torsdag, april 21, 2022

LÄGESRAPPORT TORSDAG-FREDAG

A total of 208 children have been killed and 376 wounded to varying degrees by the Russian military since the beginning of Russia’s full-scale invasion of Ukraine, the Office of the Prosecutor General of Ukraine reported on April 21.

 

UPPDATERAS LÖPANDE

TVÅ GENERATIONER UKRAINSKA JUDAR  SOM NU KÄMPAR I HEMVÄRNET

Wilderäng fredag

UPPDATERAS: Massgravar avslöjade utanför Mariupol – USA skickar ny stor vapensändning till Ukraina – misstänkta sabotage i Ryssland – Ukraina har nu lika många stridsvagnar som Ryssland
 

Satellitbilder avslöjar att ryssarna gjort massgravar utanför Mariupol där hundratals eller kanske tusentals kroppar dumpats för att dölja massakern på de civila i staden. USA skickar en ny massiv vapensändning med bland annat hela 72 haubitsar och en helt ny självmordsdrönare framtagen specifikt utifrån Ukrainska önskemål. Ukraina har nu lika många stridsvagnar som Ryssland har på plats i Ukraina uppger Pentagon. Det verkar förekomma allt fler misstänkta sabotage mot försvarsindustrin i Ryssland och bland annat en kemisk fabrik och en militär forskningsanläggning ska brunnit det senaste dygnet.

Minnesplats för de Himmelska Hundra som dödades i värdighetsrevolutionen 2014

För att börja med de misstänkta sabotagen så brann ett försvarsforskningsinstitut i ryska Tver ner igår. En kemisk fabrik i Kineshma nära Moskva brann också ner igår. Det ska vara Rysslands största kemiska fabrik, och som sådan är den rimligtvis viktig för tillverkningen av ammunition, men också olika kemikalier som är nödvändiga för drift och underhåll av maskiner, både civila som militära, i ett Ryssland som är belagt med sanktioner och embargon. Exakt effekt långsiktigt på rysk ekonomi och väpnade styrkor är svårt att säga. Men man kan fundera på om Ukraina har operatörer infiltrerade i Ryssland, om det bara handlar om sedvanligt rysk inkompetens eller om det finns ryssar som sätter käppar i hjulet för regimen.

Med tillskotten av stridsvagnar av modellserien T-72 från östeuropeiska Natoländers förråd så uppgav igår Pentagon att Ukraina nu har lika många stridsvagnar som Ryssland har i Ukraina. Ryssland har alltså inte längre något övertag i numerär för slagfältets tyngsta vapensystem. Givet att Ukraina uppenbarligen har överlägsen ledning och operationskonst av västerländskt snitt, och att Ryssland enligt Oryx har 4:1 i förluster av stridsvagnar, 531 ryska mot 134 ukrainska, så är beskedet illavarslande för Ryssland. Dessutom handlar det om T-72 istället för den lite äldre, men fortfarande uppenbarligen verkansfulla T-64 som dominerat ukrainskt pansar. Ukraina har dock även T-72 och med det kompetens på fordonet.

Slaget om Donbas och särskilt i södraste Ukraina och runt Cherson handlar om mer öppen terräng än vid slaget om Kyjiv, och stridsvagnar kan spela en avgörande roll. Vad Ukraina också har är skytte, vilket Ryssland som tidigare rapporterat har brist på i sina pansartunga bataljonsstridsgrupper.

USA presenterade igår ytterligare ett massivt militärt stödpaket till Ukraina. Denna gång skickar man 72 stycken 155 mm haubitsar tillsammans med 144 000 artillerigranater, samt dragfordon till haubitsarna. Därtill skickar man med 121 helt nyframtagna självmordsdrönare som kallas Phoenix Ghost. Phoenix Ghost ska tagits fram på rekordtid utifrån ukrainska önskemål. Jag har sett olika påståenden om förmågorna, men inget officiellt annat än att den ska vara lätt att hantera om man har flugit drönare förr.

