onsdag, april 20, 2022

ONSDAGENS LÄGESRAPPORT

 

Se SVT-film om slaget i  AZOVSTAHL i Mariupol

UPPDATERAS: Stora ryska förluster på offensivens första dag – terrorbombningarna av civila fortsätter
 

Den första dagen på den ryska offensiven och slaget om Donbas medförde stora ryska förluster utan större landvinningar för Ryssland. Däremot fortsätter terrorbombningarna av civila och USA menar att den ryska offensiven bara håller på att värma upp. Antalet som flytt Ukraina är nu nästan fem miljoner invånare och över sju miljoner har flytt inom landet.

Ukrainas regeringsbyggnad är lite mer regerimgsmässig än Rosenbad

Siffrorna på antalet som flytt inom landet är dock per första april, och en del kan ha återvänt efter att Ukraina segrat i slaget om Kyjiv. Samtidigt bör slaget om Donbas fördriva ytterligare av de som inte redan flytt. UNHCR uppger att 4 981 000 ukrainare nu har flytt från landet, varav 2 801 000 via Polen. Den 19:e april uppgavs 7.1 miljoner vara internflyktingar inom Ukraina, vilket dock är samma siffra som första april.

Eftersom rysk trupp lämnat försåtsmineringar specifikt avsedda för att skada återvändande civila, plus mineringar, blindgångare och övergiven ammunition är det inte bara att återvända hur som helst ens till Kyjivområdet. Det kommer ta lång tid att rensa upp och göra tidigare ockuperade områden någorlunda säkra, särskilt för barn, som kan vara lite mer spontana och oförsiktiga.

Ammunitionsröjare från Västvärldens försvar står förstås på kö för att hjälpa till, men så länge kriget pågår kommer dessa generellt inte att släppas in. Det finns dock privata firmor, som kanske kan få kontrakt och gå in redan nu.

Angående mineringar skriver Kyjiv Independent att Ukrainas försvarsdepartement uppger att Ryssland kraftigt minerat motorvägen Cherson – Snihuivka, dvs norrut längs Dnepr från Cherson. Det kan tolkas som att man skärmar av flanken mot Cherson för att kunna koncentrera anfall i riktningen Mykolajiv, utan att behöva lämna lika mycket trupp för att försvara upp längs Dnepr. Mineringar bör dock vara försvarade för att ge full verkan.

Pentagon ska uppgett att offensiven bara håller på att värma upp. Man ska således inte dra några större slutsatser av den första dagen. Detta är förvisso i linje med det bloggen skrev här igår – att Ryssland testar sårbarheter i det ukrainska försvaret och letar en möjlighet till genombrott. Man förväntar sig knappast att nå framgång på alla frontpartier.

Och det har man definivit inte gjort. Tvärt om tar man stora förluster.

Som exempel nämner Ukrainas försvar att anfall i Rubizhny och Sverodonetsk resulterade i att 130 sårade ryska soldater togs in på det lokala sjukhuset i Novoaydar. Givet tidigare 1:2 dödade-sårade ryska soldater så talar det för totala förluster om runt 200 ryska soldater och officerare enbart där.

Längs gamla stilleståndslinjen mot Donetsk och Lugansk ska Ukraina enligt samma post slagit tillbaka tio anfall det senaste dygnet där tolv ryska stridsvagnar och tjugoåtta andra pansarfordon slogs ut. Det är nästan en hel bataljonsstridsgrupp totalt sett, även om det nog är fördelat på olika BTG:er.

De ryska förlusterna är alltså redan stora på bara en dag. Detta är baserat på stridsrapporter, inte den dagliga sammanfattningen av förlusterna och inkluderar sårade enligt ovan.

