söndag, april 10, 2022

SÖNDAGENS LÄGESRAPPORTER FRÅN UKRAINA

 


Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

 
 

 

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA ****

UPPDATERAS: Inga förändringar på marken – Mariupol håller ut – Boris Johnson gick på Maidan i Kyjiv
 

Det verkar inte skett några förändringar av läget på marken i Ukraina det senaste dygnet även om terrorbombningarna fortsätter. Mariupol håller fortfarande ut. Boris Johnson och Voldomyr Zelensky visade ledarskap och gick tillsammans på gatorna i Kyjiv och på Självständighetstorget Maidan för att bland annat besöka minnesmärken över de Himmelska hundra, som dödades under Värdighetsrevolutionen 2014.

Ett av de minnesmärken över de som mördades av prickskyttarna uppe i Hotel Ukraina, som syns till vänster, och som Boris Johnson besökte tillsammans med Zelensky.

I ledarskap ingår att själv riskera något.

Man kan se stresspåslaget hos personskyddet för Zelensky och Johnson på videon från promenaden i centrala Kyjiv, ner till Maidan, med civil biltrafik i bakgrunden och upp till baksidan av Hotel Ukraina där paret fick två stora porslinstuppar (eng big cocks). Även om det sannolikt även fanns drönare i luften och en yttre ring av personskydd i området, så föreligger fortfarande en hög risk att ryska sabotörer, lönnmördare och illegalister uppehåller sig i Kyjiv.

I bakgrunden kan man se att Johnson även hade brittisk personskydd i civila kläder, som dock mestadels försöker hålla sig borta från kamerorna.

Filmen hittar ni här och publicerades först i efterhand, när Johnson redan hade lämnat landet vilket säger något om risktagandet.

Andra intressanta detaljer är den ukrainska personskyddssoldaten som ställer sig intill mannen Johnson talar med och punktmarkerar honom. Blicken säger gör du den minsta misstänkta rörelse så dör du. I övrigt syns det på personskyddets agerande att detta inte är en lek eller promenad i ett lågriskområde. Det är en av de mest symboliska platserna som finns i Ukraina, och mitt under ett brinnande krig även om rysk trupp för stunden gett upp försöken att anfalla Kyjiv.

Johnson meddelade på presskonferensen omfattande brittisk fortsatt militärt stöd till Ukraina. Det har uppgetts att 40% av de utslagna ryska pansarfordonen har nedkämpats med de robot 57 NLAW som Storbritannien skickat sedan innan det nya anfallet mot landet startades.

Politico har gjort en porträtt på Valerij Zaluzhnyij, Ukrainas 48-årige överbefälhavare. Det är ett långt och mycket läsvärt reportage om den mycket anonyme militäre ledaren av det ukrainska försvaret. Det är knappt att han framträtt alls sedan kriget började, utan sysslar med verkan istället för PR.

Det har inte skett några väsentliga förändringar i läget på marken det senaste dygnet och lägeskartan innehåller i princip inga uppdateringar, även om den är konservativt försiktig. Det tål att upprepas att den brittiska underrättelsetjänsten uppger att Ryssland inte säkrat en landväg till Krym än, på grund av fortsatt motstånd från ukraina i de förmodat ryskkontrollerade områdena.

Och Mariupol har fortfarande inte fallit. Bland det som framkommit det senaste dygnet är bland annat en film där Kadyrovs tjetjener i Mariupol skjuter ihjäl en ukrainsk kvinna i bakgrunden. Länkar inte.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

11:14 Estlands premiärminister förklarar på en filmsekvens från innan kriget började hur rysk förhandlingstaktik går till.

  1. Ställ maximala krav på något som aldrig tillhört Ryssland till att börja med
  2. Ställ ultimatum och utfärda hot
  3. Vik inte en millimeter i förhandlingarna, väl medveten om att någon i Väst kommer erbjuda något som aldrig var Rysslands till att börja med

Och således slutar hela processen med framsteg för Ryssland enbart på grund av att det finns svaga ledare i Väst som backar och ger bort sådant som inte var ryskt. Och med detta bekräftas svaghet och Ryssland kan upprepa processen igen.

Enda sättet att hantera detta är att göra motsatsen, t ex när Ryssland kräver att Finland och Sverige inte ska söka medlemskap i Nato och utfärdar hot mot våra länder, så ansöker man om medlemskap i Nato och visar därmed styrka och att förhandlingstaktiken över huvud taget inte fungerar. Annars kommer nästa maximala krav vara t ex avmilitariserat Gotland och så fortsätter det hela, och det kravet kanske slutar med att Sverige lovar att inte skicka mer trupp till Gotland, något som Ryssland fullkomligt ska skita i till att börja med.