Till detta skickade USA redan tidigare ett antal haubitsar och typ 40 000 granater, och det ska även komma bandhaubitsar från bland annat Nederländerna. Det ser ut som att flera Natoländer alltså svarar positivt på Ukrainas önskemål om tunga vapenssystem för att kunna besegra Ryssland. Det som återstår att se är hur snabbt man kan få dem till fronten och få fram tillräckligt utbildad personal. Samtidigt finns det ju viss darwinism i strid och inget tränar en pjäsplats bättre än att få skjuta massor. Fast de kanske inte bör börja med att skjuta mot mål nära egen trupp.

Med 155 mm haubitsar öppnas även möjligheten för avancerad västerländsk ammunition, inklusive svenska GPS-styrda precisionsgranaten Excalibur (som finns hos USA och kan ingå i de amerikanska leveranserna) eller svenska Bofors/Nexter Bonus pansarvärnsgranat, som släpper två pansarmålsökande stridsdelar över målet, och slår mot det svaga taket på pansarfordonen. Räckvidden är upp till 35 km och kan alltså leverera Mycket Dålig Stämning (TM) mot ryskt pansar. En eldstöt från ett artilleribatteri med Bonusgranater kan i teorin slå ut ett helt kompani med stridsvagnar på en gång, men teori och verklighet är ju två olika saker, så man kanske vill ha flera eldstötar, samt gärna drönare med ögon på målet så man kan anpassa.

Satellitbilder från Maxar avslöjar att Ryssland har grävt massgravar väst om Mariupol. Minst 200 gravar ska det handla om och rysk trupp har fört bort kroppar från dödade civila i Mariupol till platsen i Manhush. Sannolikt försöker man dölja massmorden på civila i staden, utan dessa kommer bara vara försvunna. Oklart om det är 200 massgravar eller plats för 200 personer. Det lutar mot 200 massgravar, då det inte egentligen går att skatta hur tätt man lägger kroppar, och i hur många lager i de diken man gräver.

Ryska mediasajten Readovka ska råkat publicera faktiska ryska förlustsiffror, vilket sedan raderats. Det handlar om 13 414 soldater plus 7 000 saknade, vilket alltså landar på 20 414, eller mycket nära de siffror Ukraina uppger. 116 sjömän ska dödats på RFS Moskva och över 100 saknas fortfarande.

Vilket datum de ryska förlustsiffrorna avser är förstås okänt. Igår sade Ukraina att 21 000 ryska soldater och officerare dödats. Om de ryska siffrorna är någon dag äldre så stämmer alltså Ukrainas uppgifter väldigt väl med Rysslands egna. Det ger även trovärdighet till Ukrainas övriga siffror. Som Kreml aldrig lär sig tjänar man inget på att ljuga, för om man avslöjas ha ljugit försvinner trovärdigheten. Ukraina tror alltså på de siffror de själva uppger, även om det kan finnas mindre fel, som t ex dubbelrapporteringar, men också missad rapportering. Om t ex två olika förband bekämpar samma fordon kanske det dubbelrapporteras. Å andra sidan om en ukrainsk enhet utplånas, men tog med sig tre ryska pansarfordon och trettio ryska soldater, så rapporteras inget in till Ukraina eftersom ukrainarna dödades och inte gärna kan berätta om striden.

Ännu ett ukrainsks sjukhus har bombats av Ryssland. Det handlar om hundratals sjukhus som fått denna behandling enligt tidigare rapporter. Här brinner ett sjukhus i Liman och kan nog anses vara totalförstört.

Över till lite anekdoter från senaste dygnet.

Tråd med rysk trupp med olika nazistiska patchar. Avnazifieringen (Putins ord) av Ukraina sker alltså med regelrätta ryska nazister från rena nazistiska organisationer. Se t ex här. Vore intressant att se svenska antinazister ta ställning mot detta, men det finns svenska framstående individer som konsekvent agerar pro-Putin och driver Kremls linje att Ukraina är nazister, även om de alltid skriver “jag är inte putinist, men …”

Antalet kryssningsrobotar och ballistiska robotar avfyrade mot Ukraina i en tidslinje. Antalet har gått ner per tidsenhet, vilket talar för att man har allt färre robotar kvar och måste prioritera hårdare och hårdare. Eller sparar sig till ett större koordinerat angrepp.

En bro utanför Charkiv ska sprängts med ryska fordon ombord. Oklart av vem och om det var en minering eller fjärrladdning.