För övrigt har Partizan Oleg en bra analys av den stora bristen på skyttesoldater i de ryska bataljonsstridsgrupperna, även i förband som är intakta. Det tunga ryska fokuset på pansar gör BTG:erna mycket sårbara. Man har fler pansarfordon än man har skyttesoldater i pansarbataljonsstridsgrupperna. De kan vara lämpliga för stridsvagnsdueller på öppen mark, men inte för att vara sig ta eller hålla terräng. Man kompenserar genom tvångsmobilisering av kanonmat från gatorna i de ockuperade Donetsk och Lugansk.

En skyttebataljonsstridsgrupp visar sig bara ha sex man per skyttegrupp. En annan har ofta fem män per skyttegrupp.

Innan förlusterna.

Det ser ut som att en hel del av rysk trupp var papperskonstruktioner. Visst vi har en bataljonsstridsgrupp, med skyttekompanier med nio grupper. Men varje grupp är bara 5-6 man. Ett ryskt kompani är inte alltid ett ryskt kompani, annat än på pappret.

Aktuell lägeskarta per Ukraine War Map och midnatt hittas här.

En illustration över bunkerkomplexet under Azovstahl har publicerats. Om den är legitim eller på Illustrerad Vetenskap-nivå låter jag vara osagt.

Marinkåren i Azovstahl har skickat ut ett videomeddelande om att det kan vara deras sista kontakt med omvärlden. Man har 500 sårade och hundratals civila och ber det internationella samfundet om hjälp att evakueras till ett tredje land (för att garanteras säkerhet, då en evakuering till Ukraina bara kommer innebära att man dödas av Ryssland på vägen).

Den ryska terrorbombningen av civila fortsätter i Ukraina. I Charkiv ska minst tre dödats i ett bostadsområde igår uppger New York Times.

Tidigare relativt förskonade Zaporizjzja vid Dnepr söder om Dnipro ska beskjutits enligt uppgifter direkt till bloggen. Det kan visa på att Ryssland kommer försöka anfalla norrut. Staden kontrollerar nästa övergång över Dnepr.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

08:56 Kyiv Indepdendent rapporterar att över 1 000 civila hittats döda i de tidigare ockuperade delarna av Kyjivregionen. Enbart 420 har hittats i Butja och fler kroppar hittas hela tiden. Till detta ska man komma ihåg att detta enbart är Kyjiv Oblast. Ryssland har även dragit sig tillbaka från Sumy och Chernihiv.

11:28 De ryska förlusterna enligt Ukraina är nu på krigets 56:e dag cirka 20 900 dödade soldater och officerare, 815 stridsvagnar, 2087 pansarfordon, 1 504 mjuka fordon, 171 flygplan och 150 helikoptrar. Det är inga anmärkningsvärda ökningar, men sett till totalen av de ryska faktiskt fungerande (nåja) stridskrafterna är det enorma siffror totalt.

11:43 Oryx visuellt bekräftade ryska förluster är nu uppe på 2 997 fordon varav 519 stridsvagnar. Ukrainas förluster har bekräftats till 844 fordon varav 124 stridsvagnar, så förhållandet fortsätter vara ca 4:1.

13:39 Britten och putinisten Graham Philips riskerar åtal i Storbritannien för hans intervju med krigsfången CossackGundi enligt en frågestund med Storbritanniens premiärminister, uppger BBC-journalisten Robert Jenrick. CossackGundi, som är brittisk medborgare, gav intervjun iförd handbojor och att filma och publicera krigsfångar på detta vis är ett brott mot Genevekonvetionen och som sådant ett krigsbrott. Jag länkar inte då Sandford illustrerar med ett foto på krigsfången tillsammans med Graham Philips. Philips är sedan länge etablerad propagandist åt Kreml, en bana han började redan 2014. Han får nog stanna i Ryssland nu, om Storbritannien går vidare och lägger en internationell efterlysning på honom för krigsbrott.

Länk direkt till frågestunden härhttps://www.youtube.com/watch?v=hKsTCx7mCTI&t=1711s.