11:21 Den brittiska underrättelsetjänsten uppger att de som nu mobiliserats i Ryssland handlar om individer som tjänstgjort inom försvaret sedan 2012, dvs de tio yngsta årskullarna av värnpliktiga reservister. Man säger också att Ryssland försöker rekrytera i det ockuperade Transnistrien i Moldavien.

11:30 Igor Shushko har publicerat en översättning av ännu ett av de omdiskuterade FSB-breven. Denna gång handlar det om att det ryska rättsväsendet koncentrerar sig på att utreda vandalism av Z-märken i Ryssland. Man målar också Z på fristående byggnader i gränsområdena vid Belgorod och Krym, och planeringen är att dessa byggnader ska utsättas för false flag terrorism med kanske hundratals dödade eller skadade ryssar. Dåden ska skyllas på Ukraina. Syftet framgår inte – det är inte så att inte Ryssland redan anfaller Ukraina.

 12:03 Skrev en separat artikel om Natos proaktiva förstärkning av sina medlemmar i Östeuropa och att Nato är mer än artikel 5.

17:01 I Kurskregionen viftar jublande ryssar trupperna farväl när de beger sig söderut för att anfall södra Ukraina. En av de jublande har en tröja med SSSR (Sovjetunionen) på ryggen. 50 sekunder in i filmen visar det sig att ryssarna bogserar sina fordon redan långt innan den ens nått Ukraina.

17:05 Det pratas återigen om mytologiska konvojer med rysk trupp på väg för att anfalla något i Ukraina, denna gång ska de varit på väg söderut öster om Kharkiv mot Izium och handlat om överlevande V-märkt VDV från Kyjiv i sina aluminiumkistor.

Ukrainas försvar rapporterar dock att man eliminerat konvojen.

Inte säkert att det är detta vi ser på just denna film, då det är ute i spenaten, men i alla fall en konvoj med pansarfordon som konsekvensutsätts av ukrainskt artilleri.

 18:12 Ryssland anföll Dnipros flygplats med robotar idag. Det märks att befälet nu lämnats över till tidigare ryske chefen i Syrien, då man väntade en stund och sedan bombade flygplatsen igen, så att räddningspersonalen träffades. Taktiken används mot de så kallade Vita hjälmarna i Syrien.

Dnipro är en kritisk knutpunkt för att förstärka försvaret av södra och sydöstra Ukraina, men flygplatsen ska redan förstörts i mars.

Fem från räddningstjänsten ska sårats genom dubbelangreppet. Antagligen har även räddningsutrustning förstört, som ambulanser eller brandbilar.

19:00 Ukrainas försvar tweetar om att “det är 20 000 snart” med en bild på där överbefälhavaren gör segertecknet. Det ryktas om en stor ukrainsk seger på slagfältet någonstans. 20 000 avser antalet dödade ryska soldater och officerare, som var 19 300 per igår, rapporterat i morse.

Man kan förstås också sänkt ett landstigningsfartyg med 500 ryska marininfanterister ombord.

Vem vi får vänta och se.

19:24 Ukrainska förband runt Charkiv har fått det svenska granatgeväret Carl Gustaf M4. Dessa ska skickats av Kanada om jag förstår det hela rätt, inte av Sverige. Det blir det tredje svenska pansarvärnsvapnet som kommer få visa hur det fungerar i skarp strid. Förvisso har både CG (“firing Gustav!” istället för “skott kommer”) och pansarskott 86 AT-4 använts av amerikanerna i både Irak och Afghanistan, men inte mot en kvalficierad likvärdig motståndare i fullt krig som Ukraina-Ryssland, utan USA mot bondearméer.

19:46 Rysk trupp ska använt en kyrka som högkvarter utanför Chernihiv och även avrättat civila i kyrkan.

20:19 VARNING! En film från öppnandet av en massgrav i Butja. 20 kroppar uppgrävda, varav 18 civila och två militärer. Totalt ska det finnas 67 kroppar i massgraven, men de flesta återstår alltså att identifiera och undersöka innan de åter ska begravas.

 

*****

 Bild

 ***

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

ISW dagsrapport 

NV dagsrapport

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****


****

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 
***
NOTISER