Två ryska helikoptrar ska skjutits ner med Stinger. Film från de brinnande vraken här. Drönarfilm på nedskjutningen av den andra helikoptern. Geolokalisering här.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:32 Illia Pnomarenko har skrivit en längre artikel om slaget om Donbas hos Kyjiv Independent, som kan vara läsvärd.

10:37 Det finns nu 7 500 utredningar om ryska krigsbrott rapporterar Kyiv Independent.

10:42 Ställföreträdande befälhavare för ryska centrala militärdistriktet ska uppgett Rysslands mål för offensiven i södra Ukraina, och det inkluderar hela Donbas, markkorridor till Krym, samt korridor till Transnistrien.

KOMMENTAR

Ryssland ljuger förstås alltid, men om man faktiskt är ute efter en korridor till Transnistrien förklarar det trycket mot Mykolajiv. Man har helt enkelt inte gett upp att nå framgångar väster om Dnepr.

En läsare som uppger sig befinna sig i området uppger att Ryssland stängt av vattnet för staden, som ska komma från Cherson. Istället används brandbilar för att leverera vatten till stadens 700 000 invånare.

Långsamt men envetet rullar på sin offensiv genom massiva artilleribeskjutningar följt av att man säkrar beskjutet avsnitt av fronten, steg för steg.

“Ryssarna avancerar en liten bit i taget, genom att bomba skiten ur området framför sig, avancera under skydd av drönare och sedan gräva ned sig för att minska risken för antitankvapen.”

10:54 Jag brukar inte posta ryska propagandavideos, men denna är intressant och mycket intensiv och visar autentisk strid i bebyggelse i Mariupol och är ihopklippt ur förstapersonperspektiv, dels från en skyttesoldat, och dels från en kamera på den ryska stridsvagnen. En rysk T-72 kör på en minering, men klarar sig. Den backar undan och rullar ut det skadade bandet efter sig, varefter den inte kan flytta sig mer. Skyttesoldaten som filmar blir skjuten och faller – han uppges inte dödats, utan skjutits i benet. Stridsvagnsbesättningen evakuerar stridsvagnen och flyr. Tämligen intensivt. På vad som verkar vara exakt samma plats ska även ett ryskt stridsfordon gått på en smäll och bogserats undan av en stridsvagn.

Filmerna är några dagar gamla. Ger bra inblick i hur stridsmiljön ser ut i Mariupol. Här finns foton på den skadade stridsvagnen. Besättningen må ha överlevt, men stridsvagnen är ur stridbart skick.

12:06 En man rycker ner den ryska flaggan från en flaggstång i sedan början av kriget ockuperade Melitopol.

12:27 Melitopols rättmätige borgmästare uppger att över hundra ryska ockupanter dödats i ockuperade Melitopol. Förmodligen via stay behind eller i spontan regi som medborgarinitiativ.

15:01 Det ryktas att den militära forskningsanläggninen i Tver i själva verket huserade ett kontrollrum för ryska militära satelliter som används i kriget i Ukraina. I en raderad Youtubefilm ska det uppgetts att det även ska finnas dödsfall. Andra påståenden gör gällande att Iskanderrobotarna utvecklades på anläggningen i Tver.

Dödsfall talar för en väldigt hastig brandutveckling vilket talar för att det inte handlar om en olycka.

15:19 Reportage i Wall Street Journal från ett Charkiv som allt mer ödeläggs efter snart två månaders beskjutning. Då är det Ukrainas näst största stad.

15:22 USA skickar enligt tidigare M777-haubitsar. Nederländerna skickar bandkanonen Panzerhaubitse 2000 och Frankrike offentliggör att man skickar sin CAESAR – likartad med svenska Archer – till Ukraina. Ukraina ser ut att få stora mängder kvalificerat västerländskt 155 mm artilleri.

15:46 Skrev några rader om EU:s och Natos förbannade moraliska skyldighet att finansiera återuppbyggnaden av Ukraina efter segern, samt tills dess ta hand om flyktingar och skadade.

16:56 Ukraina uppger officiellt att man fått in förnödenheter med helikopter nattetid till det belägrade Azovstahl i Mariupol. Försvararna efterfrågade bara ammunition, men fick även mat.