16:40 Den ukrainske presidentrådgivaren Podolijak uppger att ockupanterna förbereder en fejkad folkomröstning i Chersonregionen, där man ska rösta om att ansluta sig till Ryssland eller lämna Ukraina (givet att man får samma alternativ som på den av militären övervakade så kallade folkomröstningen på Krym med sina genomskinliga valurnor och 120%-iga valdeltagande på många orter).

Alla förstår förstås att en sådan omröstning är ren fejk, men målgruppen för fejkresultatet är förstås ryska folket och inte några fria människor.

16:43 Europarådets ordförande Charles Michel har besökt Kyjiv och president Zelensky. En film här. Europarådet kan ses som EU:s senat, och utöver ordföranden och EU:s president EU-kommissionens ordförande så är medlemmarna regeringscheferna från respektive medlemsland. President betyder ordförande på engelska, och det är ofta enklare att tänka i termer av president (EU-kommissionens ordförande), regering (EU-kommissionen), EU:s senat (Europarådet) och riksdag (parlamentet), samt högsta domstolen (EU-domstolen) för att fatta strukturen i EU. Namnvalen på institutionerna kunde varit bättre.

16:50 Den ukrainska underrättelsetjänsten meddelar att Ryssland har planer för tvångsmobilisering i Cheson Oblast och Zaporizhizhia Oblast, dvs norr om Krym runt Melitopol. Ukrainska män ska där alltså tvingas in i ryska militären och skickas ut till slakt på slagfältet i anfall mot sitt hemland. Kan bli spännande. För ryssarna.Å andra sidan kanske man bara ger dem vapen, men ingen ammunition och så skickas de ut i frontlinjen för att ukrainska försvarare ska röja sina positioner.

18:13 Ryssland har påstått att det lyckas göra ett testskott med en av sina nya ballistiska kärnvapenrobotar, som ska ersätta de gamla och tveksamt fungerande Satan-robotarna. De tillför inte någon ny förmåga och de kan inte utplåna hela Texas eller Frankrike. Det är lögner, förbannad dikt och propaganda avsett för att skrämma okunniga människor. Se mitt bemötande av detta från 2016 här.

Med sanktionerna är det nog högst tveksamt om man ens kan tillverka fler av dessa nya robotar än den man testskjutit – elektroniken och komponenter för styrsystemen har belagts med sanktioner.

18:27 Ukraina uppges genomfört en offensiv operation i Mariupol och brutit igenom från Azovstahl för att undsätta försvaret av hamnen i Mariupol. Stämmer uppgifterna så hade man iaf ingen som helst avsikt att sitta i Azovstahl passivt. Ofta är anfall bästa försvar och den som tar initiativet kan diktera striden på ett annat sätt en den som passivt försvarar sig.

Enligt denna källa ska nationalgardet och marinkåren i Azovstahl med pansarfordon gjort ett anfall ner mot hamnen för att undsätta soldater från polisen och gränstrupperna som försvarade hamnen och höll på att få slut på ammunition. 500 man ska evakuerats tillbaka till Azovstahl. Det är oklart om det nu även finns kvar försvar i hamnen, som fick mer ammunition eller om man evakuerade alla.

19:26 Kort berättelse från en släkting till en familj som deporterats från Mariupol via Taganrog, Rostov och slutligen till Khabarovsk i östra Ryssland. Enda sättet för släktingarna att kommunicera är att låna någons mobiltelefon. Skribenten avslutar med:

“And then smug motherfuckers sit thousands of miles away and smirk and say ‘Why don’t you surrender???’ You piece of shit. You fucking human debris. Nothing matters, in the world, than the defeat of the fascist Reich. Fucking nothing else. Don’t believe me? Come to Ukraine.”

Vilket för på tal att memorera viktiga telefonnummer när kriget kommer – det är inte säkert du har tillgång till din telefonbok med nummer. När lärde du dig ett telefonnummer utantill senast?

 

******* 

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

 ***

 Bild

  *********

FILMER

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER