukrainas ledning vet om detta och följer situationen i realtid. Man har mer information än vad som finns i sociala medier och gör olika saker och har olika planer, men kommer inte berätta något om dem och ber om förståelse för detta.

En tolkning är att försvaret av Mariupol kommer kunna hålla ut länge än, särskilt i befästningarna i Azovstahl. Läget är dock oklart, då staden som sagt är omringad. Enligt rysk propaganda har staden redan fallit eftersom man intagit det magiska stadshuset (vilket dock bara fungerar i datorspel och inte i verkligheten) och enligt svensk media kommer staden alltid falla inom det närmsta dygnet, precis som Kyjiv.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

09:31 Intressant analys av Trent Telenko delvis baserad på denna artikel. Det handlar om det ryska systemet med kontraktniki – motsvarande svenska GSS/K-soldater. Deras kontrakt löper dock sex månader i taget och går ut i juni. Ryssland kommer få ett strömhopp av yrkessoldater, varav i runda slängar 75% skickats till Ukraina, som helt enkelt inte kommer förnya sina kontrakt vid halvårsskiftet utan åka hem. Sedan har kontraktnikikvaliteten fallit redan innan och handlar allt mer om småtjuvar, drogberoende, lågutbildade och lågbegåvade.

Vad som återstår för Putin är att tvångsinkalla värnpliktiga, som förstås har sämre utbildning och är ännu mindre motiverade.

Telenkos slutsater hittas här.

  1. Ryssland kan inte behålla sina yrkessoldater, “they are peacing out” och kommer berätta för alla hemma i Ryssland att göra allt de kan för att ducka mobilisering.
  2. Yrkessoldaterna kommer inte vara kvar för att lära upp tvångsmobiliserade värnpliktiga.
  3. Det finns inga fungerande fordon att ersätta de sönderskjutna eller i fält nedslitna som är i Ukraina nu.
  4. Ryska armén kommer kollapsa, så till den grad att Ukraina kan återta både Krim och hela Donbas.
  5. “Putin is a dead man walking.” Det finns ingen maktfaktor kvar efter att under 22 år stuilt 125 miljarder dollar ur statskassan och nu gå ut i fullt krig. Putin är nu ett hot mot oligarkernas kvarvarande förmögenheter och makt.

10:01 En pizzeriaägare i Charkiv kör ut pizzor till läkare, räddningstjänst, militären och vanliga kunder. Ofta betalas pizzorna från utlandet. Folk ringer och säger “jag vill köpa pizza till tio brandmän, hitta några och leverera”. Översättning av texten här.

13:47 Minerad väg som ryssarna lämnat efter sig utanför Mykolajiv.

 

*******

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

********
NOTISER