KOMMENTAR

Ukrainska helikopterpiloter verkar vara något särklass vad gäller mod och skicklighet.

Samtidigt kan telekrigföring vara inblandat, liksom rejält med signalspaning och annan spaning t ex från USA:s Global Hawk, för att kartlägga luftförsvaret och hur man kan ta sig in och ut ur Mariupol. Motsvarande kan ha skett vid helikopterangreppet mot Belgorod.

16:57 Ännu en brand i Ryssland. Denna gång i ett tekniskt universitet för flyg- och rymdfart i Moskva. Finns antagligen kopplingar till ryska väpnade styrkor där också.Tre stycken på ett lite drygt dygn börjar inte kännas som en slump, utan en trend.

17:42 En damm har brustit i Krasnodar Krai. Regionen är mycket populär och rent av sedd som en lyxig semesterplats, Rysslands Riviera. Och där hittar man även Putins enorma privata palats som Navalny exponerade. Samt Sotji, förstås.

 

 

 

 

 

************

Wilderäng torsdag

UPPDATERAS: Inga ryska genombrott i slaget om Donbas – terrorbombning av Mykolajiv – minneslund för Stalins offer klusterbombad i Charkiv
 

Det ser inte ut som det blivit några ryska genombrott i slaget om Donbas och offensiven har inte fått någon kraft än. Man fortsätter terrorbomba Ukraina och flyglarm gick i hela landet igår, antagligen på grund av kryssningsrobotar. Särskilt Mykolajiv har bombats, vilket talar för nya ryska försök på offensiv mot Odesa. I Charkiv bombades minneslunden för Stalins offer med ryska klusterbomber. Ukrainska regeringen uppger sig vara villiga att hålla en förhandling på plats i Mariupol och i den ryska statstelevisionen säger man att man inte ska visa någon nåd mot länderna i Väst och att man bara börjat.

Ukrainska officerare på besök i Sverige under övningen Bison Counter 2016

Vi börjar väl med raden av ryska krigsbrott. Här är foton på tioåriga Vova på sin mors begravning. Hon dog efter att de sökt skydd från de ryska ockupanterna under en månads tid i en källare nordväst om Kyjiv.

Ryssland bombade en minneslund för offren för Stalins folkmord i Charkiv. Med en klusterbomb. 4 300 polska officerare och civila ska vara begravda på platsen tillsammans med 2 000 ukrainare och judar, som alla avrättades av stalins NKVD. Exakt vad för militärt mål minneslunden utgjorde är oklart.

Time har ett reportage om den ryska arméns våldtäkter – ni vet de som Aftonbladet Kultur förnekar – där bland annat 25 tonårsflickor gruppvåldtogs av ockupanterna i en enda källare i Butja. Nio av dem är nu gravida. Även småbarn har våldtagits, liksom äldre kvinnor. Detta bara på en av alla de av Ukraina nu befriade platserna. Fundera sedan på hur det kan vara i de fortfarande ockuperade delarna, som Mariupol.

Och så blev jag angripen personligen av Aftonbladet Kultur för att påtalat att Sverige aldrig kan tillåta att rysk trupp får sätta sina fötter på svensk mark, utan att de bör förpassas till Östersjöns botten på vägen hit. Å andra sidan har Aftonbladet Kultur en lång tradition av att försvara eller förneka ryska arméns våldtäkter, inklusive massvåldtäkterna i Polen och Tyskland under andra världskriget. Kulturen sitter väl i väggarna på Aftonbladet, som visat av MeToo.

Rysk statstelevision går ut med att Ukraina bara är början, och att när Ukraina är besegrade så går man vidare västerut. Man ska “inte visa någon nåd”. Sådan är retoriken i statskontrollerad rysk media, men det finns de som inte vill upprusta svenskt försvar och inte vill att vi ska delta i försvaret av våra demokratiska grannar via Nato. Sett till krigsbrotten Ryssland begår i form av massmord, tortyr och våldtäkter, samt plundring och skövling i Ukraina, så försvaras naturligtvis Sverige bäst med svensk trupp redan på andra sidan Bottenhavet eller Östersjön, istället för på svensk mark. Rysk trupp kan som sagt inte tillåtas komma hit, utan måste stoppas innan.

Ukrainska underrättelsetjänsten har avlyssnat ryska samtal med order om att avrätta krigsfångar i Popasna. Ett rent och bevisbar order om krigsbrott.

Kommer då Ryssland segra i Ukraina?

Tja, en ukrainsk miljonär (som för övrigt just nu är aktiv i att organisera humanitär hjälp) såg på sina övervakningskameror att rysk trupp hade ockuperat hans enorma lyxvilla. Så han kontaktade ukrainska militären och bad dem bomba villan. Sagt och gjort. Svårt att vinna mot ett sådant folk.

En rysk journalist som publicerade att elva medlemmar i nationalgardet Rosgvardia vägrat tjänstgöra i Ukraina riskerar nu tio års fängelse. Många fler ryska män vägrar, och får en stämpel som landsförrädare i sina inrikespass. Det går att vägra lyda order, men det innebär konsekvenser. Således kan man välja mellan att skickas ut för att hjälpa till med massmord, tortyr och våldtäkter, eller så säger man nej och straffas för det. Det finns ett val. Som tidigare rapporterat finns det också motstånd i det lilla, som den okände ryske soldaten i Butja som hjälpte en familj att komma undan istället för att lyda ordern om att skjuta alla. Sådana anonyma hjältar fanns även bland tyskarna under andra världskriget, även om det förstås är undantag och inte regeln.

Det har inte skett några väsentliga ryska framgångar eller genombrott i den nya offensiven och slaget om Donbas. Däremot fortsätter beskjutningen av städer som framför allt Mykolajiv bland det som rapporteras. Filmer här, här och här. Mykolajiv ligger några mil från fronten, så det är inte ukrainsk trupp man beskjuter.

Det ska gått flyglarm runt hela Ukraina igår, vilket antagligen beror på kryssningsrobotar man inte vet vart de ska ta vägen.

Att Ryssland beskjuter Mykolajiv och även som rapporterat igår har genomfört omfattande mineringar längs motorvägen upp längs Dnepr för att skära av flanken, kan tala för att Ryssland planerar ett ny offensiv mot staden som är kritisk om man vill fortsätta till den viktiga hamnstaden och symbolen Odesa. Ukraina har gjort lyckade motoffensiver i området och slagit tillbaka ryssarna tidigare.

I närliggande Cherson sätter stay behind upp skyltar om att döden väntar russki ockupanti och femtekolonnare som samarbetar med dessa. Bloggen har tidigare rapporterat om att ensamma soldater i Cherson och södra Ukraina plockas nattetid och påträffas döda. En quisling, som tog på sig en roll som politisk ledare åt ockupanterna, ska för några veckor sedan avrättats i sin bil. Det har antagligen skett betydligt mer, men mestadels under radarn. Trots allt agerar stay behind i det tysta. Bloggen länkade tidigt till en artikel som beskrev den utbildning och förberedelse dessa fått för att agera på ockuperat område. Bland annat var utbildningen anonymiserad med balaklavor över huvudet, så man kan inte ens ange varandra under tortyr.

Ukrainska presidentens rådgivare Podolijak uppger att man är beredda att hålla förhandlingar om Mariupol på plats ansikte mot ansikte. Det skulle i praktiken innebära en vapenvila i staden under förhandlingarna, får man förmoda.

Artikeln uppdateras nu löpande.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

10:39 Rysslands Liberaldemokratiska Pai (LDPR) ska i ryska statsduman efterfrågat att ukrainska krigsfångar ska tvångsdräneras på blod med tvång för att behandla ryska sårade soldater. Detta är förstås brott mot Genevekonventionen och nazisternas tvångsdonationer av blod från fångar fördömdes i Nürnbergrättegångarna.

11:16 Foto från Popasna på vad som påstås vara dödade legosoldater från Syrien eller Libyen. VARNING! Ett stort antal döda kroppar, med ansiktena maskade.

11:48 Nu har även danska statsministern varit i Ukraina och visat sitt stöd. När åker Sveriges statsminister Andersson? Retorisk fråga – naturligtvis ska det inte offentliggöras i förväg pga opsec, så svara inte om du vet.

11:53 Ukrainska soldater har högt stridsvärde efter ett lyckat kast med litet kanontorn på en rysk T-72B.

12:15 Genomgång av hur en rysk oförstörbar Ka-52 helikopter ser ut och fungerar. En flygande stridsvagn. VARNING: Död kropp från besättningsmedlem eller räddningspersonal finns med på filmen.

14:05 Alla vill träffa Zelensky. Utom Sverige. Här är det Spaniens premiärminister.

14:06 Ukrainskt luftvärn sköt ner antagligen en Su-34 Fullback över Izium, Rysslands antagligen modernaste flygplan i operativt bruk (=“används på riktigt” på vanlig svenska), eller en Su-24. Detta baserat på två fallskärmar.

14:21 En märkbart sjuklig Putin har framträtt på ett av sina kontor sittandes tvärs över det gamla lilla bordet med Shoigu, som förklarat att Mariupol är befriat (undantaget den där lilla detaljerna med alla de kvadratkilometer som utgör Azovstahl). Andra filmer från rysk propaganda visar hur rysk trupp i maximal vidvinkel för att fordonen ska framstå som enorma lämnar Mariupol för att åka till något annat frontavsnitt, kommenterat av en journalist på någon form av uppåttjack.

14:23 Inte en utan två filmer på ryskt pansar – först en T-72 och sedan en BTR-82, som exponerar sig maximalt genom att ställa sig på ett krön, snyggt med flanken mot försvararnas eldställning. Konsekvensutsätts för sitt val av gruppering av Ukrainas egna pansarvärnsrobot Stugna-P.

19:17 KOMMENTAR OM PUTIN OCH SHOIGUS TEVEFRAMTRÄDANDE

Putin och försvarsministern Shoigu framträdde som sagt i teve idag och det hela var förstås rent regisserat och ett propagandanummer, vilket gör att man kremlologiskt ska analysera det som sades, förutom att Putin uppvisade sjukdomstecken som om det vore tidigt 80-tal och den sovjetiska politbyråns hälsostatus som uppvisades.

Putin sade bland annat att man ska strunta i att anfall Azovstahl, men att inte en fluga ska släppas ut.

Kom ihåg att Kreml alltid ljuger.

Beskedet ska således ses som att man antingen försöker lura försvararna av Mariupol att släppa garden, eller så ska man sälja in att alla som dör från och med nu inte kan ha dödats av Ryssland, för Putin har minsann beordrat att anfallen ska sluta.

Vi får se vad resultatet blir i alla fall. Det enda vi vet är att allt var en lögn.

21:05 Lögn som sagt.

Azovstahl beskjuts tydligen med artilleri.

Men dessutom pågår strider vid en spårvagnsdepå, långt bort från Azovstahl. Det verkar alltså inte som att Ryssland alls har intagit övriga Mariupol, förutom stålverket.

Spårvagnsdepå har för övrigt en fin traktorfabrik-klang (obskyr Stalingrad-kulturell referens).

  ******* 

 Andra lägesrapporter 

EURO MAIDAN PRESS dagsrapport 

ISW dagsrapport 

New Voice of Ukraine dagsrapport 

Dagens detaljerade lägeskartor över de olika frontavsnitten (via Military Land). 

RADIO FREE EUROPE LIVE BRIEFING

Text  o bild löpande från ukrainska LIGA.net nyhetsbyrå 

TT:s bild av läget i Ukraina... 

*****

 

Följ hela dygnet vad som händer i Ukraina

Radio Free Europe  EuroMaidan Press  UKRINFORM   New Voice of Ukraine

 

*****

 Bild

******

 

  *********

FILMER

Amelia sjunger Ukrainas Nationalsång

UKRAINAS NATIONALSÅNG (blandade artister)

 
 

Ukrainian Choir: "Precious Lord Take My Hand" (Kyiv Symphony)

"Prayer for Ukraine" (Молитва за Україну) - The United States Air Force Band

  

Massakern på stationen i Kramatorsk

En videodagbok från det belägrade Mariupol

Filmen om Slaget vid Trostaynets 

Film från det befriade Irpin, förstad till Kyiv 

Film med drönare: Ukraina före och efter invasionen

BBC-film om ryska krigsförbrytelser i Ukraina  

BILDSPEL FRÅN MASSAKERN I BUTJA***
NOTISER